Надежда Написано Октобар 24, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2009 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Надежда Написано Октобар 24, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 24, 2009 Оптина Пустиња "Велика и несравненно прекрасна река Божья - святая Оптина! Течет эта река из источников жизни временной в море вечно радостного бесконечного жития в царстве незаходимого Света, и несет на себе она ладии и своих пустынножителей, и многих других многоскорбных, измученных, страдальческих душ, обретших правду жизни у ног великих Оптинских старцев. Каких чудес, каких знамений милости Божьей, а также праведного его гнева не таят в себе прозрачно-глубокие живительные воды этой величаво-прекрасной, таинственно-чудной реки! Сколько раз с живописного берега ее, покрытого шатром пышно-зеленых сосен и елей, обвеянного прохладой кудрявых дубов, кружевом берез, осин и кленов заповедного монастырского леса, спускался мой невод в чистые, как горный хрусталь, бездонные ее глубины, и - не тщетно ... О, благословенная Оптина! Конечно, были и будут подводные камни и холодные течения в водах этой чудесной реки, - все же это земной монастырь." Велика и прелепа Божија река - света Оптина! Тече та река из извора живота временом у море вечно, радосног бесконачног живота у царству незалазећег Света, и носи на себи бродове и својих пустиножитеља, и многих других веома тужних, измучених, страдалачких душа, које животну истину траже пред ногама великих Оптинских стараца. Каква све чуда, какве знакове милости Божије, а такође и праведног гнева не кријe у својој прозрачно-дубокој благотворној води ова величанствено-лепе, тајанствено-чудна река! Колико пута са живописне њене обале, покривене бујним зеленим прекривачем од борова и јела, обавијене хладом китњастих храстова, мрежом бреза, јасика и јавора драгоцене манастирске шуме, спушта се моја мрежа у чисти, као планински кристал, бездан њене дубине и не узалуд ... О, благословена Оптино! Наравно, било је и биће подводног камења и хладних струја у води те чудне реке, - све је то земаљски манастир." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Надежда Написано Октобар 24, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 24, 2009 Јутарња молитва Филарета, Митрополита московског Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. Научи ме да се правично односим према своме ближњем, да никога не разгневим и не ожалостим. Господе, дај ми снаге да поднесем замор данашњег дана и све што се у току дана догоди. Управљај мојом вољом и научи ме да се молим, да верујем, да се надам, да трпим, праштам и волим. Господе, дај да будем оруђе Твога мира, да тамо где је мржња сејем љубав, где је вређање – праштање, где је раздор – слогу, где је очајање – наду, где је тама – светлост, где је жалост – радост. О Божански учитељу, немој никада да мене теше, него да ја друге тешим; немој да мене разумеју, него да ја друге разумем, не да мене љубе, него да ја друге љубим. Јер када праштамо, онда се нама прашта, када дајемо, онда добијамо, а када умремо, онда се рађамо за живот вечни. Душе Свети, буди ми на помоћи да данашњи дан посветим Господу и Спаситељу. Господе Исусе, Сине Божји, боље је не живети, него живети без Тебе и против Тебе. Зaхаваљујем Ти, Боже, за дар овога дана и за све добро које ћеш ми помоћи да данас учиним. Избави ме, милостиви Боже, од жеље за угодношћу и удостој ме да у сваком тренутку будем спреман да се ради Тебе и ближњега одрекнем себе јер си ми ти за ту службу и дао живот. Помози ми да одбацим од себе све што није Твоје, а што је Твоје да примим у дубокој вери, нади и љубави. Дај ми храбрости да Ти постојано служим: да ставим правду изнад користи, да ставим остварење племенитих дела изнад тренутних задовољстава, да ставим друге изнад себе и испуним Твоју заповест о љубави. Учини да светлост Твоје лепоте, доброте и љубави засија у мојој души. Амин. Srecko nasao prevod molitve optinskih staraca i napisao :smiley: : (Ова друга молитва је проширена тј. продужена верзија молитве Оптинских стараца горе наведене , у неким молитвеницима насловљена као молитва св. Филарета Московског, а у некима као молитва Оптинских стараца.) Извор: http://www.stgeorgesoc.com/pr_molitva.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vizantiona Написано Новембар 12, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2009 Молитва оптинских старцев Бог је љубав што небо спушта к земљи и човек је љубав што земљу диже к небу!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милица Написано Новембар 13, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 13, 2009 Ако нисте знали, честице моштију оптинских стараца налазе се уграђене у икону у цркви Св. Трифуна на гробљу на Топчидеру, где се и у оквиру сваке литургије чита акатист. Без Господа смо ништа... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 13, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 13, 2009 виш, нисам знао 0203_cool клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Новембар 13, 2009 Гости Пријави Подели Написано Новембар 13, 2009 НЕ ОСТАВЉАЈ БОЖАНСТВЕНУ МОЛИТВУ (Свети Оптински Старци о Исусовој молитви) МОЛИТВА ОПТИНСКИХ СТАРАЦА Господе, дај ми да са душевним миром поднесем све што ми донесе данашњи дан. Дај ми да се потпуно предам Твојој Светој вољи. Свакога часа у току овога дана учи ме и подржавај ме. Ма какве вести да добијем у току дана научи ме да их примим са спокојном душом и чврстим убеђењем да је у свему Света воља Твоја. Руководи мојим мислима и осећањима у свим речима и делима. У свим непредвиђеним случајевима, не дај ми да заборавим да је све дошло од Тебе. Научи ме да се исправно и разумно односим према сваком члану своје обитељи, никога да не збуњујем и не огорчавам. Господе, дај ми снаге да поднесем замор наступајућег дана и све што се дешава у току дана. Руководи мојом вољом и научи ме да се молим, да верујем, да се надам, да трпим, да опраштам и волим. Амин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Новембар 14, 2009 Гости Пријави Подели Написано Новембар 14, 2009 Кроз свету Русију - Благодатна Оптина Овај серијал је од Хаџи Драгана Поповића по благослову оца Љубе из цркве Александар Невски у Београду. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Новембар 14, 2009 Гости Пријави Подели Написано Новембар 14, 2009 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Новембар 14, 2009 Гости Пријави Подели Написано Новембар 14, 2009 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Новембар 14, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2009 Ух , ове прилоге морам све у миру и тишини да одслушам . 0205_whistling Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Јануар 3, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јануар 3, 2010 18 апреля 2008 года исполнилось 15 лет со дня убийства трех Оптинских братьев - иеромонаха Василия, инока Трофима и инока Ферапонта. Их светлой памяти посвящается эта песня в исполнении иеродиакона... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
konstantin Написано Јануар 4, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2010 Song: Bells and Blessing-Optina Choir Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Јануар 4, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јануар 4, 2010 http://www.youtube.com/watch?v=X72YqdZMaJg&feature=related "Благослови, душе моя, Господи!" Рахманинов С.В. Мужской хор "Оптина Пустынь" Художественный руководитель Александр Семёнов Солист Дмитрий Попов контр-тенор Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Светлана ПС Написано Март 20, 2010 Пријави Подели Написано Март 20, 2010 Да ли се пустиња зове Оптина или се тако зове шира област у којој се налази и пустиња? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука