Jump to content

Оптина пустиња - молитва и поуке оптинских стараца

Оцени ову тему

Препоручена порука

Постављена слика

Оптина Пустиња

"Велика и несравненно прекрасна река Божья - святая Оптина!

Течет эта река из источников жизни временной в море вечно радостного бесконечного жития в царстве незаходимого Света, и несет на себе она ладии и своих пустынножителей, и многих других многоскорбных, измученных, страдальческих душ, обретших правду жизни у ног великих Оптинских старцев. Каких чудес, каких знамений милости Божьей, а также праведного его гнева не таят в себе прозрачно-глубокие живительные воды этой величаво-прекрасной, таинственно-чудной реки! Сколько раз с живописного берега ее, покрытого шатром пышно-зеленых сосен и елей, обвеянного прохладой кудрявых дубов, кружевом берез, осин и кленов заповедного монастырского леса, спускался мой невод в чистые, как горный хрусталь, бездонные ее глубины, и - не тщетно ...

О, благословенная Оптина!

Конечно, были и будут подводные камни и холодные течения в водах этой чудесной реки, - все же это земной монастырь."

Велика и прелепа Божија река - света Оптина!

Тече та река из извора живота временом у море вечно, радосног бесконачног живота у царству незалазећег Света, и носи на себи бродове и својих пустиножитеља, и многих других веома тужних, измучених, страдалачких душа, које животну истину траже пред ногама великих Оптинских стараца. Каква све чуда, какве знакове милости Божије, а такође и праведног гнева не кријe у својој прозрачно-дубокој благотворној води ова величанствено-лепе, тајанствено-чудна река! Колико пута са живописне њене обале, покривене бујним зеленим прекривачем од борова и јела, обавијене хладом китњастих храстова, мрежом бреза, јасика и јавора драгоцене манастирске шуме, спушта се моја мрежа у чисти, као планински кристал, бездан њене дубине и не узалуд ...

О, благословена Оптино!

Наравно, било је и биће подводног камења и хладних струја у води те чудне реке, - све је то земаљски манастир."

Подели на овим сајтовима

Јутарња молитва Филарета, Митрополита московског

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе

и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана.

Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима.

Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

Научи ме да се правично односим према своме ближњем,

да никога не разгневим и не ожалостим.

Господе, дај ми снаге да поднесем замор данашњег дана и све што се у току дана догоди.

Управљај мојом вољом и научи ме да се молим, да верујем, да се надам,

да трпим, праштам и волим.

Господе, дај да будем оруђе Твога мира, да тамо где је мржња сејем љубав,

где је вређање – праштање, где је раздор – слогу, где је очајање – наду,

где је тама – светлост, где је жалост – радост.

О Божански учитељу, немој никада да мене теше, него да ја друге тешим;

немој да мене разумеју, него да ја друге разумем, не да мене љубе, него да ја друге љубим.

Јер када праштамо, онда се нама прашта, када дајемо, онда добијамо,

а када умремо, онда се рађамо за живот вечни.

Душе Свети, буди ми на помоћи да данашњи дан посветим Господу и Спаситељу.

Господе Исусе, Сине Божји, боље је не живети, него живети без Тебе и против Тебе.

Зaхаваљујем Ти, Боже, за дар овога дана и за све добро које ћеш ми помоћи да данас учиним.

Избави ме, милостиви Боже, од жеље за угодношћу и удостој ме да у сваком тренутку будем спреман да се ради Тебе и ближњега одрекнем себе јер си ми ти за ту службу и дао живот.

Помози ми да одбацим од себе све што није Твоје,

а што је Твоје да примим у дубокој вери, нади и љубави.

Дај ми храбрости да Ти постојано служим: да ставим правду изнад користи,

да ставим остварење племенитих дела изнад тренутних задовољстава,

да ставим друге изнад себе и испуним Твоју заповест о љубави.

Учини да светлост Твоје лепоте, доброте и љубави засија у мојој души. Амин.

Srecko nasao prevod molitve optinskih staraca i napisao  :smiley: :

(Ова друга молитва је проширена тј. продужена верзија молитве Оптинских стараца горе наведене , у неким молитвеницима насловљена као молитва св. Филарета Московског, а у некима као молитва Оптинских стараца.)

Извор: http://www.stgeorgesoc.com/pr_molitva.htm

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Ако нисте знали,

честице моштију оптинских стараца налазе се уграђене у икону

у цркви Св. Трифуна на гробљу на Топчидеру,

где се и у оквиру сваке литургије чита акатист.

Без Господа смо ништа...

Подели на овим сајтовима

• Гости

НЕ ОСТАВЉАЈ БОЖАНСТВЕНУ МОЛИТВУ

(Свети Оптински Старци о Исусовој молитви)

МОЛИТВА ОПТИНСКИХ СТАРАЦА

Господе, дај ми да са душевним миром поднесем све што ми донесе данашњи дан. Дај ми да се потпуно предам Твојој Светој вољи. Свакога часа у току овога дана учи ме и подржавај ме. Ма какве вести да добијем у току дана научи ме да их примим са спокојном душом и чврстим убеђењем да је у свему Света воља Твоја. Руководи мојим мислима и осећањима у свим речима и делима. У свим непредвиђеним случајевима, не дај ми да заборавим да је све дошло од Тебе. Научи ме да се исправно и разумно односим према сваком члану своје обитељи, никога да не збуњујем и не огорчавам. Господе, дај ми снаге да поднесем замор наступајућег дана и све што се дешава у току дана. Руководи мојом вољом и научи ме да се молим, да верујем, да се надам, да трпим, да опраштам и волим. Амин.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Кроз свету Русију - Благодатна Оптина

Овај серијал је од Хаџи Драгана Поповића по благослову оца Љубе из цркве Александар Невски у Београду.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...
  • Гости

18 апреля 2008 года исполнилось 15 лет со дня убийства трех Оптинских братьев - иеромонаха Василия, инока Трофима и инока Ферапонта. Их светлой памяти посвящается эта песня в исполнении иеродиакона... 

Подели на овим сајтовима

• Гости

http://www.youtube.com/watch?v=X72YqdZMaJg&feature=related

"Благослови, душе моя, Господи!" Рахманинов С.В.

Мужской хор "Оптина Пустынь"

Художественный руководитель Александр Семёнов

Солист Дмитрий Попов контр-тенор

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...