Danijela Написано Септембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 24, 2012 Mladi Filip Filipović (28), poštar i upravnik pošte u Kuršumlijskoj Banji, svoju platu nesebično deli s mnogima kojima je materijalna pomoć potrebna - učenicima kupuje školski pribor, starima u udaljenim planinskim selima nosi hranu i lekove, nedavno je sam finansirao obnovu pošte, a onda i gradnju fontane ispred pošte. Filip je verovatno jedini poštar koji ne deli samo pisma i račune. On svakodnevno prikuplja i odnosi pomoć za oko 40 porodica u selima uz administrativnu liniju s Kosovom i Metohijom. Zahvaljujući njemu, prošle godine je devetoro učenika škole u Kušumlijskoj Banji prvi put bilo na ekskurziji do Kruševca i Jagodine. Ove godine prve školske dane devetoro učenika osnovne škole isturenog odeljenja „Drinka Pavlović“ upamtiće po poklonima koje im je darivao poštar Filipović, a za narednu godinu im je obećao i put na more. - Ovi mališani nemaju uslova kao njihovi vršnjaci širom Srbije. Uglavnom preživljavaju teške trenutke zajedno sa svojim porodicama. Mnogi od njih pešače i po desetak kilometara do škole i nazad. Pokušao sam da im makar malo olakšam, pa sam uspeo da od svoje plate izdvojim i kupim im rančeve, sveske, bojice, flomastere i lopte - priča poštar Filip i dodaje da je za njega najveća radost kada vidi osmeh na dečjim licima. Radeći kao poštar, Filip se, kaže, svakodnevno susreće sa usamljenošću i bedom u ovdašnjim staračkim domaćinstvima, ali i u višečlanim porodicama s decom. To ga je i nagnalo da nešto preduzme. - Uz pomoć poznanika i prijatelja, pokreno sam akciju prikupljanja pomoći za kupovinu osnovnih životnih namirnica, sredstava za higijenu i drugih potrepština za najugroženija domaćinstva. Reč je uglavnom o ljudima koje su svi zaboravili, a koji ne mogu sami da se nose s teretom problema. Žive bez vode, struje, a često i bez osnovnih životnih namirnica. Najteže je što je reč o starcima koji nisu u stanju da se brinu o sebi - ističe Filip, koji poštu do najudaljenijih sela kuršumlijske opštine nosi polovnim skuterom. http://www.blic.rs/Vesti/Srbija/344236/Siromasnoj-deci-kupuje-knjige-i-placa-ekskurziju da dodam: naše malo može biti mnogo za one koje nemaju nimalo. malina :), obi-wan, RYLAH and 22 осталих је реаговао/ла на ово 25 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јадранка-Дервента Написано Септембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 24, 2012 Свака част,херојски. Господе, буди милостив мени грешној. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
emilija Написано Септембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 24, 2012 Vec duze vreme pratim rad dragog Filipa i presrecna sam sto takvi mladi ljudi postoje, jer je stavio sebe celog u sluzbu bliznjima i nevoljnicima; za nas iz inostranstva je najlaksi nacin da mu se posalje pomoc za sve te ljude o kojima brine preko Western union banke, proverila sam, fercera mozete ga naci i preko FB ukucavanjem jednostavno Filip Filipovic Kursumlija:) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
emilija Написано Септембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 24, 2012 da, za slanje pomoci: 18 avrilFilip Filipovic Filip Filipovic, Lorkina br. 2, 18430 Kursumlija, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
emilija Написано Септембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 24, 2012 za broj mobilnog mozete mu se obratiti na FB (kod slanja preko Westerna potrebno je komunicirati broj pod kojim je posiljka poslata) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
emilija Написано Септембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 24, 2012 Fica uzivo: nana and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Септембар 24, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 24, 2012 Filip maksimalno koristi svoje talante. "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Октобар 16, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 16, 2013 Dela dobrog poštara odjekuju svetom Kada je Filip Filipović imenovan za poštara u udaljenim selima na planinama Južne Srbije, ubrzo je shvatio da će morati da nosi više od pisama. " Znao sam da neću moći da okrenem glavu i budem slep za stvarnost, za stanje u kom žive ova deca bez ičega i usamljeni i napušteni stariji ljudi”, kaže ovaj 30-godišnjak, o kom je priču objavio i tajlandski Bangkok Post. Filipović “pokriva” nekoliko desetina sela na granici uz Kosovo i putuje makadamima iz pošte u Kuršumlijskoj banji. “Kada sam video da deca moraju da pešače do škole 10 – 15 kilometara svakog dana, da žive bez vode i struje, često u jednoj sobi s roditeljima, odlučio sam da nekako pomognem”, rekao je on. Kuršumlijska banja jedna je od najstarijih banja u Srbiji, ali je zatvorena od 2007. Filipović je imao 28 godina kada se preselio iz Kuršumlije u Kuršumlijsku banju. “Rekao sam sebi da moram nešto da uradim. Na nekoliko kilometara od civilizacije 21. veka imamo zaboravljene ljude koji su u 19. veku”, kaže on. Počeo je tako što je renovirao poštu u trošnoj zgradi u kojoj se nalazi i lokalna osnovna škola, a za poduhvat je uložio sopstveni novac. U isto vreme, od svoje plate koja iznosi jedva 300 evra mesečno donosio je čokolade i slatkiše deci u dalekim selima. “Nema više prodavnica u selima, pa stanovnicima kupujem šta im treba”, kaže ovaj mladi čovek. “On je naš anđeo čuvar”, kaže Marika Pavić, zahvalna 70-godišnjakinja koju Filipović posećuje svakodnevno. Oko podneva kuca na vrata porodice Dragićević gde pravi kupatilo, budući da ga nisu imali. On vozi u školu i njihovu decu Milomira (7) i Radomira (9) kako ne bi pešačili osam kilometara. On se tu ne zaustavlja. Već dve godine finansira, organizuje i pomaže renoviranje jedine učionice u lokalnoj školi u kojoj se školuje šest dečaka starosti od sedam do 11. Prošle godine prvi put su išli na jednodnevnu ekskurziju do Jagodine i Kruševca, organizovanu o poštarevom trošku. Filipović im je kupio školske torbe, sveske i olovke, kao i našao sredstva za šest računara. On je obnovio poljske toalete u dvorištu, a tokom godišnjeg odmora ovog leta napravio igralište za đake. “Kad sam video ljuljaške, rekao sam mu: ‘Ti si najbolji, bolji i od Deda Mraza”, kaže Aleksandar (8), jedan od đaka. “Dve ljuljaške i tobogan. Za decu iz gradova to je sigurno ništa, ali za njih je to promenilo čitav svemir”, smeje se poštar. http://www.youtube.com/watch?v=pnvUaKqtUik izvor: http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2013&mm=10&dd=16&nav_id=765976 Срђан Ранђеловић, Јанко, Andre Williams and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
fsa Написано Октобар 16, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2013 Humani poštar iz Srbije zadivio svet Autor: MONDO Kada je Filip Filipović imenovan za poštara u udaljenim selima na planinama Južne Srbije, ubrzo je shvatio da će morati da nosi više od pisama. 16.10.2013. | 22:13 60 Foto: Screenshot YouTube "Znao sam da neću moći da okrenem glavu i budem slep za stvarnost, za stanje u kom žive ova deca, bez ičega, i usamljeni i napušteni stariji ljudi", kaže ovaj 30-godišnjak, o kom je priču koju je objavio AFP, objavio i tajlandski "Bangkok post".Filipović pokriva nekoliko desetina sela na granici uz Kosovo i putuje makadamima iz pošte u Kuršumlijskoj banji. "Kada sam video da deca moraju da pešače do škole 10 – 15 kilometara svakog dana, da žive bez vode i struje, često u jednoj sobi s roditeljima, odlučio sam da nekako pomognem", kaže on. "Rekao sam sebi da moram nešto da uradim. Na nekoliko kilometara od civilizacije 21. veka imamo zaboravljene ljude koji su u 19. veku", kaže on. Počeo je tako što je renovirao poštu u trošnoj zgradi u kojoj se nalazi i lokalna osnovna škola, a za poduhvat je uložio sopstveni novac. U isto vreme, od svoje plate, koja iznosi jedva 300 evra mesečno, donosio je čokolade i slatkiše deci u dalekim selima. "Nema više prodavnica u selima, pa stanovnicima kupujem šta im treba", kaže ovaj mladi čovek. "On je naš anđeo čuvar", kaže Marika Pavić, zahvalna 70-godišnjakinja, koju Filipović posećuje svakodnevno. Oko podneva kuca na vrata porodice Dragićević, gde pravi kupatilo, budući da ga nisu imali. On vozi u školu i njihovu decu Milomira (7) i Radomira (9) kako ne bi pešačili osam kilometara. Već dve godine finansira, organizuje i pomaže renoviranje jedine učionice u lokalnoj školi u kojoj se školuje šest dečaka starosti od sedam do 11 godina. Prošle godine prvi put su išli na jednodnevnu ekskurziju do Jagodine i Kruševca, organizovanu o poštarevom trošku. Filipović im je kupio školske torbe, sveske i olovke i našao sredstva za šest računara. On je obnovio poljske toalete u dvorištu, a tokom godišnjeg odmora ovog leta je napravio igralište za đake. "Kad sam video ljuljaške, rekao sam mu: Ti si najbolji, bolji i od Deda Mraza", kaže Aleksandar (8), jedan od đaka. "Dve ljuljaške i tobogan. Za decu iz gradova to je sigurno ništa, ali za njih je to promenilo čitav svemir", smeje se poštar piše AFP. http://www.mondo.rs/a624744/Info/Drustvo/Humani-postar-iz-Srbije-zadivio-svet.html ZarkoZ and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука