Jump to content

Da li je u redu opet se Krstiti?

Препоручена порука

Ja sam kao sto svi znate, od pre par meseci ponovo verujuci.

Neki znaju, a neki mozda i ne .. ja sam vec krsten kao beba. Medjutim... ja to zelim opet da uradim ovaj put apsolutno svojevoljno i da svesno prisustvujem kompletnom cinu krstenja. Jednostavno zelim to da iskusim kao neko kome je svest poputno razvijena.

Da li je to u redu po pravoslavlju, jel nece da mi se smeju u crkvi ako odem sa tim pitanjem?

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

"Крштење се не понавља, јер је оно духовно рођење; и као што се човек једанпут рађа, тако се једанпут и крсти. Зато је и речено у Символу вере: Исповедам једно крштење."

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/AvaJustin/DogmatikaPravoslavneCrkve/DogmatikaPravoslavneCrkve362.htm

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

Da li je to u redu po pravoslavlju, jel nece da mi se smeju u crkvi ako odem sa tim pitanjem?

Nema potrebe sem ako nisi primio identifikacioni broj gringrin

Mozes da pitas bilo kog svestenika i naravno da nece da ti se smeje.

Подели на овим сајтовима

http://www.svetosavlje.org/pastir/index.php?did=4&qa=2461

Ја сам ово пронашла, али ипак би било добро да ти одговор дају свештеници. Они су ти који су компетентни за та питања.

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

нема потребе, иако разумем твоју жељу да отворено исповедиш оно што се чини на крштењу и мислиш да ће то нешто драматично променити у твом животу :)

оно што не видиш је да нема потребе, јер управо јеси, као и сваки пут то чиниш - свесним одрицање од зла и прање од греха - кад се будеш причешћивао ;)

једна те иста благодат је у оба чина, колико је исти и Христос у оба догађаја.

дакле, крштење се не понавља само због чина миропомазања и новог рођења, кад си примио печат дара Духа Светога, да се можеш назвати хришћанином и то ти нико никад не може одузети - па ни ти сам себи одрицањем од Бога. оно што можеш себи да приушитиш, без имало психологизма, је да поделиш на Литургији са свима нама свој удео у путиру, да се поново и увек и изнова переш од греха и обожујеш.

веруј ми да ниси ништа пропустио тиме што си одмалена крштен, напротив - имаш Бога и анђела чувара који те нису напустили малтене од рођења, па надаље целог живота, иако ти можда и јеси њих :)

Подели на овим сајтовима

Nema Mlađo ponovnog krštenja, jer ti stoji ono u Simvolu koji se i čita na samom krštenju *....ispovedam jedno krštenje za oproštenje grehova...* E sad, ti slobodno pitaj sveštenika, na kraju on je i *dužan* da ti objasni sve što ti nije jasno :) Ih, kasno sam videla Lidijin post, izvinjavam se :)

Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš!

Starac Porfirije Kavsokalivit

Подели на овим сајтовима

што се тиче конкретно чина причешћивања, требало би претходно да се исповедиш јер си покајник али и да се посаветујеш са свештеником како би те неко водио кроз духовни живот, као што имаш и телесне родитеље :)

а касније, како се договорите и како будеш напредовао, за сваког је лична мера.

Подели на овим сајтовима

@Grigorije22 @Lidija Hvala na odgovorima

@Medenica Pogodio si ga kao sekirom u med. Hvala na odgovoru. :)

Подели на овим сајтовима

е да, мислим да је време да полако кренеш да читаш књигу и тему из мог потписа :drugarstvo: :drugarstvo:

знам да ћеш уживати и да ће ти уједно и предупредити многа непостављена и неосвешћена питања :)

Подели на овим сајтовима

Hocu samo sam sad umoran.... :) Sutra-prekosutra. :)

Подели на овим сајтовима

Moram te upozoriti i na to da ako zaista vjeruješ, misliš, pomišljaš ili ti se to tako čini da tvoje krštenje nije baš sasvim kompletno i ako misliš da je zbog toga nepotpuno ili nedovoljno blagodetno ili čak i da upšte nije bilo blagodetno i ako misliš da ga zbog toga treba ponoviti, ne dopuštaš se samo nekakve obične zablude već i jeresi, hereze, Crkvom osuđene, takve stvari naučavaju samo jeretici i sektaši. Krštenje se može ponoviti samo pri ozbiljnoj, opravdanoj sumnji da je prvo bilo provedeno nevaljalim načinom tj. pronađe se kao invalidno u formalno-kanonskom smislu. Na primjer kad ga izvrši osoba koja na to nema ovlasti tj. pravo, recimo sveštenik pod epitimijom, interdiktom ili osoba isključena, ekskomunicirana iz Crkve.

Anabaptizam

Skoči na: orijentacija, traži

Anabaptizam je radikalni ogranak Lutherove reformacije čiji pripadnici smatraju kako krštenje izvršeno odmah nakon poroda nema vrijednosti jer je dijete nerazumno, pa stoga obred treba ponoviti kada čovjek dođe do potpune umne svijesti. Najpoznatiji sljedbenici ovog učenja su Amiši, baptisti, huteriti, menoniti, Crkva Brethrena, i Brethren u Kristu. Vođe anabaptističkog pokreta su frizijski teolog Menno Simons i njemački pastor Thomas Münster.

Takvo nešto je jeresi ili herezom i u pravoslavlju i u katoličanstvu podjednako:

http://hr.wikipedia....iki/Anabaptizam

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1349648019' post='725811]

што се тиче конкретно чина причешћивања, требало би претходно да се исповедиш ...

Narocito ono za EU i slicne marifetluke ... ;)

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...