Душко Дугоушко Написано Август 27, 2012 Пријави Подели Написано Август 27, 2012 Ок, које су то догматске препреке? Али, КОНКРЕТНО за стигме?Не питам да бих давио, већ ме занима, пошто ја овде не видим разлога да се укључују догмати. Наравно можда грешим. Pa, zar ti ne vidis nikakve prepreke tome da Hristos drugim ljudima nanosi svoje rane, da ih muci svojim mukama i strasnim bolovima? Kakav bi to sadista od Boga bio? Iz zitija mucenika saznajemo (ovde se necu dotaci verodostojnosti zitija i samih cuda opisanih u njima, vec jedne poruke koju zitija daju) da je Hristos povremeno ublazavao bol nekim mucenicima, da su uspevali da prezive nesto sto ne bi trebalo da su mogli da prezive itd. Da Hristos cudom nanosi bol i patnju ljudima tebi uopste ne deluje kao blasfemija?! Kako bi to uklopio u ono sto ti ne volis, u opis metafizickog Boga?P.S. Naravno, budi slobodan da kritikujes, bez dlake na jeziku! Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Август 27, 2012 Пријави Подели Написано Август 27, 2012 Pa, zar ti ne vidis nikakve prepreke tome da Hristos drugim ljudima nanosi svoje rane, da ih muci svojim mukama i strasnim bolovima? Kakav bi to sadista od Boga bio? Iz zitija mucenika saznajemo (ovde se necu dotaci verodostojnosti zitija i samih cuda opisanih u njima, vec jedne poruke koju zitija daju) da je Hristos povremeno ublazavao bol nekim mucenicima, da su uspevali da prezive nesto sto ne bi trebalo da su mogli da prezive itd. Da Hristos cudom nanosi bol i patnju ljudima tebi uopste ne deluje kao blasfemija?! Kako bi to uklopio u ono sto ti ne volis, u opis metafizickog Boga? P.S. Naravno, budi slobodan da kritikujes, bez dlake na jeziku! Па, нема се овде шта критиковати, стварно! Ако је суштина стигми да у њима стигматизираним подвижницима Христос наноси бол, онда је то безвезе. Међутим, ја баш нисам сигуран да је то суштина стигми, а шта јесте не бих баш знао да кажем, за сада. И опет, мислим да су стигме небитне, а ако их је и било код неких светих, они нису свети због истих, већ због нечег сасвим другог. Душко Дугоушко and DankaM је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Август 27, 2012 Пријави Подели Написано Август 27, 2012 to kad na pravoslavnom forumu pokreneš pitanje stigmi je isto ko kad na katoličkom pokreneš pitanje svetog ognja u jerusalimu... Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Август 27, 2012 Пријави Подели Написано Август 27, 2012 to kad na pravoslavnom forumu pokreneš pitanje stigmi je isto ko kad na katoličkom pokreneš pitanje svetog ognja u jerusalimu...Nije tacno. Primera radi, ja ne verujem da je to cudo i nisam usamljen u PC. Pa vec je bila tema o "blagodatnom" ognju na ovom forumu pre neku godinu, pa sam i na toj temi zastupao misljenje da je to nista drugo nego svece upaljene na kandilo koje tamo stoji, a ne bilo kakvo periodicno cudo! Na kraju se ispostavilo da je molitva za oganj potvrdila da to nije nikakav blagodatni oganj, vec osveceni oganj, kao sto se sveti vodica, a ne pojavljuje se cudesno vodica s neba. To je bila tema:https://www.pouke.org/forum/topic/11671-%D1%83-%D0%BE%D1%87%D0%B5%D0%BA%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D1%83-%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B3-%D0%BE%D0%B3%D1%9A%D0%B0/ Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Август 27, 2012 Пријави Подели Написано Август 27, 2012 Па, нема се овде шта критиковати, стварно! Ако је суштина стигми да у њима стигматизираним подвижницима Христос наноси бол, онда је то безвезе. Међутим, ја баш нисам сигуран да је то суштина стигми, а шта јесте не бих баш знао да кажем, за сада. И опет, мислим да су стигме небитне, а ако их је и било код неких светих, они нису свети због истих, већ због нечег сасвим другог. Bilo kako bilo, za mene to svakako nije sastradavanje s Hristom. Sastradavanje s Hristom je za mene ono radujte se s onima koji se raduju i placite s onima koji placu, a ne truli pijetizam i umisljanje da me neko muci... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 27, 2012 Пријави Подели Написано Август 27, 2012 Nema validnih dokaza da su na istoku postojale stigme kao natprirodni fenomen Ne postoje bilo kakvi dokazi za bilo koji natpirodni fenomen! Da li je samo zbog toga istoricnost svakog pod znakom pitanja? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 27, 2012 Пријави Подели Написано Август 27, 2012 E, ali malo racionalizma plus Okamova (jos jedan franjevac) britva i voila! Nisam ni sanjao da cu tebi ovo morati da objasnjavam kao mnogim ateistima koji tu zalutaju. Okamova britva je potpuno neefikasna za primenu na polju metafizickih pitanja. Odlicna je za pravljenje ekonomicnih oborivih hipoteza/teorija ali za ispitivanje opste metafizicke isitnitosti i neistinitosti je neefikasna. To sto je nestosuvisno za objasnjenje neke trnutne percepcije fenomena ne znaci da postojanje toga nije istinito. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Август 27, 2012 Пријави Подели Написано Август 27, 2012 Ne postoje bilo kakvi dokazi za bilo koji natpirodni fenomen! Da li je samo zbog toga istoricnost svakog pod znakom pitanja?Pa jeste, da nije ne bi valjda ni postojali ateisti, ne? Samo sto u datom kontekstu Hriscanstva, Hristovo vaskrsenje je neophodno da bi uopste postojalo Hriscanstvo, dok ako je ova pojava stvarna ima gorenavedene implikacije o tome kakav je Hristos Bog... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 27, 2012 Пријави Подели Написано Август 27, 2012 Pa jeste, da nije ne bi valjda ni postojali ateisti, ne? Samo sto u datom kontekstu Hriscanstva, Hristovo vaskrsenje je neophodno da bi uopste postojalo Hriscanstvo, dok ako je ova pojava stvarna ima gorenavedene implikacije o tome kakav je Hristos Bog... Dobro ok, ali kako si ti srocio ispade da je za ozbiljno razmatranje necega kao istorijskog fenomena potreban niz dokaza za tako nesto. Uzgred ja se potpuno slazem sa ovom tvojom pozicijom da stigme nisu od Boga nego od zloga u bukvalnom ili sarlatanskom smislu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Август 27, 2012 Пријави Подели Написано Август 27, 2012 Nisam ni sanjao da cu tebi ovo morati da objasnjavam kao mnogim ateistima koji tu zalutaju. Okamova britva je potpuno neefikasna za primenu na polju metafizickih pitanja. Odlicna je za pravljenje ekonomicnih oborivih hipoteza/teorija ali za ispitivanje opste metafizicke isitnitosti i neistinitosti je neefikasna. To sto je nestosuvisno za objasnjenje neke trnutne percepcije fenomena ne znaci da postojanje toga nije istinito.Da, slazem se, ali odgovorio sam u prosloj poruci - kontekst i samo kontekst. Ovo je kontekstualno, primenjeno u kontekstu Hriscanstva i sta bi takva stvar znacila za Hriscanstvo uzevsi u obzir Hriscansku ortoksiju pri opisivanju Boga. P.S. Mislim da najcesce imamo isto na umu, samo je posredi neki veliki misunderstanding... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Август 27, 2012 Пријави Подели Написано Август 27, 2012 Uzgred ja se potpuno slazem sa ovom tvojom pozicijom da stigme nisu od Boga nego od zloga u bukvalnom ili sarlatanskom smislu.Ljudi me cesto pogresno shvataju i misle da sam ja nekakav hejter, ali samo koristim takav recnik. >Da ne bude da mrzim Vatikan, eno na onoj temi o ateizmu je doslo do toga da sam ispao apologeticar za rimokatolicizam... :10900: Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 27, 2012 Пријави Подели Написано Август 27, 2012 Ljudi me cesto pogresno shvataju i misle da sam ja nekakav hejter, ali samo koristim takav recnik. > Da ne bude da mrzim Vatikan, eno na onoj temi o ateizmu je doslo do toga da sam ispao apologeticar za rimokatolicizam... :10900: Hejtovanje vatikana je postalo tolika moda da su cak i najcrnji zurloti ispuzali iz pecina i instalirali Assassins's Creed da bi mogli da ubijaju papine podanike sa sve atraktivnim kombo potezima. :D :D Sherlock H. and Ћириличар је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Август 27, 2012 Пријави Подели Написано Август 27, 2012 Pa to je prava igra za zurlote, pored toga sto se boris protiv papinih podanika, imas teorije zavere, Vatikan, tajna drustva, vanzemaljce... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 27, 2012 Пријави Подели Написано Август 27, 2012 Rodolfo TANGAN - Orthodox church of St. Francis - Embatkala, Eritrea: http://www.panoramio.com/photo_explorer#view=photo&position=294&with_photo_id=30987068&order=date_desc&user=3920925 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 27, 2012 Пријави Подели Написано Август 27, 2012 Orthodox Province of St. Francis of Assisi, Orthodox order of Friars Minor http://www.apostle1.com/Orthodox%20Order%20of%20St_%20Francis.htm Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука