Александрида Написано Јун 22, 2012 Пријави Подели Написано Јун 22, 2012 Krpelji su "napast" za građane koji tokom prolećnih i letnjih meseci borave u prirodi, a mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene tegobe. Boravak u prirodi nosi rizik od ujeda krpelja, a stručnjaci upozoravaju da među njima ima i potencijalnih prenosilaca Lajmske bolesti, pa građani treba da obrate pažnju i da se obavezno jave lekaru ako se jave prvi simptomi bolesti. Krpelja treba što pre ukloniti sa kože, isključivo pincetom i ne treba koristiti bilo kakve preparate, a ukoliko se javi povišena temperatura, malaksalost, crvenilo po koži, problemi sa snom ili prekomerno spavanje, trebalo bi obavezno posetiti lekara, rekla je Tanjugu Nevenka Pavlović iz Savetovališta za Lajmsku bolest u Grdaskom zavodu za javno zdravlje. "Bez obzira na to da li je krpelj zaražen ili ne, preporučljivo je da se izvadi odmah nakon što se ustanovi da je ušao pod kožu, kako ne bi počeo da se hrani krvlju i tako preneo bolest", ukazala je Pavlovićeva. Odstranjivanje krpelja može se obaviti u svakoj zdravstvenoj ustanovi (ambulanti, domu zdravlja, odeljenju za kožne bolesti ... Stručnjaci savetuju da se odstranjivanje obavlja pincetom što bliže koži, bez pritiska na trbuh krpelja, gnječenja ili kidanja, a mesto uboda treba dezinfikovati. Najopasniji su ukoliko su zaraženi bakterijom Borrelia burgdorferi, a na svu sreću nisu svi ispitani krpelji na teritoriji Beograda potencijalni prenosioci te bolesti. Kada krpelj zaražen to bakterijom ubode čoveka, prvi znaci bolesti najčešće se javljaju odmah, ali je moguće da se naznake bolesti pojave i do mesec dana kasnije. Na mestu uboda pojavljuje se bubuljica i prstenasto crvenilo. To je siguran znak početne faze bolesti, odnosno prvi stadijum, a ako se lečenje tada preskoči, može lako preći u drugi stadijum, odnosno moze doci do zapaljenja mozdanih opni ili nerava, zglobova, srcanog misica i drugih organa... Ukoliko se ne pocne sa lecenjem Lajmske bolesti u II stadijumu, posle deset meseci ili vise godina, moze da dođe do trajnog ostecenja zdravlja, invalidnosti i smanjenja radne sposobnosti, odnosno bolesti prelazi u treći stadijum. Pavlović je ukazala da svi koji provode vreme u prirodi treba da, po povratku kući, detaljno pregledaju celu kožu, kako bi na vreme otkrili krpelja i sprečili eventualne negativne posledice. Ona je navela da nije primećen povećan broj građana koji su se proteklih meseci javili savetovalištu za pomoć. (Tanjug) MONDO Perica Mitic је реаговао/ла на ово 1 Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš! Starac Porfirije Kavsokalivit Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 22, 2012 Пријави Подели Написано Јун 22, 2012 цео текст и нигде помена КАКО се вади крпељ и зашто с обично не ради код куће, што је уствари НАЈВАЖНИЈЕ у целој причи fmqmtx fmqmtx fmqmtx fmqmtx fmqmtx fmqmtx fmqmtx fmqmtx fmqmtx елем: Srdjan, DYNABLASTER, sleki and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александрида Написано Јун 22, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јун 22, 2012 E pa sad bi ti medicinski opis uklanjanja istog Šalim se I sam vidiš koliko je šturo napisano, ali narod čita ovakve stvari, makar i toliko koliko je opisano. Inače, hvala za klip Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš! Starac Porfirije Kavsokalivit Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Јун 22, 2012 Пријави Подели Написано Јун 22, 2012 Намаже се алкохолом,пинцета,три пута се окрене у супротном смеру казаљке,онда се чује цак и опуштено се извади.Вадили смо цело пролеће,додуше-псима али има ли разлике? obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александрида Написано Јун 22, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јун 22, 2012 Nema Valentina, tako sam ja detetu vadila kad je bio mali, a i sebi. Samo sam pincetu grejala nad upaljačem, dezinfekcije radi. Ostalo isto kao što si navela. Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš! Starac Porfirije Kavsokalivit Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 22, 2012 Пријави Подели Написано Јун 22, 2012 ако остане глава унутра, ОДМА у хитну. Александрида and sleki је реаговао/ла на ово 2 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 22, 2012 Пријави Подели Написано Јун 22, 2012 Takodje, osim alkoholom, moze da se namaze i nekim uljem, jer gusto ulje zatvori kompletno vazduh, i najcesce onda krpelj sam izadje da se ne bi ugusio... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Мара Написано Јун 22, 2012 Пријави Подели Написано Јун 22, 2012 Крпеље никако не треба премазивати уљем, тровати инсектицидима, омамљивати бензином ил' алкохолом... Када се премаже неком од ових супстанци крпељ се опусти и лакше се одстрани (што је добро), ал' проблем је у томе што "повраћа" утробу у домаћина и тако убацује у организам бактерију из рода Borrelia, што касније може довести до Лајмске болести и вирусног крпељног менингоенцефалитиса (КМЕ). Крпеље треба скинути пинцетом дезинфикованом алкохолом или опаљене пламеном, опрезним, смиреним потезањем хватајући крпеља што ближе глави како би се избегло гњечење или кидање трбуха. Олимп and Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Мара Написано Јун 22, 2012 Пријави Подели Написано Јун 22, 2012 Симптоми Лајмске болести Након уједа крпеља, за 3 до 32 дана долази до појаве локалног отока и црвенила на месту убода. Локално црвенило је топло и углавном није болно. Поред промена на кожи могу да се јаве температура, језа, малаксалост, главобоља, депресија, регионално увећање лимфних жлезда итд. Уколико се болест не лечи на време, након неколико недеља развија се други стадијум са неуролошким симптомима, појавом болова у зглобовима и кардиолошким симптомима, а уколико се и у овој фази болест не третира након више месеци или година она улази у трећу фазу са тешким неуролошким испадима, променама на зглобовима и кожи. Симптоми крпељног менингоенцефалитиса (КМЕ) Болест се може развити у две фазе. Прва фаза слична је грипу, траје око недељу дана, а манифестује се повишеном температуром, главобољом, умором, малаксалошћу, боловима у мишићима. Први симптоми болести најчешће се јављају 7-14 дана (2-32 дана) након убода зараженог крпеља. Код мањег броја болесника болест напредује у другу фазу с поновним порастом температуре и упалом можданих овојница (јака главобоља, кочење врата, мучнина, повраћање), а може доћи и до упале мозга с поремећајем свести, поспаношћу, оштећењима (парализом) живаца. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Јун 22, 2012 Пријави Подели Написано Јун 22, 2012 Ја сам закачио Борелију, пре више од годину дана. Закачио ми се крпељ на боку, куда иде ластиш и каиш од панталона, што га је добро угњавило, па ме је баш отровао. А само сам га пипнуо, и сам је спао. Још увек сам Игм позитиван на Борелију. Јуче сам ишао у Батут у Београд, да радим Вестерн блот тест. Надам се да ће ускоро да ми исчезну та антитела, да бих био миран. У сваком случају ме чека макар још један Елиза тест следеће године, тј после 2 године од лечења Лајамске болести. И то је редован тест, иначе, ако будем имао било какве тегобе, прво се проверава да није Борелија кренула поново. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Мара Написано Јун 22, 2012 Пријави Подели Написано Јун 22, 2012 Боље је спречити него лечити (савети нишких лекара) У природи носите одећу дугих рукава и ногавица, боље светлих боја, јер ћете тако лакше уочити тамног крпеља. Крећите се рашчишћеним стазама, не ходајте кроз траву и грмље, не лежите на трави, јер крпељи своје "жртве" чекају стојећи на врху високе траве или на грму. Откривене делове тела намажите или попрскајте спрејом против крпеља (репеленти). Дејство им траје 4 до 6 сати. Aко је репелент у спреју прскајте га на кожу напољу и никада у близини хране. Деци се репеленти не стављају на главу и руке, јер имају обичај да стављају прсте у уста. По повратку из природе одећу оперите, а тело се пажљиво прегледајте. Крпељ не уједа одмах. Обично се успуже уз ноге или руке и сатима тражи место где има доста крви. Можете га уловити пре но што вас уједе. Уједе најчешће испод пазуха, око пупка, испод дојки, на препонама, око полних органа, иза ушију, а код деце и на косматом делу главе. Он прво буши кожу, а тек касније сише крв, тако да је могуће пронаћи га и извадити пре тога. Aко водите кућног љубимца у природу по доласку кући потражите и извадите крпеље. Код паса крпељи се налазе на предњем делу тела, највише на глави иза ушију. Особе које се често крећу по шумама или ливадама би требале да се вакцинишу. Вакцина против крпељног менингоенцефалитиса се даје у мишић. Прве две дозе се дају у размаку од једног до три месеца, а трећа доза након девет месеци до годину дана. Следеће вакцине у циљу одржавања заштите могу да се дају на три до пет година. Против лајмске болести не постоји вакцина. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Јун 22, 2012 Пријави Подели Написано Јун 22, 2012 Симптоми Лајмске болести Након уједа крпеља, за 3 до 32 дана долази до појаве локалног отока и црвенила на месту убода. Локално црвенило је топло и углавном није болно. Поред промена на кожи могу да се јаве температура, језа, малаксалост, главобоља, депресија, регионално увећање лимфних жлезда итд. Уколико се болест не лечи на време, након неколико недеља развија се други стадијум са неуролошким симптомима, појавом болова у зглобовима и кардиолошким симптомима, а уколико се и у овој фази болест не третира након више месеци или година она улази у трећу фазу са тешким неуролошким испадима, променама на зглобовима и кожи. Симптоми крпељног менингоенцефалитиса (КМЕ) Болест се може развити у две фазе. Прва фаза слична је грипу, траје око недељу дана, а манифестује се повишеном температуром, главобољом, умором, малаксалошћу, боловима у мишићима. Први симптоми болести најчешће се јављају 7-14 дана (2-32 дана) након убода зараженог крпеља. Код мањег броја болесника болест напредује у другу фазу с поновним порастом температуре и упалом можданих овојница (јака главобоља, кочење врата, мучнина, повраћање), а може доћи и до упале мозга с поремећајем свести, поспаношћу, оштећењима (парализом) живаца. Сад су ми много јаснији догађаји који су ми се тада дешавали. Ја сам мислио да сам имао само црвенило и оток на кожи. Међутим и депресији је био узрок крпељ. Благ облик депресије, ал довољан да ми загорча живот. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Јун 22, 2012 Пријави Подели Написано Јун 22, 2012 Особе које се често крећу по шумама или ливадама би требале да се вакцинишу. Вакцина против крпељног менингоенцефалитиса се даје у мишић. Прве две дозе се дају у размаку од једног до три месеца, а трећа доза након девет месеци до годину дана. Следеће вакцине у циљу одржавања заштите могу да се дају на три до пет година. Против лајмске болести не постоји вакцина. Која је разлика између КМЕ и Лајамске болести? Чему служи та вакцина? Организам постане отпоран на Борелију? А Борелија изазива и КМЕ и Лајамску болест? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Мара Написано Јун 22, 2012 Пријави Подели Написано Јун 22, 2012 Лајмску болест изазива бактерија Borrelia burgdorferi, а КМЕ вирус из рода Flavivirus. (А ја сам грешком изоставила овај податак у првом посту. ) Уношењем ослабљених или мртвих узрочника обољења, активира се имунитет који ствара антитела како би се неутрализовао одређени микроорганизам, а самим тим и спречио настанак болести. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Јун 22, 2012 Пријави Подели Написано Јун 22, 2012 nema potrebe vrteti pincetu, cak naprotiv! nego je najpravilnije na klipu kako je meda postavio, sa psima je prosto tu mozes i da vrtis i da njakas kako oces, znaci nemojte vrteti ni u kom smeru nego lepo ravno i polako jer je tako zahvat najstabilniji, imao sam dva krpelja i jednu glistu- nista gadnije na svetu za mene nema, gori su od bilo kakih aliena :lol: posto sam ja magnet za krpelje ali bukvalno, onda kad god idem u neku vislju travu ja lepo upasem caksire u carape i nema brige, vidim ga kad pocne da mi mili po odeci i obicno se uvek krecu uvis pa gde mogu da se ucackaju, posle bauljanja po prirodi uvek pregledam telo pa i odecu za svaki slucaj, a jos sigurnije je da pored caksira u carape i upasivanja majice, namazu se autanom goli delovi tela i nema frke i verovali ili ne krpelj moze biti tako sitan da ko ima dioptriju ne moze ni da ga provali, znaci tek na ruci sam ga opazio kako mili velicine ciodine glave i to ne one plasticne nego one od 2mm Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука