Jump to content

Država ukida agencije - povratak centralizma?

Оцени ову тему

Avocado

Препоручена порука

Питање је шта ће бити са законима. Они би требало да укидају законе и регулације па да због тога онда укидају агенције јер више нису потребне. Ако надлежности само пребаце на другог, онда то и није нека велика промена.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Drugi primer: Da li u Srbiji imamo preveliku birokratiju ne znam, mnogi govore da imamo. Drugi onda vele da im treba davati otkaz jer mora se štediti itd. U redu, dadne im se otkaz, odu na socijalu ili u raniju penziju i društvo opet plaća za njih. Ovo zadnje niko ne vidi. Nije li bolje ostaviti im radno mesto, eventualno platiti im manju platu, pa neka barem imaju jedan smisao u životu umesto da im se na ovaj ili onaj način kaže da im je vreme prošlo i da nisu nikome potrebni? Društvu će, mislim, i ovako i onako da koštaju..

Sve je zajedno povezano, potrudimo se da gledamo u širem kontekstu.

Hvala ti za podatak o zaposlenima.

Na oko 8,5 mil ukupnog stanovnistva, 238000 je oko 2,8 %. Kod nas u birokratiji radi oko 500 000, a to je na 7,12 mil po poslednjem popisu (bez Kosova) 7% ili sa Kosovom 5,5%.

Sa ovim podacima na umu, tvoja logika mi nije jasna. Ako je ovo boldirano u redu, zasto se ta logika ne primenjuje u Austriji? Zasto tamo ne zaposljavaju visak ljudi i na taj nacin njihovom zivotu daju smisao?

Kod nas je oko 250 000 ljudi u administraciji visak. Sa izmisljenim radnim mestima. Pola miliona potpuno nepotrebnih ljudi. Neka primaju najmanje 300 evra (sto je otprilike prosvetarska plata) plus 150 evra za doprinose, sto je ukupno 450 evra...dakle, mesecno, taj visak od 250 000 ljudi ''guta'' oko 112,5 mil evra, a godisnje to je oko 1,5 milijardi evra. Plate su im sigurno 60-70% vece, tako da mislim da na taj visak ljudi godisnje odlazi bar 3,5 milijardi evra. Pa, nas dug od 30 milijardi evra je otisao prakticno na finansiranje tog viska i to za poslednjih 10 god.

Ne znam da li mi je racunica tacna...ako nije, voleo bih da me neko ispravi.

I te ljude bi trebalo otpustiti.

Ovo nije jedina mera, ali je jedna od potrebnih.

Nije prijatno kad neko dobije otkaz, ali nije ni ljudski da se parazitira na drugome. Problem koji bi oni imali nakon gubitka posla je problem koji ima 70-80% nacije. Kome je danas radno mesto zagarantovano? Zasto da neko ko i sam tesko zaradjuje izdrzava drugog?

Sa parama koje se na njih trose bi imalo sta da se u ovoj zemlji uradi...samo kad bi se imalo volje. Samo volja ne postoji.

Zato i zamajavaju narod ovakvim kozmetickim potezima, kao sto je ovo ukidanje agencija.

Подели на овим сајтовима

U Austriji je stopa nezaposlenih nekih 4%, u Srbiji je, koliko, nekih 20%.. U Austriji nezaposlene šalju godišnje dva puta na neke sasvim nepotrebne seminare obično po 4-6 nedelje kako bi ih izbacili iz statistike, znači zvanično imali manji broj nezaposlenih. Što misliš zašto? Jer ovde se smatra da je loše za ekonomiju, za poslovanje, ako se ima što više nezaposlenih, jer broj nezaposlenih svedoči i o poslovanju itd. Drugim rečima: Loša je reklama, za domaću privredu i za investicije!

Ово си у праву али:

Srbija bi trebala da gleda da koliko može ima manju stopu nezaposlenih. Ovo radi stranih investicija i tako dalje. A što je stopa nezaposlenih veća, tu su veće i loše ocene za investicije u Srbiji!

претрпана и неефикасна бирократија са запосленима који живе на државном буџету такође нису сведок успеха и охрабрење инвестицијама т.ј добра реклама. Рецимо да би то био рекламни промашај.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Незапосленост је у ствари добра за инвестиције јер обара цену рада, осим ако закон не "штити" раднике ограничењем минималне зараде и слично. Нема никаквог смисла вештачки "запошљавати" људе тамо где у ствари нема никакве реалне потребе. То само прави штету економији, као што јасно видимо на свом примеру. Цене дају сигнале предузетницима и инвеститорима шта треба да се ради, само их треба пустити да се слободно формирају. Укључујући, да не кажем пре свега, и цену рада.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Brate Dragi, sve je ovo super sto pises....ali te pitah.. ako je to tako, zasto je onda u austriji tri puta manje ljudi u birokratiji?

Niko nije protiv mira i socijalne stabilnosti, ali zasto ih odrzavati na vestacki nacin?

Otpustanje nije jedina mera, ali je nuzna. Obezbedilo bi im se da i oni krenu neki privatni posao...ne moraju svi da primaju socijalnu pomoc. Na kraju, izdaci za pomoc bi bili manji nego za plate.

A sto se cackanja nosa tice...neka ga slobodno cackaju, ali za svoje pare, a ne za tudje.

Подели на овим сајтовима

Брате Драги, мешаш узроке и последице. Незапосленост као последица лошег система је свакако "лош знак", али ту је проблем систем. Њега треба мењати, а не покушавати да се "замаскира" вештачким "запошљавањем" тамо где никаквог посла нема. Ево ја сутра могу одмах да решим проблем незапослености на тај начин - нека сви незапослени сутра изјутра оду на ливаду. Половина нека копа рупе, а друга половина нека их затрпава. Сви су тако "запослени". А да ли то решава поблем? Очигледно не. Јер ствар је у томе да се ради нешто корисно, а не да се ради било шта.

Зато не треба лажно маскирати стање, јер то ничему не служи само прави штету. Најгоре што држава може да ради је да "субвенционише" инвеститоре. То је катастрофалан потез, а управо то ради српска влада у последње време.

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

И шта, то је као "добра" ствар на коју као треба да се угледамо?

Naravno da je dobra. Vazno je samo da na trzistu svi rade u istim uslovima.A da li je porez 50 ili 90% onda je sve jedno.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Naravno da je dobra. Vazno je samo da na trzistu svi rade u istim uslovima.A da li je porez 50 ili 90% onda je sve jedno.

Па тешко да је све једно. Постоји могућност одласка из земље, постоји могућност утаје пореза, итд. Да и не помињем да кажњавање успеха нема никакву основу чак ни у логици четворогодишњака.

Треба да се угледамо на слободу aустријског тржишта (која притом није најсјанији пример али је свакако светлосним годинама испред нас), на њихову радну етику и марљивост, итд. И онда када те ствари догурамо до приближног нивоа можемо да флертујемо са социјализмом мада би и тада то било само привремено (нп. Шведска).

Подели на овим сајтовима

Па тешко да је све једно. Постоји могућност одласка из земље, постоји могућност утаје пореза, итд. Да и не помињем да кажњавање успеха нема никакву основу чак ни у логици четворогодишњака.

Uspeh sa svojim parama je jedna stvar, a uspeh sa tudjim druga. Kada investitori pocnu da ulazu svoj novac a ne moj koji su uzeli u banci a koji ja "moram" da drzim tamo jer tu nema liberalizma- ako ga ne cuvam u banci gubim ga garantovano. Kada taj problem rese liberali onda mogu da ne placaju porez.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Ako treba smanjiti broj službenika, onda korakom po korak, ne odjednom.

Slazem se. Pa, napisao sam u prethodnom postu da otpustanje nije jedina mera. Ali je neophodna. I, naravno da tim ljudima treba obezbediti uslove da mogu da krenu sa proizvodnjom i da zaradjuju. Ne moraju da zive od socijale.

Slazem se u nacelu sa tobom, jedino ne volim sisteme koji se zasnivaju na iluzijama.

Ali, rasprava o tome bi mogla da bude neka druga tema.

U vezi sa ovom temom, mislim da je u najvecoj meri ovaj potez vlade cista ''kozmetika''.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...