Гости Guest Alefshin Написано Новембар 10, 2009 Гости Пријави Подели Написано Новембар 10, 2009 Прва причест-Primera Comunion за децу. На жалост, у православним црквама овај врло практичан и леп обичај није малтене нигде заживео. http://www.svivan.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=175&Itemid=223 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Новембар 10, 2009 Гости Пријави Подели Написано Новембар 10, 2009 МОрам да признам да је ово за мене потпуно ван сваке везе са правим појмом црквености. Дете мора да напуни одређене године да би могло да се причешћује. И то само зато што је ?непогрешиви? папа донео такву наредбу. Нека хвала, радостан сам што моја ћеркица може да се причести и ако има "само" 3,5 године. Ово само показуједа су, нажалост, Цркву свели на позориште, а литургију на представу. Ово никако не може да буде истинска еклисиолошка свест. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vizantiona Написано Новембар 10, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2009 ????? ?? ??????? ?? ?? ??? ?? ???? ??????? ??? ????? ???? ?? ?????? ?????? ??????????. ???? ???? ?? ?????? ???????? ?????? ?? ?? ????? ?? ?? ??????????. ? ?? ???? ???? ??? ?? ????????????? ???? ????? ????? ???????. ???? ?????, ???????? ??? ??? ???? ??????? ???? ?? ?? ???????? ? ??? ??? "????" 3,5 ??????. ??? ???? ?????????? ??, ????????, ????? ????? ?? ?????????, ? ????????? ?? ?????????. ??? ?????? ?? ???? ?? ???? ???????? ???????????? ?????. Slazem se u potpunosti 0110_hahaha,sta je sa mladjom decom zasto su ona olucena od pricesca to mu dodje kao neka Papina bezgresna epitimija!Mada je sve tako pompezno svecano ali prilicno hladno! Бог је љубав што небо спушта к земљи и човек је љубав што земљу диже к небу!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Новембар 10, 2009 Гости Пријави Подели Написано Новембар 10, 2009 То је само показатељ њиховне потпуно погрешне еклисиологије. Ово показује да детету и не треба Христос. За мене ово нема никакве сврхе, колико год то лепо изгледало. Одувек се се у Цркви причешћивала деца и одојчад. Одувек, о томе имамо сведочанство и св. Кипријана Картагинског. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Новембар 10, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2009 Моје мишљење је блискије мишљењу о.Ивана. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Новембар 10, 2009 Гости Пријави Подели Написано Новембар 10, 2009 ????? ?? ??????? ?? ?? ??? ?? ???? ??????? ??? ????? ???? ?? ?????? ?????? ??????????. ???? ???? ?? ?????? ???????? ?????? ?? ?? ????? ?? ?? ??????????. ? ?? ???? ???? ??? ?? ????????????? ???? ????? ????? ???????. ???? ?????, ???????? ??? ??? ???? ??????? ???? ?? ?? ???????? ? ??? ??? "????" 3,5 ??????. ??? ???? ?????????? ??, ????????, ????? ????? ?? ?????????, ? ????????? ?? ?????????. ??? ?????? ?? ???? ?? ???? ???????? ???????????? ?????. ?? ?????? ?? ? ???? ?? ?? ?????????? ???? ???????? ????, ?? ?????? ?? ????? ?????? ? ?????? ?????? ??????. ??? ???. ??? ?? ?? ? ????? ??????????? ????? ???????????? ???? ???????? ??? ??? ???? ???? ?? ?? ??????? ?? ? ?? ??????. ?? ????? ???? ??????? ?? ??????? ?????????? ?? ????? ?? ?????? ???? ?? ?? ????????, ??? ?? ??????? ?? ?? ??? ?????????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Сузана Д. Написано Новембар 10, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2009 Ја живим у ркц средини и доживљавам тај обичај као нормалан, лијеп.Колегице донесу слике своје дјеце са прве причести, они славе, окупљају се у оквиру фамилије. Сами обичаји и лијепе фотографије не говоре ништа о правој вјери , етици, моралу и слично.Моје је једино да никога не судим. Рим. 4. Ко си ти што осуђујеш туђега слугу? Својему господару он стоји или пада. Али ће стајати, јер је Бог моћан да га усправи. 8. Јер ако живимо, Господу живимо; ако ли умиремо, Господу умиремо. Дакле, и кад живимо и кад умиремо, Господњи смо. (Зач. 114). Узмите јарам мој на себе и научите се од мене; јер сам ја кротак и смирен срцем, и наћи ћете покој душама својим. Јер јарам је мој благ, и бреме је моје лако. (Mat.11:29,30) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Новембар 10, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2009 Чула сам једном да је правило да се прво причесте стари и болесни па тек онда деца. Због хијерархије. Е сад, ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 10, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2009 поента је заједница, која се прави, чува, негује и одржава кроз бригу, труд и љубав. е сад и на томе треба радити, ја немам никакаву илузију да ће тек први здрави хришћани бити деца која тек сад расту ... све остало је последица тога, како до тога доћи уствари, свака врста организованости и заједничарења је потпуно у реду. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
pokajnik83 Написано Новембар 11, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2009 ????? ?? ??????? ?? ?? ??? ?? ???? ??????? ??? ????? ???? ?? ?????? ?????? ??????????. ???? ???? ?? ?????? ???????? ?????? ?? ?? ????? ?? ?? ??????????. ? ?? ???? ???? ??? ?? ????????????? ???? ????? ????? ???????. ???? ?????, ???????? ??? ??? ???? ??????? ???? ?? ?? ???????? ? ??? ??? "????" 3,5 ??????. ??? ???? ?????????? ??, ????????, ????? ????? ?? ?????????, ? ????????? ?? ?????????. ??? ?????? ?? ???? ?? ???? ???????? ???????????? ?????. 0202_238 bleh 0442_feel 0442_feel 0442_feel 0442_feel klapklap klapklap klapklap klapklap И данас, кад дође до последњег боја, Неозарен старог ореола сјајем, Ја ћу дати живот, отаџбино моја, Знајући шта дајем и зашто га дајем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Новембар 11, 2009 Гости Пријави Подели Написано Новембар 11, 2009 Да поновим, када сам говорио о преношењу овог обичаја имао сам у виду прво причешће. Нпр., замислите да се организује причешће деце, нарочито новокрштених сваке године на празник Детинаца и то у оквиру читаве СПЦ. Празник Детинци пада у оквиру божићног поста, па би то би лепа једна лепа православна паралела овом римокатоличком обичају. Многи родитељи не воде своју малу децу на св.причешће, а овако би се то систематизовало и мислим да би имало приличног успеха. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vizantiona Написано Новембар 11, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2009 Нпр., замислите да се организује причешће деце, нарочито новокрштених сваке године на празник Детинаца и то у оквиру читаве СПЦ. Празник Детинци пада у оквиру божићног поста, па би то би лепа једна лепа православна паралела овом римокатоличком обичају. Vrlo lepa zamisao pozdravljam to!Kod nas u manastiru Vojlovica se inace mala deca(mislim bas na male bebe)redovno pricescuju ima ih dosta.Roditelji su se verovatno probudili i vode racuna o duhovnosti dece jos od malih nogu,u moje vreme mi smo bili lenji mnoge stvari smo zapostavljali!Milo vam u dusi kada vidite da deca prilaze svetoj casi u velikom broju radost je to velika! 0202_238.gif' class='bbc_emoticon' alt='0110_hahaha' /> Бог је љубав што небо спушта к земљи и човек је љубав што земљу диже к небу!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zlata Написано Децембар 11, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2009 Detinci U treću nedelju pred Božić slavi se ovaj praznik. Toga dana ujutru rano, ili po dolasku iz crkve sa bogosluženja, odrasli vežu svoju ili tuđu decu. Za vezivanje se obično koristi: kaiš, gajtan ili običan kanap, ili običan deblji konac. Obično se zavežu noge ili ruke, pa se jednim delom kanap zaveže za sto ili stolicu. Vezivanje na Detince, Materice i Oce, ima višestruku simvoliku. Prvo simvolizuje čvrste porodične veze, slogu, mir, poštovanje i međusobno pomaganje u svim prilikama. Drugo, upućuje ukućane na štedljivost i istrajnost u vrlinama, jer onaj ko poseduje pošteno zarađenu imovinu i dobra dela, lako će sebe otkupiti u svim sporovima pred zemaljskim sudovima, a posebno na poslednjem Strašnom sudu, gde će se samo vrednovati ono šta je čovek dobro u svom životu učinio. И сва деца на причест, јако лепа идеја "Видети свет у зрнцу песка, И небо у дивљем цвету, Држати бесконачност на длану А вечност у једном часу" В.Блејк Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Лепир Написано Децембар 11, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2009 Скоро сам баш о овом "проблему" прве причести, расправљао на једном римо-католичком форуму. Имају ту предности и мана. Углавном то све све своди на 'иће и пиће, што нема везе са причешћивањем, али ајде де. Што сам више на том римо-католичком форуму, видим да су као вјерници све удаљенији и удаљенији од Христа јер га покушавају схватити разумом, постају као протестанти. Тако да тај обичај "прве причести" нема никакве теолошке оправданости, да дјете до рецимо 10 година не може да се причести. Њихов проблем, имамо и ми таквих проблема, гдје свештеници неће да причешћују дјецу, као разлог може дјете да испљуне Свето причешће, као да не може сачекати једно 30 с да види да ли је прогутало или не. Хроничар свакодневнице Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest nikolastojanoviccuprija Написано Децембар 11, 2009 Гости Пријави Подели Написано Децембар 11, 2009 Meni se upravo desilo da mi je sin ispljunuo Sveto Pricesce ali hvala BOGU Svemogucem pa je Pricest zavrsila na mojoj ruci a ne na podu daleko bilo pa sam je ja uzeo ! Svetim Tajnama treba da se Pricesti svesna osoba koja zna kakvu Tajnu prima u sebe ! Zato sam misljenja da ne treba posto poto voditi dete na Pricest ,bitno je da se sto brze Krsti po rodjenu i to je za decu sasvim dovoljno ! Dalje njihovo uzrastanje ka Hristosu treba da bude u skladu sa uzrastom deteta i roditeljskim usmerenjem! Ja sam se prvi put Pricestio u 18 ili 19 oj godini i bilo mi je veoma drago jer je to bio moj licni izbor i svesniji pristup Svetoj Casi ! Verovatno da su katolici to uveli iz prakticnih razloga sto ne znaci da je to pogresno ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука