Jump to content

Nesavesni radnici

Оцени ову тему

Препоручена порука

У Кини и СССР се права радника нису остваривала зато што нису имали слободно тржиште, а што је онда довело до тога да буду ужасно непродуктивни. СССР се зато и распао, Кина је преживела зато што је бар делимично допустила тржишну привреду у неким зонама.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

А да имаш јаке институције и добре законе, имао би и слободно тржиште, на коме не би могле да се дешавају овако болесне ствари. Ето, надам се да сам сада јаснији.

Па те болесне ствари су закони које су донеле исте те институције... :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Чекај, хоћеш ли онда да ми кажеш због чега се радници у капиталистичким земљама удружују у синдикате? И због чега су на почетку борбе за своја права ти синдикати морали и физички да се разрачунавају са плаћеним батинашима које су ангажовали послодавци? Како би то назвао?

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Па те болесне ствари су закони које су донеле исте те институције... :)

Нису исте. Ове законе доносе слабе институције, а спроводе их још слабије институције. Тамо где су институције јаке, и тржиште је јако, али се не допушта да се тржиште претвори у џунглу која на крају поједе саму себе.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Ма ја немам ништа против синдиката, људи имају права да се удружују. Кад смо већ код тога управо су синдикати примењивали насиље према другима, нису то чинили послодавци.

Ја сам против регулација и ограничења слободе избора. Прво зато што је то насиње и неморално, друго зато што је економски штетно.

Слободно тршиште се нигде није претворило у "џунглу која поједе саму себе". Тамо где га је бар делимично било претворило се у опште благостање где просечан човек живи боље него краљеви и племство пре 200 година.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Нису исте. Ове законе доносе слабе институције, а спроводе их још слабије институције. Тамо где су институције јаке, и тржиште је јако, али се не допушта да се тржиште претвори у џунглу која на крају поједе саму себе.

Mi zagovaramo kapitalizam a ti kejnzijanstvo (čitaj: socijalizam) sa jakim i efikasnim institucijama.

Подели на овим сајтовима

ОК, шта ће радници да купе са својом платом није од интереса овде. Значи, ако литар ракије кошта 2 долара, ти си онда узео раднике који раде за 2 долара уместо оних који раде за 3.

Шта је ту тачно "злоупотреба"?

Па реци ти мени шта није злоупотреба у томе искористити то што је неко алкохоличар и бескућник да би му платио што мање јер човек више нема ни самосвести ни самопоштовања ни морала.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Добро, али синдикати се удружују да би вршили притисак на послодавца, јел тако? Због чега, ако је тржиште сасвим способно да саморегулацијом то питање реши и да радник добије за свој рад онолико колико треба да добије?

Подели на овим сајтовима

Само што је то ”три пута мање него Немац” у ствари три пута више него Пољак. Ево, ја ћу да пристанем да радим за три пута мању плату него Немац, јер овде радим за 0 (словима: нула) динара. То је моја ствар да одлучим да ли ћу то да прихватим или не. Ако би постојао закон по коме имигранти морају да зарађују исто као и Немци, то би само довело до тога да теже добијеш било какав посао, а самим тим и визу. То све јесте непоштено, али такав је живот. И нису зато криви Немци, него наши политичари који су довели до тога да наш рад вреди колико вреди.

Али то озбиљно ремети генералну економију земље и то конкретно немачко тржиште рада.

Нико не спори да је пољак ту грешан али постоји неки национални економски интерес...

Који се тиме урушава.....

Подели на овим сајтовима

Па реци ти мени шта није злоупотреба у томе искористити то што је неко алкохоличар и бескућник да би му платио што мање јер човек више нема ни самосвести ни самопоштовања ни морала.

Ма то је твој покушај да поставиш некоректно питање, што сам покушао да исправим, али си упоран.

Прво, сваки послодавац ће радије примити здравог човека по вишој цени, него пијаницу за џабе. Јер пијаница ће му само направити штету. Осим тога, то су личне ствари сваког појединца. Послодавца твој приватни живот не интересује, ако не утиче на посао. Значи, има смисла разговарати о радницима који раде за 2 и 3 долара, ово остало је бесмислено.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Mi zagovaramo kapitalizam a ti kejnzijanstvo (čitaj: socijalizam) sa jakim i efikasnim institucijama.

Кејнезијански је мешани систем. Није социјалистички.

Кејнезијански има доминат приватне својине, самим тим је више капиталистички са примесама социјализма.

Све чиме се кејнезијански бави, а што никако не добијам одговор од либеларног капитализма су екстерни ефекти и државну политику у вези са њима.

Подели на овим сајтовима

Кејнезијански је мешани систем. Није социјалистички.

Кејнезијански има доминат приватне својине, самим тим је више капиталистички са примесама социјализма.

Све чиме се кејнезијански бави, а што никако не добијам одговор од либеларног капитализма су екстерни ефекти и државну политику у вези са њима.

Подели на овим сајтовима

Nije zloupotreba.

Dakle nemoralno je zapošljavati ljude u potrebi za novcem (u nerazvijenim zemljama) za male pare?

Подели на овим сајтовима

Прво, сваки послодавац ће радије примити здравог човека по вишој цени, него пијаницу за џабе. Јер пијаница ће му само направити штету. Осим тога, то су личне ствари сваког појединца. Послодавца твој приватни живот не интересује, ако не утиче на посао. Значи, има смисла разговарати о радницима који раде за 2 и 3 долара, ово остало је бесмислено.

Е ти га сад идеализујеш. :)

Копали су цигани код мене њиву за тањир пасуља.

Подели на овим сајтовима

Nije zloupotreba.

Dakle nemoralno je zapošljavati ljude u potrebi za novcem (u nerazvijenim zemljama) za male pare?

Не, неморално је злоупотребити нечију екстремно тешку потребу за новцем да би га платио мање него што вреди.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...