Euthyphro Написано Октобар 11, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2012 "I reče mi Gospod: ova vrata neka budu zatvorena i da se ne otvaraju, i niko da ne ulazi na njih, jer je Gospod Bog Izrailjev ušao na njih; zato neka budu zatvorena." Ovo je kod Jezekilja proroka, 44:2 Da li se ovo stvarno odnosi na vrata hrama ili na nešto drugo? Zar je utroba koja je nosila Boga i Sveca Izraelovog mogla nositi i drugu decu? Sestra Marjiina takođe se zvala Marija, ako ne grešim. To je bila, ako se može reći, tetka Isusova. Nisu li 'braća i sestre Isusove' mogli biti njena deca? Ne poznajem baš savršeno Sveto Pismo, ali bih voleo da čujem više o ovoj temi i argumentaciji po kojoj se roditelji ap. Jakova pokazuju kao izazov za verovanje o prisnodevstvu Marije majke Isusove. Срђан Шијакињић and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 2 De Maria Numquam Satis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
znatiželjan Написано Октобар 11, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 11, 2012 Ko govori o Luteru i Kalvinu?..mi ovde razmatramo Žitija svetih o Jakovu, a u odnosu na učenje o prisnodjevstvu Isusove majke. Tj uvrdjujemo godinu Jakovljenog rođenja, na osnovu jasnih i dostupnih podataka (iz predanja) o njegovoj starosti u vreme mučeničke smrti... Luter jeverovao u devstvo Bogorodičino. Mislim čak i Kalvin. Luter ne samo da je verovao u prisnodevstvo Presvete Bogorodice i ne samo da nije ljudima branio moljenje arhangelskog pozdrava ('Raduj se blagodatna Marijo, Gospod je sa tobom itd.) već je u nekim periodima svog života zastupao nešto nalik katoličkoj dogmi o bezgrešnom začeću. Bila je to tema oko koje se lomio. A nikad nije smatrao da je poštovanje majke Isusove moljenje mrtvim ljudima i idolopoklonstvo samo je isticao ono što je zapravo istina- da u centru našeg života mora biti Hristos i da je pobožnost Bogorodici dobra onoliko koliko nas približava Hristu. Što se tiče Jakova ponegde se kaže da je bio Josifov sin iz prvog braka. Negde sam čak video da je bio iz šire porodice Isusove. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Euthyphro Написано Октобар 11, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2012 Ko govori o Luteru i Kalvinu?..mi ovde razmatramo Žitija svetih o Jakovu, a u odnosu na učenje o prisnodjevstvu Isusove majke. Tj uvrdjujemo godinu Jakovljenog rođenja, na osnovu jasnih i dostupnih podataka (iz predanja) o njegovoj starosti u vreme mučeničke smrti... U pravu ste, ali ste temu devstvenosti Bogorodice postavili kao nekakav test na kome pravoslavna teologija prolazi ili pada. Pa možda treba reći i da to nije samo dogma pravoslavne crkve već nešto u šta su verovali svi i svuda, osim nekoliko pojedinaca i grupa. Čak i muslimani u to veruju. Neko je pomenuo protestantizam pa sam mislio da treba reći da takva učenja nisu čak ni protestantska. Većina protestanata to ne bi prihvatila. Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 De Maria Numquam Satis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Октобар 11, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2012 Није проблем што Ивица има другачије мишљење, ми смо бар овде показали да нам то није битно. Проблем је начин на који он овде наступа. Прво, једине теме које отвара јесу о његовим "књигама", а према саговорницима се односи подругљиво и са непоштовањем. Већ две теме је почео личним нападом на мене и опроштено му је без проблема. Значи, ако није способан да смирено разговара о темама које га интересују онда нека се прво прошета, смири живце, па онда можемо на миру да разговарамо као са свима осталима. Срђан Шијакињић, Анастасија, Александрида and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
znatiželjan Написано Октобар 11, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 11, 2012 Bravo Zvonko...svaka čast...kakvi su to molim te napadi bili, sem što sam rekao da si bivši adventista..to nije ništa uvredljivo. A teme koje otvaram su iz predanja..a u kojoj su knjizi opisane..to meni nije toliko bitno... Није проблем што Ивица има другачије мишљење, ми смо бар овде показали да нам то није битно. Проблем је начин на који он овде наступа. Прво, једине теме које отвара јесу о његовим "књигама", а према саговорницима се односи подругљиво и са непоштовањем. Већ две теме је почео личним нападом на мене и опроштено му је без проблема. Значи, ако није способан да смирено разговара о темама које га интересују онда нека се прво прошета, смири живце, па онда можемо на миру да разговарамо као са свима осталима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
znatiželjan Написано Октобар 11, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 11, 2012 Pa naravno da pada..jer ako se Biblijski i istorijski može pokazati i dokazati kada su te dogme ušle u hrišćansko verovanje, i da su bile strane apostolskom hrišćanstvu, ko će onda verovati u sve ostale dogme..kada se ova, koja je među glavnima, pokaže pogrešnom? Ovde nisu bitni protestanti, muslimani i bilo ko drugi..nego apostoli i verovanje Crkve prvoga veka.. U pravu ste, ali ste temu devstvenosti Bogorodice postavili kao nekakav test na kome pravoslavna teologija prolazi ili pada. Pa možda treba reći i da to nije samo dogma pravoslavne crkve već nešto u šta su verovali svi i svuda, osim nekoliko pojedinaca i grupa. Čak i muslimani u to veruju. Neko je pomenuo protestantizam pa sam mislio da treba reći da takva učenja nisu čak ni protestantska. Većina protestanata to ne bi prihvatila. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bgpj Написано Октобар 11, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2012 Sv.Jakov je bio jedan od sedamdesetorice apostola,bio je sin od Sv.Josifa i njegove zene iz prvoga braka Marije Kleope,postradao mucenickom smrcu 64 godine.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Октобар 11, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2012 Bravo Zvonko...svaka čast...kakvi su to molim te napadi bili, sem što sam rekao da si bivši adventista..to nije ništa uvredljivo. A teme koje otvaram su iz predanja..a u kojoj su knjizi opisane..to meni nije toliko bitno... Само ти ради свој посао, а ми ћемо свој. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
znatiželjan Написано Октобар 11, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 11, 2012 Pročitaj poglavlja od 40-tog do 48-og, pa ćeš shvatiti na šta se odnose Jezekiljeva proročanstva. Čitaj dalje, naredne stihove, pa ćeš čitati da na tom hramovnom dvorištu ima i drugih vrata, te da će narod slobodno da ulazi kroz ostala vrata, te će samo ta koja si pomenuo biti zatvorena jer će kroz njih proći slava Gospodnja u budućnosti (pošto se to do sada nije desilo). Ta vrata će biti zatvorena, ali će imati jedno okno tj trem kroz koji će stalno moći da ulazi knez, i da jede pred Gospodom. Pročitaj sa Jezek. 44: 2 i stih 3, a posle čitaj od 46:8 i na dalje.. pa onda traži u ovim tekstovima Bogorodicu... Naravno da se odnosi na vrata... A što se tiče argumentacije o prisnodjevstvu Marijinom i povezanosti te teme sa Jakovljevim roditeljima, prati temu dalje, pa ćeš shvatiti... "I reče mi Gospod: ova vrata neka budu zatvorena i da se ne otvaraju, i niko da ne ulazi na njih, jer je Gospod Bog Izrailjev ušao na njih; zato neka budu zatvorena." Ovo je kod Jezekilja proroka, 44:2 Da li se ovo stvarno odnosi na vrata hrama ili na nešto drugo? Zar je utroba koja je nosila Boga i Sveca Izraelovog mogla nositi i drugu decu? Sestra Marjiina takođe se zvala Marija, ako ne grešim. To je bila, ako se može reći, tetka Isusova. Nisu li 'braća i sestre Isusove' mogli biti njena deca? Ne poznajem baš savršeno Sveto Pismo, ali bih voleo da čujem više o ovoj temi i argumentaciji po kojoj se roditelji ap. Jakova pokazuju kao izazov za verovanje o prisnodevstvu Marije majke Isusove. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antics Написано Октобар 11, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2012 Ни сви подаци које ти тражиш, псевдо знатижељни (а уствари духовни и интелектуални егзибиционисто) - па све и да ти неко матичне бројеве овде сада испоручи - неће твоје мишљење променити. И нека прича ко шта хоће, како је ово форум отворен за све итд. Форум јесте отворен за све, али ти си провокатор и то врло безобразан. Ко си ти да прозиваш овде неког да брани приснодјевство Богородице? Од тебе? Или за тебе? Да имаш свест о дијалогу са православнима, били би ти макар познати васељенски сабори. Али ти си баја, је ли? Ни једна књига, ни саборски документи ти неће помоћи, ако не осећа твоје срце истину вере, ако не заигра на речи молитве Богородици. За тебе браћи са форума поручујем следеће: Пустите, нека мртви укопавају своје мртве. А тебе, шатро знатижељни, срам било. zuti car, Paladije, N.Petrovic and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Октобар 11, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2012 Zašto je Gospod Isus rekao da su od njegove majke tj ''presvete Bogorodice'' VIŠE BLAŽENI (svi) oni koji poštuju reč Božiju i drže je? Luka 11:28 (prevod Emilijan M. Čarnić). Није тачно да је то рекао, то је извртање онога што Писмо каже. Христос се ту надовезује на коментар неке жене која је узвикнула: "блажена утроба која те је носила, и дојке које си сисао!" (11:27) и каже "ваистину, блажени су они који слушају ријеч Божију и држе је." (11:28) у оригиналу "μενουνγε μaκάριοι οι aκούοντες τον λόγον του Θεού κaι φυλάσσοντες aυτόν". Ово "ваистину" је у оригиналу грчка реч "μενουνγε" која се обично користи као почетак одговора и може да значи "заиста", "јер", "осим тога", "а", "него" и слично, зависно од контекста. Ево ти пар примера из Новог Завета где се користи та реч: "А (μενουνγε) ко си ти, о човјече! Да противно одговараш Богу?" (Рим 9:20) "Него (μενουνγε) велим: зар не чуше?" (Рим 10:18) "Јер (μενουνγε) све држим за штету према преважноме познању Христа Исуса Господа својега" (Фил 3:8) Та реч не значи "више" или "није него", то си ти погрешно превео и протумачио текст. Александар Милојков, Ignjatije, Paladije and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Октобар 11, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2012 Pa naravno da pada..jer ako se Biblijski i istorijski može pokazati i dokazati kada su te dogme ušle u hrišćansko verovanje, i da su bile strane apostolskom hrišćanstvu, ko će onda verovati u sve ostale dogme..kada se ova, koja je među glavnima, pokaže pogrešnom? Ovde nisu bitni protestanti, muslimani i bilo ko drugi..nego apostoli i verovanje Crkve prvoga veka.. По овоме се види да имаш секташки приступ Цркви. Не морам даље ништа да читам. znatiželjan, Анастасија, Crveni Baron and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Октобар 11, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2012 Основа секташтва: Библија као темељ на коме ниче Црква (наравно, у њиховом тумачењу). А истина је: Црква је темељ на коме ниче Библија. Да није Цркве, не би било ни Библије. А Црква, зна се шта је - Света Литургија. Оно што је Христос и оставио да се чини у његов спомен. Госн секташ, Пресвета Богородица је то што јесте - јер Црква тако каже. Православнима је то сасвим довољно. А ти свог Чарнића под мишку, па се слуђуј. w.a.mozart, Orthophill, Ignjatije and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Октобар 11, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2012 Питање за "знатижељка": Ко ти гарантује да је то што називамо Библијом заиста Божија књига, да су списи у њој заиста апостолски? Многи су писали у то време, а и касније, чак и много касније. Нису сви списи прихваћени за надахнуте. Знаш ли ко је и када саставио новозаветни канон? Чији ауторитет стоји иза Новог Завета (књиге), гарантујући да то ЈЕСУ богонадахнути, апостолски записи? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Октобар 11, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2012 Ма тај одговор се уопште не односи на Богородицу, то је учитавање и извртање Писма. Ниједан превод није и не може да буде довољно прецизан, зато људи које тим стварима баве уче оригиналне језике и проводе деценије у проучавању текстова. А онда дође неки "самостални занатлија" да им соли памет из Чарнића или Караџића, а ни српски не зна како треба. Александар Милојков and Paladije је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука