Jump to content

Da li uvoz zaista šteti Srbiji?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Грешка је што државу посматрате као учесника на тржишту, као "фирму". Држава ништа не "увози", увозе фирме и појединци. Они то раде зато што им се исплати, тј. зато што у тој трансакцији добијају, а не губе. Значи, то не може да "штети економији", а државна каса се пуни царинама и порезима како год да окренеш.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Грешка је што државу посматрате као учесника на тржишту, као "фирму". Држава ништа не "увози", увозе фирме и појединци. Они то раде зато што им се исплати, тј. зато што у тој трансакцији добијају, а не губе. Значи, то не може да "штети економији", а државна каса се пуни царинама и порезима како год да окренеш.

Ali drzava stampa novac kojim se obavljaju te transakcije a krediti za njih se uzimaju u bankama za koje garantuje ta ista drzava tako da se ne moze iskljuciti ni ona ... ima i ona svoje interese ...

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Жељко,

Ту би могли сада да дискутујемо колико је такав монетарни и банкарски систем лош, али да не скрећемо тему...

Погледај овај видео изнад где Фридман објашњава шта се дешава са валутама (уклико их држава не манипулише) и како то доводи до равнотеже на тржишту. Проблем је на пример, када држава Кина жели да "поспеши" извоз и онда обара вредност јуана у односу на долар. Идеја је да ће онда Американцима њихова роба бити јефтина и да ће је куповати пуно. Међутим, има још једна последица такве монетарне политике - она одржава Кинезе у сиромаштву. Када би Кина пустила да вредност јуана расте (што је тржишна последица њихове продуктивности и извоза) онда би Кинези постајали све богатији и били у могућности да сами купе производе које сада само чежњиво гледају како одлазе за САД. У суштини, држава Кина тиме спонзорише Американце на рачун свог народа. Stupido, non è vero?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Zvone, naša ljudska ali i hrišćanska dužnost je da stvaramo jedan humani i pravedni sistem. U ovome trebamo da se trudimo i da zajedno nađemo najoptimalnije rešenje, jer, brale, ne možemo da služimo Bogu i mamonu, uči nas Hristos. Naravno da želim lepo da živim, ali sve više od ovoga za mene je nužno zlo da bi se ljudima pomoglo, da bi društvo i država funkcionisalo i ostalo. Zbog toga imam problem da zaradu, kapital i profit stavimo iznad svega, ovo ne mogu. Iznad svega mora da nam stoji čovek, njegova sloboda, njegov dobrobit i njegova pravda. I u ovome trebamo zajedno da radimo kako ne bi upali u neke jeresi i pogrešne ideologije.

Управо тако, то и ја кажем.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Обратите пажњу на једну важну ствар која се стално занемарује, посебно код нас. Људи посматрају "државу Србију" као један "тим" који се економски "такмичи" са другима, па онда ми морамо да једни друге "помажемо" итд. ОК, ми јесмо у неком смислу тим, али смо уједно и конкуренција. Утакмица није само "између Србије и Мађарске", него је уједно и између мене и тебе. Ја покушавам да зарадим што више исто као и ти. И онда се деси, на пример, да неки Мађар продаје програмирање јефтиније од мене, а ја кажем "али ми смо тим, ти мораш да купиш од мене иако је скупље". То онда у суштини значи да ја теби отимам разлику у цени коју си могао да уштедиш.

То значи када они кажу да је тако нешто "добро за домаћу привреду" то је у преводу "добро за неке у домаћој привреди, а лоше за друге". Зато је важно да ту не буде никакве присиле, већ да људи сами одлучују шта им се највише исплати.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...