Гости Guest Написано Август 3, 2012 Гости Пријави Подели Написано Август 3, 2012 Nikad nisam generalno vernike nazvao retardima. Jesam pravio generalizacije po forumima sa kojih dolaze vernici (Ihtus, Šestodnev), ali ovako ne. To nije razlog zbog kojeg ne idem na slave, već to što jednostavno ne želim da glumim ono što nisam, a nije baš jednostavno deklarisati se kao ateista a ne privući nepotrebnu pažnju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Август 3, 2012 Пријави Подели Написано Август 3, 2012 To nije razlog zbog kojeg ne idem na slave, već to što jednostavno ne želim da glumim ono što nisam, a nije baš jednostavno deklarisati se kao ateista a ne privući nepotrebnu pažnju. Razmisljas bezveze... ako te neko zove na slavu, to je obicno zato sto zeli da dodjes, i to su bitnije stvari od nekakvog izjasnjavanja. A Srbija i nije zemlja gde ce neko da se sablaznjava sto si ti ateista... u svojoj glavi pravis od toga mnogo veci problem nego sto jeste. Ateizam nije nikakva filozofija i ne moze da te defeinise, osim ako ti iz nekog razloga (ja bih rekao infantilnog) sam na tome insistiras. DYNABLASTER, sleki and Sophrosyne је реаговао/ла на ово 3 The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Август 3, 2012 Пријави Подели Написано Август 3, 2012 Naravno da dolazim na slavu, ne bih ni za šta propustio ona politička prepucavanja posle kolača. (ONI VAŠI, blablablabla A OVI VAŠI bla bla RUSIJA A NATO A MILOŠEVIĆ) Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Август 11, 2012 Пријави Подели Написано Август 11, 2012 Како читам одговоре на ову тему почињем да мислим да људи сматрају једење прасића вјерском праксом Добро, шалу на страну, ја сам учен од малена да је Слава само одавање поштовања и слављење свеца заштитника породице, а да је трпеза само нешто што наш народ додаде као шлаг на торту. Ипак, наш народ воли да једе, пије и да се провесели, па није ни чудо. Западњаци Словене уопште сматрају великим меланхолицима (што и није далеко од истине, како барем мени изгледа) што се највише испољава код нас у љубави и у љубави према јелу и пићу Ал' не могу ја а да се не осврнем унатраг како бих сагледао неко данашње питање. Крсна Слава је својствена само Србима. Други народи имају сличне обичаје, попут Имендана, али није то то, на крају крајева. Славу је успоставио Свети Сава као некакав компромис паганског начина живота и вјеровања Срба са хришћанством. Породица прославља свеца на чији се дан тај један предак покрстио и постао хришћанин. Тај светац је заштитник породице и њему се Срби моле за здравље, добру жетву, добру стоку ( ипак, били смо сељачки народ 90% наше историје па је нормално да се молимо за оно што нам је највише требало-приходи од земље и стоке. Без тога, српски сељак не би имао од чега да живи. ) итд. То је тај вјерски аспект, тај вјерски дио Славе-одавање поштовања свецу-заштитнику и молитва упућена њему и Богу. На тај дио Славе атеисти лако могу наћи разлог да не дођу, јер то је вјерски обред. Зашто да атеиста присуствује молитви неком свецу, Богу, или Летећем шпагети чудовишту када су то за њега измишљотине и бајке? Поред молитве и одавања поштовања свецу-заштитнику, долази други, народски дио Славе-трпеза. Ђе има да Србин нешто обиљежава без трпезе или некаквог весеља? whackado Не иде то, куме! Трпеза, по мени и за мене, нема никакве везе са свецем. То је једноставно дио Славе који служи да људи дођу да послије молитве се разговоре, нађу, виде, сретну, нешто поједу, попију, запјевају понеку стару ојкачу ( у мом крају ).На трпезу долазе људи да испоштују домаћина који ту трпезу припрема како би показао весеље и радост што је прославио Славу. Ко хоће на печење, вјерник или невјерник, нека слободно дође, јер прасенце сигурно није било у плану Светом Сави као начин изражавања поштовања према некоме свецу. Није то вјерски дио Славе, тако да атеисти не би требали да се уздржавају око прасићи и руска салата. Мада, ја не видим проблем ни да атеиста буде током молитве ту. Ипак, ако је на Слави, значи да му је домаћин највјероватније пријатељ, а пријатељу желиш најбоље. Дођи, послушај га како се моли човјеку на облаку који не постоји и у себи помисли како је то само бајка. Али буди ту као знак подршке и добре воље да се све његове жеље, које је упутио свецу и Богу у молитви,испуне. У томе је и суштина Славе-жеља да мојој породици буде добро и да не гладује. А ти, госте мили, вјерник или не, ако ми желиш добро и да ми се жеље за добрим животом испуне,дођи и чуј моју молитву и на крају у своме срцу реци:"Нека ти се испуне твоје жеље и молитве.". Није ово ништа замршено. Ко је окорјели атеиста и не свиђа му се, не мора да долази. Сви су добродошли, ко неће-не мора. А ако се атеиста боји да га други, посебно вјерници, не почну чудно гледат' испод ока, нека се ријеши таквога страха јер он не чини ништа лоше или чудно, а ти што се чуде су чисти тутумраци и у већини случајева, ако не у свим, су само паралела најокорјелијим атеистима и комунистима. Исто се понашају као они према другачијему и на њих не треба обраћати пажњу. Укратко-зашто не би атеисти дошли на Славу? Нећеш-Боже мој, доФиђења. Има ко хоће. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука