Jump to content

ЖРУ анкета: Шта највише волите да читате?

Оцени ову тему

Balthasar

ЖРУ анкета: Шта највише волите да читате?  

79 члановâ је гласало

1. 1. Шта највише волите да читате?

• Свето Писмо
    • Житија Светих
    • Руску књижевност
    • Француску књижевност
    • Енглеску књижевност
    • Поезију
    • Строго теолошке студије
    • Подвижничку литературу
    • Дела философа
    • Новине
    • Форум ЖРУ
    • Фејсбук статусе
    • Све што ми падне шака
    • Не читам ништа

Препоручена порука

Zbog toga opitni starci koji uce neprestanoj molitvi,lece moje slepilo...

www.facebook.com/home.php?#!/pages/Novi-Sad-Serbia/Mirici/115386398553?ref=ts iliti

http://slobodanmiric.blog.rs/blog/slobodanmiric

Подели на овим сајтовима

• Одговори 62
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

glasao sam za rusku književnost mada čitam mnoge stvarivan toga... glas ide zbog Dostojevskog čija knjiga Braća Karamazovi mi je rasekla život na pola... od dotičnog sam pročitaoskoro sve a od ostalih Rusa mi se mnogo dopada Čehov, Tolstoj me nervira (a baš žešće me nervira njegov roman Vaskrsenje koji je sve samo ne to) mada mi se dopada ona pripovetka o starcu prozorljivcu koji padne u greh... i naravno Puškin od koga mi se jako dopada Kapetanova kći ali i ostatak opusa (posebno bajke za decu)

čitao sam nekoliko knjiga Orhana Pamuka i Zovem se crveno je odlična stvar

Iz engleske književnosti mi je svakako omiljen piscac D.H.Lorens a iza njega Oskar Vajld i Džordž Eliot ... od Šekspira mi je mislim omiljen Magbet

Teologija me smorila u poslednje vreme i mogu baš nešto pitko i konkretno da čitam a omiljeni su mi Kavasila i Šmeman

Sa francuskom književnošću sam tanak ali mi se dopadaju Aleksandar Dima i Andre Žid

Svetom pismu se uvek vraćam pa ono ima posebno mesto

Filosofiju sam prestao da čitam a od toga što sam nekad čitao su mi omiljena dela S.Kjerkegora- Dnevnik zavodnika, strah i drhtanje a posebno ILI-ili...

Poezija...hmmmmmmm -tu više imam pesme koje su mi favoriti nego pesnike

evo jedne

http://www.victorianweb.org/authors/tennyson/los1.html

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Podviznicka literatura mi razjasnjava Sveto pismo,opitni podviznici koji znaju Boga, su najbolji za slepce kao ja molimoli......

a meni je najbolje doživleno sveto pismo na liturgiji... bukvalno postoji neka magija -svaku reč upijem i nekako ostane sve to pročitano iz jevandjelja perfektno jasno i čisto...ovaploćeno

ranije sam mislio da se tripujem ali izgleda da nije... odatle mi sva ostala tumačenja proizlaze

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

@ W.A. Mozart

Ja sam malo sklon preosetljivosti,pa cesto na liturgiji kada osetim vise nego obicno, ne uzimam to previse k srcu, u smislu da se ne pogordim, da duhovno ne postane dusevno...Generalno svako praktikovanje je sustina,zato imamo Sveto pismo i oce, svakako da je liturgija vrhunac dozivljaja uz pricest,samo osecam se nekako slabo u poslednje vreme, razni periodi, odlazak i povratak blagodatia....

www.facebook.com/home.php?#!/pages/Novi-Sad-Serbia/Mirici/115386398553?ref=ts iliti

Подели на овим сајтовима

Da nema literature bilo bi teze vratiti se,bogomudri oci prepoznaju i objasnjavaju nedace svakog Hriscanina, normalnonaprednijim ne trebaju knjige, ali ja.......

Подели на овим сајтовима

Da nema literature bilo bi teze vratiti se

svakako ali često ta literatura ume da sakrije autentičnog Hrista i zameni ga tudjim a i da ne znamo...meni je Hristos oduvek bio onaj na liturgiji i onaj sa kojim razgovaram u najobičnijim i najtežim i najradosnijim situacijama ... onaj koga pokušavam da prepoznam u ljudima... jedan Isti

možda će zvučati glupo ali sam došao do zaključka da je sve počelo da živi od kako sam sve pročitano zaboravio tj. prestalo je da bude deo mene već sam ja postao taj koji daje sadržaj pročitanom

pričam o sebi, narasvski-ne izvlačim pravila

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Sve što mi padne šaka, ali od gorenavedenog...

Nisam kriva, jednostavno sam isuviše radoznala :)

Nekad čitam knjigu čisto da bih se obavestila o čemu to svi pričaju; tako sam npr. pročitala Da Vinčijev kod i Hari Potera.

Sad, doduše, nemam više vremena, ali sam na faksu čitala bašbaš mnogo: i stručne literature, i lepe književnosti.

Moram reći da su mi posebno zanimljiva žitija svetih; mislim da nema ništa fantastičnije od realnog života...

u potpunosti se slazem .hvala.

"Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi."

Подели на овим сајтовима

кад сам читао Достојевског то је било у једном даху 0702_read

сећам се највише "Римаљанке" од Моравие, ту књигу сам почео, па после пауѕе од пар година наставио и завршио, сећам се и данас свих детаља.........дивна књига

волим и добру литературу из психологије, Марта Бек пише одлично, био сам скептик ал кад сам отворио нисам могао да станем

од теолошке литературе "Литургија и живот" Шмемана, јако светла књига, понекад је узмем и читам

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

mozda ce vam delovati glupo,ali 3 knjige koje su mi i dan danas omiljene

naucno fantasticna Stanica Perdido(tezak SF)

Crni Lepotan i

Zbirka indijskih pripovedaka(medju kojima izdvajam pripovetku ''Draga moja,kome da kazem svoje jade?''

Подели на овим сајтовима

1. Sveto Pismo jer je Riječ Božja, nema konkurencije

2. Životi svetaca jer nam pokazuju kako živjeti Riječ Božju u svakom vremenu, u svim zanimanjima, u svim okolnostima...

3. Djela filozofa koja nam donose najveću ljudsku mudrost

4. Duhovnu literaturu velikih svetaca (to znači "podvižnička" na srpskom? ako ne znači, brišem ovu točku...)

5. Strogo teološke studije, ako su dobre i doprinose rastu u vjeri

6. Rusku književnost (jer je nesumnjivo najbolja od ponuđenih, francuska joj nije do koljena, a engleska ni do gležnja)

Većina nije shvatila da postoji mogućnost višestrukog izbora?

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ja sam tamo stavio Sveto Pismo, potom Forum ŽRU, hahahaha! I na kraju volim strašno čitat molitvenike, da dobro ste pročitali - molitvenike! I pravoslavne i katoličke, imam ih nasabiranih dosta raznih i na nekoliko jezika pa i antikvarnih, recimo na švabahu, starom češkom pismu, za seniore koji slabo vide s velikim sloivima, jedan stari monaški cistercitski češki antikvarni i jedan na staroslovenskom, imao sam i jedan srpski, vrlo lijep, sa zlatnim koricama, oslikan starom grafikom, viticama, ukrasnim okvirima itd. ostao mi u Bosni, nemam pojma šta bi s njim, sestra ga valjda nekom dala. Ustvari imam malu kolekciju molitvenika i raznih zanimljivih Svetih Pisama na raznim jezicima i u raznim verzijama, na staroslovenskom također potom ilustrovanih, prepričanih, za djecu, za mlade.itd. Imam i par Oficija, časoslova, na češkom, italijanskom a također sam rado čitao one razne male knjižice s citatima iz sv. Pisxma ili mini propovijedima, razmišljanjima, uvijek sam nosio sa sobom nekakvu takvu da imam u putovanju ili pri čekanju po raznim čekaonicama.

Подели на овим сајтовима

4. Duhovnu literaturu velikih svetaca (to znači "podvižnička" na srpskom? ako ne znači, brišem ovu točku...)

Podvižnička je kod nas asketska, isposnička - od riječi podvig, duhovni podvig.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Sve sto mi padne pod ruku , bukvalno . Najvise istoriju , fantastiku i politikin zabavnik kad mi posalju od kuce. Volim stripove koje ovde ne mogu da citam jer ne sam nepoismen na kineskom . Pratim naravno literaturu vezanu za moj sadasnji posao , mora se biti u toku ...Tek sam poceo da pravim licnu biblioteko ovde jer nije lako doci knjiga na srpskom, nesto lakse je doci do literature na engleskom ali izbor nije bas veliki .Napisao sam i dve knjige o istoriji borilackih vestina Kine ali na zalost nema nikoga zainteresovanog da to stampa , mada se ni ja nisam bas pretrgao trazeci izdavaca .

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...
1. Sveto Pismo jer je Riječ Božja, nema konkurencije

2. Životi svetaca jer nam pokazuju kako živjeti Riječ Božju u svakom vremenu, u svim zanimanjima, u svim okolnostima...

3. Djela filozofa koja nam donose najveću ljudsku mudrost

5. Strogo teološke studije, ako su dobre i doprinose rastu u vjeri

6. Rusku književnost (jer je nesumnjivo najbolja od ponuđenih, francuska joj nije do koljena, a engleska ni do gležnja)

Većina nije shvatila da postoji mogućnost višestrukog izbora?

takodje :)

I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više..

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...