Гости Guest Alefshin Написано Јун 23, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јун 23, 2009 Што се остатка ваше поруке тиче, врло радо ћу да га прокоментаришем, и одмах да вам кажем да није тачно то што тврдите - као што рекох уважени православни богослови (нпр. митр. Ј. Зизјулас, или код нас еп. И. Мидић) немају никаквих проблема са Дарвиновим закључцима - али бих волео да прво видимо чиме изазивам такву реакцију.Које конкретне аргументе су изнели за ту тврдњу? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest nikolastojanoviccuprija Написано Јун 23, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јун 23, 2009 Dobra i korisna tema ! Mislim da je bespredmetno dovoditi u pitanje neciji naucni rad na osnovu religijske pripadnosti koji je covek zadobio rodjenjem !Bitno je da su ti ljudi na naucni nacin obradili Stvaranje sveta i svojim radovima su verovatno mnoge ucvrstili u veri a nekog sigurno preveli iz ateizma sto je svakako uspeh i za svaku pohvalu ! E sad sto se tu radi o protestanskim i subotarskim sektama to je vec drugi problem i druga tema(misionarenje ,itd )!Od svakog coveka covek otvorenog srca i pameti moze da nauci nesto korisno ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срећко Петровић Написано Јун 23, 2009 Пријави Подели Написано Јун 23, 2009 ??? ?? ??????? ???? ?????? ????, ???? ???? ?? ?? ?? ???????????????, ? ????? ?? ??? ????? ?? ???? ????? ?? ??? ??????? - ??? ??? ????? ??????? ??????????? ????????? (???. ????. ?. ????????, ??? ??? ??? ??. ?. ?????) ?????? ???????? ???????? ?? ?????????? ?????????? - ??? ??? ????? ?? ???? ?????? ???? ???????? ????? ????????.???? ????????? ????????? ?? ?????? ?? ?? ?????????? ??????, ?? ????? ?? ??? ????? ?? ?? ??? ???????? ?????? ????????? ?? ?? ??????, ??? ?? ?? ????????? ???????? ?? ????? ??????? ????????. ??? ?????????? ??? ?? ???? ????? ?? ??? ??? ??????.??? ??? ????? ? ?????? ?????????? ?????? - ???? ???? ?? ?? ?????????, ??? ??? ?????? ????? ?? ? ?? ?????????? ?? ????? ?????? ???? ??? ??? ???????? ?? ?????????? ??????. ??? ?? ????????, ???? ? ?? ??? ???????? ???? ?? ?? ??????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срећко Петровић Написано Јун 23, 2009 Пријави Подели Написано Јун 23, 2009 Dobra i korisna tema ! Mislim da je bespredmetno dovoditi u pitanje neciji naucni rad na osnovu religijske pripadnosti koji je covek zadobio rodjenjem !Bitno je da su ti ljudi na naucni nacin obradili Stvaranje sveta i svojim radovima su verovatno mnoge ucvrstili u veri a nekog sigurno preveli iz ateizma sto je svakako uspeh i za svaku pohvalu ! E sad sto se tu radi o protestanskim i subotarskim sektama to je vec drugi problem i druga tema(misionarenje ,itd )!Od svakog coveka covek otvorenog srca i pameti moze da nauci nesto korisno !????? nikolastojanoviccuprija, ?? ???? ?? ? ???? ?? ?? ????? ?????? ??? ?????? ? ?????? ?? ?????? ?????? ?????? ???????????, ??? ?? ? ?????? ?????? ???????? ????????? ?????? ? ??????????? ?? ?????? ???????????, ??????????? ? ????????? ????????? ?????? ?????? ?? ?? ???????? ?? ???? ???????? (? ?????? ???????? ?? ???? ????) ???????. ?????? ?? ? ?????? ?????? ? ???????? ??? ????????, ???? ?? ??????????? ? ?????? ??????? ??????? ???????, ? ?? ? ?????? ?????. ??? ?? ???? ???? ????, ??????, ?? ????? ??? ???? H. M. Morris, ????? ??? ???? ?????????? ?. ?????: "The only way we can determine the true age of the earth is for God to tell us what it is. And since he has told us, very plainly, in the Holy Scriptures that it is several thousand years of age, and no more, that ought to settle all basic questions of terrestrial chronology." (The Remarkable Birth of Planet Earth, Bethany House Pub 1972, p. 94) "When science and the Bible differ, science has obviously misinterpreted its data."?????? ??????, ???? ???.? ????? ?????? ?? ?????? ????????? ?? ?????????? ?????? ??? ?????????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срећко Петровић Написано Јун 23, 2009 Пријави Подели Написано Јун 23, 2009 Као што сам вам обећао, ево неких размишљања православних богослова на тему еволуције: http://www.svetijakov.org/forum/index.php/topic,754.0.html Сви они не налазе да је ТЕ кобна за нашу веру, и не сматрају да треба да се хватамо у коштац са савременом науком. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Јун 23, 2009 Пријави Подели Написано Јун 23, 2009 Али зар не каже писмо:Дух све испитује? pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срећко Петровић Написано Јун 23, 2009 Пријави Подели Написано Јун 23, 2009 ??? ??? ?? ???? ?????:??? ??? ????????????, ?? ??????? ??????? ??????? ?? ???? ??????? ::???? - ???, ??????? ???. ????? ??? ?????, ?? ? ?????? ?? ?????? ?? ?? ????? ?? ?? ?????? ?????? ??????, ??? ? ?????? ?? ?? ????? ?? ?? ?? ????? ???? ??????????? - ????? ??????????, ???? ???? ???? ??? ?? ?? ???????? ??????? ????? ??????? ???? ????????? ???????? ???????? ? ??????????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 23, 2009 Пријави Подели Написано Јун 23, 2009 ajde sad, pokusacu malo da izekvilibrisem, u cemu i nisam bas vest, ne zamerite. nemojmo se hvatati za rec, mislim da ovde mnogi nemaju tendenciju da shvate sve bas bukvalno, a verujem da se i to moze spreciti kvalitetnom komunikacijom na vreme, i na ovom mestu. meni je rodbina mahom bogoboracke posrnule prirode, i voleo bih razne kalibre municije da ponesem sledeci put, tako da pratim pomno svakojaku misao koja je u suprotnosti ili ispituje uvrezenu naucnu misao. nije bas ni da je danasnja nauka zasnovana bas na "naucnim" metodama. a opet otkad je vera naucni metod ? pa zar i mi imamo neki naucni metod kojim smo potvrdili postojanje Boga i zbog toga verujemo, tako da mislim da to nije pravac ove rasprave. neeeego, stono bi reko jedan ja bih zeleo prvo malo da se potkujem sa temom, pa nek dolazi i od "ovakvih" naucnika, zar nisu ostali bas i bogoborni, a ne smetaju nam avioni sto lete "njihovom" naukom vidim da ste i vi Srecko i otac goran bas lepo potkovani, pa posto je otac izneo stav koji zastupa, lepo bi bilo i vi da ga iznesete, sem toga sto bih uzivao jos vise ako i vi imate neko svetlo dodati u tom svetlu, meni nikad nije bilo jasno, kako je ovoliki zivot isprstao iz neke vodice, munje i da je tamo neko bas "pogodio u zivac" celokupno postojanje, pa mi je i to bio dodatni stimulans da postanem bogotrazitelj rano ... ono sto sam ucio u skoli, meni nikad niko nije pojasnio da je to samo jedna od HIPOTEZA, ali da to ne smeta ostatku nauke, koju su otkrili naucnici ne svestenici, koje god veroispovesti ili bez nje, i da sad imamo ovu OVDE blagodat internet komunikacije kao dobit, naglasavam, ne kao putokaz u pakao. iskreno zelim da cujem svakojake "argumente", argumente i argumentacije, kako bismo mozda cak i definisali nesto sto je odgovarajuce pravoslavnoj misli, ako je nesto takvo uopste moguce, jer onda poprilicno prilazimo i prirodi Bozjoj, mislim tu na temu kako je sve odraz Njega i Njegove ljubavi prema svekolikoj kreaciji. nekako sam misljenja da je priroda dobrano fraktalne prirode i da mozemo ici u sitninu i nikad ne pregledati, a opet nasiroko empirijski se mnogo lakse dolazi do upotrebnog znanja koje nam ne smeta i ne kosi se sa Bogom i pravoslavnim ucenjem, ne da ja ta dva odvajam. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срећко Петровић Написано Јун 23, 2009 Пријави Подели Написано Јун 23, 2009 Одосмо у оффтопик, али шта да се ради. Искрено, Медо, немам неки свој став о свему овоме, све је почело због тога што сам се побунио сумњајући да је о. Горан прећутао неке детаље о особама које овде популарише, и тако почесмо. ??? Свега овога не би било да је Пера на време отишао у полицију... Лично, не смета ми ТЕ нимало, делује ми логично и не саблажњава ме то што свет прихвата ТЕ нити то колеба моју веру у Бога. Ја верујем да је Бог створио свет, међутим не бих знао како је Он то учинио. Али ми то не смета да верујем да Он јесте створио свет. О свему овоме ја не знам скоро ништа, и заиста ме не занима да улазим у детаље и да се занимам научним теоријама. Ја сам вероучитељ у једној основној школи у Аранђеловцу, а не научник: о ТЕ би било боље да упитате неког научника. Постоји нешто што се зове теистичка евулуција, како видим на интернету, а то је дакле нека врста компромиса између науке и вере у Бога: сматра се да је Бог створио свет и човека, али да се стварање и формирање света одвијало путем одређених процеса (рецимо, еволуције итд.) којима је управљао Бог. О томе вам препоручујем да прочитате оно што каже блажене успомене прота др Лазар Милин, дугогодишњи професор Апологетике на православном Богословском Факултету у Београду, на теми коју сам малопре покренуо: http://www.svetijakov.org/forum/index.php/topic,754.msg6880.html#msg6880 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Јун 23, 2009 Пријави Подели Написано Јун 23, 2009 Отац Лазар Милин је био аполог.Апологиа је оправдање вјере у БОГА,како је сам отац Лазар Милин објаснио. Лазару Милину није био проблем да каже да су га научили да вјерују у душу Кант и Свети Златоуст али мислим да Кант и Свети Златоуст се не слажу у много чему.Прво овај је философ а Златоуст је богослов..... Лазар Милин је објашњавао да еволуција не брани људима да вјерују у БОГА а не да се еволуција заиста догодила. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срећко Петровић Написано Јун 23, 2009 Пријави Подели Написано Јун 23, 2009 ????? ????? ?? ?????????? ?? ????????? ?? ????? ?????? ?? ??????? ? ???? ? ?? ?? ?? ????????? ?????? ????????.?? ?????? ??, ? ?. ????? ????? ????, ??????, ?????, ???????:"? ?? ????? ?????? ?? ?? ????????? ????? ????? ?? ????? ??????? ????????. ??? ??????, ?????????? ? ????? ???? ?? ????? ?? ?????????? ?????? ????? ?? ?????. ? ??????? ?????? ????? ?? ?? ?? ???????? ???????? ???????? ?????? ????? ????." ??. ????? ?????, ??????????? ??????? - "????????? ? ????" (1. ???), ????? ??????, ??????? 1985, ???. 219. - http://www.svetijakov.org/forum/index.php/topic,754.msg6880.html#msg6880 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Јун 23, 2009 Пријави Подели Написано Јун 23, 2009 Тачно.И ја то потписујем што отац Лазар Милин вели.Само мислим да је проблем тумачења свега овога. Ми знамо да су биљке прво настале па тек онда животиње па тек онда човјек.Биљке су потпуно бесловесне,животиње су много ближе човјеку од њих по том питању док је човјек Боголик и словестан. Ако ћемо по Писму онда је човјек доживио деградацију а не еволуцију.Знамо да су људи раније живјели дуже и да су били много већи него данас.Онда испаде да је свијет деградирао а не еволуирао. Но Лазар Милин мисли на еволуцију или напредак у стварању који је описан у Шестодневу а не на еволуцију коју си ти навео.Уосталом,нигдје не стоји даје човјек настао од мајмуна већ да га је БОГ створио од прха земљаског и да је дунувши му у нос дух животни постао душа жива. Ако устврдимо да је човјек од мајмуна,да ли то значи да је мајмун прах,јер се вели ``од праха``?Ја тврдим да не. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Јун 23, 2009 Пријави Подели Написано Јун 23, 2009 slazem se baki u potpunosti, otac lazar je bio opitan naucnik radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срећко Петровић Написано Јун 23, 2009 Пријави Подели Написано Јун 23, 2009 ??? ???? ?? ????? ???? ?? ?????? ??????? ??????????? ? ?? ?????????.????? ?? ?? ???? ?????? ??????? ???? ? ?? ?? ???? ????? ???? ???? ?????.???? ?????? ?? ?? ?????? ?????????? ? ?? ?????????.?????? ???? ? ??? ????? ???? ?????, ????? ??????????? ?? ?????, ??? ?? ??????? ?? ??? ?? ???????? ?????? ???? ? ???????? ???????? ? ?????? ???????? ??????? ?????? ? ?????, ? ????? ???? ???? ?? ?????????.????? ?? ?? ?????, ?? ?? ??????? ??????? ????, "?????????" - ? ??????? ??????? ?? ?? ???? ???????? ????? ????, ???? ??? ?? ?????????: ??? ?? ???? ??????????????? ??, ????? ?? ????????? ???? ?? ????? ?????.?? ????? ????? ????? ?? ????????? ??? ???????? ? ???????? ???? ?? ?????? ? ?????????? ? ?? ?? ????????? ???? ?? ?? ?????.??? ?? ?? ???????? ???? ?? ?? ?? ???????? ?????, ?? ???? ?? ???? ??? ? ????? ????????? ?? ??????, ??? ?? ????? ????????? ?????? ?, ??? ???????, ??? ??? ?? ?? ?????, ? ?? ????? ??? ?? ????????? ??????, ? ?? ????? ?? ?????? ?. ?????? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Јун 23, 2009 Пријави Подели Написано Јун 23, 2009 Чекај,сад си ме збунио тотално. Ајде објасни: на какву ти еволуцију мислиш на какву еволуцију мислиш да је мислио отац Лазар ај без свија :cheesy1: pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука