Баба Написано Август 8, 2012 Пријави Подели Написано Август 8, 2012 Уби нас сујеверје. Данас ме сретне једна жена из Цркве, враћао сам се са пијаце. У рукама сам, између осталог, носио кесу са грожђем. А она ће мени: "Грожђе пре Преображења?!" А набила цигару у уста! Одговорих јој: "Не држим се ја тих обичаја." Шта рећи. Ја сам убро два три грозда из башче пре неки дан и ја једем њега а оно једе мене. Никако да се отргнем оте мисли да се "не сме " грожђе јести пре преображенија. Још приде сам чито како су неки научници ( чији ? немам појма) доказали да се у овом периоду преображава природа да воздух постаје ређи и да својства ствари попримају другачији распоред , нешто везано за молекуле и хлађење воздуха. Тек ме је то докрајчило . Међутим што се тиче рада ја се ту строг и држим старог завета, дакле на шабат( Празник) ја тај дан не идем у wc , искључиво ходам до 300 корака и то 15 корака у цркви до певнице и евентуално 20 корака по олтару и затим 15 корака из цркве , од капије до куће имам неких 7 корака , остало пређем моторићем тако да не корачам, Ручак - то припремам претходни дан и то тако што направим сендвиче и стрпам их у фриждер. Такође веш машину не укључујем на шабат јер има много обртаја. Керу натрпам пуну чинију претходно вече тако да не морам тај дана ништа око њега да радим, кокошке нараним тек кад падне ноћ истина никад не изађу из кокошињца да једу пошто спавају значи испоштују ме максимално, мало се дерњају ал није страшно. Ујутро скувам лонац кафе тако да не морам много да корачам и онда само наливам кафу. Шабат мора да се испоштује нерадом јер је Бог строг и немилосрдан и мож да погинеш тај дан ако не поштујеш. Ко год ме зове тај дан телефоном да дође ја се гласно издерњам на њега : " Светац је бре данас не иде се никуд!" Иначе моја жена је у прелести , она мисли да је тај дан довољно отићи на литургију и причестити се и онда можеш и да зидаш кућу. Али ја у то неверујем, строго се држим празновања шабата и знам да су управо зато све куће по СФРЈ порушене јер су грађене празницима и недељом. Једаред сам се преварио и у недељу сам почео на улици да садим дрвенце , стварно нисам имао времена а дрвенце је стајало ван земље 5 дана и бојао сам се да се не осуши, тад је наишао из улице један стари пемзионер и упитао ме " Зар и недељом радиш , аман ?!!!" . Убио ме је блам а схватио сам да сам погрешио кад је тај пемзионер после месец дана извршио самоубиство. nishizawa, Саша M., Ведран and 14 осталих је реаговао/ла на ово 17 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antics Написано Август 8, 2012 Пријави Подели Написано Август 8, 2012 Поента је у лењости нашег народа.На пример - свети Илија је "опасан" светац. Прво, што би свети Илија, или било који други светитељ, био опасан? Што би било ког светитеља љутило да неко ради? Нисам чуо да има свети Нерадије... Замислите на пример да за 3. август најављују пљускове, а неки сељак треба да нешто склони на суво, иначе ће то пропасти. И сад - како ће просечан Србин да се понаша на светог Илију:а) Неће отићи у Цркву, купиће пивџана, укључиће "гранд-параду" (и искључити тон, да се боље концентрише на гранд "балерине), оставиће отисак на троседу, сутра ће то да му пропадне кад покисне, ал шта ћеш - кад се на светац не ради.б) Отићи ће у Цркву, причестити се, сешће на трактор - и на пос'о.Мислим да се одговори - и како треба, а и како је фактичко стање - намећу сами. А онда се у све уплиће и тона сујеверја, па се на овог светитеља не ради иглама, овај се празнује "од вуци", онај "од пилићи"... И онда испада као да су светитељи неки тамо џангризави маторци, који само гледају како да праве смицалице људима. Ужас... Gordana ., Олимп, СИНОВИ СЛОБОДЕ and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milanka Написано Август 8, 2012 Пријави Подели Написано Август 8, 2012 ОПРОСТИТЕ, АЛИ МОЈЕ ЈЕ МИШЉЕЊЕ ДА ПОЧЕТЦИ НАШЕ ВЈЕРЕ СУ ИШЛИ СА МИСТИКОМ ВАСКРСЕНИЈА И ОДТУДА И МИСТИКА У ПРАЗНОВАЊУ СВЕТАЦА У НАШЕМ НАРОДУ. ТО СЕ ГЕНЕРАЦИЈАМА ПРЕНОСИЛО СА КОЉЕНА НА КОЉЕНО, А ПОЕНТА ЈЕ ДА СЕ ПОШТУЈЕ ВЈЕРА И ДА СЕ ДРЖИМО ОНОГА ШТО НАМ СТАРИ НАШИ ОСТАВИШЕ У АМАНЕТ. ЈА ЛИЧНО, ПОШТУЈЕМ ПРАЗНИКЕ И РАДИМ ОНАКО КАКО МЕ МАЈКА УЧИЛА, А ЊУ ЊЕНА.... НЕ РАДИМ НЕДЕЉОМ И СВЕТЦИМА... НЕ РАДИМ НА ОГЊЕНУ МАРИЈУ, БАР НЕ ОНЕ СТВАРИ КОЈЕ НИСУ ЗА ЖИВОТ НЕОПХОДНЕ.. НЕ МОРАМ ПРАТИ ВЕШ, ПЕГЛАТИ, КРПИТИ ИЛИ ТАКО НЕШТО У НЕДЕЉУ ИЛИ НА СВЕТАЦ. БОГ МИ ЈЕ ДАО ПА ИМАМ УВИЈЕК НЕШТО ДРУГО ОБУЋИ, ОПЕГЛАНО ИСКРПЉЕНО.. И ХВАЛА МУ НА ТОМ.. ДАО МИ ЈЕ МНОГО ВИШЕ НЕГО ШТО МНОГИ ИМАЈУ.. Баба, Милан Меденица :), nikolay and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nikolay Написано Август 8, 2012 Пријави Подели Написано Август 8, 2012 На Огњену Марију је,у селу одакле је мој отац, гром убио 3 дјевојке. То се десило послије 2. свјетског рата. Од тада у селу на Огњену Марију нико не ради... Подигнута је и Црква коју је Владика Јефрем освештао прије 10-так дана... Да ли и даље не треба да радимо? Чувај ме као зјеницу ока: сјеном крила својих заклони ме. ( Пс.17,8) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Мика Написано Август 8, 2012 Пријави Подели Написано Август 8, 2012 Е тема је на мјесту и то баш данас...Добро сте се сјетили...ето и ја имам тај проблем...наиме..почех од скоро да радим неке ручне радове за једног човјека..и питах једног свештеника кад да не радим и он рече немојте кад је црвено слово..Е то ми одговара таман да одморим од посла Алиииии јутрос ја спремна за рад кад мајка каже..Неее,куд данас да радиш.И ја ето чујем се са попадијом и разумих је да моје село ..нико не ради данас.И ја тако цијели дан по граду неке обавезе рјешавала...А немам гдје отићи у близину на литургију тад кед је црно слово..али сјетим се једне ситуације кад ми владика Јован каже,неко се моли Богу у цркви а неко док ради.. Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Август 8, 2012 Пријави Подели Написано Август 8, 2012 mozda gresim ali rad je Bogu mio pa kad got da je bio (pricam ja koji sam bezposlen sHa_sarcasticlol ), mislim da ta praksa ne rada vuce korene iz starih "seoskih" vremena kada jednostavno da bi otisao do crkve nisi mogo da sednes u 1000 i nesto cm3 i nacrtas se u crkvi za 8-12 minuta od mesta stanovanja nego si trebao da poremetis i promenis sve svoje dnevne aktivnosti da bi do crkve otisao, bio i vratio se.... u danasnje vreme je ipak druga situacija i smatram to nerazumnim revnovanjem. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Suzana Написано Август 8, 2012 Пријави Подели Написано Август 8, 2012 Често у својој свештеничкој служби чујем од верног народа управо ове речи из налова теме. Ево, и данас на преподобномученицу Петку сам ово чуо и то од бар петоро људи. Наравно, поставља се и оно чувено питање: је л ваља данас да се ради? Јесте црно слово (загасно, болдовано), али кажу људи да данас не ваља да се ради. Такође, често чујемо да "не ваља" да се ради на светог Вартоломеја (јер ће да се вратови скрше) или на светог Прокопија (јер ће да се прободеш, "Прокопље"...), или на огњену Марију јер ће онда да свог брата светог Илију наговори да све стуче са громовима итд, итсл... Наравно, поред све симпатичности коју овако колоритан и богат фолклор носи, умотан у мистику, магично присуство огњева, громова, копаља...), види се и потпуно неразумевање смисла празника. Да ли када је празник "не треба да се ради"? Ако не треба, шта треба да се ради? Да ли када је празник треба да "дигнемо све четири у вис" или је потребно нешто друго? Да ли је и недеља празник или дан као и сваки други? Уосталом, какве све то везе има са Црквом као богочовечанским организмом? Очигледно да су нам празници постали фолклор, дани за вашаре, крканлук, испијање пива испред задруге а не дани за Литургију. Наравно, не причам о свим хришћанима него о огромној већини за коју је празник то. Такође, настаје и проблем јер је онда празника много, па испада да и не треба више од пола године радити. Ко ће испоштовати сва црвена и сва црна болдована слова? Онда чујемо оне друге који кажу: Ма ради, какве то везе има... нема ту ништа... Тако се ломимо између магично- фолклорно- традиционалистичко- сујеверног и овог нихилистичко- атеистичко- сујетног мишљења? А где је ту Црква као Литургија? Где су ту светитељи који су управо у Литургији потврђују и сведоче као живи и вечно постојећи у заједници са Богом? На крају се поставља питање: да ли икако можемо причати о празновању без одласка у Литургију? Да ли је празник једино да се добро наједемо и напијемо? Ja se trudim da posecujem redovno liturgiju,ali nekada mi obaveze ne dozvoljavaju,ali do sada nikad nisam cula da je bilo ko od svstenika ikada objasnio narodu sto ide na liturgiju o crnim i zacrnjenim slovima u kalendaru (na koji praznik je dozvoljeno da se covek bavi odredjenim radom u svakodnevnom zivotu a na koji crkveni pranik ne-mislim na crna i zacrnjena slova).Ja mislim da svestenici trebaju to da objasne narodu zato sto narod nije rodjen naucen sa tim saznanjem.Mozda bi mogli i ovde to da objavite kao kalendar sa tim putokazem rada vernika. Sanja Т., Мика, Олимп and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Август 8, 2012 Пријави Подели Написано Август 8, 2012 Na ognjenu Mariju nikako ne peglati.Ni pod razno.Iz pegle na taj dan izbija žestok vatromet i struja duplo jača od uobičajene. Николa, Драгана Милошевић, Милан Меденица :) and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 8, 2012 Пријави Подели Написано Август 8, 2012 На Огњену Марију је,у селу одакле је мој отац, гром убио 3 дјевојке. То се десило послије 2. свјетског рата. Од тада у селу на Огњену Марију нико не ради... Подигнута је и Црква коју је Владика Јефрем освештао прије 10-так дана... Да ли и даље не треба да радимо? Није поента у раду или нераду , поента је у Богослужењу. Јер 4. Божја заповест гласи : Сети се да светкујеш дан суботни( Шабат- у преводу празнични дан) . Шест дана ради и обављај сав свој посао. A седмога је дана шабат, починак посвећен Јахвеу, Богу твојему. Тада никаква посла немој радити: ни ти, ни син твој, ни кћи твоја, ни слуга твој, ни слушкиња твоја, ни живина твоја, нити дошљак који се нађе унутар твојих врата. Та и Јахве је шест дана стварао небо, земљу и море и све што је у њима, а седмога је дана починуо. Стога је Јахве благословио и посветио дан суботни. Старозаветни Јевреји од којих ми наследисмо веру у Христа и обичаје су 7. дан посвећивали Богослужењу и наравно да нису тај дан радили, јер да су радили не би могли Богослужити. Такође сетимо се Христових разобличења фарисеја који су инсистирали на том нераду на дан "суботњи" тј. шабат који је празнични дан. Нису ли Фарисеји на исти начин опомињали христа како то што он хода, проповеда, лечи људе на суботњи дан уствари је прекршај заповести ? То је један ниво законски у поимању вере, он је само једна фаза , прелазна фаза за благодатни ниво поимања вере који је православље, на жалост ми смо свели веру на тај законски ниво који је доста присутан у нашем народном ( фолклорном) веровању . Нижи ниво од овог законског је тај магијски , тј. ако ја вако Бог ће нако . Е па неће. Јер не бива тако у православљу. Рад у стара времена кад је састављен декалог је био напоран и одузимао је читав један дан, тада нису постојале машине за веш нити машине ове или оне него је човек то све сам ручно морао да обавља, наравно да ако би човек себи претходни дан зацртао да ће на празнични дан ( Шабат) прати веш или косити ливаду свакако да тај дан онда не би одлази у цркву Богу да се помоли, да се причести или исповеди , већ би ишао на ливаду или реку или њиву или већ куда треба послом . Да се то не би десило, народ је мудро смислио све те мудролије око нерада тим празницима. Међутим ! После комунизма народ је задржао народне мудролије али је престао ићи у цркву тако да је данас тај нерад посве без везе. Јер кажу данас је празник , неради се ништа , црвено је слово , дакле седи у кући и гледај турске серије док ти се боје не растопе, или седи на комп и играј игрице не ваља се ништа радити. А у Цркву да се иде ? Ма то иду они талибани што лемају људе штанглама до смрти , тамо им попови испирају мозгове и онда буду дваред луђи. Е то је дакле проблем. С једне стране имамо традиционално наслеђе које је верског порекла а с друге стране немамо верску навику и праксу . Тада то наслеђе поприма неке сасвим друге димензије невезане за свој извор и смисао и постаје неприхватљиво како за образоване савремене људе тако и за литургијски утврђене Хришћане , оно налази своје упориште још једино у површним појединцима више склоним сујеверју него вери. dragisa, Gordana ., Sanja Т. and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nikolay Написано Август 8, 2012 Пријави Подели Написано Август 8, 2012 Као што сам написао код мене на селу нико не ради на Огњену Марију(ни пеглом Анастасија). Сви иду на Литургију... Читаво село се скупи код Цркве и буде предивно... Анастасија, Sanja Т., malina :) and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Чувај ме као зјеницу ока: сјеном крила својих заклони ме. ( Пс.17,8) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Август 8, 2012 Пријави Подели Написано Август 8, 2012 Ma ok, ja sam htela samo da upozorim.Da se zna. Inače ni popodne posle, Liturgije ne treba raditi ( naročito peglati ) na taj dan. Svašta može da se desi. nikolay је реаговао/ла на ово 1 “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Август 8, 2012 Гости Пријави Подели Написано Август 8, 2012 Као што сам написао код мене на селу нико не ради на Огњену Марију(ни пеглом Анастасија). Сви иду на Литургију... Читаво село се скупи код Цркве и буде предивно... То је прави смисао Празника. О томе и причам. Ја тако видим Празник, а верујем и сви који схватају шта је Црква. Но, то не значи да већ следећу недељу у истом селу не буде двоје људи у Литургији. Онда се опет Празник свео на "ваља се да се иде тог дана у Цркву", а по тој логици других дана и недеља се "не ваља"... Драгана Милошевић and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 8, 2012 Пријави Подели Написано Август 8, 2012 mož se mi zezamo do sutra al protiv ovoga je teže boriti se nego protiv muslimana kad pričaju o svetoj Trojici ili Protagore kad priča o dokazima ... a zašto je to tako... dozvolite da iskoristim poster Лидија Миленковић, gandalf, Gordana . and 9 осталих је реаговао/ла на ово 12 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jefimija88 Написано Август 8, 2012 Пријави Подели Написано Август 8, 2012 Одмалена, бака и мама "Куд баш данас,светац је". "Немој данас црвено је слово" и тако... Иначе, на велики светац не перем веш, не палим машину за веш, и не радим неке "крупније" послове. Окупати се, сасвим нормално, поспремити, усисати, све. Мада има их многих који на светац ни усисивач не пале... Miss D and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nikolay Написано Август 8, 2012 Пријави Подели Написано Август 8, 2012 Хвала Богу,оче Иване, Цркве у мом крају су увијек пуне... Кад код се служи Литургија... Био пост или не, црвено или црно слово... Jefimija88 and bgpj је реаговао/ла на ово 2 Чувај ме као зјеницу ока: сјеном крила својих заклони ме. ( Пс.17,8) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука