Jump to content

ПОУЧНЕ ПРИЧЕ -ППТ-ВИДЕО ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ

Препоручена порука

Поучне приче (из Светосавског звонцета) и презентације за дјецу и одрасле у ппт видео формату-ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ 2

и ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ 1

Подели на овим сајтовима

• 10 years later...

Цврчак и Мрав

На брдовитом Балкану у земљи сељака живели неки људи и ту се нађу цврчак и мрав....

Полако се приближавао април и мај.... и мрав каже у себи морам на време да посејм поврће и усеве и да спремим зимницу.... јер кад дође зима и хладни дани шта ћу онда..... и мрав ко прави домаћи чоек сачини план и неуморно крене са припремам за сетву...

На другу страну цврчак исто тако виде да долази априли и мај, али њему није падало напамет да треба да сачини план и да почне на време да сеје поврће и усеве и да неуморно ради како би могао спремно да дочека хледне зимске дане....већ цврчак се већма обрадова топлим, лагодним данима који долазе у апрлу и мају јер ће моћи боље да свира и да се диви самом себи тј. својим певечким и свирачким способностима....

И тако мрав неуморно радећи цело лето спреми зимницу и спремно дочека зиму.....а Цврчак цело лето свирао и дивио се сам себи како је добар сиврач и певач....и кад дођоше хладни дани....мрав у свом скровишту у свом дому рече: хвал ти Господе Боже неба и земље за свеш ово што имам што сам спермио сву ову зимницу и што нисам гладан.....

....на другу страну цврчак: зима мало одоцнила и стигао децембар и напокон ударише тешки хладни дани... и цврчак се забави о јаду видеши да се нешо у белају (невољи) јер нема никакве зимнице......и онда се Цврчак запита шта да ради...

и прво што уради Цврчак покуша да засеје у децембру поврће и усеве али земља смрзла, нити шта може посејати а и што је загрнуо у земљу не ниче... и кад све ово виде да се не може у децембру сејати поврће...

...и онда поче се цврчак молити Богу, да Бог интервенише и да усеви и поврће никну и донесу род у децембру јер му треба зимница.... и цврчак се почне молити Богу и тако дуго времена цврле се молио и молио и видје цврле никаквих занакова... не ниче ништа што је загрнуо у земљу... и тако он се молио молио Богу дуго врмена и ништа.... види земља смрзал ко камен, а небо далеко не чује његове молитве.... и онда на крају напокон Цврчак увиде (али касно) да је направио велику грешку тј. да је прошао воз, то јесте није на време мислио о зимници.....

Све ово што сам горе написао може се сажети укратко овако како то наш народ каже: не тови се прасе уочи Божића   али има људи који ово никад не увиде.........

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...