Jump to content

Za Crkvu nema neželjene trudnoće

Оцени ову тему

17 члановâ је гласало

1. 1. Da li je opravdano?

2. 2. Koliko su roditelji spremni na izazov?

Препоручена порука

Не вреди извртање. Тај процес који је почео зачећем, ако се не прекине насилно, наставља се и представља човеков живот. То је само једна фаза живота.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ciji?

Neko podrazumeva licnost u srpskom jeziku. Potrebno je vreme da bi se doslo do tog nekoga. U pocetnoim fazama nema nekoga.

Небитно. У том тренутку није потпуно развијена личност (нити ће бити потпуна дуго након рођења), али је то саставни део живота једне личности. Када спаваш ти исто ниси свестан и не "живиш" у правом смислу те речи. А опет није мањи злочин убиство на славању, можда је и већи.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Green-Blue_256x256.png

Ово је лела илустрација. Цела ова слика је човеков живот. Не постоји тренутак где зелена прелази у плаво - не постоји тренутак када није био жив, а онда постао жив.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Небитно. У том тренутку није потпуно развијена личност (нити ће бити потпуна дуго након рођења), али је то саставни део живота једне личности. Када спаваш ти исто ниси свестан и не "живиш" у правом смислу те речи. А опет није мањи злочин убиство на славању, можда је и већи.

Ne da nije potpuno razvijena licnost, nego je nema. Ima istu "kolicinu licnosti" koliko i zivi bubreg razvijene licnosti, ako ne i manje. Nekada je potrebno odstraniti organ koji ne funkcionise kako treba. Zivi organ iz zive licnosti!

Neces da kazes da grudvica celijija samo "spava" u stomaku i onda se "probudi" u licnost?

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Ne da nije potpuno razvijena licnost, nego je nema. Ima istu "kolicinu licnosti" koliko i zivi bubreg razvijene licnosti, ako ne i manje. Nekada je potrebno odstraniti organ koji ne funkcionise kako treba. Zivi organ iz zive licnosti!

Проблем је што ти посматраш "личност" као једну тачку у времену. Личност је читав живот човеков. Личност је и онај старац који има Алцхајмер и не препознаје своју жену која долази сваки дан да га посети.

Neces da kazes da grudvica celijija samo "spava" u stomaku i onda se "probudi" u licnost?

Хоћеш да кажеш да није тако?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ово је лела илустрација. Цела ова слика је човеков живот. Не постоји тренутак где зелена прелази у плаво - не постоји тренутак када није био жив, а онда постао жив.

Red-Cyan_256x256.png A, evo ga i zombi!

Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Проблем је што ти посматраш "личност" као једну тачку у времену. Личност је читав живот човеков. Личност је и онај старац који има Алцхајмер и не препознаје своју жену која долази сваки дан да га посети.

Ja kazem da nema licnosti pre jedne tacke u vremenu. Licnost se vremenom menja, a opake bolesti mogu da razore licnost. Mozak moze da otkaze i da se telo odrzava u zivotu na aparatima.

Хоћеш да кажеш да није тако?

Pa nije tako, jer ta pocetna grudvica nema kapacitet da se u nju "ulije" osoba.

Подели на овим сајтовима

И ти си некада био "грудвица ћелија", то је саставни и неизбежни део твог живота.

Ja jesam bio "grudvica celija", ali nekad nije bilo mene, nego samo "grudvica celija" koje su se vremenom razvile u mene. "Grudvica celija" je neizbezni deo mene, ali nije bilo mene dok je bilo samo "grudvice celija".

Подели на овим сајтовима

Ja kazem da nema licnosti pre jedne tacke u vremenu. Licnost se vremenom menja, a opake bolesti mogu da razore licnost. Mozak moze da otkaze i da se telo odrzava u zivotu na aparatima.

Pa nije tako, jer ta pocetna grudvica nema kapacitet da se u nju "ulije" osoba.

А у ком се то тренутку "улива" особа? Која је то тачка у времену? :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ja jesam bio "grudvica celija", ali nekad nije bilo mene, nego samo "grudvica celija" koje su se vremenom razvile u mene. "Grudvica celija" je neizbezni deo mene, ali nije bilo mene dok je bilo samo "grudvice celija".

То је био саставни део твог живота и живота сваке особе на свету. Да је неко уништио ту "грудвицу ћелија" он би уништио твој живот и не би било "тебе".

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

То је био саставни део твог живота и живота сваке особе на свету. Да је неко уништио ту "грудвицу ћелија" он би уништио твој живот и не би било "тебе".

Pa da je unistio tu grudvicu celija, unistio bi tu grudvicu celija. Ne bi unistio moj zivot, jer mene nije ni bilo, unistio bi zivot tih nekoliko celija i to je to.

А у ком се то тренутку "улива" особа? Која је то тачка у времену? :)

E to nemam pojma! Ali slutim da je ta tacka musava i razmazana. Ali je dobro pitanje! Ovi sto se bave pravima postavili su neku granicu kad vise nije ok da se radi abortus. :)

Подели на овим сајтовима

[quote name=malina :)' timestamp='1342390732' post='679868]

Сперматозоид није исто што и оплођена јајна ћелија, тако да ти је то поређење тотално безвезе. Нећу да ти објашњавам ту разлику, то и ти сам знаш.

Знам само што ви превише значаја придајете опложеној јаној ћелији.

ПРоблем је што јој природа не даје.

Друго имаш дупле аршине.

Паметно је изједначавати значај плода са дететом, јер дете не може да буде дете, а да прво не буде плод. Овај процес је повезан и неодвојив један од другога. Не знам зашто покушаваш да ова два поделиш и раздвојиш..

Такође дете не може да буде дете да није прво плод а плод не може да буде плод да нема сперматозоида. Кружна логика.

Раст не указује на живот? Дај објасни мало..поткрепи то.. Шта то расте, а нема живот у себи?

Балон под притиском.

Бог је регулисао законе природе, па према томе и то када ће зигот остати у животу, а када не. Дакле, тело се по тим законима води. То није убиство из нехата, јер се не дешава вољом жене, већ Божијом. То сам већ објаснила, нема потребе да вртиш у круг.

Не дешава се ни Божијом вољом нити вољом жене. Бог не може бити аргумент у оваквој дискусији, ко жели да користи Бога као аргумент у таквој дискусији је интелектуално неискрен и не заслужује било какву даљу расправу јер злоупотребљава религију.

Рекох и то да нико ником не може ништа да забрани, па и то да абортира дете. Али то што неко своју слободу користи да уради нешто овако или онако, не оправдава абортус. Он је и даље убиство! Тачка! И још једна тачка!

У твојој глави ти можеш да га сместиш у који год термин оћеш.

Значи по теби плод не постоји..нема га, он је фатаморгана у стомаку жене, а онда наједном та фатаморгана се отелотворује у моменту кад изађе из утробе? Свашта..

Таман посла.

Плод без мајке не може, то стоји, али то не значи да плод није ништа, а понајмање да не постоји.. Постоји тако што зависи од мајке. Одбацујеш оно што се теби не свиђа..али то не оправдава..

А где сам ја то рекао? Ја нисам рекао да плод инје ништа нег ода је судбина плода апсолутно у рукама мајке која га носи - те ми је то разлог за законско оправдање абортуса. Искључи емоције и читај ме пажљивије.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Pa da je unistio tu grudvicu celija, unistio bi tu grudvicu celija. Ne bi unistio moj zivot, jer mene nije ni bilo, unistio bi zivot tih nekoliko celija i to je to.

Наравно да би га уништио, јер је прекинуо процес који би иначе био твој живот.

E to nemam pojma! Ali slutim da je ta tacka musava i razmazana. Ali je dobro pitanje! Ovi sto se bave pravima postavili su neku granicu kad vise nije ok da se radi abortus. :)

Па не постоји таква тачка. Они ту границу постављу арбитрарно како им је најлакше да замажу свој мусав став. Живот има разне фазе, али у свакој фази је подједнако живот. Почиње зачећем и завршава се природном смрћу, осим ако га неко не прекине насилно.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Не вреди извртање. Тај процес који је почео зачећем, ако се не прекине насилно, наставља се и представља човеков живот. То је само једна фаза живота.

И сперматозоид је једна фаза живота. Без сперматозоида нема живота.

Ти заборављаш да је и сперматозоид жива ћелија.

А твоја ДНК логика ме подсећа на Давкинсов селфиш џин.

Али ајде овако да покушам да ти објасним моје размишљање.

УБиство је одузимање живота јединки.

Јединка је нешто што је засебно апсолутно.

Ембрион је нешто што није засебно (није јединка)

Самим тим абортус не може бити убиство.

Прекид живота јесте свакако, али не прекид живота јединке.

Наравно на прекид развоја тог живота који ће једног тренутка постати живот јединке може да утиче само особа која тај живот носи (потенцијална мајка)

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...