Jump to content

Država ukida agencije - povratak centralizma?

Оцени ову тему

Avocado

Препоручена порука

Министарства дужна да мишљење о неопходности органа и регулаторних тела из њихове надлежности доставе влади до следеће седнице

grafika1111.jpg

grafika-nastvak222.jpg

До четвртка, за када је заказана следећа редовна седница Владе Србије, сва министарства су задужена да анализирају рад регулаторних тела и државних органа који обављају послове из њихове надлежности. Влада ће потом преиспитати да ли је потребно да те установе и агенције и даље постоје.

Први предлог коначног списка за „брисање из номенклатуре”, са називима двадесет тела за укидање, седам за спајање и шест за разматрање њихове неопходности, саставило је Министарство финансија и привреде и предочило га влади на њеном последњем заседању, прошлог четвртка. Њихова верзија Предлога закључка о „деагенцификацији” није изгласана до последњег слова, али је веома важно да се кренуло у тај дуго најављивани посао.

Како се наводи у том делу документа, осниване су организације у саставу државне управе чији се делокруг донекле преклапа са ресорним министарствима и одраније постојећим органима. Њихови материјални и професионални ресурси су на тај начин, оцењује се у закључку владе, остали неискоришћени, а успостављене су паралелне структуре које стварају велике трошкове. При том, мноштво новооснованих тела своје рачуне води ван Управе за трезор, у пословним банкама, чиме средства која прикупљају обављајући јавне функције остају ван контроле буџетског система и онемогућавају праћење укупног обима јавних прихода и расхода.

–У оквиру пројеката који се у Србији одвијају у циљу побољшања пословне климе, идентификовани су многобројни трошкови привреде, који отежавају њено пословање, а у тим анализама се указује да су један од главних узрока повећања тих трошкова увођење неоснованих и неоправдано високих накнада које наплаћују новоосноване агенције, регистри и други носиоци јавних овлашћења – пише у образложењу закључка владе.

Предлог закључка, са списком агенција и тела чија се оправданост проверава, Министарство финансија је колегама у осталим ресорима послало у среду поподне, с молбом да се мишљење о њему достави до краја дана или сутра до десет часова, како би га тог дана усвојила влада. На заседању, тврде у министарствима, у којима су јуче били вољни да причају о овој теми, није било расправе о списку из изворног предлога.

– Министарства ће до четвртка дати своја мишљења о томе који су државни органи и регулаторна тела неопходни. Ми ћемо свакако предложити спајање Републичке агенције за електронске комуникације (РАТЕЛ) и Републичке агенције за поштанске услуге (РАПУС). За ову другу донедавно нисам ни знао да постоји, не верујем да је ико за њих чуо. Агенцију за мирно решавање радних спорова, за коју је предложено да се преиспита да ли је потребна и ја сам хтео да укинем док ми је била у ресору. Али, из Канцеларије за европске интеграције су ми поручили да је та врста тела европски стандард. Управа за безбедност и здравље на раду, која је такође на списку за преиспитивање, веома је важна и сматрам да је коректно радила. Размотрићемо да ли може добро функционисати и ако се угаси као засебно тело и прикључи министарству – каже Расим Љајић, потпредседник владе и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација.

У Министарству саобраћаја кажу да су већ анализирали рад својих агенција и да је њихово мишљење спремно. У сваком случају, приклониће се одлуци владе, казали су у министарству Милутина Мркоњића.

В. Вукасовић

објављено: 01.09.2012.

IZVOR: POLITIKA

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Ovo je veoma važna tema koja sasvim sigurno neće imati dovoljan odjek u javnosti. Nova vlada nastavlja ono što su već uradili prilično otvoreno na primeru Narodne banke - centralizuju sve a to je je svakako u smislu "demokratičnosti" jedno ogromno regresiranje. Dva koraka unazad.

Propagandna podloga je temeljno pripremljena. Nezavisna tela su označena kao višak koji samo uvećava troškove jer se poslovi preklapaju sa poslovima ministarstava i u njima niko ništa ne radi a svi navodno imaju ogromne plate.

Ovi prigovori su naravno smešni:

- Ukoliko se poslovi ministarstva preklapaju sa nezavisnim telom na koje je prenet deo nadležnosti ministarstva, jasno je da postoji višak u ministarstvu a ne obrnuto.

- Svakom ko ima osnovnu predstavu o budžetu RS je jasno da su troškovi ovih tela samo mrvica u budžetu, čak i ako zanemarimo da se ukidanjem ovih tela, njihovi troškovi neće izbrisati iz budžeta jer će ti isti ljudi nastaviti da obavljaju te iste poslove i da primaju platu, samo će raditi u okviru ministarstva. Da nova vlada želi da smanji ove troškove, prvo bi otpustila višak zaposlenih kojima je i trenutno nadređena, višak koji je i sada u okviru tih ministarstava. Naprotiv, oni jasno govore da neće biti otpuštanja za vreme krize. Takođe, po pitanju troškova i visokih plata, važno je pomenuti i da se mnoga od ovih nezavisnih tela finansiraju i iz namenskih donacija EU, dakle donacija datih isključivo za njihovo funkcionisanje, te taj novac neće ukidanjem tela biti ušteđen, već naprotiv, biće izgubljen.

- Tačno je da mnoga od tih tela svoje račune vode van Uprave za trezor i da to što se "samofinansiraju" otvara pitanje da li često nerazumno povećavaju naknade i da li to utiče na njihovu delatnost. Svi mi koji se bavimo zastupanjem privrednika znamo da Agencija za privredne registre ima periode (npr. pred Novu godinu) kada odbacuje registracione prijave i za "pogrešan zarez" da bi podnosioci platili dodatnu naknadu (50% od prethodne) za dopunu/ispravku prijave registracije... ali svi mi znamo da takve stvari rade i Poreska uprava i Saobraćajna policija i mnogi drugi organi koji su na budžetu, te da se po tom pitanju ništa neće promeniti kada se "samofinansirana" nezavisna tela uključe u ministarstva (i državni budžet). Samo će morati da zadovolje apetite i državnog budžeta i da i njemu namiču potrebna sredstva. Naravno da bi bilo bolje da prihodi nezavisnih tela idu u budžet i da se rashodi finansiraju iz budžeta jer to nije komercijalna delatnost ali smo viđali i za vreme prošle vlade da kad takvo telo naljuti ministra, on im lepo smanji plate ili čak obustavi sve isplate. U našoj mladoj demokratiji u kojoj takvi potezi vlade i ministara ne dobijaju zasluženu osudu javnosti, nažalost, "samofinansiranje" je jedini način da ova tela budu zaista nezavisna. Uostalom, ako je finansijska nezavisnost problem, onda je rešenje da se finansijska nezavisnost ukine, da se ona uključe u budžet i da im vlada određuje plate i rashode a ne da vlada ukine nezavisna tela.

- Teza da se usled toga što neka agencija ima poseban račun "sredstva koja prikupljaju... ostaju van kontrole budžetskog sistema i onemogućavaju praćenje obima javnih prihoda i rashoda" je zaista neozbiljna. Pa nemaju ova tela tajne račune u švajcarskim bankama. Ovde neko građane smatra retardiranim.

Zbog svega navedenog i nije napravljena nikakva ozbiljna analiza o tome koliko bi država uštedela ukidanjem svih ovih tela... jer jasno bi se videlo da su u pitanju cifre koje su u odnosu na državni budžet više nego smešne... a prave "troškove" okolnosti da o apsolutno svakom upravnom pitanju odlučuje ministar ili neko ko mu je direktno podređen, ćemo tek osetiti.

Posebno je bizarno da u ovoj ujdurmi učestvuju stranke kojima je decentralizacija predstavljala glavno izborno obećanje. Decentralizacija nije samo prenošenje ovlašćenja iz jednog centra odlučivanja u više manjih centara po geografskom principu, već po bilo kom principu. Ukidanje ovih tela i vraćanje njihovih nadležnosti u domen ministarstava je sasvim očigledan primer centralizacije.

Znam da će naravno biti komentara u poput: ne misliš valjda da su ta tela zaista bila potpuno stručna i potpuno nezavisna? Naravno da ne mislim ali je postojao okvir i osnova koju smo dalje mogli da izgrađujemo i da osnažimo njihovu nezavisnost i obezbedimo da nezavisna stručna tela odlučuju u pitanjima koja jesu takva da u njima ćeif aktuelnog ministra ne bi trebalo da bude bitan.

Uostalom, ne misli valjda neko da cilj ovih ukidanja nije da SNS, SPS i G17 stave apsolutno sve pod svoju šapu, već da je u pitanju njihova želja da državi uštede neke troškove?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Ја се надам да ће ово да оде у правцу укидања надлежности а не преноса надлежности са агенција на друге државне органе. Тј. у правцу смањења државе и укидања те администрације.

Јер свуда на свету је све јасније да концепт социјалистичке влике државе није ефикасан, да зауставља раст друштва, ствара корупцију и елите које контролишу грађане, пропадања економије и на крају друштвеног и моралног колапса.

Подели на овим сајтовима

Ovo je veoma važna tema koja sasvim sigurno neće imati dovoljan odjek u javnosti. Nova vlada nastavlja ono što su već uradili prilično otvoreno na primeru Narodne banke - centralizuju sve a to je je svakako u smislu "demokratičnosti" jedno ogromno regresiranje. Dva koraka unazad.

Bitno je da nema gorih od ovih sto su bili do sad.

Propagandna podloga je temeljno pripremljena. Nezavisna tela su označena kao višak koji samo uvećava troškove jer se poslovi preklapaju sa poslovima ministarstava i u njima niko ništa ne radi a svi navodno imaju ogromne plate.

Efektivno pripremana josh pre toga. NA tome su i izgradili kampanju. Da ne pricma o tome sto se da procitati ovde o pojedinim porezima koje je uvela zla prosla vlada a ustvari uopste ih ona nije uvel ili Dinkic ili Seselj ciji su pajtasi i u ovoj vladi.

Uostalom, ne misli valjda neko da cilj ovih ukidanja nije da SNS, SPS i G17 stave apsolutno sve pod svoju šapu, već da je u pitanju njihova želja da državi uštede neke troškove?

mislim da misle mnogi bar ovako javno mnjenje je generalno tako. DA ne misle ne bi niko glasao za SNS, SPS i g17+

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

http://www.njuz.net/mladan-dinkic-u-praznoj-drzavnoj-kasi-zatekao-poruku-od-samog-sebe-iz-buducnosti/

lađan Dinkić u praznoj državnoj kasi zatekao poruku od samog sebe iz budućnosti

mladjan-dinkic-300x182.jpg

Mlađan Dinkić sa porukom koju je samom sebi ostavio

BEOGRAD, 1. septembar 2012, (Njuz) – Predsednik URS i ministar finansija Mlađan Dinkić bio je neprijatno iznenađen praznom državnom kasom koju je zatekao rano jutros, našavši u njoj samo poruku od samog sebe iz budućnosti.

Dinkić tvrdi kako para u budžetu više nema jer je, sudeći prema poruci koju je našao Dinkić iz sadašnjosti, Dinkić iz budućnosti uzeo sve pare za potrebe buduće vlade koju će sačinjavati DS, SNS I GREGS (Grupa Regiona Srbije, nekadašnji današnji URS).

- Građani moraju da shvate da je naredna vlada potrošila, odnosno potrošiće sve pare iz budžeta na kupovinu vremeplova, i zbog toga dodatno zadužila, to jest zadužiće zemlju kod Svetske Banke, i da mi tu sada ništa ne možemo da uradimo, to jest uradimo – rekao je Dinkić – Dobra strana svega je što sam iz bliske budućnosti poručio da Srbija i dalje postoji, ali i EU, tako da ćemo i dalje imati čemu da težimo – dodao je Dinkić.

Ministar finansija je naglasio kako u poruci iz budućnosti, iako očigledno u brzini i nečitko napisano, stoji da je Srbija nabavila vremeplov po povoljnim uslovima, ali da se on mora pažljivo koristiti kako ne bi došlo do poremećaja celokupne istorije, i da je najbolje da ovo pismo uopšte ne pokazuje medijima.

-Takođe sam sebi poručio i da stavim sve pare na Donji Srem protiv Partizana, ali očigledno da je neko ukucao pogrešan datum u mašinu – zaključio je Dinkić.

Viktor Marković

Read more: http://www.njuz.net/mladan-dinkic-u-praznoj-drzavnoj-kasi-zatekao-poruku-od-samog-sebe-iz-buducnosti/#ixzz25DcMT8dZ

Подели на овим сајтовима

Ја се надам да ће ово да оде у правцу укидања надлежности а не преноса надлежности са агенција на друге државне органе. Тј. у правцу смањења државе и укидања те администрације.

Znam da se nadaš, ali naravno da neće otići u tom pravcu, samo je napravljeno da tako na prvi pogled izgleda. Nema među našim strankama ozbiljnih zastupnika libertarijanizma.

Подели на овим сајтовима

Znam da se nadaš, ali naravno da neće otići u tom pravcu, samo je napravljeno da tako na prvi pogled izgleda. Nema među našim strankama ozbiljnih zastupnika libertarijanizma.

Динкић је нешто спомињао кресање администрације ако сам добро упратио. Мада не пратим превише.

Иначе, кад смо већ ту, од ове власти ми се диже коса на глави. Најгори хорор. Посебно ова СНС компонента. Људи су залеђени у некој својој димензији X. Мада, надам се да нова влада неће отићи правцима потпуне лудости, надам се да ће ови Динкићеви и Дачич то да избалансирају (какво време је дошло кад је на крају Дачић позитивни део владе ..... :-(

Подели на овим сајтовима

Динкић је нешто спомињао кресање администрације ако сам добро упратио. Мада не пратим превише.

Uzevši u obzir dosadašnje iskustvo, "Dinkić je rekao da će se desiti X" je veoma pouzdana indikacija da se X neće desiti... ;)

Подели на овим сајтовима

Uzevši u obzir dosadašnje iskustvo, "Dinkić je rekao da će se desiti X" je veoma pouzdana indikacija da se X neće desiti... ;)

Хм, е онда .....

Ок, у крајњем случају доћи ће Руси да нас спасу и донесу хиљаду година националне среће и државног благостања.. greengrin greengrin

Подели на овим сајтовима

Агенцијама су се надлежности и међусобно преплитале, а стварале су се нове и нове агенције само због запошљавања страначких кадрова. Ако неко мисли да је овој земљи потребна, рецимо, Агенција за морску пловидбу, свака му част. Мањи је проблем то што су им се надлежности преплитале са министарствима, дешавају се ситуације да агенције између себе и са ресорним министарством пребацују одговорност једни на друге јер су им се надлежности у појединим питањима преплитале.

Ако се заврши на томе да се укину непотребне агенције, као и да се уведе строжија контрола трошења средстава које агенције приходују (неке од њих приходују средства од стратешких ресурса ове земље, и троше их без икакве контроле јер им у управним одборима увек седе политичар актуелне власти), подржавам. Ако је ово изговор да се уведе још ствари за које ће надлежни министар бити другостепени орган и направи се и већа концентрација моћи у централној држави, то је умоболно (али није и невероватно).

Мислим да се овде, као и увек код нас, ради о начој неумерености у свему. Када је кренуло са агенцијама, почела је права инфлација тих агенција. Онда су некако испустили да направе механизам контроле рада агенција и имали смо ситуације да директори тих агенција имају ненормално и безобразно велике плате. А сад, уместо да се ствари поставе на здраве основе, опет ће се ићи на претеривање и у томе. Немамо меру ни у чему.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Ок, у крајњем случају доћи ће Руси да нас спасу и донесу хиљаду година националне среће и државног благостања.. greengrin greengrin

Nas veciti kec u rukavu dok furamo "siledzijke" na kratke rukave. :)

Подели на овим сајтовима

Агенцијама су се надлежности и међусобно преплитале, а стварале су се нове и нове агенције само због запошљавања страначких кадрова. Ако неко мисли да је овој земљи потребна, рецимо, Агенција за морску пловидбу, свака му част. Мањи је проблем то што су им се надлежности преплитале са министарствима, дешавају се ситуације да агенције између себе и са ресорним министарством пребацују одговорност једни на друге јер су им се надлежности у појединим питањима преплитале.

Ако се заврши на томе да се укину непотребне агенције, као и да се уведе строжија контрола трошења средстава које агенције приходују (неке од њих приходују средства од стратешких ресурса ове земље, и троше их без икакве контроле јер им у управним одборима увек седе политичар актуелне власти), подржавам.

Podržavam i ja... taj argument sam zaboravio da pomenem... to neumereno trošenje se rešava slanjem državne revizije, odnosno ozbiljnom kontrolom a ne ukidanjem agencije.

A ukidanje nepotrebnih agencija je naravno dobro, samo se bojim da takvih nema toliko koliko većina ljudi misli.

Ако је ово изговор да се уведе још ствари за које ће надлежни министар бити другостепени орган и направи се и већа концентрација моћи у централној држави, то је умоболно (али није и невероватно).

Tako nešto... tačnije, za stvari za koje ti je sad neko nezavisno telo prvostepeni organ a ministarstvo drugostepeni... sad će sektor ministarstva da ti bude prvostepeni a ministar lično drugostepeni organ... a znaš kako to sjajno funkcioniše u praksi.

I radna mesta se neće smanjiti ni za jedno... direktor agencije će da bude rukovodilac sektora... imaće isto zamenika, pomoćnika, itd... tj. samo će da prepišu sistematizaciju uz promenu reči "agencija" u "sektor", "uprava", "direkcija" i slično...

Мислим да се овде, као и увек код нас, ради о начој неумерености у свему. Када је кренуло са агенцијама, почела је права инфлација тих агенција. Онда су некако испустили да направе механизам контроле рада агенција и имали смо ситуације да директори тих агенција имају ненормално и безобразно велике плате.

Mislim da i tu postoji namerna zamena teza (ne sa tvoje strane) koja je uvaljena građanima... nije problem što u nekim telima direktor ima ogromnu platu... često je to neophodno s obzirom na stepen stručnosti koja je potrebna i odgovornost... problem je što na tom mestu po pravilu sedi neko ko nije toliku platu zaslužio ni zaradio... Stoga ni rešenje nije da na to mesto postaviš stranačkog idiota i daš mu malu platu, već da napraviš ozbiljan konkurs i da visokom platom privučeš vrhunskog stručnjaka i zaposliš ga.

Подели на овим сајтовима

U Americi su čak napravili program ako nastane jedna zombi-epidemija, verovali ili ne.. Nama zvučilo glupo, ali sve su ovo opcije katastrofalnih planova.

То је управо пример нерационалног расипања пара, зколико је тако нешто и истина, а не новинарска измишљотина. А за случај потребе заштите од нуклеарне опасности се праве студије и програми, са јасним плановима и упутствима (са све упутством ко треба да координира). Агенција је ту непотребна и представља чиост луксуз.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...