Лазар Нешић Написано Јул 5, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јул 5, 2012 С нестрпљењем смо очекивали наставак! Биће по истом принципу као и са Евдокимовим. Имам пуно материјала за све, али је тешко куцкати и преписивати. Лазаре, иако од далеку се гледа дека си педантен, сепак си направил симпатична грешка во годината на раѓањето на отецот Е, добро си ми скренуо пажњу, ево попоравио сам Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Јул 5, 2012 Пријави Подели Написано Јул 5, 2012 ......Од свега је најважније, да се пробуди и оживи срце, да се оно очисти и ослободи од ропства помислима, и да се учврсти у чистом сећању на Бога. Таква слобода од помисли заправо и јесте - тиховање, безмолствовање. .......И, гле, обасјана душа тада сазрцава неку тајанствену Божанску светлост. Преп. Григорије то назива "преображењем". У тој светлости сва твар постаје некако прозирна и светлоносна. "Тихо и мирно вејање светлости, док се Христос усељава у срце и тајанствено сија у духу" - такав је врхунац и испуњење молитве. "Сада Апостоли видеше невидивост Божанства, које у Телу на Гори Таворској засија". И, гле, светогорски подвижници и сазрцатељи су тврдили да и њих у њиховом опиту обасјава иста Свагдабитујућа Светлост, иста слава таворска....... Таворска светлост јесте једна од Божанских Енергија и то она превасходна. Таворска светлост јесте сијање Божанства и суштинско блештање Бога Логоса. И Бог, кроз причешћивање том Светлошћу, Себе саопштава духовно узраслим душама..... протојереј Георгије Флоровски, Тајна Таворске светлости, Сергиевские листки, Н`3, 1935, С.2-7 Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јул 5, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јул 5, 2012 Одлично, свако ко жели нека додаје цитате оца Георгија! Ја ускоро избацујем неке моје омиљене. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Јул 5, 2012 Пријави Подели Написано Јул 5, 2012 „У Царством Божијем, приликом новог, радосног сусрета са Ксенијом Ивановном, ја ћу, природно, са њом проговорити на руском, јер мој рођени језик улази у састав моје бесмртне душе“, богословствовао је о. Георгије о својој брачној љубави према Ксенији, о историској љубави према Русији, о есхатолошкој љубави према Царству Божијем. Лазар Нешић and Јефимија Крунић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Јул 5, 2012 Пријави Подели Написано Јул 5, 2012 кога го прочитав овој став на отец Георгиј Флоровски за јазикот во есхатонот, многу проблеми испарија од мојот живот затоа сакав да ја споделам со вас, оваа негова просветлена мисла. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јул 16, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јул 16, 2012 Протојереј Георгије Флоровски - Изреке (први део) 1. Није довољно напамет научити већ спремне одговоре, макар они били потпуно исправни и тачни. Питања морамо да решавамо кроз промишљање одговора, а не кроз пуко декламовање формулација, ма како оне биле свете и савршене. 2. Ми увек више волимо да говоримо о Хришћанству, о Православљу, о заветима прошлости, избегавајући да говоримо непосредно о Христу. 3. Ми бисмо хтели спасење без подвига, Хришћанство без самоодрицања. Избегавамо да се трудимо да умом појмимо учење вере под изговором да се чувамо од "опасности заблуде". 4. Живот у Христу се остварује, пре свега, у Светим Тајнама. 5. Светост је од Светога, светост је од Бога, онда је дар божанске благодати. 6. У Богу се не сме живети и обитавати ропски, из страха, из присиле. 7. Хришћанска љубав је ненасита. 8. Црква није музеј мртвих остатака, нити истраживачко друштво. 9. Евангелије никоме није било на корист, ако он најпре није заволео Христа. 10. Постоји опасност да се осамљивање претвори у секташко "умиљење" и самовање, у нетрезвеноумно самољубље. И постоји опасност да се толико изгубимо и растворимо у црквеном колективизму - који је честа пародија промашене саборности - да се изгуби и сама способност за стајање пред Богом у личном одговорном подвигу. Ово се може рећи и за животни пут хришћана уопште. Александрида, Dugousko, Јефимија Крунић and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Јул 16, 2012 Пријави Подели Написано Јул 16, 2012 Протојереј Георгије Флоровски - Изреке (први део) 1. Није довољно напамет научити већ спремне одговоре, макар они били потпуно исправни и тачни. Питања морамо да решавамо кроз промишљање одговора, а не кроз пуко декламовање формулација, ма како оне биле свете и савршене. 2. Ми увек више волимо да говоримо о Хришћанству, о Православљу, о заветима прошлости, избегавајући да говоримо непосредно о Христу. 3. Ми бисмо хтели спасење без подвига, Хришћанство без самоодрицања. Избегавамо да се трудимо да умом појмимо учење вере под изговором да се чувамо од "опасности заблуде". 4. Живот у Христу се остварује, пре свега, у Светим Тајнама. 5. Светост је од Светога, светост је од Бога, онда је дар божанске благодати. 6. У Богу се не сме живети и обитавати ропски, из страха, из присиле. 7. Хришћанска љубав је ненасита. 8. Црква није музеј мртвих остатака, нити истраживачко друштво. 9. Евангелије никоме није било на корист, ако он најпре није заволео Христа. 10. Постоји опасност да се осамљивање претвори у секташко "умиљење" и самовање, у нетрезвеноумно самољубље. И постоји опасност да се толико изгубимо и растворимо у црквеном колективизму - који је честа пародија промашене саборности - да се изгуби и сама способност за стајање пред Богом у личном одговорном подвигу. Ово се може рећи и за животни пут хришћана уопште. изборот на неговите мисли гласно говори за тебе...... ти благодариме Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Јул 16, 2012 Пријави Подели Написано Јул 16, 2012 Лазо, све што си издвојио је сјајно али бих издвојио ово под 10 10. Постоји опасност да се осамљивање претвори у секташко "умиљење" и самовање, у нетрезвеноумно самољубље. И постоји опасност да се толико изгубимо и растворимо у црквеном колективизму - који је честа пародија промашене саборности - да се изгуби и сама способност за стајање пред Богом у личном одговорном подвигу. Ово се може рећи и за животни пут хришћана уопште. Управо је то оно са чим се "борим". Апсолутно сам свјестан ових опасности али свијест о томе нема у себи ништа коначно, већ је стално преиспитивање и , рекао бих, стална несигурност у томе да ли се ипак застранило у неку страну. Волио бих када би и други мало говорили о свом личном искуству са тим недоумицама и несигурности ако је уопште има. Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Јул 16, 2012 Пријави Подели Написано Јул 16, 2012 Лазо, све што си издвојио је сјајно али бих издвојио ово под 10 Управо је то оно са чим се "борим". Апсолутно сам свјестан ових опасности али свијест о томе нема у себи ништа коначно, већ је стално преиспитивање и , рекао бих, стална несигурност у томе да ли се ипак застранило у неку страну. Волио бих када би и други мало говорили о свом личном искуству са тим недоумицама и несигурности ако је уопште има. 1, 2, 7, 9, 10 су моји фаворити, како сам их побројао као лутрија, баш несмасно од мене...... 9. Евангелије никоме није било на корист, ако он најпре није заволео Христа. ту сам застао и немогу се помакнути....да би дошао до 10. Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Јул 16, 2012 Пријави Подели Написано Јул 16, 2012 Знаш што се тиче те деветке, на корист свакако није али мислим да је и апсолутно неразумљиво или боље рећи неприступачно ако се истовремено није и заволио Христос. Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јул 17, 2012 Пријави Подели Написано Јул 17, 2012 3. Ми бисмо хтели спасење без подвига, Хришћанство без самоодрицања. Избегавамо да се трудимо да умом појмимо учење вере под изговором да се чувамо од "опасности заблуде". likefaceeeeeeee Жика and Биљана је реаговао/ла на ово 2 Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јул 17, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јул 17, 2012 Лазо, све што си издвојио је сјајно али бих издвојио ово под 10 Управо је то оно са чим се "борим". Апсолутно сам свјестан ових опасности али свијест о томе нема у себи ништа коначно, већ је стално преиспитивање и , рекао бих, стална несигурност у томе да ли се ипак застранило у неку страну. Волио бих када би и други мало говорили о свом личном искуству са тим недоумицама и несигурности ако је уопште има. Ја исто, чини ми се, стално осцилирам између ове две крајњости. Читав свој живот у Цркви сам провео или на једној или на другој половини, а само у ретким тренуцима је било синтезе, или средњег пута. Сад, можда у последње време (задњих пар година) проводим на страни овог "колективизма", тј. једне пародије саборности и заједнице (што каже Флоровски). Зато сам се и побунио против самог себе и писао о "евхаристијском утопизму", који се лепо може уклопити и у саборни утопизам или ескапизам, свеједно. Из тога следи да мало више чезнем за овим "самовањем". Но, наравно, не желећи да се исто претвори у секташтво и елитизам. Како је писао један грчки телог скоро, промашај је бити самодовољна индивидуа, али промашај је и бити у Цркви као у маси и тору, или предузећу. Све у свему, ово о "сталном преиспитивању" је круцијално важно: зато је добро имати ове речи Флоровског стално у виду. Могу нам добро доћи као подсећање, али као и барометар сопственог живота у сркви. Жика and Vaske је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Јул 17, 2012 Пријави Подели Написано Јул 17, 2012 Хришћанство је одрицање од света,али не и порицање света.Одрицање од онога што је у свету,од зла и саблазни,али ради спасења и сачувања онога што у свету јесте од твораштва Божијега.Зато и није неопходно да одемо из света да бисмо били Хришћани.Могуће је бити Хришћанин и у свету. Отац Георгије Флоровски Биљана, Лазар Нешић and Vaske је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Јул 17, 2012 Пријави Подели Написано Јул 17, 2012 Без личнога напрезања и сабирања немогуће је постићи сагласност у саборној молитви која се састоји управо од личних молитава... О.Георгије Флоровски Vaske је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Јул 17, 2012 Пријави Подели Написано Јул 17, 2012 "Следовати Оцима" не значи напросто наводити њихове изреке.То значи задобијати њихов ум,њихово расуђивање. Без живота у Христу,богословље је неубедиво,а ако се одвоји од живота вере,богословље лако може да се дегенерише у испразну дијалектику,јалово многословље,без икаквих духовних плодова. О.Георгије Флоровски dragisa је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука