Jump to content

Kako da pomognemo onima kojima je to potrebno

Оцени ову тему

Препоручена порука

Gotovo svakodnevno pročitam kako je nekoj nesrećnoj porodici potreban novac za lečenje ili operaciju njihovog deteta. Na takve pozive i apele nikako ne mogu da ostanem ravnodušna, pomažem onoliko koliko ja to mogu, ali to nije dovoljno. Ljudi su skeptični na takve pozive verovatno zato što je bilo lažnih apela i novac prosto nije odlazio tamo gde treba.

U takvim situacijama je zaista potrebna dobra organizacija jer su nekada u pitanju dani da bi se sačuvao nečiji život. Smatram da je osnovni zadatak svakog čoveka da pomogne bilo novčano bilo volonterskim radom; uvek se nadje način ako se ima volja i želja da se drugima pomogne.

Pitanje za ŽRU - da li bi ste vi mogli da nekako pokrenete akciju nešto kao neki fond za prikupljanje sredstava kada se jave konkretni slučajevi. Mislim da bi bilo mnogo efikasnije ukoliko crkva stoji iza neke takve akcije. Ja ne zanm koliko članova na ovom forumu imate, ali ima ih puno tj. dovoljno, zatim Facebook, zatim mereže sa kojima ste povezani, da ne pričamo o dijaspori.

Dajte ljudi da radimo, a ne samo da pričamo.

Molim vas, kako možemo da se organizujemo i pomognemo? Koji su vaši predlozi?

PS Ako administrator smatra da ovu temu treba prebaciti na neko drugo mesto, molim vas, ja sam otvorila ovde jer nisam znala gde.

Подели на овим сајтовима

volontirala sam pri ovom fondu: http://www.fondvasilijeveliki.org/

vrlo su organizovani i efikasni. potrebita je mnogo a premalo pomoći za sve njih.

pri mojoj parohijskoj crkvi je organizovano prokupljanje odeće, obuće, hrane i nekad novca za potrebite. sveštenici nas obaveštavaju o svakoj akciji i ljudi se odazivaju i pomažu koliko mogu.

imaš i http://www.covekoljublje.org/ dobrotorni fond SPC ali čini mi se da nešto slabo funkcionišu.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

Ево Ивана погледајте ову тему : https://www.pouke.org/forum/topic/20170-%D1%85%D1%83%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%B6%D1%80%D1%83-%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80/ , ЖРУ, људи који га воде и одржавају су спремни да помогну, а надамо да ће временом то добити и неку подршку и благослов од врха Цркве, и онда ће моћи да се уради и више.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Најбоље би било да све за које знамо да им је потребна помоћ упутимо у могућност коју пружа овај форум, да тако проширимо причу па ће се можда неко и одлучити да и овде потражи помоћ, а пошто сајт има феноменалну посећеност а и велики људски квалитет могу се направити неке добре ствари. Исто важи и за фонд према чијем је сајту Данијела поставила линк, прелетео сам погледом и делују ми лепо организовано...

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

ne bi bilo lose za pocetak pridruziti se onim fondovima i organizacijama koje vec dobro funkcionisu, imaju veze sa centrima za socijalni rad, policijom... ima svakavog sveta i ne bih volela da se neko razocara, da neko bude iskoriscen ili prevaren. ima bas raznog sveta koji pokusava da se okoristi o dobru volju ljudi koji zele da pomognu onima kojima je to potrebno.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

Подели на овим сајтовима

``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"

Свети Николај Српски

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ево Ивана погледајте ову тему : https://www.pouke.org...-жру-а-договор/ , ЖРУ, људи који га воде и одржавају су спремни да помогну, а надамо да ће временом то добити и неку подршку и благослов од врха Цркве, и онда ће моћи да се уради и више.

Ако Бог да па ускоро крене подршка од оних од којих и треба да креће свака иницијатива у Цркви, одмах тог дана радимо на софтевру који ће спојити снаге Човекољубља, фонда Свети Василије и свих нас...

Ја имам безброј идеја око тога АЛИ нећу ништа да се петљам без званичних одобрења. Овако спорадично можемо наравно да организујемо помоћи и наш сајт је стао иза многих активности до сада.

Подели на овим сајтовима

nekad dobra volja da se pomogne nije dovoljna. potrebno je mnogo veza, logistike, iskustva... sa ljudima u potrebi nije se igrati. nije lako slusati sve te strasne zivotne price. ne moze svako da izdrzi to stalno.

zato sam napisala da ne bi bilo lose da se prikljuci vec nekom fondu da bi se videlo kako to sve ide, koliko energije to iziskuje i da se izuce mehanizmi zastite samog sebe od kolicine tuge i smrti sa kojim cete se susretati.

biti milosrdan i dobrocinitelj nije lako. potrebno je mnogo toga pored dobre volje.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...