Balthasar Написано Септембар 12, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2012 Обзиром да је Фридрих Ниче један од мојих омиљених писаца (у сваком смислу) и да га читам јако дуго, одлучих да направим дневник његових мисли. Моја замисао је да када сам у могућности постављам неке од његових мисли које су мени лично значајне и које ће уједно бити и неки вид вођења мог жру дневника јер сам са тим мислима узрастао, патио, сумњао, веровао, и све оно што човек мора да прође када се сретне лицем к лицу са Ничеом. Немам претензију да држим ову тему нешто нарочито активном јер она има у својој позадини и личну исповест, тако да ће постови ићи по тренутној инспирацији и присећању... Vaske, Ведран and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 3 Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Септембар 12, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2012 убаво.... Balthasar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Balthasar Написано Септембар 12, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 12, 2012 Мисао прва: ,,Врлина се мора бранити од проповедника врлине: они су њени највећи непријатељи. Јер они проповедају врлину као идеал за све; они јој одузимају чар реткости, јединствености, изузетности и непросечности - њену аристократску чар..." Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Септембар 12, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2012 Врлина се мора бранити од проповедника врлине: они су њени највећи непријатељи. Јер они проповедају врлину као идеал за све; они јој одузимају чар реткости, јединствености, изузетности и непросечности - њену аристократску чар... имаш твоје тумачење? Balthasar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Balthasar Написано Септембар 12, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 12, 2012 имаш твоје тумачење? Може се рећи, тумачење у покушају... Ценим да се ради на првом месту о губитку значаја говора о врлини ако је, у то време наравно, изговара човек који везе нема са њом. Позната ствар код Ничеа, закључивање о говору на основу говорника и огорченост над таквим скрнављењем и обезвређивањем појма. У том случају му и те како смета генерализација и заповеднички став који има у себи поруку ,,напред" а не ,,за мном"... И као потврда тога на крају, химна врлини као дару, таланту, нечему што човека извлачи из масе и самим тим има аристократску чар и оплемењујућу моћ у свету ,,који у злу лежи". (Далеко од тога да мислим да сам исправан у овом тумачењу, то је само лични доживљај). Жика and Ведран је реаговао/ла на ово 2 Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Септембар 12, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2012 Ниче је данашњој духовности (па и нашој православној) потребнији него икад. Антиничеанство, веровали или не, испразниће Цркву. Моје мишљење. Balthasar and Ведран је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Септембар 12, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2012 Може се рећи, тумачење у покушају... Ценим да се ради на првом месту о губитку значаја говора о врлини ако је, у то време наравно, изговара човек који везе нема са њом. Позната ствар код Ничеа, закључивање о говору на основу говорника и огорченост над таквим скрнављењем и обезвређивањем појма. У том случају му и те како смета генерализација и заповеднички став који има у себи поруку ,,напред" а не ,,за мном"... И као потврда тога на крају, химна врлини као дару, таланту, нечему што човека извлачи из масе и самим тим има аристократску чар и оплемењујућу моћ у свету ,,који у злу лежи". (Далеко од тога да мислим да сам исправан у овом тумачењу, то је само лични доживљај). мене ми помогна твојата перцепција на Ничеовите мисли, ти благодарам за споделувањето. интересна е твојата мисла за „ химната на доблеста=врлината“, дистинкцијата меѓу говорот и говорникот, можноста од девалвација на поимот, чест феномен во нашево време. Balthasar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Balthasar Написано Септембар 12, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 12, 2012 чест феномен во нашево време Све је то свакодневница нашег времена а данас сам доста о томе разговарао па ми ова мисао паде на памет као прва коју желим да поставим. Као што рекох, биће ово и мој дневник, односно, трудићу се да и ја проговорим кроз Ничеа... Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Септембар 12, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2012 Све је то свакодневница нашег времена а данас сам доста о томе разговарао па ми ова мисао паде на памет као прва коју желим да поставим. Као што рекох, биће ово и мој дневник, односно, трудићу се да и ја проговорим кроз Ничеа... па тако је боље, да ти проговориш преко њега, јер само селектирана цитологија, мени бар ништа не значи.... а допада ми се интерпретација, коментари, размишљање и размена... Balthasar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Balthasar Написано Септембар 12, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 12, 2012 па тако је боље, да ти проговориш преко њега, јер само селектирана цитологија, мени бар ништа не значи.... а допада ми се интерпретација, коментари, размишљање и размена... Па боље је да ја не проговарам много, само ћу упропастити тему .smesko.. Ја то више очекујем од вас, да подстакнути неком мишљу промислите мало дубље о свему томе... Ведран је реаговао/ла на ово 1 Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Септембар 12, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2012 Па боље је да ја не проговарам много, само ћу упропастити тему .smesko.. Ја то више очекујем од вас, да подстакнути неком мишљу промислите мало дубље о свему томе... сви заЈЕДНО Balthasar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Balthasar Написано Септембар 12, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 12, 2012 сви заЈЕДНО Даће Бог да вас буде што више, да научим бар нешто .smesko.. Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Септембар 12, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2012 Јас ќе се борам да му се вратат на човекот како негова сопственост и негова творба сета убавина и возвишеност што сме ја позајмиле од реалниот и од замислениот свет. ....тој отфрлајќи ги наметнатите вредности, навлегувајќи во сферата на аморализмот, преку оваа своја мисла е од онаа страна на доброто и злото во вообичаената смисла на зборот.... Balthasar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Септембар 13, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 13, 2012 Evo i ja da se upišem u duhu u kom ste krenuli ali ne sa Ničeovim citatom, več citiranjem našeg nejboljeg satiričara: Snio sam strašan san. Ne čudim se samom snu, već se čudim kako sam imao kuraži i da sanjam strašne stvari, kad sam i ja miran i valjan građanin, dobro dete ove namučene, mile nam majke Srbije, kao i sva druga deca njena. 'Ajde, da rečem da ja pravim izuzetak od ostalih, ali ne, brate, već sve na dlaku radim što i drugi, a ponašanja sam tako pažljiva da mi nema ravna. Jedared sam video na ulici otkinuto sjajno dugme od policijske uniforme, zagledah se u njegov čarobni sjaj i taman htedoh proći, pun nekih slatkih misli, dok mi odjednom zadrhta sama ruka pa pravo kapi; glava se sama prikloni zemlji a usta mi se razvukoše na prijatan osmeh, kojim obično svi mi starijeg pozdravljamo. "Baš mi krv u žilama plemenita, i ništa drugo!" pomislih u tom trenutku i s prezrenjem pogledah na jednog prostaka što baš u taj mah prođe i u nepažnji nagazi ono dugme. N.Petrovic, Balthasar and Ведран је реаговао/ла на ово 3 Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Септембар 13, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 13, 2012 У том случају му и те како смета генерализација и заповеднички став који има у себи поруку ,,напред" а не ,,за мном"... A evo da malo i Ničea citiram da ne bude da spamujem gringrin a u prilog ovome što si napisao "Васпитач никад не каже оно што сам мисли, већ оно што мисли да је добро да чују они које васпитава." Balthasar, "Tamo daleko" and Ведран је реаговао/ла на ово 2 1 Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука