Jump to content

Да ли је теологија због теолога или због заједнице?

Guest - . . .-

Препоручена порука

• Гости

Верујем да је неспретно постављена тема, али морао сам да је поставим и баш овако насловим.

Дакле, да ли је теологија ту да оном ко је изучава обезбеди диплому и самим тим разне префиксе испред имена или је теологија ту да се и теолог и они који ће га слушати преображавати у Христу? Верујем и једно и друго...

Где се налази тај преко потребни feedback између теолога и верног народа који теологе слуша? Да ли је потребно да се теолог "спусти" на ниво слушаоца или је потребно да се верни човек, слушалац "уздигне" на ниво теолога? Можда је потребно да се нађу на средини?

Овде дуже време покушавам, поред свих својих обавеза, да пронађем тај однос, али какв+о видим никако ми не успева. Чак изгледа дотле грешим да читав пројекат који, надам се, сви заједно уздижемо, мора да буде осуђен, цитирам на "А жру полако, угушиће се у сопственом кукољу..."

Одговорио сам да су му то многи прорицали, чак су неки ишли дотле да су говорили да су овде жабе и крокодили који једно друго прождиру... наравно, ништа се од тога није десило већ сајт напредује све боље и боље, и не прође много времена да донесемо нешто сасвим ново... можда људи нису задовољни нивоом самих дискусија али то заиста зависи управо и само од вас.

Зато постављам веома јасно и конкретно питање јер осећам огромну одговорност према свим оним 10- 20,000 људи који дневно посети сајт да нешто прочитају, прокоментаришу, науче...

Уосталом, уверио сам се да је веома лако критиковати. Но, много је тешко и сам нешто урадити и загрејати људе за нешто што може бити добро.

Веома ме занима ваше мишљење, што више корисника поуке.орг мреже...

Подели на овим сајтовима

19173470.png

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Верујем да Вас је повредило писање на Лазаревом статусу.Ја имам јако лепа и мени изузетно важна искуства на ЖРУ,много тога сам сазнао,пре свега за неке мени сасвим скривене и недодирнуте сфере православне духовности,изражене добрано и кроз теолошку мисао.То ми је много помогло у сваком смислу.

С друге стране,наравно да постоје и извесне потешкоће.Може се и овде понекад осетити одређена једностраност и недовољно разумевање,али на томе би требало и могуће је радити.

Што се тиче овога о чему желите да поведемо разговор,мислим да је присутност теолога у заједници и кроз директне дискусије изузетно важна ,с обзиром на потребе мисије Цркве,али је то свакако и један подвиг.Па ипак,сматрам да је упутно па и потребно да човек,у овом случају теолог,изрази оно што жели,оно што представља његов живот и на један другачији начин,где ће моћи да да себе другом,а да се то давање самог себе не мрви кроз мноштво дискусија које често промаше и чак пониште то давање,тај израз,тај дијалог.Често је нешто адекаватно казано,само уколико је потпуно слободно и потпуно омогућено.Једноставно,понекад и овакав форум и портал постане тесан оквир за оно што желимо дати кроз реч.

Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Једноставно,понекад и овакав форум и портал постане тесан оквир за оно што желимо дати кроз реч.

Да, зато треба да се угуши у свом кукољу...

Нема оправдања овакве речи дефинитивно. Доживео сам као увреду, једно исмејавање свега онога што се ради и што је урађено и то на један потпуно непримерен и рекао бих безобразан начин (не бих волео да се настављам јер ћу бити принуђен да још неке ствари изговорим и покажем). Кажем било је и оних који су прорицали много горе ствари, па су то пљување користили за своју рекламу неких својих пројеката, чега ли већ, па се на крају и то изјаловило... зато поништење једног за промоцију другог је у старту грешка. Но није тема о томе...

Заиста мислим да теолог МОРА да се оствари, потпуно слободан али у исто време и ОДГОВОРАН. Ваљда је то јасно? Да ли је одговорност отићи са места где има оних који од таквих људи очекују реч, желе да чују ако нису увек способни (због недовољног познавања терминологије, стида да нешто не погреши...) и на крају затворити врата за собом тако што ћеш људе назвати "кукољом"? Ваљда теолог зна шта бва са кукољом из Христових прича... у огањ се баца зар не? Па ако је тако, заиста такав теолог нема чему да ме научи. Хвала му пуно. Верујем да ће ипак бити и мало пшенице која, истина, ће бити млевена, али ће постати и чисти хлеб..

Подели на овим сајтовима

ЖРУ-поуке,фантастично,само напријед.

Овде имамо,скоро на свакој теми одговор на ову постављену тему,судар теолога и слушаоца.

И управу сте,заједно се уздижемо.

Господе, буди милостив мени грешној.

Подели на овим сајтовима

• Гости

И ово: Мука ми је од теологије која непрестано константује проблем. Као да смо у Цркви сви шулави. Па ваљда свако иоле нормалан види шта није добро. Но, мало је оних који нуде решења. Нема их чак ни у најави. Проблем ово-проблем оно... па добро! Јасно је, много тога није доброг! Хајде да нешто урадимо да не буде тако. Господо, понудите решења. И овде СВЕ ШТО НИЈЕ ДОБРО помозите да исправимо, да решимо. Најпре мени приватно, а онда и јавно. Увек сам расположен за разложну критику, верујем и већина активних чланова.

Не чуди ме што веома мало свештенства учествује у било каквим пројектима, сем оним у којима мора из ових или оних разлога. О раду на интернету нема ни говора. Веома мали број, минимални, смешан... неће људи да се млате и замајавају са онима од којих треба да имају подршку на заједничком делу.

И то све када се иде на то да цела земља има интернет, бесплатан... када ће свако бити онлајн у сваком тренутку. Када заједно треба да радимо сви. Али изгледа да не треба тако...

Подели на овим сајтовима

рецимо,оче да је ово што кажеш тачно... хипотетички- зашто ти онда смета туђ избор- листао сам сад статус који је Лазар поставио- теологија је и да пустимо другог, зар не

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Гости

рецимо,оче да је ово што кажеш тачно... хипотетички- зашто ти онда смета туђ избор- листао сам сад статус који је Лазар поставио- теологија је и да пустимо другог, зар не

Не, не... апсолутно ми не смета туђи избор. Потпуно погрешно схваћено. Смета ми да се ниподаштавају други као да су они нижа бића од теолога (читај све коментаре). То ми веома смета. Теологија јесте да пустимо другог, али теологија је и одговорност за другог. У супротном је млаћење празне сламе које никоме не треба.

Зато теолог мора, по мом мишљењу, да се судари са свим што овај свет као искушење носи и да буде делотворан. Да буде храбар и спреман на изазове.

Не видим какве то везе има са тим да се неко назива кукољом, дакле отпадом... а исти тај користи тај отпад за промоцију онога што и сам покушава да ради? Зар то није лицемерно у најблажем смислу речи? Наравно да ми то тешко пада, не због мене лично... кажем сећам се када нас је један "теолог" називао крокодилима и жабама, па онда пропагирао други пројекат који ће сада да буде оно што сви траже, екстра ствар...на крају од тога не би ништа, од свега испаде... (да не причам како се све завршило, није ни важно)

Од мене ће свако, али свако да добије сву подршку, медијску промоцију, све, све што могу да помогнем АЛИ да не негира и ниподаштава другог. Видесте ли да пре неки дан баш лично рекламирах Гласове писма? Зашто? Па зато што је пројекат феноменалан! Па богослужбена правила, па све што је неко радио,,, зато и постоје Поуке. Сваки богословски пројекат ћу први да рекламирам, да ја одрадим лично банере, све што је потребно да тај пројекат успе. Али нећу ни прстом маћи ако се нешто гради на негацији и ниподаштавању, јер испаде да нико ништа не зна, сви смо полудебили, мамлази и ево чекамо сада да нам неко подари просветљење.

Али то изгледа неки нису разумели, већ хоће да нам дају до знања како смо ми вде сви кукољ који треба спалити. Баш лепо, теолошки, препуно љубави... свака част...

Подели на овим сајтовима

Мени је та реченица била баш.......... хладна, да не идем даље у опису

Чак ми је дошло да и ја напишем свој утисак о томе у дневнику, али нит сам теолог , нит познајем те људе који се повлаче у блогове, тек сам пола године на форуму

Све у свему, немам чврсту основу да пишем о томе, али ми је синоћни утисак био баш горак (цела преписка на статусу)

Баш лепо, хајде да се делимо, да урадимо нешто "специјално", нешто "право" , ово је све ....."кукољ, ....."...............а шта су ови силни дивни људи на форуму, који нит су теолози нити се дижу у те висине, колико само љубави има у свима, да не набрајам, неке бих изоставио......пре него што сам видео вашу тему о. Иване, баш сам размишљао, баш је оно, ударац.....овде има много добре воље, љубави, има људи у којима видим Христа........па добро, некима не прија таква атмосфера, направиће свој кутак

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

pa ajd da napravimo anketu o kukolju... a i temu, naravno

koliko vas misli da admini i članovi guše forum nebitnim temama, otvaraju više tema o sličnim stvarima, koriste privilegije itd.

čisto da se vidi procenat za i protiv

p.s. stoji to što si reko, padre

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Алал Вам вјера Оче Иване,као и увијек будно пастирско око,пуно Христовог човјкољубља,које бира и тражи одговоре за све што вјерни народ интересује.Лично што се тиче мог мишљења,а тражите одговоре од свих,наравно сви смо врло различити и то треба да буде једно богатство како и јесте у Башти Божијој,дакле ја сам дугогодишњи корисник овог дивног и душекорисног сајта,као и многовољене и поштоване ИИУ"Светигора",овдје такође читам добре текстове,вијести и ето понекад и разговоре за форума,у којим и сама учествујем,буде и конфликата,што је и норамално,али знам да треба излазити из тога,видјела сам како свети људи,велики људи у манастирима нпр.један другоме стално чине дубоке метаније и извињавају се ,Христа ради,траже опрост,али истински,без тога нема ни нашег хришћанског живота и тако и ја сам учила од њих,добијала и стичем лекције за живот,мудрост сам стицала,јер кад човјек падне тада је најпогоднији да се ако жели и промијени,итд.шта рећи,цијели сајт је сваким даном хвала Богу бољи,садржајнији,долазе разно-разни људи са различитим мишљењима,менталним склопом,начином изражњавања,реторика,вокабулар,теолошке мисли и расуђивања,ставови по питању овога или онога,тако да ја видим у свему томе једно велико неписано искуство и мудрост које сваки од нас треба да понесе,долазећи и одлазећи одавде.

А тако везано и за теологију,имама сина ум као васиона,нисам ја то рекла,други кажу,пратим као и сваки родитељ како дјеца напредују,питам што не знам и добијам јасне одговоре и упуте у којој литератури нешто има што тражим,јасно и кратко,а сами даље Божију науку тражимо у својим животима,теолошке неодумице јасно сам анализирају велики теолози,видимо низ часописа,сајтова,али све то није за свачији ум,треба се усвршавати у свему,ко жели,тај и може,ја сам лично највише научила што сам чула од Владике Атанасија,Митрополита Амфилохија,Владике Григорија,Владике Порфирија,Владика Игњатије,итд.није баш то ни похвално некако класифисицати,јер сваки од њих има свој таланат и своју мисију,а знам да многи када изађу са теолошког факултета са великим знањем нису спремни да то стечено знање како народ каже преконтају на поруку народу,да људи разумију,а који је жељан Ријечи Божије,видимо какве су бесједе код неких уморне,празне и веома тешко појмљиве,читање с папира,то је стварно требало да буде превазиђено,21.вијек је,толико знања,добро никад довољно,а опет код неких бесједа је или предавање као да мед са усана тече,па слушаш и милина те обузима,Бога молиш да се никад то не заврши,такав је када говори и служи Владика Атанасије,све живо и све као да је небо сишло на земљу,а све опет сасвим земаљско и за свачије уши и ум,или рецимо када слушате проту Оца Мому Кривокапића,па има ли ствари која неће бити јасна и она најкомпликованија објашњена на најједноставнији могући начин,а друго су институти за теолошка истраживања и таква предавања и анализе,ја говорим овдје о младим нашим теолозима,пуним амбиција и ентузијазма,који требају Ријеч Божију добро укоријенити у душе вјерног народа који слуша,и тако даље,или када говори и пише један духовни горостас какав је наш Митрополит др Амфилохије,чија дјела треба дефинитивно уврстити у редовну лектиру у богословијама,да дјеца науче говорити,мислити и писати,онда наш Владика Григорије видите и сами каква је његова бесједа,предавање,има ли човјека да му срце и душу не дотиче...итд.

У свему треба човјек да види добро и тако ће добрим увијек живјети,труд другога,па ако је и мало другачији начин и став, него што је нама прихватљиво,а треба знати да сваки човјек има своју мисију на овом свијету,како нас учи наш Владика Атанасије да Бог дубоко промишља о сваком човјеку,а зна он и да мало ћушне по глави младе теологе,који се понекад занесу,па им радо да мало и лопату да се мало и уморе,а зна и да истински савјетује на велику животну корист,а по ријечима нашег Светог Оца Јустина треба сваком човјеку прилазити полако,као на голубијим ножицама,тако се и ја држим тога и опростите ми за ријеч више,за све што рекох и написах.

Теологија је дивна наука,а још љепша наша младост која све више иде за тим вјечним и непролазним вриједностима живота којег треба да пронађу у радости Науке Христове,да не заборавимо сви имамо прилику да се поравимо,усавршавамо и надопуњујемо своје неисцрпне снаге христоликог бића.

Ево завршавам ријечима Сократа који каже боље је знати мало,а корисно, него ли много,а некорисно.

Поздрављам од срца све младе и будуће теологе и све ове на овом дивном сајту,а има их хвала Богу и жели им сваког добра на путу Јеванђељске Истине да им светионик Христове мудрости обасјава читав њихов пут за вјечност.

ws_spring_daisy_1600x1200.jpg

У Христу Господу,

ваш вјерни корисник сајта.

Учимо се браћо и сестре од великих људи да будемо сви ми мали у највећем Господу велики и дивни.

**************************************+++**************************************

Најважније је оно што носимо у себи, у својој души, у своме уму и срцу, а од свих дарова најбитнија је љубав Божија и љубав у Господу према свима. Тако ако будемо живјели и трудили се на том путу, Господ ће дати и све остало. Наше је да дамо све од себе и биће све.

**************************************+++***************************************

Када је сујета присутна онда долази до гордости, свађе. Није несрећа што ми имамо супротна гледишта, јер се ствар мора сагледати са више страна. Али често код нас долази до оног што није разлика у мишљењу. Тога се морамо ослободити. Ако будемо толерантнији, онда ћемо моћи да схватимо и то гледиште другога. Не да га усвојимо ако није добро, али да га схватимо да не дође до мржње и овог што нас цепа и дели. Свака је несрећа болна, са које било стране долазила. Али су нам најтеже и најболније несреће које ми, људи, наносимо једни другима, јер знамо да је требало и могло да их не буде, да смо мало више били људи и поступали као људи."

Патријарх Павле

http://www.pravoslavie.ru/gallery/gallery21.htm

Подели на овим сајтовима

п.с.ево мала дигресија,није баш директно у вези,али дубље кад човјек гледа,дакле имам пријатељицу много је волим,често дође код мене,а управо што је таква,различита невиђено,а веома образована жена,теолог,њено знање је огромно,она литургију нпр. прати са Требником,све је као да служи у олтару,све постове прати,литературу има да кажеш у малом прсту,нема шта да је питаш да ти неће врхунски објаснити,а кад гледаш другу страну живота,та неће врата сиромаху отворити,никоме ништа дати кад би тај чо'ек црко,буквално,има новце,има све материјално,љепотица жена,нема мужа,дјецу,неће да се уда,неће у манастир,свакоме зачепи уста,савјетује,критикује,некад оправдано,некад и не,шта шта рећи,а колико има таквих,чему онда њено теолошко знање,чему такав теолог,шта кажете на то Оче Иване,а колико има нажалост таквих,ми смо сви за њих неуки,глупи,непросвећени,итд.,па добро,нема ту система вријдности које би категорисале ово или оно,али имају запажања,па да ли је вреднија она мрва хљеба што нахраним свако јутро голуба или када просијаку скувам кафу и наспем тањир кувања,којег донесем из народне кухиње,има,мора да буде и за још један тањир више,ја тако живим и своје васпитавам да је боље бити и како кажу нам "учени"неук,али срце и душа нека ти је велика,да се од чињења добра никада не уморимо,по апостолским ријечима,а сваки који чита паљживо Свето Писмо научиће много више о голих редака ко зна каквих теологисања како један велики учитељ каже,коме то служи,којем господару,овдје у овом случају,да ли сујети,као суптилној форми,неког дубљег,латентног егоизма,не знам,знам да такви не служе заједници и томе слично.

Сјетимо се духовно и молитвено свих наших уснулих у Господу,данас на михољске задушнице и увијек.

Збогом,идем на гробље,изволите критикујте ме,сваки коментар отвара и расправу,па треба бити на њу и у хришћанској љубави спреман,јер шта ће нам и тологија и све,ако нема човјека у нама,чему онда долазимо у цркву,за шта неки уче ту велику науку?

15759.d.jpg

Подели на овим сајтовима

• Гости

pa ajd da napravimo anketu o kukolju... a i temu, naravno

koliko vas misli da admini i članovi guše forum nebitnim temama, otvaraju više tema o sličnim stvarima, koriste privilegije itd.

čisto da se vidi procenat za i protiv

p.s. stoji to što si reko, padre

Тачно је да има доста небитних тема, из можда твог или мог угла. Постоје теме које никада нисам отворио АЛИ та тема је некоме битна. Самим тим она има све легитимно право да се нађе на ЖРУ.

Свакодневно се трудим да управо људима који се баве теологијом омогућим простор да и у тим, наочиглед небитним темама, дају своју реч. Да све буде осољено речју о Христу и речју Христовом. Сматрам веома битним да теологија и Црква имају своје место у свим сферама живота.

Наравно, јасно је мени и то да има много оних који чудом не могу да се начуде да такве ствари ради поп из неке тамо селендре за коју нико никада није чуо. Јасно ми је и то да самим тим морам да носим терет презира и ниподаштавања јер "да сам добар не бих био ту"...толико јасно да сам чак доспео на насловницу једних дневних новина... и самим тим одакле мени било какво право да ишта кажем. Свакако, има и оних који не наступају са таквим предрасудама...

А свакако да треба отворити тему и овоме што си говорио. Такве теме су неопходне за бољи и кавлитетнији рад. Ја сам, како рекох, веома озбиљан човек и схватам одговорност коју имам пред огромним аудиторијомом и док сам ту увек ћу да одговорим на овакве ствари јер не желим да се ниподаштава нешто што смо заједнички стварали.

Рекох, сваки православни, црквени пројекат ћу не само подржати речима него на сваки начин и активно рекламирати и учествовати потпуно бесплатно, без икаквих обавеза. То иначе и радимо и сви сервиси које смо направили су ту због тога. То што имамо незаинтересовано свештенство или теологе је прича за себе. Никога нећемо терати. Знам да ће увек бити оних који ће бити спремни да се упусте у активни рад на мисији Цркве. Јесте да их је мало за сада, но можда се и то промени... можда и не. То све зависи од нас самих али и од воље Божије. Колико су нам намере чисте и искрене.

Толико. Свако ко има пројекат и жели да га представи широј јавности овде то може учинити на форуму, блогослову, групама, светлослову, на насловној сајта... а и мени на [email protected] и ја ћу га рекламирати без икаквих проблема. Најпријатељскије, све џабе, све на радост читаве Цркве. Али ако неко мисли да вређа чланове Поука називајући их погрдним именима (кукољом, крокодилима, жабама...) неће имати ништа. Оно што могу још да заслуже то је да им буде забрањен приступ сајту за сва времена. Зашто би неко ко је чиста пшеница се мешао са кукољом, зашто би се тако дивни лабудови мешали са жабама?

Подели на овим сајтовима

Свако богословље које није сврсисходно, односно које не изграђује заједницу као Тело Христово и није у суштини богословље, већ трућање.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...