Zayron Написано Јул 31, 2012 Пријави Подели Написано Јул 31, 2012 Целибат је обичај рмктлц и ту се православни немају шта да мешају. С друге стране, иако стварно постоје проблеми и у породичном животу православних свештеника (дакле - ожењених), ипак сматрам да је целибат непримерен за парохијско свештенство, те да је проценат свештеника које остави попадија занемарив, гледано према проблемима које ствара целибат нежењеном немонашком свештенству, као што је у рмтклц. Slažem se s tim što je napisano, kod nas su ti problemi sistemski a kod vas više na ličnom, individualnom nivou, to je tačno. no, kako sam rekao ja s ponovnim zavođenjem oženjenog sveštenstva nemam nikakav problem, ja bih za to bio odmah, ništa protiv toga nemam. Problemi su više na toj psihološkoj nepripremljenosti i jednih i drugih na to, i mirjana i klira samoga i na ustrajavanju u tradicionalnim stereotipima koji ne mogu biti opet nikakvim objektivnim ili apsolutno važećim i univerzalnim mjerilom ispravne prakse. Vi ste također imali ili još imate slične takve probleme koji se tiču uvriježenih crkvenih običaja pa je u nekim vašim pravoslavnim crkvama zaveden novi kalendar, Milankovićev ili svejedno koji i kakav, naziv je tu najmanje važan ali u nekim još nije, u nekim su zavedene klupe po crkvama a u nekim o tom još nema ni govora itd. To znači da iz istih tih razloga, ustrajavanja, insistiranja na tradicionalnim i ustaljenim vanjskim obilježjima i običajima itd. se te promjene negdje dešavaju ali negdje drugdje su ljudi vrlo oštro protiv njih. Kako sam rekao meni nikakav problem ne bi predstavljalo imati oženjenog sveštenika u svojoj parohiji kao paroha već odmah danas ali za mnoge to predstavlja još uvijek veliki problem. Isto kao što ni mnogima od vas u SPC ili RPC ne bi bio nikakav problem kad biste imali novi kalendar ili klupe u crkvi, po hramovima ali većini to problem još jeste a to dosta veliki, čini im se to nezamislivim. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 31, 2012 Пријави Подели Написано Јул 31, 2012 ја се не бих усудио да питам у Православној Цркви који је проценат међу монаштвом ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antics Написано Јул 31, 2012 Пријави Подели Написано Јул 31, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1343746645' post='686304] ја се не бих усудио да питам у Православној Цркви који је проценат међу монаштвом ... Донт... Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Јул 31, 2012 Пријави Подели Написано Јул 31, 2012 Ма кад већ крше целибат, онда је одлично што то чине са женама... sleki, Драшко and Благовесник је реаговао/ла на ово 3 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 31, 2012 Пријави Подели Написано Јул 31, 2012 Ja mislim da su te statistike prenaduvane, iz prakse sam uvijek znao za takve slučajeve da su neki imali ljubavnice, dole kod nas ili ovdje u Češkoj ali bilo ih strašno malo, od recimo otprilike nekoliko stotina sveštenika bi se našlo takvih par, tri četri, pet najviše a o njima se to znalo ako su bili takvi a znali su to svi! Od episkopa pa do posljednjeg zvonara. Osim toga ti poljski "sociolozi religija" nisu uopšte ni malo drugačiji od tih vaših, tog Đorđevića ili kako se zove, sve takvi "experti" za crkvena pitanja, čije članke kad počneš čitati zaboli vas odmah glava i zlo vam je, šteta da ne znate poljski, pročitali biste tamo otprilike isto to što i od svojih stručnjaka za SPC, o kojim se ovdje već bviše puta raspravljavalo na Forumu po raznim temama, hahahaha! antics је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 31, 2012 Пријави Подели Написано Јул 31, 2012 Ма кад већ крше целибат, онда је одлично што то чине са женама... To si u pravu, ali takvih slučajeva je bilo svugdje i svuda, na kraju krajeva ona je punoljetna osoba, žena i zna dobro da se porodit normalno može samo u bolnici. Najmanje pola godine je znala da je trudna. Tim njega ne branim ali ostavljam sudu da utvrde ko je za to kriv, ona također ima svoj dio odgovornosti za sebe i svoje dijete. Tamo je rečeno baš da je on pozvao hitnu pomoć, ona sama je trebala da hoda na kontrole kod doktora, ima karton trudnice i uveliko leži u bolnici ako je pred porodom. Otkud vi znate da je on nije tjerao u bolnicu a ona nije htjela, pa se sve to desilo kad je on bio tamo da je natjera u bolnicu? Ko bi njoj mogao zabraniti da ode u bolnicu da je to sama htjela? Valjda ima i ona svoj razum a i svoje bliske, rodbinu itd, oca, majku, sestru, brata? Tu se o njoj piše kao da je neuračunljiva, nesvepravna, kao o osobi koja je zakonski oslobođena vlastite odgovornosti pred zakonom jer trpi nekakvom retardacijom. Gandalf Sivi је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јул 31, 2012 Пријави Подели Написано Јул 31, 2012 To nisu monasi već dijecezanski kler čija obaveza celibata nije nikakav monaški zavjet Bogu već samo interni propis u Crkvi a taj se može promjeniti A zar to nije krsenje osnovnih Bozijih zakona, to sto sa zenom zive a nisu se vencali u crkvi? Je li se oni negde vencaju sa tim zenama? ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 31, 2012 Пријави Подели Написано Јул 31, 2012 A zar to nije krsenje osnovnih Bozijih zakona, to sto sa zenom zive a nisu se vencali u crkvi? Naravno da jeste, isto takvo kao i kod oženjenih sveštenika koji recimo varaju svoje žene s ljubavnicom, u braku se čuvaju od trudnoće na crkvom nedozvoljen način itd. Zaista nikakve razlike tu nema! Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gandalf Sivi Написано Јул 31, 2012 Пријави Подели Написано Јул 31, 2012 Nit drveta bez grane, nit čovjeka bez mane... Žive ljudi u svijetu, punom iskušenja, pa ako malo i prekrše obećano, nije strašno... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 31, 2012 Пријави Подели Написано Јул 31, 2012 Nit drveta bez grane, nit čovjeka bez mane... Žive ljudi u svijetu, punom iskušenja, pa ako malo i prekrše obećano, nije strašno... Problem s njima, svakvim tim nedostojnim sveštenicima ili pastorima, svejedno kojim, kakvim i čijim što bi trebali biti za primjer, ili što Isus reče: "Čime će se hrana osoliti ako sol obljutavi?" To se odnosi najviše na takve. I jer sablažnjavaju svojim ponašanjem "malaene" znači još nejake i nestabilne u vjeri. To je taj najveći problem s njima, umjesto da budu primjerom kako hrišćanski živjeti oni postaju primjerom toga kako baš ne treba živjeti. Ali kako vidimo, čovjek je zaista slab, sklon grijehu i padovima i zato je hrišćanstvo ustvari na moral vrlo zahtijevnom i nimalo lakom vjerom za praktikovanje. Kad bi hrišćanstvo bilo bez tih tako visokih zahtjeva i moralnih normi, mogao bi to ispuniti onda svako i svi bismo bili "svetiteljima i prosvjetljenima" bez ikakvih problema. To je zato što hrišćanstvo nije od ovoga svijeta, nije nam ga objavio nikakav neki običan čovjek ili mudrac, već Bogočovjek, zato jer je od Boga a ne od ljudi i ljudskog razuma i naravi. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јул 31, 2012 Пријави Подели Написано Јул 31, 2012 Ovo me podseti na priču što sam čuo kod mene u Hrvatskoj. Ima jedan stariji svećenik,kažzu dobar je niti traži pare niti ganja žene a ima jedan mlađi,kažu niko od njega u lov ne može da ode ,čim domaćina nema kod kuće eto vraga, odma dolazi :D Svakako da postoje i vrline i mane i kod celibatnog i kod oženjenog sveštenstva ali treba lepo izvagati i videti šta je prihvatljivije u današnje vreme. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 31, 2012 Пријави Подели Написано Јул 31, 2012 Ovo me podseti na priču što sam čuo kod mene u Hrvatskoj. Ima jedan stariji svećenik,kažzu dobar je niti traži pare niti ganja žene a ima jedan mlađi,kažu niko od njega u lov ne može da ode ,čim domaćina nema kod kuće eto vraga, odma dolazi :D Svakako da postoje i vrline i mane i kod celibatnog i kod oženjenog sveštenstva ali treba lepo izvagati i videti šta je prihvatljivije u današnje vreme. Nije problem izvagat, možete i vi izvagat da vam je bolje imati kalendar tačniji, novi pa da Božić bude stvarno 25.12. a ne 13 dana kasnije, u januaru, kad mu vrijeme nije, to je valjda svakom jasno. No, kad mnogi na to nisu spremni onda džaba vagat. Isto je to kao i kod nas s tim celibatom i necelibatom. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gandalf Sivi Написано Јул 31, 2012 Пријави Подели Написано Јул 31, 2012 Jedan moj profesor mi je govorio da kada kod njih u Dalmaciji sveštenik propovjeda, 301 on kaže : Ljudi Božiji, i žene moje! :) Zayron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јул 31, 2012 Пријави Подели Написано Јул 31, 2012 Nama je Božić stvarno 25-og U stanju ste da uvodite disko liturgije,glumite klovnove po misama ...doći će i celibat na red... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 31, 2012 Пријави Подели Написано Јул 31, 2012 Nama je Božić stvarno 25-og U stanju ste da uvodite disko liturgije,glumite klovnove po misama ...doći će i celibat na red... Naravno da mi je poznato da je na vašem satu, kalendaru Božić 25.12. nisam toliko neobaviješten. Problem je što vam je sat, kalendar "zadocnio, zakasnio" o dobrih 13 dana, da poživiš još kojih par hiljada godina slavio bi Božić u ljeto, 25.6.! Nabralo bi se dana, tog kašnjenja ko minuta il sati kod voza Praha-Medzilaborci ili Praha-Trutnov što ovdje u Pragu biva. Naravno da bi i tada na satu, tom vašem kalendaru pisalo opet isto 25.12. jasna stvar. Htjelo bi to nekakav update, Milankovićev recimo. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука