Јаков. Написано Септембар 13, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 13, 2012 Ako je neki predmet, objekat,.. osveštan, da li se ako taj predmet, objekat.. menja vlasnika, on opet "valja" osveštati ili nema veze? Tipa kupio sam automobil, stan, od nekog ko je to osveštao ranije. Da li ja kao novi vlasnik treba opet to da osveštavam? Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
malaMaia Написано Октобар 20, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2012 Mene zanima osvestavanje kuce... Zivecemo mozda u kuci mog dede koji je bio komunista, ja bih da pozovem svestenika da osvesta kucu. Da li ce hteti? Господе, Ти који гледаш у срце човечије, душу моју очисти од отрова, од мржње, сујете и гордости, од ватре похоте и јарости, избави мене Свемоћни! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Октобар 20, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2012 Ako je neki predmet, objekat,.. osveštan, da li se ako taj predmet, objekat.. menja vlasnika, on opet "valja" osveštati ili nema veze? Tipa kupio sam automobil, stan, od nekog ko je to osveštao ranije. Da li ja kao novi vlasnik treba opet to da osveštavam? Мислим да не треба Нама је био свештеник пре пар недеља и освештао стан, а у молитви се каже отприлике благослови и сачувај и "све оне који ће живети у њему" Можда нисам у праву, само мислим feeble је реаговао/ла на ово 1 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Октобар 20, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2012 Mene zanima osvestavanje kuce... Zivecemo mozda u kuci mog dede koji je bio komunista, ja bih da pozovem svestenika da osvesta kucu. Da li ce hteti? зашто не би? Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 1 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јадранка-Дервента Написано Октобар 20, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2012 Mene zanima osvestavanje kuce... Zivecemo mozda u kuci mog dede koji je bio komunista, ja bih da pozovem svestenika da osvesta kucu. Da li ce hteti? Свакако да хоће. Драшко је реаговао/ла на ово 1 Господе, буди милостив мени грешној. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
malaMaia Написано Октобар 20, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2012 Hvala. Pa nisam znala ima li to neke veze, zato sam i pitala... Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 1 Господе, Ти који гледаш у срце човечије, душу моју очисти од отрова, од мржње, сујете и гордости, од ватре похоте и јарости, избави мене Свемоћни! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Април 29, 2014 Пријави Подели Написано Април 29, 2014 Шта по вама значи када кажемо да је неки предмет освештан или свет? Како схватате то ново својство које асоцирамо с тим предметом, нпр. икона, вода итд.? Ја имам једно мишљење, али не бих одмах да износим. Ако уз остале коментаре може и неко мање више званично богословско мишљење било би супер. Срђан Шијакињић and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Април 29, 2014 Пријави Подели Написано Април 29, 2014 Meni je jedan jeromonah osveštao kola i ja sam baš bio happy zbog toga a onda sam shvatio da je to potreba nas koji baš i ne shvatamo svetost u punoći a opet ima nešto što nas vuče ka tome - svetinja je čovek, najveća i kao što reče sveti Nikola Kavasila -Nema veće svetinje od čoveka koji zajedničari u Telu i Krvi Hristovoj. U prevodu - kola su osvećena ako ih vozi sveta osoba (što naravno ni u kom obliku ne utiče na performanse auta LOL) Osvećen predmet je više za neke nostalgičare a još zanimljiviji mi je odnos koji pojedinci imaju prema svetom ognju al to je posebna priča Маша Ж., JESSY, Иван Ивковић and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Април 29, 2014 Пријави Подели Написано Април 29, 2014 @@Иван ♪♫, To po meni znači da je taj predmet drugačiji. Nije običan,već je izuzetan. Od reči o-sveštati,znači o-sve -to-šta-ti-ja-znam...to mora da je neka nebeska sila... Iskreno,ne znam i nemam nikakav odnos prema osveštanim predmetima. Срђан Шијакињић and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Април 29, 2014 Пријави Подели Написано Април 29, 2014 U principu mi smo ti koji imamo potencijal za svetos a ne kola, tastatura ili knjiga... ikone su već nešto drugo Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Април 29, 2014 Пријави Подели Написано Април 29, 2014 U principu mi smo ti koji imamo potencijal za svetos a ne kola, tastatura ili knjiga... ikone su već nešto drugo Ikone ? Zašto ? Zar ikone pred kojima se niko ne moli nisu obične slike svetih ? Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 29, 2014 Пријави Подели Написано Април 29, 2014 Sve što predstavlja Hrista a mi taj predmet koristimo i treba da bude osveštan. Тања1 је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Април 29, 2014 Пријави Подели Написано Април 29, 2014 Ikone ? Zašto ? Zar ikone pred kojima se niko ne moli nisu obične slike svetih ? Ikona je prozor u Carstvo... ima tu nečeg što je veće od logike. Neki ikonopisci to osećaju Иван Ивковић, javor and Arsenija је реаговао/ла на ово 3 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Мај 11, 2014 Пријави Подели Написано Мај 11, 2014 Шта по вама значи када кажемо да је неки предмет освештан или свет? Како схватате то ново својство које асоцирамо с тим предметом, нпр. икона, вода итд.? Ја имам једно мишљење, али не бих одмах да износим. Ако уз остале коментаре може и неко мање више званично богословско мишљење било би супер. То значи да је унешен у литургијско општење, у нови начин постојања чија је икона Литургија. Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Мај 11, 2014 Пријави Подели Написано Мај 11, 2014 A ovo tek ne mogu da shvatim. Čega je to liturgija ikona ? Da li smo i mi koji tu liturgiju pratimo i delimično razumemo ,neki deo te ikone ? Ili smo samo došli na izložbu živih Nebeskih ikona ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука