Jump to content

Liturgija i ljubavno sjedinjenje supružnika

Оцени ову тему

Препоручена порука

superiška za knjigu...

u stvari možda najprostije rečeno liturgija kao i sjedinjenje supružnika čini da lepota izadje iz nas... ne znam kako bih prostije to reko ali pod dejstvom drugog koji je osim što je drugi i voljena ličnost, iz nas (meni nejasnim i misterioznim mehanizmom) na površinu jasno i opipljiovo izlalzi sušta lepota... ekstrakt lepote koji prožima celokupno biće... eto to je poenta cele teme po meni- ljubav supružnika i liturgija iz voljenih izvlače najlepše što btw konstituiše ličnost i zato ljubav i jeste savršen oblik odnosa dve slobodne i razumne ličnosti, kako reče sveti Makism divizijski Ispovednik

ljubav supružnika tj, sjedinjenje sam predstavio kao deo koji sam izvuko iz konteksta celokupnog odnosa dvoje bračnika ali-složićete je da je tako lakše za diskusiju LOL

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Одговори 151
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Slozila bih se sa ovim ako bi smo "ljubavno sjedinjenje" sveli na proste cinioce .... ali sustina je LJUBAV i ostverenje u njoj da dvoje budu jedno.

мислим да си погрешно протумачила мој коментар.

поента је било да није ништа од наведених природних страсти лоше - већ је поента да је промашио да опази да је уствари евхаристијски пост центар његовог питања а не нека животна страст или енергија.

дакле, шта је тај евхаристијски пост да је тако важно да се од СВЕГА телесног, сем дисања и размишљања, уздржавамо непосредно пред свето причешће?

Подели на овим сајтовима

Pa Medo ja i kada jedem Nutelu imam "оргазмичне насладе" ;) .... ne mogu ni da pretpostavim kakvih naslada je tek bilo u Edemskom vrtu.

на страну задовољство које изазива пуњење стомака и ока, нисам мислио само на телесну насладу ... већ и на духовну - у човеку једно без другог не иде.

зашто се каже да су се света Јелисавета, мајка светог Јована Крститеља којег је тад носила у стомаку, и Пресвета Богородица испуниле радошћу Духа Светог тако интензивно да ју је поделио и свети Јован ритајући се радосно кад су поделиле новост безгрешног зачећа?

https://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=ekavski&lang2=&book=42

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1339178304' post='655121]

дакле, шта је тај евхаристијски пост да је тако важно да се од СВЕГА телесног, сем дисања и размишљања, уздржавамо непосредно пред свето причешће?

ok, jesam omasio pitanje ali i dalje ne znam koji je bas cilj evharistijskog posta... osim onog da nedostatak hrane i pica treba da nas ucini zeljnim pricesca... sto mi se bas i ne cini kao neki super razlog.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Ова књига је преведена и у штампи је. Требала је одавно да изађе, али разне околности за сада одлажу издавање.

Биће ускоро, надам се.

http://otacnik.blogs...ravoslavna.html

E, pa super. :)

Mislim da ce izazvati veliko interesovanje, jer je drugacija od ostalih i daje jednu potpuno novu sliku o braku. Stvarno mi se svidja ono sto sam do sada procitao.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

ok, jesam omasio pitanje ali i dalje ne znam koji je bas cilj evharistijskog posta... osim onog da nedostatak hrane i pica treba da nas ucini zeljnim pricesca... sto mi se bas i ne cini kao neki super razlog.

то и није објашњење :D

постави тему, па да и други сазнају :)

Подели на овим сајтовима

Evo jedna knjiga o braku od Majendorfa na koju sam skoro naisao, a koja mi se cini da je dobra(tek sam krenuo s citanjem).

klik

Ima na sličnu tematiku još po koja knjiga:

Lazić Milorad - Pravoslavna estetika tela i tajna polnosti

Žan-Klod Laršte - Za jednu etiku rađanja

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Моја ћера недавно почела да чита Достојевског и каже - "баш је овај Достојевски `чизи`"... :lol:

На ком језику чита?

Најновија вест - кад је прочитала до краја одушевила се. Сад је прешла на "Браћу Карамазгове"... Ова данашња деца...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...