Jump to content

Цвијеће - украс творевине Божије

Оцени ову тему

Препоручена порука

Милева, хвала на дивним икебанама (фасцинирају ме) и иформацијама о ароматичном зачинском биљу. Намјеравам сад за викенд да посадим на балкону, доста сјемена сам купила (мајчина душица, нана, босиљак, оригано, мирођија, мажуран...). Не знам да ли је рано, јер је овдје још увијек прилично хладно, и не знам да ли ће уопште успјети јер ово први пут покушавам. Искрено се надам да хоће јер волим мирис свог тог биља и користим га доста у кухињи (некад и превише експериментишем  0703_read).

Иначе цвијеће сво волим и у башти и собно, волим да га поклањам, а и примам  :smiley:

Највише волим љиљане...њихов мирис је предиван... :smiley:

Што год ткаш, везуј конце за Небо!

Подели на овим сајтовима

ДОБИЛА САМ НА ПОКЛОН ПРЕЛЕПО "ИНДИЈАНСКО ПЕРО",VRIESEA.МОЖЕ ЛИ НЕКО ДА МЕ ПОСАВЕТУЈЕ КАКО ДА ГА НЕГУЈЕМ,ЈЕР НИШТА НЕЗНАМ О ЦВЕЋУ? 0703_read

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

Јованке, што се тиче сјетве зачинског биља,овјде у Бијељини се већ може сијати. Е сад ако си на Палама, можеш посијати, па кад залијеш (обавезно користи млаку, никако хладну воду), онда стави преко саксије пластичну фолију, и држи их у просторији гдје се грије.Води рачуна да биљке не остану без влаге (али то не би требало да се догоди, јер испарена вода остаје на фолији и сљева се у саксију поново), а наравно никако да буду превише навлажене, јер ти их онда могу гљиве и бактерије уништити.Када никну, и формирају пар листова, скини фолију, и влажи им ваздух (можеш са водом коју сипаш у прскалице од средстава за чишћење, наравно претходно добро опери прскалицу).За босиљак је важно да му кидаш врхове како буде растао, што ћеш сигурна сам радити, јер волиш да куваш isus-sinai. То потпомаже раст. Није тешко узгајати их, било би лијепо да их прихраниш, можеш и оном течном прихраном за цвијеће, па залијеш, или попрскаш по листовима, зависи које ђубриво купујеш, пише на паковању како се користи. Драго ми је да ти се свиђају моји постови мила.

Лидија видјећу шта могу да урадим.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

ДОБИЛА САМ НА ПОКЛОН ПРЕЛЕПО "ИНДИЈАНСКО ПЕРО",VRIESEA.МОЖЕ ЛИ НЕКО ДА МЕ ПОСАВЕТУЈЕ КАКО ДА ГА НЕГУЈЕМ,ЈЕР НИШТА НЕЗНАМ О ЦВЕЋУ? isus-sinai

Da li se radi o jedoj od ovih biljaka?

Постављена слика

Постављена слика

Постављена слика

Ako jeste - možeš ovako da ih uzgajaš

Vrijesea oblikuju krute rozete lišća a u sredini te rozete može rasti velika cvjetna stapka. Listovi joj mogu biti jednobojni i prugasti, mrljasti ili mramorni dok cvijetovi mogu biti različitih crvenih boja.

Uzgoj

Zalijevaju se tako da se rozeta napuni mekom vodom sobne temperature osim zimi kada biljka mora biti gotovo na suhom. Sadi se u mješavinu mahovine, lišća, pijeska i komposta. Voli dobro osvjetljene prozore no štitite ju od direktnog sunca prozirnim zavjesama. Razmnožava se izdancima koji procvatu nakon 4 do 5 godina od presađivanja. Ove biljke ugibaju godinu do dvije nakon cvjetanja rozeta.

Razmnožavanje

Nakon što vriesea ocvate, stara biljka počinje puštati mlade izdanke koje zajedno sa korijenom odstranite od biljke kada dosegnu trećinu veličine odrasle biljke

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Јованке, што се тиче сјетве зачинског биља,овјде у Бијељини се већ може сијати. Е сад ако си на Палама, можеш посијати, па кад залијеш (обавезно користи млаку, никако хладну воду), онда стави преко саксије пластичну фолију, и држи их у просторији гдје се грије.Води рачуна да биљке не остану без влаге (али то не би требало да се догоди, јер испарена вода остаје на фолији и сљева се у саксију поново), а наравно никако да буду превише навлажене, јер ти их онда могу гљиве и бактерије уништити.Када никну, и формирају пар листова, скини фолију, и влажи им ваздух (можеш са водом коју сипаш у прскалице од средстава за чишћење, наравно претходно добро опери прскалицу).За босиљак је важно да му кидаш врхове како буде растао, што ћеш сигурна сам радити, јер волиш да куваш :cmizdrenje:. То потпомаже раст. Није тешко узгајати их, било би лијепо да их прихраниш, можеш и оном течном прихраном за цвијеће, па залијеш, или попрскаш по листовима, зависи које ђубриво купујеш, пише на паковању како се користи. Драго ми је да ти се свиђају моји постови мила.

хвала на савјетима  :smiley: а мислим да ћу, ипак, још причекати са сјетвом, јер простора у стану за све те саксије нажалост немам... а како ће онда дјеловати та фолија на сунцу, да ли ће и тад бити потребна, тј. да ли ће створити превише влаге?

Што год ткаш, везуј конце за Небо!

Подели на овим сајтовима

МОЈЕ ЦВЕЋЕ Ј БАШ КАО ОНО НА ПРВОЈ СЛИЦИ,САМО ШТО ИМА ЦВЕТ СТВАРНО ЈЕ МНОГО ЛЕПО.НАДАМ СЕ ДА ЋУ УСПЕТИ ДА ГА РАЗМНОЖИМ ПРЕ НЕГО ШТО УГИНЕ.

МНОГО ТИ ХВАЛА  0409_feel :cmizdrenje:

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

Јованке, што се тиче сјетве зачинског биља,овјде у Бијељини се већ може сијати. Е сад ако си на Палама, можеш посијати, па кад залијеш (обавезно користи млаку, никако хладну воду), онда стави преко саксије пластичну фолију, и држи их у просторији гдје се грије.Води рачуна да биљке не остану без влаге (али то не би требало да се догоди, јер испарена вода остаје на фолији и сљева се у саксију поново), а наравно никако да буду превише навлажене, јер ти их онда могу гљиве и бактерије уништити.Када никну, и формирају пар листова, скини фолију, и влажи им ваздух (можеш са водом коју сипаш у прскалице од средстава за чишћење, наравно претходно добро опери прскалицу).За босиљак је важно да му кидаш врхове како буде растао, што ћеш сигурна сам радити, јер волиш да куваш :bla:. То потпомаже раст. Није тешко узгајати их, било би лијепо да их прихраниш, можеш и оном течном прихраном за цвијеће, па залијеш, или попрскаш по листовима, зависи које ђубриво купујеш, пише на паковању како се користи. Драго ми је да ти се свиђају моји постови мила.

хвала на савјетима  :smiley: а мислим да ћу, ипак, још причекати са сјетвом, јер простора у стану за све те саксије нажалост немам... а како ће онда дјеловати та фолија на сунцу, да ли ће и тад бити потребна, тј. да ли ће створити превише влаге?

Važno je da ne budu na direktnom suncu, da se ne spale, a ni u potpunom hladu.Vlage će biti onoliko koliko si sipala, klasično kruženje vode.Moram ići sad, poslije ću pisati više.

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

Cvijeće u cvijećarnicama je veoma skupo i ta cijena je očito nabiflovana okrtunom trgovačkom metodologijom "udri kupca po buđelaru, njega to ne boli, a može da ti sagradi vikendicu".

Ja bih apelovao da se kupuju sadnice cvijeća i kućnog bilja u botaničkim baštama ili garden centrima jer su koliko toliko povoljnije a pogotovo da se kupuje za vaze u stanu cvijeće koje prodaju bakute po markalama. Vezice su pretpostavljam oko 20 - 50 dinara. Nije skupo a vaze budu pune. Naravno ko nema neku livadu u blizini.

Naravno apelujem i da se umjesto cvijeća ženama i verenicama, kupuju najlon čarape i daske za kuhinju. I veća korist i veća radost za ženu. Ovo se može zameniti eventualno i ponekim jagnjećim butom ili recimo 7 kg. smrznute skuše preko sindikata. To je originalno, i svaku će ženu za rođendan ili neku oblijetnicu to više obradovati od buketa preskupog cvijeća koje će uvenuti i bačiti se za 10 dana.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Cvijeće u cvijećarnicama je veoma skupo i ta cijena je očito nabiflovana okrtunom trgovačkom metodologijom "udri kupca po buđelaru, njega to ne boli, a može da ti sagradi vikendicu".

Ja bih apelovao da se kupuju sadnice cvijeća i kućnog bilja u botaničkim baštama ili garden centrima jer su koliko toliko povoljnije a pogotovo da se kupuje za vaze u stanu cvijeće koje prodaju bakute po markalama. Vezice su pretpostavljam oko 20 - 50 dinara. Nije skupo a vaze budu pune. Naravno ko nema neku livadu u blizini.

Naravno apelujem i da se umjesto cvijeća ženama i verenicama, kupuju najlon čarape i daske za kuhinju. I veća korist i veća radost za ženu. Ovo se može zameniti eventualno i ponekim jagnjećim butom ili recimo 7 kg. smrznute skuše preko sindikata. To je originalno, i svaku će ženu za rođendan ili neku oblijetnicu to više obradovati od buketa preskupog cvijeća koje će uvenuti i bačiti se za 10 dana.

Цвеће може и да се осуши и тако сачува боју и облик... Руже, уколико су свеже, суше се сасвим лако, само их окренем наопако да латице падају лепо, а затим осушене могу да трају годинама... Имам неколико букетића "обрађених" овом методом и много су лепи... тако да не мора баш увек даска.... хехехе 0205_whistling

Моја другарица је од момка, када су били у граничној ситуацији (пред разлазом) добила 101 ружу у великој корпи и све их је осушила (хехе, сваку ружицу је окачила кончићем за конопац за сушење веша) и сада их је вратила у вертикалу са цветовима горе и испунила један ћошак... Сад је то лепи ћошак... :)

posaljisvojuporuku.png

"Ако је бол све што видиш, можда тада губиш из вида Мене?"

Подели на овим сајтовима

Хахахахаха Ибрахиме, не бих рекла да би жену обрадовао бут више од цвијећа, да смо причали о мушкарцима било би ми јасно.Овако није  0409_feel. Ово за чарапе - може да стоји.

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

Хахахахаха Ибрахиме, не бих рекла да би жену обрадовао бут више од цвијећа, да смо причали о мушкарцима било би ми јасно.Овако није  crvenilo. Ово за чарапе - може да стоји.

Наравно уколико знају какве чарапе... хеххе... боја, рад, број дена, величина... nasznak  0202_238

posaljisvojuporuku.png

"Ако је бол све што видиш, можда тада губиш из вида Мене?"

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...