Jump to content

СВЕТА ГОРА

Препоручена порука

• 3 months later...

Још једна од одлика Свете Горе је свакако и светогорски миришљави тамјан.

Тамјан је заступљен не само у Хришћанству, већ и у многим другим религијама света. Кроз читав Стари Завет помиње се тамјан и љегово приношење Богу. У тренутку кађења тамјаном Захарији је архангел Гаврило најавио рођење светог Јована Крститеља...Мудраци, приносећи Богомладенцу Христу биране дарове, поред злата и смирне дарују му и тамјан...У православљу користи се на свим богослужењима, јутрењу, вечерњој, литургији као и на обредима, како у олтару тако и ван њега, како у домовима хришћана тако и на литијама по улицама, пољима и на гробљима, да нас увек и на сваком месту његов мирис враћа мислима ка Богу.

Не ретко ћете чути да се користи и у справљању појединих мелема и лековитих напитака (обично за разбијање камена у жучи...). Обични тамјан, жути, расте као смола на тамјановом дрвету. Ово дрво се узгаја у Етипији, Судану, Сомалији, Арабији и Индији. Дрво је високо и веома лиснато. За време другог светског рата тамјан се код нас тешко налазио, па су се људи довијали на разне начине и често стављали на жар у кадионицу обичну четинарску смолу која нема баш пријатан мирис. Отуда, после рата када је отпочео поновни увоз тамјана, наша црква штампа кесице са натписом ПРАВИ ТАМЈАН. Тај натпис се и данас задржао.

Подели на овим сајтовима

Временом светогорски монаси у жељи да још више и на још лепши начин принесу Богу молитве смислили су рецепт за данас познати светогорски миришљави тамјан, који данас има на стотине различитих арома. Израда светогорског тамјана представља мукотрпан посао, који захтева поред доста времена и удисање свих тих концетрата мириса, као и јаке руке које морају да месе лепљиву смолу. Раније су тамјан искључиво правили келијоти и тиме обезбеђивали себи извор прихода. Данас поред келиота и многи манастири праве свој тамјан или за своје богослужбене потребе а не ретко и за продају у манастирским књижарама.

Незаобилазни састојак је свакако обичан тамјан (прави) који се меље посебним млином попут брашна. Постоје и специјализоване радње у Солуну које продају већ самлевен. Међутим велики произвођачи, попут ове келије скита Свете Ане мељу сами јер им је на већу количину исплатљивије.

i2IR2cseB5P4D.jpg

млевени тамјан

iAx8YbAs81qM0.jpg

на килограм млевеног тамјана додаје се децилитар ароме, тј етеричног уља. Већу количину свакако да је лакше умесити оваквим миксером него ручно, док за килограм два то се ради рукама као са тестом. Квалитет и количина ароме диктира цену тамјана. Ако ставите јефтину арому која је лошег квалитета, ниске цене, и која брзо изветри свакако да нећете имати квалитетан тамјан али имаћете и мале расходе у производњи и самим тим и конкурентну цену у продаји. Поједини произвођачи ван Свете Горе, чак разблажују арому водом како би појефтинили материјал и како би оборили цену светогорцима. такав тамјан се разликује по мекоћи. Квалитетан тамјан мора бити мек, попут пластелина, без обзира колико дуго стоји, јер уље даје еластичност. Уколико је сипана вода она временом испари, тамјан калира на тежини, али постаје и тврд јер нема у себи влаге. Остаје само онај минимални мирис који осетимо пре стављања на жар, а кад ставимо на жар нема мириса већ само дим.

iblXOhVfDkwTBq.jpg

Магнезијум се користи да се смеса не лепи једна за другу, тј зрна тамјана. Боја магнезијума одређује боју тамјана што нема никакве везе са мирисом. Рекли смо уље даје мирис. Дакле, кад се лепо измеша, тј замеси маса, онда се ваљају назови глисте од смесе које се посипају и ваљају са магнезијумом. и секу се глисте на комадиће, зрна. то се опет меша са магнезијумом да се не улепе зрна међусобно.

ixi3zCvj1wD60.jpg

Тако справљен тамјан се оставља да с емало просуши пре него оде у кутије. Затим се просеје кроз сито како би скинули вишак магнезијума да не би продали људима магнезијум по цени тамјана.

itcNacFMicmYC.jpg

Подели на овим сајтовима

Jedno vrijeme se kod nas u Sabornom hramu koristio tamjan iz Esfigmena ( tada sam mislio, pa vidi, oci kupuju tamjan kod raskolnika :) )  i to je bio najljepši tamjan sa kojim sam se ikad susretao...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Гости

@@Gandalf Sivi,

meni su svi iz esvigmena,

imam desetak  kutija ( sve su od 250grama) , predivno mirišu i sičem utisak , pošto sam dosta od ostalih kupovao, da esvigmenci prave najbilji tamljan ili jedan od najboljih na svetoj gori.

vidim da ovi naši iz sukova - prohorci isto dobar tamjan prave.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

једно време је есфигменски тамјан продаван у Хиландару, до пре можда десет година. Последњих десетак година тамјан који се продаје у Хиландару прави отац Павле, иначе Рус који живи у хиландарској келији близу самог манастира. Иначе за потребе богослужења Хиландар је као и већина светогорских манастира тамјан набављао од келиота из скита Свете Ане, они званично праве најбољи тамјан на Светој Гори. Последњих пар година Хиландар за олтар набавља тамјан из Ватопеда који је такође изврстан. Имају своју продавницу у Кареји где продају неколико десетина вста тамјана. Ја користим исто ватопедски последње 4 године и могу рећи да је бољи од есфигменског.

Подели на овим сајтовима

oco, lepo je sto ste se vratili sa novim pricama i fotografijama :)

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

• 8 years later...
  • 2 months later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...