Jump to content

Бранко О. Томић

Оцени ову тему

marija

Препоручена порука

У почетку бјеше ријеч и ријеч бјеше од Бога и Бог бјеше ријеч..."(Јн 1.1.). Овај цитат из Светог писма стоји уместо посвете на корицама књиге "Уздах дубок и нем" коју је написао овај човек. Завичајно, повезују га са Десанком Максимовић, стилом писања подсећа на Јована Дучића и Милана Ракића, а смисао и суштину живљења пронашао је у вери и љубави према Свевишњем, па га многи називају и песником у мантији.

Постављена слика

Бранко Озрена Томић,

свештеник, рођен је 7. јануара 1953. године у Докмиру код Уба. Основну школу завршио у родном месту, а богословију у Београду 1973. Био је парох 10 година у Малом Пожаревцу, а од 1985. премештен је на другу парохију у Железнику где је радио до пензионисања, 2002. године.

Члан је Удружења књижевника Србије од 1997. године, а Краљевског  књижевног клуба ” Карађорђевић ” од оснивања и добитник његове повеље. До сада није награђиван, а ни кажњаван. Ипак, највише награђен од Господа Бога на Његовом стрпљењу и подареном несну на чему Му понизно благодари.

Објављивао радове у часописима, билтенима и ” Јежу ”.

У мантији

У цивилу

Објавио је романе:

“ Нису сви грешни ”  –  (1994)

“ Кликер наврх игле” – (1996)

“Памет је женског рода” –  (2000)

“Софијин вилајет” –  (2004)

Збирке песама :

“Уздрах дубок и нем” –  два издања (1994)

“ Кроз невид и тескоб” –  (1995)

“ Црвено слово” – (1999)

“Снови изван снова” –  (2001)

Остало:

“ Реч нам/ми је судија” – пригодни говори (1997)

“ На пола копља”  –  афоризми (1999)

“ Посветник и памтила” – албум посвета (2001)

“Реч нам/ми је судија 2” – пригодни говори извод из летописа (2005)

“Рођена матер” – сатиричне опсервације (2005)

У припреми :

“На вашару дама” – поезија посвећена жени.

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 32
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

Бранко О. Томић је свештеник у пензији. Истовремено је аутор тринаест збирки песама, афоризама, новелла и романа. Када на питање колико дуго пише одговори :"Од првог разреда основне школе.", онда је јасно зашто је овај свестрани човек објављивао прилоге и у "Јежу".  

...Ми свештеници смо сведоци разне лепезе исповести ; неискрене, полуискрене, непотпуне и потпуне. Потпуна исповест доноси и потпуно очишћење. Према себи треба бити немилосрдан. Управо отац Бранко у својим покајничким песмама које су толико искрене да ја зацрвеним читајуци их…

…Некада у Старој Цркви постојала је јавна исповест, пред целом општином. То је она потпуна исповест – откривање себе. Такође писање песме је једна јавна исповест. То је оно што је отац Бранко према себи искрено, немислосрдно урадио. Ја просто то препоручујем верницима да такви буду на исповести…

5. јуни 1995

Ђурина кућа, Скадарлија

Др Драган Милин

Редовни професор богословског факултета

С’ ТОБОМ – БЕЗ ТЕБЕ

Жеља је жеља, из срца слабост

Ношена снагом бујице страсти,

Открила моју бестидну нагост-

Где понос мора на колена пасти.

И опет призор пред будним оком

Какав се нађе с’ пролећем раним…

Шта ли то хучи мојим крвотоком?

Како да тебе од себе браним?

Није да не знаш шта ме то ломи,

И како тај бестид собом да свладам.

Можда је боље – нека ме згроми

Та чулна дрскост у коју падам !

Да ли да кажем –опрости ! зато-

Што лупање срца постаје јаче,

Мени узето – а теби дато !

Очи ми сетне – док твоје зраче.

Као на рецепт – дата ми доза,

Ћутећи кажеш – толико треба.

Невидљив додир низ тебе сроза

А жеља врела, к’о зрак са неба.

Нисам ни мислио да имам право

Да љубим душом жену крај себе,

Ал’ знам да могу рећи ти – Здраво !

И вазда бити с’ тобом – без тебе !

http://www.brankootomic.com/strane/cirilica/naslovna.htm

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Branko je čovek koji se na mom putu pada našao u pravom trenutku na pravom mestu, i tako to virtualno prijateljstvo traje već godinama 0110_hahaha

http://www.facebook.com/group.php?gid=29935034394&v=app_2373072738

Подели на овим сајтовима

joooj

znala sam da sam negde komentarisala ali sam zaboravila gde crvenilo

Подели на овим сајтовима

• Гости

Imam bolju ideju o Ugrine da zamolim  o Branka , pošto je ve? registrovan da malo u?estvuje  na Forumu

To bi bilo idealno, evo bas sada sam sa njim na p.p.-u na FB-u, tako da bi zaista bilo vise nego li idealno ako bi malo svog vremena podelio sa nama. Da li da ga sada pitam za to?

Mir Vam - Ugrin

Подели на овим сајтовима

Imam bolju ideju o Ugrine da zamolim  o Branka , pošto je ve? registrovan da malo u?estvuje  na Forumu

To bi bilo idealno, evo bas sada sam sa njim na p.p.-u na FB-u, tako da bi zaista bilo vise nego li idealno ako bi malo svog vremena podelio sa nama. Da li da ga sada pitam za to?

Mir Vam - Ugrin

o Branko je upravo ulogovan sada trenutno na forum, iskreno se nadam da ?e se  i oglasiti

:smiley:

Подели на овим сајтовима

Обавештен сам да сам прозван, позван и пожељан у овој дискусији о мојој маленкости...

Ето, одазивам се и захваљујем на позиву за учешће у разговору, с молбом да се одложи за који дан јер имам неких приватних обавеза и проблема које би требало да решим за кратко време.

Нека је благослов Божји са свима нама!

Бранко

www.brankootomic.com

http://www.facebook.com/group.php?gid=29935034394&v=app_2373072738#/profile.php?id=1109174636&ref=ts

Глава не служи за готовинско плаћање!

Подели на овим сајтовима

Hvala vam od srca što ste udovoljili mojoj malenkosti i što ste nam se pridružili

kad budete imali i koliko vremena toliko ćete biti sa nama

malo sam vam ispravila link za FB ne zamerate :smiley:

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...