marija Написано Октобар 23, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2009 UTICAJ ISHRANE Ishrana je, bez svake sumnje, činilac koji najviše utiče na zdravlje, jer se čin unošenja hrane konstantno ponavlja tokom celog naseg zivota. Dr Osler, slavni kanadski lekar, govorio je da je 90% bolesti, izuzev infekcija i nesreca, usko vezano sa ishranom. Ishrana je povezana sa voljnim i svesnim činom. Ona zavisi od slobodne volje pojedinca. Zbog toga je neophodno duboko unutrasnje ubedjenje da bi se loše navike u ishrani zamenile zdravijim. Varenje je, za razliku od unošenja hrane, nesvestan čin. Ono podrazumeva sve procese koji se odigravaju sa hranom u nasem organizmu, do njene potpune asimilacije. U normalnim uslovima, u odsustvu patoloskih poremećaja, kvalitetna ishrana omogucuje i pravilan rad nasih organa za varenje. Nutricionisti su posebnu pažnju obratili na nekoliko ključnih aspekata hrane: KALORIJE Pre nekoliko godina, priručnici o ishrani posebno su naglašavali ukupnu količinu kalorija koja se svakodnevno unosi u organizam. Smatralo se da je režim ishrane odgovarajuci ako obezbedjuje dovoljno kalorija koje zadovoljavaju potrebe metabolizma. Takvo rasudjivanje važilo je u periodima nestasice koja je, na zalost, jos uvek prisutna u zemljama treceg sveta. Danas se zna da višak kalorija uglavnom donosi probleme. Kvalitetni i odgovarajuci režim ishrane ne može se meriti ukupnom količinom unetih kalorija. Namirnice koje sačinjavaju režim ishrane značajnije su od kalorija. To nije problem kvantiteta, već kvaliteta. Rafinisani ugljeni hidrati. Belo brašno, beli pirinač ... sadrže isto kalorija kao i brašno ili integralni pirinač, ali hranljiva vrednost ovih drugih mnogo je veća. Beli šećer. Beli šećer ima praktično isto kalorija kao i smedji šećer ili med, ali je siromašniji u vitaminima i mineralima. Posno meso i soja. Obezbedjuju približno istu količinu kalorija, ali nemaju isti uticaj na zdravlje. PROTEINI Neki specijalisti još uvek, ali sve manje, tvrde da pravilan režim ishrane mora sadržavati veliku količinu proteina. Medjutim, predlagane svakodnevne količine proteina se poslednjih desetak godina smanjuju. Pre dvadeset ili trideset godina, odraslim osobama se preporučivalo da unose 1 gram proteina dnevno po kilogramu telesne težine. Mnogi su preporučivali 1,2 pa čak i 1,5 g/kg težine dnevno. Prema informaciji jedne studijske grupe Svetske zdravstvene organizacije (u daljem tekstu SZO) o ishrani, 0,75 g/kg težine dnevno dovoljno je za odraslu osobu. Danas znamo da je preterana količina proteina usko povezana sa reumatskim obolenjima, osteoporozom, povisenom mokraćnom kiselinom, i dovodi čak do smanjenja životnog optimizma. Prema tome, kvalitet režima ishrane ne zavisi, kao sto se mislilo, od količine proteina i njihovog porekla, već od raznovrsne upotrebe zdravih namirnica. Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Октобар 23, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 23, 2009 Hraniti se zdravo znaci jesti širok dijapazon vrsta hrane, ali jesti u adekvatnim kolicinama. Kada jedete zdravo, Vi težite da se osecate bolje, imate tonu energije i izgledate bolje. Ako se sada ne hranite zdravo a želite to da promenite, nije potrebno da cinite neke dramaticne promene, prestanete da jedete omiljenu hranu. Male promene mogu dovesti do znacajnih rezultata. Kao prvo: Doručak je najbitniji obrok i njega pojedi sam, ručak podeli sa prijateljem, a večeru daj neprijatelju? stara je izreka koja mnogo govori o zdravoj ishrani. Najvažniji obrok u danu je doručak pa ipak se toliko puta preskače i postao je jedini obrok koji neki od nas gotovo nikad ne pojedu za razliku od ručka ili večere koje nam ne pada na pamet da preskočimo! Nakon buđenja šećer u krvi je nizak pa ako ne pojedemo doručak, brzo postajemo umorni i lako razdražljivi jer ne možemo snabdeti mozak s potrebnom količinom šećera. Da bismo povisili šećer u krvi trebamo jesti, ali ne i posegnuti za jakim stimulansima, kao sto su crna kafa, čaj, cigarete ili nešto slatko jer to naglo i previše podiže šećer. Dejstvo takve ishrane traje i tera na loš odabir hrane koja će ponovo brzo utažiti glad i povećati šećer u krvi. Dobar doručak je prvi korak u izlazu iz ovoga kruga. Ali ne bilo kakav. Šoljica kafe pa i bele, sa toastom i marmeladom loša je kombinacija stimulansa i hrane visokog glikemijskog indeksa. I pomisao na jutro bez kafe nekima zvuči kao najteža kazna, ali, ako je reč samo o mesec dana, nije tako neizvedivo. Dakle, trebalo bi iz ishrane, a posebno doručka, izbaciti svaki stimulans na mesec dana, a onda ga povremeno ponovo uvesti. To ?povremeno? je bitno da se ne bi opet ušlo u začarani krug. Pripazite na apstinencijske simptome kao što su glavobolja, razdražljivost ili umor prvih nekoliko dana. Prvi obrok valjalo bi početi dobrim masnoćama, na primer jogurtom sa jednom kasikicom mlevenih semenki od bundeve ili lana. Tako će dan početi zdravo, sa hranom koja će pomoći održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi, bez potrebe za novim stimulansima i sa manje stresa. Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Октобар 23, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 23, 2009 KORIST OD ZDRAVE ISHRANE Verovatno ste čuli staru izreku "Vi ste ono sto jedete".Naucnici i nutricionisti sve više otkrivaju da je to istina !Zdrava ishrana Vam pomaže da kontrolišete svoju telesnu težinu, daje energiju i cuva zdravlje (poboljšava zdravstveno stanje). Kada se zdravo hranite imate dovoljno energije i možete uživati u mnogim fizickim aktivnostima i sportovima.Zdrava ishrana Vam daje lep spoljašnji izgled koji dolazi samo ukoliko ste zdravi iznutra. Naucna ispitivanja potvrduju da zdravom ishranom preventirate niz oboljenja koja nastaju kao rezultat lose ishrane. Tako smanjujete rizik od nastanka:- bolesti srca- visokog krvnog pritiska- moždanog udara- dijabetesa- nekih karcionoma- osteoporoze Odredjena hrana smanjuje rizik od nastanka navedenih bolesti. Anti-oksidanti, supstance nadene u odredenim vrstama voca i povrca smanjuju rizik od nastanka nekih karcionoma, dok vlakna žitarica, ovasa npr., voce i povrce snižavaju nivo holesterola u krvi. Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Октобар 23, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 23, 2009 BOLESTI KOJE NASTAJU KAO REZULTAT NEPRAVILNE ISHRANE Niz oboljenja mogu biti povezana sa pogrešnom ishranom. Mnogi ljudi jedu prevelike kolicine hrane, jedu masnu hranu, dosta soli i šecera a nedovoljno biljnih vlakana.- ishrana sa dosta masne hrane i soli može povecati rizik od nastanka srcanih oboljenja dok veoma masna hrana povecava rizik od nastanka nekih karcionoma- usled konzumiranja nedovoljno obradene hrane, brze hrane kao i prebrzog nacina života mnogi ljudi jedu neadekvatnu hranu, cesto sa mnogo masnoca, šecera i soli a sa nedovoljno biljnih vlakana- mnogi ne unose dovoljno vitamina i minerala da bi njihov organizam ostao zdrav i mogao da obavlja sve aktivnosti; posebno period rasta i formiranja zahteva dobro izbalansiranu ishranu- hrana sa mnogo šecera i masnoca sadrže mnogo kalorija sto sa manjkom fizicke aktivnosti dovode do povecanja težine- mnogo šecera dovodi do oštecenja zuba- osobe koje ne unose dovoljno biljnih vlakana pate od opstipacije i mogu razviti karcionom debelog creva Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Октобар 23, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2009 Ау бре сестро Лазарице..... Гледах тему страх, и нисам имао шта да пишем... Сад одгледах ово овде, а и он друго. али исто је клопа у питању..... одох да пишем у страх...стекох га B) B) dada "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Октобар 24, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 24, 2009 Gojaznost i poremećaji ishrane Zasto ne mogu da kontrolisem uzimanje hrane? Zasto sam deblji/a nego sto zelim da budem ? Zasto je toliko tesko za mene da oslabim? Zasto ne mogu da zadrzim dobijenu telesnu tezinu? Ipak pravi poremecaji ishrane kao sto su bulimia nervosa, anoreksija nervosa I “binge eating” (impulsivno uzimanje velikih kolicina hrane), predstavljaju prave mentalne poremecaje od kojih prva dva mogu imati I fatalni ishod. Postoje mnoge teorije koje objasnjavaju poremecaje ishrane, od neuroloskih do socioloskih razloga. Ipak zelja za mrsavoscu bez sumnje igra veliku ulogu kod obolelih. Neke od karakteristika cine ih jedinstvenim medju psiholoskim poremecajima. Prvo, devojke I zene cesce obolevaju. Mali broj muskaraca koji patio d anoreksije nervoze ili bulimije su uglavnom razliciti u odnosu na druge muskarce I to su najcesce atlete ili homoseksualci. Drugo pormecaji ishrane su cesto udruzeni sa seksualnim zlostavljanjem u toku detinjstva.. Treca karakteristika ovih poremecaja je da su tesko izlecivi s obzirom da su “ego-sintone” (u skladu sa njihovim standardima I uverenjima). Anoreksija nervosa Ove osobe se karakterisu znacajnim gubitkom telesne tezine kao posledice preteranog straha da se mogu ugojiti. Anorekticari odbijaju da zadrze minimalnu telesnu tezinu, pri tom dostizuci tezinu koja je za 15% ili vise manja od minimalne telesne tezine koja se preporucuje za njenu visinu. One ispoljavaju I intenzivan strah da nepostanu gojazne, I smatraju sebe za “debele” bez obzira na suprotne cinjenice. Ukoliko je seksualno zrela zenska osoba, ima prekid menstruacije u tri uzastopna menstrualna ciklusa kao posledica drzanja ekstremne dijete. U vecini slucajeva anoreksicne osobe investiraju veliku kolicinu emocionalne posvecenosti da se osecaju gladnim. Ovo osecanje gladi je cesto udruzeno sa odlucnoscu da se bude sto vise moguce mrsaviji. Ovo dovodi do osecanja depresije I mrznje prema sebi nakon uzimanja obroka koji bi za normalne osobe bio uobicajen. Anorekticna osoba je obicno tiha, pasivna I povucena. Ima sklonosti da bude pasivno-agresivna, paranoidna, depresivna I histrionicna. Pasivno-agresivni stil se najbolje iskazuju kroz bes I izrazitu frustraciju koji najcesce ispoljavaju svoju ljutnju kroz sabotiranje. Pri tom oni stalno”skeniraju” okolinu u potrazi za nekim koji ce narusiti njhov mali domen koji kontrolisu. Anorekticna osoba obicno smatra d mora zadovoljiti svakoga, a biti kritikovan istovremeno znaci odsustvo prihvatanja. Stoga neprekidna potreba za prihvatanjem dovodi do tihog besa I odbojnosti. Njena mrsavost za nju znaci da je u skladu sa “najvaznijin” socijalnimstandardom, a prema nekim istrazivacima one postaju “zavisne” od sopstvenih osecanja gladovanja. Pored biolskih razloga za anoreksiju nervozu koji su nedvosmisleni, narocito zato sto neki lekovi iz grupe psihofarmaka kao sto su antipsihotici, antidepresivi I antagonisti opijata imaju znacajno mesto u terapiji, postaje I neki psiholoski obrasci tipicni za ovu bolest. Na primer mogucnost da mnoge zene sa ovim poremecajem ostaju u stanju vecitog aseksualnog deteta time sto ostaju mrsave. Pri tom svaki tip gojaznosti se smatra kao izazivacki I seksi. Biti normalne tezine I gradje podrazumeva I izazove ali I kritike kojima su izlozene zrele osobe. Sa druge strane ko ce imati bilo kakve zahteve prema nekom koji je tako decije fragilan. Tipicna iracionalna uverenja anorekticnih osoba su sledeca: “Moram biti savrsenomrsava; salo je grozno I odvratno. Sto ga vise imam to sam gora; time sto sam mrsava bezbednija sam. Normalnije telo govori da se takmicim sa drugim zenama; niko me ne moze naterati da jedem.Time sto sebe izgladnjujem, kaznjavam sve one koji su me ucinili nesrecnom; ljudi ce me voleti ako budem mrsva I krhka; ukoliko se ugojim ljudi ce od mene zhtevati nesto sto necu moci da postignem; time sto sm gladna, znaci da sam jako I zbog toga cu se dobro osecati; time sto sam gladna to predstavlja I pokajanje za moje grehove; ukoliko budem jela necu se moci zaustaviti. Zato ne smem da jedem; sto sam mrsavija to sam specijalnija kao osoba”. Bulimija Nervosa Bulimican je onaj pojedinac koji uzima odjednom I nekontrolisano velike kolicine hrane. Da bi specio efekte ovakvog uzimanja hrane osoba koristi razlicite maladaptivne strategije da bi kontrolisalo svoju tezinu. To je najcesce namerno izazvano povracanje, ekstremno fizicko vezbanje ili uzimanje laksativa. Kao I kod osobe sa anoreksijom postoji tendencija da se ostane mrsav. Ali za razliku od anorekticara , koji je po definiciji uvek mrsav,onaj koji pate od bulimije moze biti bilo koje telesne tezine, tako da vrlo cesto postoje bulimicari koji su gojazni. Tipicno osoba sa bulimijom ce sebe naterati da povraca hranu koju je prethodno unela. Pored bioloskih , a pre svega genetskih uzroka , ono sto razlikuje anorekticare I bulimicare je sto su ovi drugi ljuti I nestabilni. Oni smatraju da su ucinili neoprostivu gresku I da za to moraju biti kaznjeni. Ovo uverenje je cesto praceno drugim , a to je da su potpuno neefikasni kao osobe. Njihovo kompulsivno vezbanje moze se ponekad smatrati kao ekstremna reakcija na njihovo osecanje neprijatnosti ili besa. Bulimia je csoto udruzena I sa granicnim poremecajem licnosti koji kao jednu od karakteristika imaju I sklonost ka samopovredjivanje. Iracionalna uverenja vezana za bulimiju su najcesce:” moram da povracam ukoliko imam osecaj punog somaka; jedini nacin da se osecam bolje ukoliko sam bila povredjena od strane drugih osoba je da jedem , a zatim da povratim; ukoliko ne prestanem sa povracanjem postacu debela; rugi stalno pokusavaju da me povrede I ja ne smem da rizikujem da verujem bilo kome; osecajem sitosti postajem prljava I vulgarna; time sto sam mrsava odbicu muskarce da mi dosadjuju; moram da kaznim one koji su me povredili; ukoliko spustim svoj gard, bicu povredjena, a ja to necu moci da podnesem; povracanje je jedini nacin da drugi shvate moj bes I gadjenje;”. “Binge eating” Treci poremecaj ishrane nije do danas zvanicno klasifikovan kaoporemecaj ishrane ali dobio je na znacaju zbog velike prisutnosti narocito u modernism drustvima I specificnim terapijama koje se za njega primenjuju. To su osobe koje impulsivno I nekontrolisano uzimaju velike kolicine hrane odjednom odnosno za relaivno kratko vreme. Pri tom oni ne povracaju ili vezbaju. Pokazalo se da lekovi iz grupe savremenih antiepileptika imaju efekta u smanjenju ovog sve cesceg poremecaja. Na kraju mozemo pomenuti jedno od nedavnih istrazivanja sprovednih u SAD-u gde su uporedjeni odgovori na pitanja iz upitnika o poremecajima ishrane I to gojaznih, anorekticnih, bulimicnih osoba I kontrolne (normalne grupe). Pokazalo se da je sklonost ka mrsavosti najace izrazen kod soba sa bulimijom,zatim, anorekticara, zatim gojaznih osoba I najmanje kod normalnih osoba. Nezadovoljstvo telesnom gradjom je najizrazitije kod gojaznih osoba, zatim bulimicara, zatim anorekticara I na kraju normalne populacije. Teznja ka perfekcionizmu je najizrazenija kod bulimicara I anorekticara, gde su I najizrazeniji strahovi od sazrevanja I sumnjicavost prema drugima. Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Октобар 24, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2009 “Binge eating” Treci poremecaj ishrane nije do danas zvanicno klasifikovan kaoporemecaj ishrane ali dobio je na znacaju zbog velike prisutnosti narocito u modernism drustvima I specificnim terapijama koje se za njega primenjuju. To su osobe koje impulsivno I nekontrolisano uzimaju velike kolicine hrane odjednom odnosno za relaivno kratko vreme. Pri tom oni ne povracaju ili vezbaju. ? ??? ?? ??? ?????? :cheesy2: ???? ?? ????? ???????. ??? ??? ???????? ?? ????? ????? 18 ???, ??????? ??? ?? ? ?? ??? ?? ???? ?? ?? ?????? ?? ???????. ???? ???? ??? ?? :cheesy2: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Октобар 24, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 24, 2009 “Binge eating” Treci poremecaj ishrane nije do danas zvanicno klasifikovan kaoporemecaj ishrane ali dobio je na znacaju zbog velike prisutnosti narocito u modernism drustvima I specificnim terapijama koje se za njega primenjuju. To su osobe koje impulsivno I nekontrolisano uzimaju velike kolicine hrane odjednom odnosno za relaivno kratko vreme. Pri tom oni ne povracaju ili vezbaju. ? ??? ?? ??? ?????? 0110_hahaha ???? ?? ????? ???????. ??? ??? ???????? ?? ????? ????? 18 ???, ??????? ??? ?? ? ?? ??? ?? ???? ?? ?? ?????? ?? ???????. ???? ???? ??? ?? 0442_feel izbaci iz upotrebe - beli hleb - sve proizvode koji sadrže kako ili ?okoladu - ka?kavalj - sve svrste "grickalica" uklju?uju?i i pista?e, kikiriki, semenke :smiley: - sve vrste sokova sem doma?ih ili limunade(sa žutim še?erom) - pizze vide?eš rezultat za mesec dana, vredi 0110_hahaha Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Октобар 24, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2009 “Binge eating” Treci poremecaj ishrane nije do danas zvanicno klasifikovan kaoporemecaj ishrane ali dobio je na znacaju zbog velike prisutnosti narocito u modernism drustvima I specificnim terapijama koje se za njega primenjuju. To su osobe koje impulsivno I nekontrolisano uzimaju velike kolicine hrane odjednom odnosno za relaivno kratko vreme. Pri tom oni ne povracaju ili vezbaju. ? ??? ?? ??? ?????? ???? ?? ????? ???????. ??? ??? ???????? ?? ????? ????? 18 ???, ??????? ??? ?? ? ?? ??? ?? ???? ?? ?? ?????? ?? ???????. ???? ???? ??? ?? 0442_feel izbaci iz upotrebe - beli hleb - sve proizvode koji sadrže kako ili ?okoladu - ka?kavalj - sve svrste "grickalica" uklju?uju?i i pista?e, kikiriki, semenke :smiley: - sve vrste sokova sem doma?ih ili limunade(sa žutim še?erom) - pizze vide?eš rezultat za mesec dana, vredi katanac ???? ????? ???????? ?? ?????.???????? ??????? 0110_hahaha ???????? ????? ?????????. ????? ?? ???????. ?? ????? ?????? ??? ???????? ??? ??????. ???? ?????? ???????. ?????? ?? ????? ?? ????? ... ??? ??? ????? ???? ?? ????? ? ????? ? ?? ??????? ?????? ???????????, ???? ?? ?????. ??? ??, ???? ?? ?? ??????? ?????? 0110_hahaha ?? ?????? ??? ?????, ?? ?? ?????????? ?????????? ?????? ? ?????????. ??, ?? ?? ?? ?? ???????, ???? ?? ?????????? ??????? ???? ???? ?????. ?? ??? ?? ??? ?????? ?????? ?????? ?? ????? ?? ??? ?? ???????? ?? ????. ??????? ?? ???? ?? ??? ???? .. ??????, ????? ????, ????, ????????? ?? ???, ????? ???? ??????. ????? ?? ??? ?? ?? ????? ?? ?? ???????? ????, ??????. ?? ?????, ??? ?? ?????? ??? ?? ?? ??????? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Октобар 24, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 24, 2009 mašo zašto ne pokušaš da uradiš test intolerancije na hranu? naravno da jeste kvrc, ali nije svaki kvrc isti :smiley: moj kvrc je da 30 godina imam istu kilažu(50kg) a ne mogu da zaradim koliko mogu da pojedem 0110_hahaha ni krv ne mogu da dam bez obzira što mi je kks kao kod konja, kažu nemam kulažu sa će oma neki da kažu. baksuz, znao sam 0442_feel Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Октобар 24, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2009 mašo zašto ne pokušaš da uradiš test intolerancije na hranu? naravno da jeste kvrc, ali nije svaki kvrc isti :smiley: moj kvrc je da 30 godina imam istu kilažu(50kg) a ne mogu da zaradim koliko mogu da pojedem 0110_hahaha ni krv ne mogu da dam bez obzira što mi je kks kao kod konja, kažu nemam kulažu ?? ???? ? ????????.????? ????, ?? ?? ??????? 0442_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Октобар 24, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 24, 2009 mašo zašto ne pokušaš da uradiš test intolerancije na hranu? naravno da jeste kvrc, ali nije svaki kvrc isti :smiley: moj kvrc je da 30 godina imam istu kilažu(50kg) a ne mogu da zaradim koliko mogu da pojedem ni krv ne mogu da dam bez obzira što mi je kks kao kod konja, kažu nemam kulažu ?? ???? ? ????????.????? ????, ?? ?? ??????? katanac 0110_hahaha 0110_hahaha 0442_feel Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
after_silence Написано Октобар 24, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2009 Maske, ma sto mene sa dr katanac to me stalno podseca na ono lekaru izleci se sam https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/Plava_ptica.gif.gif' class='bbc_emoticon' alt='0442_feel' /> Pa znas kako ja sam se u poslednjih pola godine promenila drasticno, pa i fizicki 0110_hahaha imala sam isti problem i kada sam postala svesna njega krenula sam da ga resavam. doduse, dobila sam novu terapiju tj nove lekove i one mi zaista regulisu nivo insulina, tako da uopste nemam potrebu za hranom, a kako zbog njih moram da jedem samo proteine i kako mi je mesiste izaslo na nos, i to je zdruzeno dalo efekta. ja sam imala problem sa nadbubreznom zlezdom, sad cekam mr hipofize sumnjaju na tu, citav hormonski status mi je unisten pored svih ostalih bolesti, ali sam shvatila da sam se ja prepustila tom jedenju po principu "ne mogu nista da promenim". Onda sam pogledala svoj jelovnik i da, ja ne jedem puno kolicinski ali ja sam jela iskljucivo skrob, skoro uopste nisam jela proteine, ma nista osim skroba. Sada uz lekove, uz proteine, sve dolazi na svoje mesto. I u glavi sam se sredila. Jedno je otkriti zasto jedemo i da li je to "kupovina" ljubavi, zelja za paznjom ili drugi kvrc koji svi mi imamo, a drugo je stati i reci "e neces ga vise". Mi moramo da podjemo od toga gde smo i kakvi smo, ali to ne sme da nas sprecava u postavljanju ciljeva, u trudu i naporima da se uz Boziju pomoc promenimo. Meni je tu molitva pomogla, molitva i molitva. Dakle "da, to sam ja, to sam ja sada, kakva god bila i to je ok, imam "prava" da budem takva ( to je ono sto muci dosta nas, sto se osecamo kao da nemamo prava da budemo to sto jesmo), dakle niko mene nece osuditi zbog toga sto sam SAD takva, ali Boze pomozi da se promenim i da budem kakvom si me stvorio." Jer nas On nije stvorio da ne volimo sebe i da budemo sami sebi dzelati. Tako sam se nekako trudila i doduse od ranije sam ja to pokusavala, ali kada mi je prekipelo onda je bilo ono 'moje" cuveno a u stvari svacije, "e neces ga majci vise ovako ziveti, bori se"... I sada sve polako dolazi na svoje. Ulazimo u off i nastavicemo privatno, ali sada po prvi put u zivotu mogu da kada se pogledam u ogledalo kazem "hej, pa nisam losa", u smislu, Bog me je stvorio i takva kakva sam dobra sam, ne mrzim ni sebe vise ni svoje telo i osecaj je divan Ali i ovo je samo pocetak 0110_hahaha Stalno posmatram kolika je neosetljivost osetljivih ljudi prema osetljivosti njihovih bližnjih. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука