Гости Guest Написано Октобар 25, 2012 Гости Пријави Подели Написано Октобар 25, 2012 Ne bih se složio. Evo, ja bih prvi menjao svoju čovečnost za osobine Boga koji ne može da strada i ne bih se osetio ni malo osiromašenim. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Октобар 26, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2012 Da, čudno je to: da li je Bog mogao da strada u večnosti? Kako da saoseća sa čovekom, ako je onda u večitom sada, i posle kraja vremena, i zna da će biti Dobro? A kad se "spusti" u vremenito, i kada umre, i okusi najveće stradanje na svetu, onda može da saoseća... Na kraju, i G.Florovski kaže da je najveća sablazan, sablazan Krsta. И народ стајаше те гледаше, а и кнезови с њима ругаху му се говорећи: другима поможе, нека поможе и себи, ако је он Христос, избраник Божиј.(Lk, 23:35). Tako i svi mi drugi ljudi, kao oni razbojnici raspeti sa njim (pošto se samo tako možemo pozicionirat u odnosu na Hristosa); jedni će vikati: А један од објешенијех злочинаца хуљаше на њега говорећи: ако си ти Христос помози себи и нама.(Lk,23:39), a drugi: А други одговарајући шуткаше га и говораше: зар се ти не бојиш Бога, кад си и сам осуђен тако? И ми смо још праведно осуђени; јер примамо по својијем дјелима као што смо заслужили; али он никаква зла није учинио. И рече Исусу: опомени ме се, Господе! кад дођеш у царство своје. (Lk,23:40-42) Svi mitološki heroji i bogovi su u odnosu na Hristosa nevažni i lažni, pošto je On pobedio smrt, kao najvećeg neprijatelja ljudskog roda, i to ne da veliča Sebe, nego da spase nas. "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 26, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2012 Ne bih se složio. Evo, ja bih prvi menjao svoju čovečnost za osobine Boga koji ne može da strada i ne bih se osetio ni malo osiromašenim. Kad to kaze ateista, nista nije cudno, niti je uopste iznenadjujuce. Jer se Bog koji strada za svoja stvorenja razume jedino kroz zivo ucesce u Njegovoj ljubavi (= Crkvi, tajni spasenja), a ne tek pukim mozganjem... Бојан Басарин је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 26, 2012 Гости Пријави Подели Написано Октобар 26, 2012 Cak i kad bih verovao, opet mi se ne svidja identitet koji se gradi kroz liturgiju. Ako postoji neki bog ili polubog koji se oseca siromasno zato sto ne moze da strada, moze slobodno da uzme moju covecnost u zamenu za silu i besmrtnost. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Октобар 26, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2012 he he, ma nije nego pa On je to i uradio "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука