Jump to content

Бог који не може да страда сиромашнији је од сваког човјека

Оцени ову тему

Препоручена порука

Da, čudno je to: da li je Bog mogao da strada u večnosti? Kako da saoseća sa čovekom, ako je onda u večitom sada, i posle kraja vremena, i zna da će biti Dobro?

A kad se "spusti" u vremenito, i kada umre, i okusi najveće stradanje na svetu, onda može da saoseća...

Na kraju, i G.Florovski kaže da je najveća sablazan, sablazan Krsta.

И народ стајаше те гледаше, а и кнезови с њима ругаху му се говорећи: другима поможе, нека поможе и себи, ако је он Христос, избраник Божиј.(Lk, 23:35).

Tako i svi mi drugi ljudi, kao oni razbojnici raspeti sa njim (pošto se samo tako možemo pozicionirat u odnosu na Hristosa); jedni će vikati:

А један од објешенијех злочинаца хуљаше на њега говорећи: ако си ти Христос помози себи и нама.(Lk,23:39),

a drugi:

А други одговарајући шуткаше га и говораше: зар се ти не бојиш Бога, кад си и сам осуђен тако?

И ми смо још праведно осуђени; јер примамо по својијем дјелима као што смо заслужили; али он никаква зла није учинио.

И рече Исусу: опомени ме се, Господе! кад дођеш у царство своје. (Lk,23:40-42)

Svi mitološki heroji i bogovi su u odnosu na Hristosa nevažni i lažni, pošto je On pobedio smrt, kao najvećeg neprijatelja ljudskog roda, i to ne da veliča Sebe, nego da spase nas.

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

Ne bih se složio. Evo, ja bih prvi menjao svoju čovečnost za osobine Boga koji ne može da strada i ne bih se osetio ni malo osiromašenim.

Kad to kaze ateista, nista nije cudno, niti je uopste iznenadjujuce.

Jer se Bog koji strada za svoja stvorenja razume jedino kroz zivo ucesce u Njegovoj ljubavi (= Crkvi, tajni spasenja), a ne tek pukim mozganjem...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...