Jump to content

Papa ipak u Srbiji 2013?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Odlicno. jedan lep susret u jasenovcu i lep dijalog, pas posle skupa u Srbiju.

Јасеновац би свакако био неизбежна тема.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 48
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Срби треба да знају: нису само они Православци.

Хрвати треба да знају: нису само они Римокатолици.

Срби треба да знају: нису сви Римокатолици Хрвати, а још мање нису сви усташе.

Хрвати треба да знају: нису сви Православци Срби, а још мање нису сви четници.

И Срби и Хрвати требају да обуздају своје међусобне и личне комплексе и да не буду клип у точку дијалога између источног и западног Хришћанства. Спорних питања има, наравно. Али, предуслов сваком решењу јесте дијалог, сусрет.

Свашта...изједначити четнике и усташе.А широм СПЦ се служи парастос Дражи а знамо и за изјаве бројних епископа и свештеника о Дражи у најпозитивнијем смислу.Чак сам виђао Дражине фотографије у црквеним зградама.

Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави.

Подели на овим сајтовима

Свашта...изједначити четнике и усташе.А широм СПЦ се служи парастос Дражи а знамо и за изјаве бројних епископа и свештеника о Дражи у најпозитивнијем смислу.Чак сам виђао Дражине фотографије у црквеним зградама.

Четништво је много шири појам од Дражине ЈВО. Четништво нажалост значи и клање несрба. Са тим нас четништвом поистовећују, нажалост.

Подели на овим сајтовима

Четништво је много шири појам од Дражине ЈВО. Четништво нажалост значи и клање несрба. Са тим нас четништвом поистовећују, нажалост.

Међутим,усташе немају контекст ван клања Срба...Зато мислим да се не може се рећи "нису сви Срби четници ни сви Хрвати усташе" што имплицира стављање знака једнакости.А усташе и ЈВО-у су се борили на толико супротним странама и за толико супротне вредности да су били не за две супротне цивилизације-већ галаксије.Уосталом,четници су били и неки свештеници,што је познато итд.

Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави.

Подели на овим сајтовима

ne znam o kakvom pomirenju a tek o pokajanju pape neki mastaju... cak i da se papa kao individua pokaje, to veze nema jer nije on taj koji vodi vatikan, politiku i katolicanstvo, on je jedna figurica koja sedi u onoj zlatnoj stolici ili izadje na balkon i nesto kao dize ruke ka nebu... da se ne uvrede katolici, ali stvari su jasne kao dan, i ne znam dokle ce vise pojedini da nasedaju na uvek jedne te iste laze i paralaze... to je politika a ja se sa politicarima ne druzim, druzim se sa ljudima katolicima ali sa politicarima jok

tako da od ekumenizma nema nista... eventualno ako se desi new age jedna vera onda vam se snovi mogu ostvariti

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Ствари су ипак донекле јасне: приликом посете Хрватској папа се поклонио Алојзију Степинцу а на Јасеновац се није ни осврнуо.Дакле нема никаквог јасног опредељења у Ватикану да се искрено и хришћански сагледа сопствена улога у злочинима из Другог светског рата и учини стварни корак ка помирењу.А са наше стране дошло је пуно тога и то је добро,али ми не можемо да се правимо да не видимо очигледне ствари и да неким флоскулама разводњавамо одбијање Католичке цркве да се призна истину о НДХ.

Подели на овим сајтовима

Pa naravno. Ali , Dragi, Jasenovac mu je uz put . Bilo bi bas degutantno da prodje tuda na putu za Srbiju a da ne "svrati" u Jasenovac. Pomislio bi covek da on i ne zna sta ima tamo i sta je bilo, kada bi se tako nesto dogodilo.

Onako , cisto usput; da li si ti ikada bio u Jasenovcu da iskazes postovanje i molitvu nasim zrtvama tamo; ili je to obaveza drugih?

Not Available 

Подели на овим сајтовима

Slučajno naletoh na youtubu na predavanje jednog našeg vladike,tražim taj klip i ne mogu da nađem.

Priču je počeo ovako:" Dok sam bio mlad vladika,stariji su mi govorili da je u današnje vreme lako biti episkom,jer su za vreme komunista vladike se sakrivale po tavanu patrijaršije kada udbaši dođu.Takve su torture prolazili.

Udba je forsirala da Pravoslavan Crkva prizna stepinca za svetog,na šta je mudri patrijarh German rekao,nećemo to uraditi ali ćemo pozvati papu da dođe u Srbiju.

Oni su sa oduševljenjem pristali a patrijarh je nastavio ,ali mu je ulaz u JAsenovcu.

Подели на овим сајтовима

Slučajno naletoh na youtubu na predavanje jednog našeg vladike,tražim taj klip i ne mogu da nađem.

Priču je počeo ovako:" Dok sam bio mlad vladika,stariji su mi govorili da je u današnje vreme lako biti episkom,jer su za vreme komunista vladike se sakrivale po tavanu patrijaršije kada udbaši dođu.Takve su torture prolazili.

Udba je forsirala da Pravoslavan Crkva prizna stepinca za svetog,na šta je mudri patrijarh German rekao,nećemo to uraditi ali ćemo pozvati papu da dođe u Srbiju.

Oni su sa oduševljenjem pristali a patrijarh je nastavio ,ali mu je ulaz u JAsenovcu.

Zanimljivo, ja bih očekivao da je UDBA htjela i forsirala prije Marksa i Engelsa ili Lenjina, možda Staljina i Broza da SPC prizna svetima. Za Stepinca baš ne vjerujem, možda se im to tamo nešto pomješalo u tim sjećanjima?

Подели на овим сајтовима

Zanimljivo, ja bih očekivao da je UDBA htjela i forsirala prije Marksa i Engelsa ili Lenjina, možda Staljina i Broza da SPC prizna svetima. Za Stepinca baš ne vjerujem, možda se im to tamo nešto pomješalo u tim sjećanjima?

Ako si gledao film balkanska pravila,lepo Bata Stojković kaže,Jugoslovenska obaveštajna služba je postala isuviše katolička :)
Подели на овим сајтовима

Само један податак , може да се провери чак и на нету. Писац књиге Магнум Кримен, Хрват, Виктор Новак, претучен од стране удбе , нешто касније преминуо.

Књига била забрањивана.

Подели на овим сајтовима

Ako si gledao film balkanska pravila,lepo Bata Stojković kaže,Jugoslovenska obaveštajna služba je postala isuviše katolička :)

Hahahaha, to isto je mogao reći i Boris Dvornik u nekom od svojih filmova da je jugoslavenska obavještajna služba postala previše pravoslavna. Kakve to besmislice pišete? U obavještajnim službama, vojnom i policijskom vrhu sjedili sami Srbi, sve Srbin do Srbina. Ili Srbin iz Slovenije, ili Srbin iz Hrvatske, ili Srbin iz BiH ili Srbin iz Makedenoje ili eventualno crnogosrki Srbin. Ostale nacije i narodnosti si u tim službama mogao svijećom po danu tražit, na dvadeset Srba je bio jedan koji nije bio Srbin i to na svim nivoima. Isto to je bilo i u bankarstvu, radio sam tamo i znam ko je sjedio u NBJ, sve sami Srbi, tamo je na 50 Srba bio jedan koji nije bio Srbin.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...