Николa Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Примећујем да нас има више поштовалаца и љубитеља пијанизма поменутога уметника. gringrin Да мало растеретимо тему Класична музика. Мени лично много значи Соколов и његова уметност. Када би морао да заборавим сву класичну музику, и сву музику уопште, а да остане само једна стварчица, то би сигурно било нешто што Соколов свира. У стању сам да слушам Баха данима. И то неки прелудијум који траје минут и по. Ево, ово нпр. Иван ♪♫, Лазар Нешић, Перса and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Браво за тему! Апсолутно делим твоје мишљење о Григоријевој величини. Можемо се бацити и на неке музичке анализе, кад буде ко расположен. А можемо и философирати о његовој свирању, можда чак и богословствовати. Треба поставити и неке његове интервјуе. Један предлог за слушање Баха: црно вино и Библија на немачком уз Баха су незабораван догађај Николa, Драшко and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Николa Написано Мај 28, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Драшко, Лазар Нешић and Sophrosyne је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 28, 2012 Гости Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Код нас у епархији има један ђакон који је пореклом Рус (имигрирали су у периоду револуције), презива се Соколов! Вероватно су неки даљњи рођаци! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Николa Написано Мај 29, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 E sad zašto je Sokolov najbolji, sem zato što je eto, jednostavno najbolji. Prvo što ja primećujem su boje koje proizvodi. U nekim trenucima ne mogu da poverujem da ti tonovi izlaze iz klavira. Ne samo da je takva muzika, pa da klavir peva ili plače, nego bukvalno zvuci su kao da grmi, cvili, pljušti, šuška, njače... Neki pijanisti, i pored lepo zaokuženog umetničkog izražaja, zapostavljaju sam zvuk klavira pa sve na kraju postane nekako jednolično i ravno. Kao da ignorišu mogućnosti klavira i teraju nešto svoje što su zamislili. U intervjuu, Sokolov kaže da klavir smatra ravnopravnim partnerom. Kaže kako pre svakog koncerta mora dobro da se upozna sa mogućnostima klavira, da vidi šta klaviru prija, a šta ne. Negde sam pročitao da savršeno poznaje konstrukciju i ceo mehanizam klavira i sam zvuk, da bi mu čak mnogi stručnjaci iz Steinwaya mogli pozavideti. Znači to je ipak iskustvo i rad, ali pre svega ljubav prema instrumentu. Rihter sasvim drugačije prilazi instrumentu. On kaže, samo proveri da li je klaviru u redu, i ako jeste samo dođe na koncert, sedne i počne. Evo slušajte ovo. Jeste ružno kad ovako poredim dva umetnika, pa kažem ovaj je bolji, ali čućete koliko su življi tonovi kad svira Sokolov. http://youtu.be/tQrm2QFu2lM Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 Одлична запажања, посебно ово за "боју" звука. То сам и ја осетио и чуо, а мислим и сви којима се свиђа Соколов. БОја звука јесте оно што га издваја. Ја бих увео још једну категорију, а то је једно "светло" свирање. Не само у смилу боје, већ у смислу атмосфере и амбијетна. Сутра ћу поставити конкретне снимке, а ти си ми дао добру идеју са овим упоређивањем. Ја сам ову "светлост" Соколова открио слушајући његова и рихтерова извођења Скрјабина и Моцарта. Соколов је светли, а Рихтер мрачни витез. С тим што код Рихтера има и дубоких презнака некакве депресије. Зато ми се не свиђа његово извођење Моцарта. Али о томе више сутра. Николa је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Николa Написано Мај 30, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Мај 30, 2012 Jeste to za Rihtera. Meni se čini kao da se on ceo život borio sa dubokom depresijom. To se čak oseti i u onom intervjuu (filmu) koji je snimljen par godina pre nego što je umro. Nađi na jutjubu ovo: Sviatoslav Richter in Leipzig - Brahms Intermezzo op 118 6. Kao krik pred samoubistvo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 30, 2012 Пријави Подели Написано Мај 30, 2012 Јесте, то беше у оном филму "Енигма"? Да, депресија и мрак. Ево, док слушам Брамса, мислио сам посебно на ову етиду: Има горе постављен Соколов, негде пред крај снимка, па се може упоредити. Иначе, Скрјабин је веома тежак залогај. Не само технички, већ музички и изражајно. И велики камен спотицања многим пијанистима, слично Рахмањинову. Јако је тешко "ухватити" његову музику, а не прећи или у патетику, или у драмбусање. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Мај 30, 2012 Пријави Подели Написано Мај 30, 2012 Брате Лазаре, јел ти свираш неки инструмент тј да ли имаш неко формално музичко образовање? Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 30, 2012 Пријави Подели Написано Мај 30, 2012 Брате Лазаре, јел ти свираш неки инструмент тј да ли имаш неко формално музичко образовање? Да, свирао сам клавир активно од 6 до 19 године, и завршио сам нижу и средну музичку школу, одсек клавир. Свирао сам и касније, али до данас јако слабо. Задњих годину-две ми клавир јако недостаје и коначно сам скоро направио неке корако ка поновном активирању, али на жалост сад немам клавир. Evgenik је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Мај 30, 2012 Пријави Подели Написано Мај 30, 2012 Начи и ти си секташ Јел теби неко рекао да кад се навучеш нема више скидања w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 31, 2012 Пријави Подели Написано Мај 31, 2012 Начи и ти си секташ Јел теби неко рекао да кад се навучеш нема више скидања Хехее..па јесте, није да ми нису рекли, али до сада нисам веровао Evgenik је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јун 7, 2012 Пријави Подели Написано Јун 7, 2012 Шуман, велика Скрјабинова инспирација! Драшко and Николa је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Николa Написано Јун 11, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јун 11, 2012 Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука