Jump to content

Забрана хиџаба у исламском свету

Оцени ову тему

Guest Alefshin

Препоручена порука

Драги, слате су и ПП и било је молби, прочитај претходне постове. Међутим, она је била упорна и правила се да не примећује наше апеле. Једноставно, ако јој се неки чланови форума не свиђају не треба са њима да комуницира. Људе муслиманске вере овде доживљавамо као добронамерне и дибродошле госте међу нама домаћима. Ако је тако, дајте да будемо домаћини па да се чује и на њиховим форумима да ми хришћани заиста чинимо оно што исповедамо. Мислим да нам је ово лепа прилика. Наши гости ће сигурно своје утиске пренети другим муслиманима, на неким њиховим форумима можда. Тиме само можемо учинити да нам свима и овај свет и овај наш кратки овоземаљски живот постану лепши и пријатнији за живљење. А Богу оставимо Суд о свему.

Čuje se itekako.Moji kolege teolozi su oduševljeni ovom idejom!Prije nekoliko dana ja i Saladin smo sami dolazili a sada imate još tri nova člana muslimana koji se drže pravila ovog foruma!Uglavnom ono što sam ja prenio je: Upoznao sam prave ljude , svečenike pravoslavne krščane sa kojima imam kontakte na fer playu.Svi su to pozdravili, i neki od njih će se aktivno uključiti, akobogda.Još da napomenem, zbog pravednosti administratora i pravednosti moje vjere nisam im rekao da sam imao ikakvu neugodnost.Opet ponavljam ja и Брус дикинсон on u svojstvu svečenika ja u svojstvu teologa islamske vjere uređujemo jednu grupu na facebooku koja se zove međureligijski dijalog.Ovo je za neke nemoguća misija jer su u svojim mozgovima to učinili nemogućim a za mene a i za Бруса Дикинсона je to krajnje normalna stvar.Pa ljudi smo a među ljudima mora biti komunikacija ili nismo ljudi.
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

• Одговори 155
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Драги, слате су и ПП и било је молби, прочитај претходне постове. Међутим, она је била упорна и правила се да не примећује наше апеле. Једноставно, ако јој се неки чланови форума не свиђају не треба са њима да комуницира. Људе муслиманске вере овде доживљавамо као добронамерне и дибродошле госте међу нама домаћима. Ако је тако, дајте да будемо домаћини па да се чује и на њиховим форумима да ми хришћани заиста чинимо оно што исповедамо. Мислим да нам је ово лепа прилика. Наши гости ће сигурно своје утиске пренети другим муслиманима, на неким њиховим форумима можда. Тиме само можемо учинити да нам свима и овај свет и овај наш кратки овоземаљски живот постану лепши и пријатнији за живљење. А Богу оставимо Суд о свему.

Čuje se itekako.Moji kolege teolozi su oduševljeni ovom idejom!Prije nekoliko dana ja i Saladin smo sami dolazili a sada imate još tri nova člana muslimana koji se drže pravila ovog foruma!Uglavnom ono što sam ja prenio je: Upoznao sam prave ljude , svečenike pravoslavne krščane sa kojima imam kontakte na fer playu.Svi su to pozdravili, i neki od njih će se aktivno uključiti, akobogda.Još da napomenem, zbog pravednosti administratora i pravednosti moje vjere nisam im rekao da sam imao ikakvu neugodnost.Opet ponavljam ja i Брис дикинсон. on u svojstvu svečenika ja u svojstvu teologa islamske vjere uređujemo jednu grupu na facebooku koja se zove međureligijski dijalog.Ovo je za neke nemoguća misija jer su u svojim mozgovima to učinili nemogućim a za mene a i za Дикинсона je to krajnje normalna stvar.Pa ljudi smo a među ljudima mora biti komunikacija ili nismo ljudi.
Tako je brate "samo dijalog".Samo treba ljudi malo da se aktiviraju i da ne smatraju da je to nemoguće.Evo mi smo sasvim lepo krenuli...  0205_whistling

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Sestra Ako-Heka je emancipirana žena i mogu da zamislim da se osećala ugrožena u njenim pravama na ovake teme.

Ako se nekome sviđa taj hidžab ili kako se zove, to je okej.. Ali koliko vidim, uglavnom su pojedini muškarci bili oduševljeni maramom. Da li su se braća pitali šta sestre misle o tome?

Ко им брани, нека изнесу своје мишљење. Ево ја износим своје:

-против сам наметања женама правила одевања, против њихове воље (ту би могао, рецимо, да упутим критику некој исламској заједници која намеће, чак и на силу, правило одевања)

-међутим, против сам да се неко дискриминише само због тога што носи ношњу свог народа. Замислите да се негде појавите са везеном шумадисјкосм кошуљом или, не дај Боже, у опанцима кривацима и да вас неко дискриминише због тога? Ако жена хоће да носи мараму и ако тиме изражава свој идентитет и осећај припадности свом народу и вери, прави је злочин оспоравати то. Имајмо став, али не намећимо га другом.

Подели на овим сајтовима

Jedan od primjera kako mi muslimani utičemo pozitivno na druge.Mi znamo da je veliki broj djece osta bez roditelja na ovaj ili onaj način.Kod nas muslimana ima veliki osječaj za potpomaganjem ugroženih i slabih.Recimo kada su u pitanju siročad evo jedan klip na arapskom jeziku namjerno bez prevoda ali pogledajte da slika može govoriti više od hiljadu riječi.Poslije ovoga klipa humanitarne organizacije su dobile velika sredstva koja se troše u islamskom svijetu na zbrinjavanju siročadi.

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Sestra Ako-Heka je emancipirana žena i mogu da zamislim da se osećala ugrožena u njenim pravama na ovake teme.

Ako se nekome sviđa taj hidžab ili kako se zove, to je okej.. Ali koliko vidim, uglavnom su pojedini muškarci bili oduševljeni maramom. Da li su se braća pitali šta sestre misle o tome?

Ко им брани, нека изнесу своје мишљење. Ево ја износим своје:

-против сам наметања женама правила одевања, против њихове воље (ту би могао, рецимо, да упутим критику некој исламској заједници која намеће, чак и на силу, правило одевања)

-међутим, против сам да се неко дискриминише само због тога што носи ношњу свог народа. Замислите да се негде појавите са везеном шумадисјкосм кошуљом или, не дај Боже, у опанцима кривацима и да вас неко дискриминише због тога? Ако жена хоће да носи мараму и ако тиме изражава свој идентитет и осећај припадности свом народу и вери, прави је злочин оспоравати то. Имајмо став, али не намећимо га другом.

Aleksandre: Kod nas muslimana u našoj vjeri islamska nošnja nije običaj , ona je naredba po našoj vjeri svakoj punoljetnoj muslimanki.Ali vidimo u stvarnom svijetu da ih ima kojenose i koje nenose islamsku nošnju.Svako za sebe ili protiv sebe kako jedan mudrac reče!
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Све је у реду док се поштује право човека да одлучи. Знам да је код наших, овдашњих муслимана то много другачије него, рецимо, у Ирану.

Подели на овим сајтовима

To sve zavisi gde se pojavljujem sa svojom "nošnjom". Evo primera: na poslu moram da nosim kravatu, iako mrzim kravatu. Ne smem da imam dugu kosu, ne smem da nosim patike, moram da budem obrijan itd. Naravno da sve ovo ne moram, ali onda će preduzeće da mi kaže: žao nam je, ali vi niste predistinirani za saradnju sa nama. I sasvim razumem, jer preduzeće mora da reprezentuje, dakle svima da bude na dobrom ugledu i ne jedino ovima ili onima.

Privatno neka nosi hidžab, ali na poslu, molim, bez hidžaba, isto kao bez minića i ostalo..

gospodine dragi kod nas hidžab nije službena nošnja kod nas hidjab je sastavni dio naše vjere.Gdje muslimanka ne može raditi sa mahramom kod nas neće ni raditi.Mi joj kao muslimani stvaramo ambijent za rad u islamskoj nošnji.
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Драги: Да, то је реална и интересантна констатација. Са тим проблемом може сваоко од нас да се сретне. Међутим, забрана ношења марама уопште, чак и на улици, по мени је неразумна. Лично мислим да Запад има једну шизофрену политику према исламској заједници. Са једне стране им се показују као пријатељи (обично када је нафта у питању и богатство неких исламских земаља) а са дуге, воде једну општу кампању против ових људи и њихове вере.

Подели на овим сајтовима

Ljudi moji čitam i ne mogu da verujem 0205_whistling

U svakom žitu ima kukolja...

prisustvovala sam jednom krizmanju( katolici) i bila izuzetno počastvovana što sam pozvana i dočekana sa ljubavlju tamo

kao dete sam jedva čekala kurban bajram i bila svaki put u redu da budem darivana, stari hodža u gostivaru mi je govorio, ti imaš sve vere u sebi dete a ljubav ih je spojila, ničija si i svačija i najgora si od svih

ovo me podseća na onaj idiotizam - ja mrzim hrvate---mislim može se mrzeti pojedinac ali ja mrzim generalizaciju

pa ako ćemo pravo postoje pravoslavci zbog kojih bih ja glavu kao noj u zemlju zagnjurila

nemojmo tako

zar pravoslavlje nije vera Ljubavi?

vera, nada i Ljubav a od njih  najveća je Ljubav

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

архиепископ Анастасије

'нико нема право да употребљава Свето уље вере, за појачавање ватре при оружаним сукобима. Религија је божански дар за омекшавање срца, за зацеливање рана и митно зближавање људи и народа.'

- Верујем да је Православна црква која је мистично тело Христово, овде и сада на сваком месту и у сваком времену, позвана да шири зраке своје љубави на сваког човека, без обзира ко је и у шта верује

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Pravoslavni kanoni regulišu unutarcrkvene odnose, a odnose sa drugim veroispovestima samo u delu koji se tiče nemogućnosti zajedničkog bogosluženja

..И призвавши народ Исус рече: Не погани човека што улази у уста; него што излази из уста, оно погани човека (Мт. 15, 10-11)

Способност комуникације је дар Божји човечанству. Употреба или злоупотреба овог дара је ствар личног избора, Богом дане нам слободе, или на спасење или на осуду. И као у случају изговорене речи, исто је и са употребом или злоупотребом било које речи или слике - штампане или електронски саопштене, приватно или јавно, појединачно или путем средстава јавног информисања, укључујући и интернет.

Епископ Иринеј

i mislim da je krajnje vreme da se vratite na temu a za ostale eno teme o verskoj/ne) toleranciji 0205_whistling

Подели на овим сајтовима

архиепископ Анастасије

'нико нема право да употребљава Свето уље вере, за појачавање ватре при оружаним сукобима. Религија је божански дар за омекшавање срца, за зацеливање рана и митно зближавање људи и народа.'

- Верујем да је Православна црква која је мистично тело Христово, овде и сада на сваком месту и у сваком времену, позвана да шири зраке своје љубави на сваког човека, без обзира ко је и у шта верује

Dobar govor.Ali ga neki ne razumiju.
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

To sve zavisi gde se pojavljujem sa svojom "nošnjom". Evo primera: na poslu moram da nosim kravatu, iako mrzim kravatu. Ne smem da imam dugu kosu, ne smem da nosim patike, moram da budem obrijan itd. Naravno da sve ovo ne moram, ali onda će preduzeće da mi kaže: žao nam je, ali vi niste predistinirani za saradnju sa nama. I sasvim razumem, jer preduzeće mora da reprezentuje, dakle svima da bude na dobrom ugledu i ne jedino ovima ili onima.

Privatno neka nosi hidžab, ali na poslu, molim, bez hidžaba, isto kao bez minića i ostalo..

gospodine dragi kod nas hidžab nije službena nošnja kod nas hidjab je sastavni dio naše vjere.Gdje muslimanka ne može raditi sa mahramom kod nas neće ni raditi.Mi joj kao muslimani stvaramo ambijent za rad u islamskoj nošnji.

Ali ona hoće da studira, i sutradan da razvija svoju karijeru.. i u poslovnom svetu nju ne čekaju 200 preduzeća pa da ona može da bira, nego ona je jedna od 200 kandidata koja se predstavlja u 1 preduzeću. I sad ona ima najbolje uslove, ali.. taj hidžab.

Vjera brate nije gitara  pa da biraš tonove koji se sviđaju.Vjera kod nas muslimana je sistem života u kojem naš život uređujemo po tim vjerskim pravilima.
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...