Gaša Написано Децембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 Често у својој свештеничкој служби чујем од верног народа управо ове речи из налова теме. Ево, и данас на преподобномученицу Петку сам ово чуо и то од бар петоро људи. Наравно, поставља се и оно чувено питање: је л ваља данас да се ради? Јесте црно слово (загасно, болдовано), али кажу људи да данас не ваља да се ради. Такође, често чујемо да "не ваља" да се ради на светог Вартоломеја (јер ће да се вратови скрше) или на светог Прокопија (јер ће да се прободеш, "Прокопље"...), или на огњену Марију јер ће онда да свог брата светог Илију наговори да све стуче са громовима итд, итсл... Наравно, поред све симпатичности коју овако колоритан и богат фолклор носи, умотан у мистику, магично присуство огњева, громова, копаља...), види се и потпуно неразумевање смисла празника. Да ли када је празник "не треба да се ради"? Ако не треба, шта треба да се ради? Да ли када је празник треба да "дигнемо све четири у вис" или је потребно нешто друго? Да ли је и недеља празник или дан као и сваки други? Уосталом, какве све то везе има са Црквом као богочовечанским организмом? Очигледно да су нам празници постали фолклор, дани за вашаре, крканлук, испијање пива испред задруге а не дани за Литургију. Наравно, не причам о свим хришћанима него о огромној већини за коју је празник то. Такође, настаје и проблем јер је онда празника много, па испада да и не треба више од пола године радити. Ко ће испоштовати сва црвена и сва црна болдована слова? Онда чујемо оне друге који кажу: Ма ради, какве то везе има... нема ту ништа... Тако се ломимо између магично- фолклорно- традиционалистичко- сујеверног и овог нихилистичко- атеистичко- сујетног мишљења? А где је ту Црква као Литургија? Где су ту светитељи који су управо у Литургији потврђују и сведоче као живи и вечно постојећи у заједници са Богом? На крају се поставља питање: да ли икако можемо причати о празновању без одласка у Литургију? Да ли је празник једино да се добро наједемо и напијемо? Uz dužno postojanje oče,mnogi praznici zaista nisu jasni i Crkva se baš i ne trudi da pojasni. Eto,moji baba i deda umreše u neznanju a neki rodjaci još uvek misle da im je slava sveti Mrata. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kirios1 Написано Децембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 To o neradu, koliko sam primetila nije nikakvo sujeverje, nego se pominje u Starom Zavetu, ne samo na Sabat, 7.dan odmora, nego uopste na dane praznika, nikakvoga ropskoga posla ne radite (ne znam sad napamet citat, tacno mesto u St.Z.ko hoce, oprostite, neka izgugla), e, sad, sta su ropski poslovi bili u to vreme verovatno mozemo izguglati a danas su to mozda tezi fizicki poslovi? sta bi drugo robovi radili Hristos nam je ukazao na licemerstvo i nepravilno shvatanje rada na praznik-dobro delo, lecenje, pomoc bliznjem, ozdravljenje tela i duha je ok, kao i vodjenje stoke da se napoji (sad treba naci odgovarajucu paralelu za gradski zivot). I za to grozdje pre Preobrazenja, nije sujeverje, vidite da brat napisa da ima u Tipiku Crkve, a i ja sam to cula od kanonski rukopolozenog svestenika, a ne od "tamo nekih sujevernih baba", a otac me nece uciti sujeverju nego zivotu po, u veri. Sanja Т. and Gordana . је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kirios1 Написано Децембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 Razlog ne znam, mozda neko ima Crkveno objasnjenje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
keka Написано Децембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 Шест дана ради, седми одмори!- то валда значи, да тај дан одемо у цркву, на Литургију, и на тај одмор се мисли као и на физички. Нажалост људи то данас заборављају. 301 "Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miss D Написано Октобар 25, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2013 Требало би да будемо мало оштрији према том сујеверју. Mislim da to krece iz Bozije zapovjesti vezane za nedelju.. da je narod vremenom dopunio sa tom zapovjesti i ostale ''crvene'' dane.. Osim za Bozic. Kod nas kazu: sve sto radis za Bozic, radices cijele godine. Apsurdno mislim ja.. ali sta da se radi, mi smo narod koji je prepun sujevjerja i paganskih obicaja.. nemoguce ih je iskorijeniti. Kreni od tog istog rada/nerada za neki svetac.. nadovezacemo odmah krsni kolac i svijecu i zito.. klanje praseta ili jagnjeta za Bozic.. mislim da je se u tim paganskim obicajima i sujevjerje narod zadrzao uspomenu i postovanje prema svecima. Jer raditi ili ne raditi nesto zbog necijeg imena i njegovog dana - opet je iskaz nekog respekta, po mom misljenju. Moja pokojna baba je govorila: ko Boga ne postuje i ko se Boga ne boji - nece postiti ni Veliki petak, nije mu mrsko ukrasti tudje i ubiti covjeka. Sa druge strane, ne vjerujem da je ''problem'' odnosno grijeh da zena zamjesi hljeb na svetac jer zar nije taj isti hljeb tjelo Isusovo? I zanimljivo, ljudi i dalje biraju sta ce da postuju i praktikuju a sta nece... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 25, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2013 Ne znam nisam čitao sve ali većina a i ja se slažem da je preterano sujeverja, medjutim..... ..šta je sa onim ljudima koji neprestano jure rade ne poštujući ni nedelju ni praznik ni Božić ni vaskrs, jure za novcem radnicima ne daju slobodno ni za slavu.... eto čisto da se podsetimo svih krajnosti. Treba odvojiti jedan dan za Boga ili upaliti sveću pa i ako treba i odraditi nešto uz slavu Njegovu na svetlost blagoslovenih dana. Svrši sve poslove 7 odmaraj (jupiii) Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Октобар 25, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2013 Ваш сам се питала да ли смем недељом и празником после литургије да сликам иконе? https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 25, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2013 Ваш сам се питала да ли смем недељом и празником после литургије да сликам иконе? Ako te odmara a odmor ti je posvećen Bogu naravno da smeš Malo mi taj odmor drugačije doživljavamo..... Gordana . је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Октобар 25, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2013 Одмара и радује Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Октобар 25, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2013 Ја сам сваке године болесна 11 дана (ако не добијем слободан дан или нека друга срећа) Бадњи дан 6 јануарРождество Христово 7 јануарСабро Пресвете Богородице 8 јануарУлазак Господа Исуса Христа у Јерусалим - ЦВЕТИВелики Петак - Распеће ХристовоВаскрсење Господа Исуса Христа - ВАСКРССвети Василији Острошки 12 мајВИДОВДАН 28 јунРођење Светог Јована Претече 7 јулУсековање главе Светог Јована Крститеља 11 септембарАРАНЂЕЛОВДАН 21 новембар Volim_Sina_Bozjeg and Gordana . је реаговао/ла на ово 2 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 25, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2013 Ја сам сваке године болесна 11 дана (ако не добијем слободан дан или нека друга срећа) Бадњи дан 6 јануар Рождество Христово 7 јануар Сабро Пресвете Богородице 8 јануар Улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим - ЦВЕТИ Велики Петак - Распеће Христово Васкрсење Господа Исуса Христа - ВАСКРС Свети Василији Острошки 12 мај ВИДОВДАН 28 јун Рођење Светог Јована Претече 7 јул Усековање главе Светог Јована Крститеља 11 септембар АРАНЂЕЛОВДАН 21 новембар Sjajno Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Октобар 25, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2013 Kakav je to rad uključiti veš mašinu? :.mislise. I dugme,ponekad 2......i ona se okreće sama. Ili mašina za sudove,ili ...fen za kosu.... Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука