Jump to content

Однос вере и политике на примеру хришћанске демократије

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

ОК, али не видим ту ништа што би било специфично хришћанско. Идеје о људским правима и "правима", социјална политика и слично постоје и независно од Хришћанства.

Наравно да постоје и независно од хришћанства, али питао си за ове друге примере који су хришћански инспирисани и ја сам их навео.

Подели на овим сајтовима

О каквим се то слободама може гворити када тамо не постоји ни слобода говора, док су неке од тих држава праве полицијске државе са све испирањем мозга кaо из Орвелове '84? А гомили небулозних закона за регуласање свега и свачега по ЕУ, да и не говоримо... Модерне демократске земље су пример мафијашки организованог друштва! Па хришћанска демократија и социјал-демократија практично дођу једно те исто, без обзира што се можда теоријски разликују (и једни и други хоћете што је могуће више да ограничите туђу слободу, и да украдете туђ новац, па да их дате коме би хтели, е сад једни ће можда квир НВО, а други некој верској заједници)...

Да је тако лоше у демократским земљама не би толики број најразличитијих људи ишао тамо да живи, да привређује, да зарађује, да тражи азил, уточиште, бољи живот...Дакле, није баш тако као што кажеш тј. није уопште.

Подели на овим сајтовима

Зашто би се онда звала "хришћанска" социјал-демократија. То је само социјал-демократија.

Поента приче јесте - ако неку идеју не можеш да објасниш и одбраниш независно од хришћанства, с` којим правом је онда намећеш онима који нису хришћани?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Зашто би се онда звала "хришћанска" социјал-демократија. То је само социјал-демократија.

Па и не зове се "хришћанска" социјал-демократија. Зове се хришћанска демократија, а користи се и термин народњаштво, народњаци..

Већ рекох социјал-демократија и хришћанска демократија су две различите па и супротстављене политичке идеје и налазе се на различитим странама политичког спектра. Не знам како вам то није познато?

http://en.wikipedia....stian_democracy

http://en.wikipedia....ocial_democracy

Поента приче јесте - ако неку идеју не можеш да објасниш и одбраниш независно од хришћанства, с` којим правом је онда намећеш онима који нису хришћани?

Не знам о каквом наметању говориш. У демохришћанским странкама широм света има и људи који нису хришћани, већ муслимани, хиндуси, атеисти, агностици...али у тој идеји виде могућност политичког деловања и изналажења решења за проблеме Хришћанска демократија није никаква искључива опција, напротив.

"Из хришћанског веровања не може се изнедрити неки посебан политички програм. Али, оно нам својим разумевањем човека нуди етичку основу за одговорну политику. На овој основи могуће је заједничко деловање хришћана и нехришћана" Програм ЦДУ

Подели на овим сајтовима

Па и не зове се "хришћанска" социјал-демократија. Зове се хришћанска демократија. Већ рекох социјал-демократија и хришћанска демократије су две различите па и супротстављене политичке идеје и налазе се на различитим странама политичког спектра. Не знам како вам то није познато?

Не видим неку значајну разлику. Социјал-демократија има за циљ да "поправља" друштво туђим новцем, а хришћанска демократија за то још покушава да нађе оправдање у Хришћанству.

Не знам о каквом наметању говориш. У демохришћанским странкама широм света има и људи који нису хришћани, већ муслимани, хиндуси, атеисти, агностици...али у тој идеји виде могућност политичког деловања и изналажења решења за проблеме Хришћанска демократија није никаква искључива опција, напротив.

Зашто се онда зове "хришћанска"?

"Из хришћанског веровања не може се изнедрити неки посебан политички програм. Али, оно нам својим разумевањем човека нуди етичку основу за одговорну политику. На овој основи могуће је заједничко деловање хришћана и нехришћана"

То и јесте проблем. Ако хришћанство "својим разумевањем човека нуди етичку основу", онда се поставља питање - шта ћемо са онима који се са том етиком не слажу? Политичке одлуке тичу се свих грађана, без обзира на њихову веру или философију. Ако ми хришћани доносимо политичке одлуке на основу своје етике онда смо у проблему. На пример, хришћанска етика је да живиш скромно и вишак даш сиротињи, у иделном случају да се одрекнеш свега. Како ми можемо да доносимо политичке одлуке на основу тога? Шта ћемо са оним грађанима који се једноставно не слажу са таквом етиком? Ту се лепо види оно што сам поменуо - да је хришћанска етика потпуно неприменљива на политику.

Једино корисно што за политику може да буде од хришћанства јесте да нас потакне да поштујемо личност и слободу сваког појединца. Али ту има два проблема. Прво, хришћани су веома склони да чине управо супротно - примењују ствари које су неприменљиве изван хришћанства (социјални програми итд.), а при том неминовно занемарују слободу појединца. Друго, то пуно боље од хришћанства објашњавају неке друге философије, нпр. класични либерализам.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Не видим неку значајну разлику. Социјал-демократија има за циљ да "поправља" друштво туђим новцем, а хришћанска демократија за то још покушава да нађе оправдање у Хришћанству.

Зашто се онда зове "хришћанска"?

Зато што је инспирисана хришћанством, а не просветитељством и секуларизмом као што је случај са либерализом и социјализмом.

То и јесте проблем. Ако хришћанство "својим разумевањем човека нуди етичку основу", онда се поставља питање - шта ћемо са онима који се са том етиком не слажу? Политичке одлуке тичу се свих грађана, без обзира на њихову веру или философију. Ако ми хришћани доносимо политичке одлуке на основу своје етике онда смо у проблему. На пример, хришћанска етика је да живиш скромно и вишак даш сиротињи, у иделном случају да се одрекнеш свега. Како ми можемо да доносимо политичке одлуке на основу тога? Шта ћемо са оним грађанима који се једноставно не слажу са таквом етиком? Ту се лепо види оно што сам поменуо - да је хришћанска етика потпуно неприменљива на политику.

Како шта ћемо са њима? Па ништа. Шта си мислио да побијемо? Они имају своју етику и то је то. Та у европским друштвима живе људи који имају различите погледе на свет. Неопходно је да постоји компромис да би друштво могло да функционише, али ипак постоји неки основни систем вредности. На америчком долару пише У Бога верујемо, па нешто не видим да се они који у њега не верују клоне тих новчаница јер им је то наметање вере.

На српском грбу и застави нпр. стоји крст, да ли ти мислиш да треба да се он уколни јер нису сви становници Србије хришћани? Као и химна Боже правде, државни празник Сретење...

Подели на овим сајтовима

Како шта ћемо са њима? Па ништа шта си мислио да побијемо. Они имају своју етику и то је то. Та у европским друштвима живе људи који имају различите погледе на свет. Неопходно је да постоји компромис да би друштво могло да функционише, али ипак постоји неки основни систем вредности. На америчком долару пише У Бога верујемо, па нешто не видим да се они који у њега не верују клоне тих новчаница јер им је то наметање вере.

Е сад на српском грбу и застави нпр. стоји крст, да ли ти мислиш да треба да се он уколни јер нису сви становници Србије хришћани?

Ма то су споредне ствари и ко не верује схвата као неку "традицију", "историју" итд. Нити некога ограничава на било који начин.

Проблем су закони који се односе на све грађане. На пример, хришћанска етика учи нас да треба помагати сиромашнима и ми онда на основу тога гласамо за закон којим се уводи нови порез за "социјални програм" помоћи сиромашнима. Е сад, имаш некога ко се једноставно не слаже са таквом етиком. Не жели да даје сиромашнима. Шта ћемо са њим? У затвор?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ма то су споредне ствари и ко не верује схвата као неку "традицију", "историју" итд. Нити некога ограничава на било који начин.

Слично је и са хришћанским именом код хришћанских демократа, с тим што су државни симболи још и обавезујући за грађане земље, док нпр. припадност демохришћанској партији није, већ је то ствар личног опредељења и слободе политичког удруживања.

Проблем су закони који се односе на све грађане. На пример, хришћанска етика учи нас да треба помагати сиромашнима и ми онда на основу тога гласамо за закон којим се уводи нови порез за "социјални програм" помоћи сиромашнима. Е сад, имаш некога ко се једноставно не слаже са таквом етиком. Не жели да даје сиромашнима. Шта ћемо са њим? У затвор?

Већ смо пуно расправљали о социјалним програмима на бројним другим темема.

Подели на овим сајтовима

Ето видиш, слично је и са хришћанским именом код хришћанских демократа, с тим што су државни симболи још и обавезујући за грађане земље ...

По чему су "обавезујући"?

Већ смо пуно расправљали о социјалним програмима на бројним другим темема.

ОК, узми неки други пример где ће хришћанска уверења утицати на политичку одлуку. Зато сам вас замолио да наведете неки конкретан пример.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

По чему су "обавезујући"?

По употреби, која је регулисана мислим и Уставом.Нпр. не можеш на зграду парламента да окачиш било коју заставу, већ тачно одређену итд.

ОК, узми неки други пример где ће хришћанска уверења утицати на политичку одлуку. Зато сам вас замолио да наведете неки конкретан пример.

Навео сам конретан пример стварања Европске уније, чији је један од оснивача кандидат за беатификацију у РКЦ. http://en.wikipedia..../Robert_Schuman

А колико се може приметити и амерички политичари и председници врло често се позивају на хришћанске вредности, без обзира којој партији припадали.

Подели на овим сајтовима

По употреби, која је регулисана мислим и Уставом.Нпр. не можеш на зграду парламента да окачиш било коју заставу, већ тачно одређену итд.

А, то нисам ни имао намеру. Њихова фирма.

Навео сам конретан пример стварања Европске уније, чији је један од оснивача кандидат за беатификацију у РКЦ. http://en.wikipedia..../Robert_Schuman

А који је хришћански принцип утицао на стварање ЕУ?

А колико се може приметити и амерички политичари и председници врло често се позивају на хришћанске вредности, без обзира којој партији припадали.

Ма да, све хришћанин до хришћанина што би реко наш народ... :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

ОК, хајде онда наведи један пример у чему би хришћанска вера могла да утиче на неки политички став?

П.С.

Хвала за коментаре на оном блогу.

Бојим се да ме је Влада претекао :)

ПС: Увек! Из дотичног аутора блога на Б92 исијава аверзија и мржња према религијама. Са њим је било каква дебата сувишна, јер он буквално изражава гађење према светим књигама и религијама генерално...

Центар за истраживање религије, политике и друштва

http://www.cirelstud.org

Подели на овим сајтовима

А који је хришћански принцип утицао на стварање ЕУ?

Мир и хришћанска унверзалност као алтернативе национализмима који су били покретачи два светска рата који су разорили Европу.

Ма да, све хришћанин до хришћанина што би реко наш народ... :)

Абрахам Линколн или Мартин Лутер Кинг су ипак добар пример.

Подели на овим сајтовима

Мир и хришћанска унверзалност као алтернативе национализмима који су били покретачи два светска рата који су разорили Европу.

Не видим да је то нешто јединствено за хришћане. Свако нормалан је против рата и агресивног национализма.

Абрахам Линколн или Мартин Лутер Кинг су ипак добар пример.

Они су лично можда били верници, али деловање им је било засновано на принципима који су универзални - слобода, људска права, равноправност пред законом и слично.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...