Jump to content

Препоручена порука

Kombuha

Dušan N. Kovačević

Na Dalekom Istoku i Rusiji vekovima je poznato spravljanje osvežavajućeg, lekovitog napitka korišćenjem tzv. čajne gljive. Ovde je reč ne o pravoj gljivi no o simbiozi bakterija sirćetnog vrenja sa kvascima čija forma i boja podseća na klobuk pečurke. Napisano je mnogo naučnih radova vezanih za metabolička svojstva ove simbiotske tvorevine.

Pošto je ovaj tekst revijalnog karaktera zadržaću se samo na pregledu lekovitih svojstava i tehnološkim aspektima pripreme osvežavajućeg napitka.

Lekovita svojstva čaja

Postoji dosta oprečnih mišljenja o lekovitosti napitka od kombuhe. Izveštaji iz naroda pokazuju veliku simpatiju dok službena nauka sa skepsom gleda na čudotvornost napitka. Bilo kako bilo, ne može se zanemariti činjenica da su ruski naučnici, na primer, proučavajući zdravstveno stanje stanovništva jednog industrijskog reona zapazili da pojava kanceroznih promena odstupa od proseka drugih oblasti. Uvaženi akademik Melodijev je, svrativši u kuću, bio ponuđen osvežavajućim napitkom nepoznatog porekla. Obavešten je da se ovo piće tradicionalno spravlja i koristi u tom kraju. Ovo je bio dovoljan znak da se počne sa ozbiljnim izučavanjem kombuhe...

Podaci iz Sveta, prenošeni usmenim predanjem, govore o velikoj moći čaja u sprečavanju i lečenju najtežih oboljenja. Naučno dokazati sve navode je, naravno, nemoguće. U pogledu ovog bih istakao da je bilo i zloupotreba kombuhe u komercijalne svrhe. Sa druge strane, gruzijski naučnici su izolovali izuzetne bioaktivne materije koje se danas široko koriste u zvaničnoj medicini.

Tehnologija pripreme lekovitog čaja kombuhe

Za pripremu je potrebno posedovati: staklenku od 3 litra sa širokim otvorom; čistu, hemijski i bakteriološki valjanu vodu; beli šećer; ruski, crni čaj* i formiranu kombuhu** ili već spravljen lekoviti napitak. [* Thea sinensis L. ~ Theaceae; ** japanska, mandžurska, kineska ili ruska čajna ili kvasna gljiva]

Najbolje rezultate je pokazalo korišćenje crnog čaja (ruski, indijski, cejlonski, gruzijski). Mogu se koristiti i drugi čajevi sa više ili manje uspeha (lipa, nana, šipak, zeleni čaj iz Kine i Japana).

Osim prethodnih čajeva, kombuha se može gajiti i na crnom ili belom vinu, te na alkoholnom, vinskom i jabukovom sirćetu. Crno i belo vino treba razrediti do 3 ili 4 vol% alkohola sa ili bez dodatog šećera. Bilo koje sirće, korišćeno kao podloga, treba da ima sadržaj sirćetne kiseline od oko 4% sa ili bez dodatog šećera. (Šećer utiče, osim na metabolizam kombuhe i na stepen kiselosti odn. slatkosti gotovog napitka, što je stvar ukusa i iskustva.)

Tehnologija je, u principu, ista i treba paziti da količina šećera bude do 10% (4-15%) a crnog čaja od 1 do 5 grama na litar vode (donji recept je optimalan!!!).

Za spravljanje podloge na kojoj će kombuha rasti potrebno je:

Voda... 1 litar;  beli ili žuti šećer... 80 grama i crni čaj... 2 grama

Vodi za pripravu čaja dodajte šećer i zagrejte do vrenja. Sud skinite sa štednjaka i dodajte odmerenu količinu čaja. Poklopljen sud ostavite da miruje od 10 do 20 minuta. Sadržaj procedite i obratite pažnju da temperatura čaja bude oko 30ºC (proverite termometrom!). Ulijte čaj u čistu staklenku od 3 litra sa širokim otvorom u količini od 2/3 posude. Temperatura ne sme da se spusti ispod 20ºC, na šta treba paziti. (Predložena zapremina staklenke pokazala se najbolja u domaćinstvu!)

Pošto ste uspešno završili prethodnu etapu pripreme u staklenku sa čajem sipajte do 10% količine prethodno spravljenog napitka i na površinu stavite kožastu prevlaku kombuhe. Staklenku zatvorite čistom gazom jer je neophodno prisustvo vazduha tokom fermentacije. Čaj čuvajte na sobnoj temperaturi (oko 20ºC) u mraku (obratite pažnju da ne bude duvanskog dima, kuhinjskih isparenja ili isparenja hemikalija u prostoriji gde se odvija vrenje!). Trajanje vrenja se kreće u rasponu od 2 do 20 dana (optimalno, za prosečan ukus kiselosti, je razdoblje od desetak dana). U međuvremenu probajte čaj.

Kada procenite da je ukus, po vašem mišljenju, zadovoljavajući, procedite sadržaj staklenke kroz cedilo od ređe tkanog platna ili gaze. Dobijeni lekoviti napitak čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj ambalaži u hladnjaku. Ukoliko imate veću količinu napitka možete ga kratko prokuvati i razliti u odgovarajuće staklene posude te hermetički zatvoriti čime se postiže duga održivost bez gubitka lekovitih svojstava. Napitak se pije po volji i nema ograničenja u dnevnoj količini.

Iz cedila pažljivo pokupite kombuhu, operite je hladnom ili mlakom vodom te je, uz dodatak do 10% već spravljenog napitka u odnosu na novu količinu čaja, postavite u staklenku sa čajem za spremanje nove količine napitka. Dodatak izvesne količine napitka u novi čaj je radi ubrzanja toka novog vrenja jer se u njemu nalaze mikroorganizmi kao i u kožasto formiranoj kombuhi. Ovaj dodatak ne sme biti prethodno kuvan jer se kuvanjem uništavaju mikroorganizmi potrebni za vrenje!!!

Tokom postavljanja kombuhe na čaj obratite pažnju na sledeće činjenice: postavljena kombuha u novi čaj će potonuti na dno staklenke ali će za par dana isplivati na površinu tečnosti; na površini čaja treba da je svetlija, glatka strana kombuhe dok je tamnija, grublja površina usmerena na dole, prema dnu posude.

Na ovo je potrebno obratiti pozor zbog različitih mikroorganizama koji pretežno naseljavaju, u globalu posmatrano, jednu ili drugu površinu kombuhe (sirćetne bakterije su usmerene na korišćenje kiseonika dok su kvasci fakultativni anaerobi).

Na kraju, postavlja se pitanje: šta da radim ukoliko nemam kombuhu ili spravljen napitak za početak fermentacije !!?

Početkom devedesetih godina prošlog stoleća u Serbiji je porastao interes za kombuhu i lekoviti napitak. Na žalost bilo je osoba koje su je skupo prodavale. Kombuha je mistifikovana do krajnosti.

Ponukan onim što sam video u profesionalnoj praksi konsultovao sam naučnu literaturu i svoje profesore te učinio sledeće: uzeo sam kožastu prevlaku koja se stvara na površini domaćeg, jabukovog sirćeta i postavio je na površinu spravljenog crnog čaja. U ovom slučaju sam bio potpuno siguran u vezi porekla što sa dobijenom kombuhom nije bio slučaj.

Rezultat uzastopnih i paralelnih ogleda između kombuhe kakvu poznajemo i kožaste forme sa jabukovog sirćeta u pogledu organoleptičkih i, subjektivno gledano, lekovitih svojstava gotovog napitka je pokazao identičnost. Ovo je uspešno proveravano u praksi proteklih četrnaest godina.

Radi ovog, može se preporučiti korišćenje simbiotske forme sa jabukovog sirćeta u cilju spravljanja lekovitog napitka.

Osnovna literatura:

Stojanović,M., Ivana Janković: Gajenje čajne gljive - kombuhe, 1. izdanje, IGP Sanba, Beograd, 1996.

Бог је љубав што небо спушта к земљи и човек је љубав што земљу диже к небу!!!

Подели на овим сајтовима

ČUDA KOMBUHA NAPITKA:

1. Povećava imunitet organizma

2. Povećava energiju

3. Regeneriše jetru i bubrege

4. Reguliše metabolizam

5. Regluliše pritisak

6. Reguliše holesterol

7. Poboljšava cirkulaciju

8. Suzbija upale disajnih organa

9. Pročišćava krv, odstranjuje toksične naslage

10. Pomaže obnavljanju kože i sluzokože

11. Tihi ubica kancera sa snažnim antiseptičkim dejstvom.

Подели на овим сајтовима

Da ja sam je i proizvodila za nas ukucane par godina,pa onako ukus je vrlo specifican blago kiseo i ublazeno gaziran !Nekima se dopada nekima ne ali zdrava je to je najbitnije. Moze se naci u prodavnicama zdrave hrane i u Maxiju.Pakovanje od 1l.je oko 120 din. :smiley:

Подели на овим сајтовима

Pomaze Bog!Da li neko zna kako da nabavim kombuhu,da bih sama spravljala napitak za svoju porodicu?                                                                                                                         

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

Ne znam odakle si?Najbolje bi bilo da ti da vec neko ko proizvodi jer gljiva se sama obnavlja i pravi novu kada zavrsi proces proizvodnje napitka(koji obicno traje oko 15 dana ako su uslovi proizvodnje optimalni).Kada je jednom dobijes mozes proizvoditi i deliti na hiljade! :smiley:

Подели на овим сајтовима

Iz Kragujevca sam.Prosle godine sam se raspitivala i nisam uspela da dodjem ni do koga ko bi mi prodao ili dao da bih krenula,a kupovina preporucenih kolicina za celu porodicu mi je neizvodljiva.Zna li neko za nekog ko proizvodi kombuhu u okolini Kragujevca?

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

• 5 months later...

Ja sam prvu kombuhu dobila tako sto sam gotov napitak kupiljen u prodavnici zdrave hrane sipala u teglu,poklopila gazom i cekala da se formira na povrsini sto je trajalo nekoliko nedelja.zatim sam je premestila u caj,dodala malo od starog napitka i opet cekala.Sad je vec dosta cvrsta,bela,kozasta.Onaj prvi napitak nisam bacila,vec ostavila poklopljen gazom,sada mi se u njoj razvija durga komuha.Samo sam probala kako je,malo kisni,malo je slatkasto,nije lose,malo mi je gadno sto je sluzavo.Kad skupim hrabrost da popijem malo tecnosti,javicu kakvog je ukusa!

Bog zna potrebe svakog čoveka,meru snage i moć nemoći svakoga.

Подели на овим сајтовима

Pili smo je u porodici ranije aktivno, ali posto malo trazi brige oko odrzavanja napustili smo je, mada planiramo da je vratimo...

Ukus je izvrstan, svez i osvezavajuc, kao blago gaziran i kiselkast, prija uvek, a narocito leti pri vrucinama... 1324_womens

Izuzetno je zdrava, ali kao i svi prirodni preparati, trazi istrajnu i duzu upotrebu da bi dala neke znacajne rezultate, mada se - prema svedocenju mnogih - prvi pozitivni efekti upotrebe javljaju vrlo brzo...

http://www.zdravlje-bilje.com/srp/lekovito-bilje.4/kombuha.122.html

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

S ovim su eksperimentisali moja majka  i tetka. Mozete zamisliti tu revnost kad se nesto pije zatvorenim nosom.... Kad sam pomirisao umalo me neudari slog..... 

http://www.facebook....jovan.cakareski

Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley...

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...