Тавита Написано Децембар 3, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 3, 2009 –Рекао је ава Јован: Ко је продао Јосифа? Један од монаха одговори: Његова браћа. Вели му старац: Не, него га је продало његово смирење. Јер могао је рећи «ја сам њихов брат», и да се супростави; али он је ћутећи продао себе због смирења; а смирење га је поставило за управитеља Египта. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Децембар 3, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 3, 2009 Aко опростиш, значи да је и теби Бог опростио Ако зло мислиш о људима, значи да зао дух живи у теби и куша те да зло мислиш о другима. Ако неко умре непокајан, не опростивши брату, његова ће душа отићи тамо где је и зао дух који је овладао њоме. Такав је духовни закон: ако опростиш, значи да је и теби Бог опростио; а ако не опростиш брату, значи да и твоји греси остају с тобом. Господ хоће да волимо ближње. Ако мислиш да Господ свакога човека воли као и тебе, значи да је Љубав Господња с тобом. А ако сматраш да Господ воли сва створења Своја и сам будеш жалио твар и волео чак и своје непријатеље, и будеш се осећао горим од свакога, значи да је с тобом велика благодат Духа Светога. Ко у себи носи Духа Светог, па макар и не много тај се и дан и ноћ брине за све људе и његово срце жали свако створење Божје, поготову људе који не знају Бога, или Му се противе и зато иду у огањ мучења. За те се он моли и дан и ноћ, више него за самога себе, јер жели да се сви покају и познају Господа. Старац Филотеј С.- Покајање пут у царство Божије Четвртак треће недеље поста Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Децембар 3, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 3, 2009 Исприча неки монах ави Пимену: Учинио сам велики грех и желим да живим у покајању три године. Рече му старац: - Много је. А монах га упита: - А до једне године? Овај ће опет: - Много је. Они што беху присутни рекоше: - А до четрдесет дана? А овај ће опет: - Много је. Па додаде: Ја вам кажем, ако се човек покаје свим својим срцем и не настави да чини грех, за три дана Бог ће га прихватити. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Децембар 4, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 4, 2009 Старац Порфирије Једне вечери у Калисији Старац ме упита: - Реци ми, кад се неко разболи, да ли гледа колико је сати да би пошао у болницу? Зачудих се необичном питању, па одговорих: - Зашто би гледао на сат, Старче? Поћи ће у болницу одмах чим се разболи, било који да је час. - Чак и ако је ноћ? – упита он. - Свакако – одговорих. А он настави: Реци ми, онда, зар мислиш да је човек у мањој опасности кад се разболи од духовних болести, односно од греха? - Тад је у неупоредиво већој опасности – одговорих. - Знаш ли колико је људи који се због својих грехова налазе у опасности да изгубе и овај привремени и онај вечни живот; колико је оних који очајавају и доспевају на праг самоубиства? Ако им се то догоди, рецимо, у два сата по поноћи, па пожеле да нађу неку отворену цркву да се помоле Богу, или неког духовника да му се исповеде, хоће ли то моћи да учине? - Наравно да не – одговорих. У мени је расла радозналост шта ли је Старац овом причом желео да ми саопшти. - Е па, видиш – настави он – зар не би било добро кад би постојао неки манастир, изван Атине, али не много далеко од ње, у чијој би се цркви вршиле службе и одржавале исповести читава двадесет четири часа дневно? У њој би, као у дежурним болницама, били увек присутни јеромонаси; тако би они који су повређени грехом, у било које време дана и ноћи у њој могли наћи уточиште. Тада сам схватио шта је Старац имао на уму. - Свакако да би било добро кад би такав манастир постојао – одговорих – али не постоји. Старчеве визије су ми се чиниле веома смеле, скоро утопијске. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Децембар 4, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 4, 2009 Мој пријатељ и ја пођемо да завршимо један посао у манастиру; са нама је у аутомобилу био и старац Порфирије. Једног тренутка схватих да пролазимо покрај имања које су поседовали Јеховини сведоци. Осетих како ме обузима потиштеност и одвратност због душегубног деловања тих секташа, који, уместо да се покају због својих греха, настоје да поколебају веру у Христа код оних “за које је Христос умро и васкрсао”. Старац је само ћутао. Једног тренутка запитах се шта ли старац мисли о томе. Зар се не гнуша посматрајући те људе и њихова дела? Но, одмах зачух старца како ми говори: “Бог нека се смилује и тим јадним лажним Јеховиним сведоцима. Неки хришћани их се гнушају, неки се препиру са њима и коре их, неки их, опет, гоне на судове. На тај начин се секташтво, међутим, не може сузбити. Знате ли како се оно сузбија? Тако што ми треба да постанемо свети”. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Децембар 4, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 4, 2009 ШАЉИВИ СТАРЕЧНИК Позваше јеромонаха да исповеди болесника. Пошто се болесник колебао, доброћудни јеромонах му рече: - Не настојавам да се исповедиш. Не желим да под утицајем страха журиш са одлуком. Спавај мирно, и, ако се сутра пробудиш, зови ме. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Децембар 4, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 4, 2009 Неки досађивач дође да мучи старца: - Зар ти, паметан човек, можеш да верујеш да је Јона преживео три дана у утроби кита? - Не знам, ако се видим са њим у рају, питаћу га. - А шта ако је он у аду? настави досадњаковић. - Онда ћеш га ти питати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Децембар 4, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 4, 2009 Причају два монаха о трећем. Један га хвали: - Никада га не чух да ружно говори о било коме. - Ни ја. Али, то је зато што говори само о себи, одговори други. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Децембар 4, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 4, 2009 Монах се жали старцу: - Оче, у овом манастиру на мене нико не обраћа пажњу! - Јој, брате, извини нешто сам се замислио! О чему си ми то причао? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Децембар 4, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 4, 2009 - Уштини самог себе, да видиш како је другом. - Бити тужан значи све време мислити о себи. - Смањи се за десет центиметара, и порашћеш метар. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Децембар 4, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 4, 2009 Старац рече о ласкавцима: - Чувај се оних који ти лижу пете. Лако почињу да их уједају. Духовник рече младом теологу, који је управо почињао да пише: - Знај, синко: папир све трпи, али не и читалац. Дођоше неки беспосличари код пустињака: Ево, оче, ми смо били у пролазу! - Па, прођите већ једном, рече им авва. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Децембар 4, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 4, 2009 Жали се монах монаху: - Е мој брате, прођоше она добра времена! - Времена су ти, оче, увек добра кад прођу, одговори овај. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Децембар 4, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 4, 2009 Ава Пајсије Светогорац - Поуке Један младић упитао је старца шта да чини у животу, односно који пут да изабере и шта од њега жели Бог. Старац му је одговорио: '' Дете моје, Бог жели оно што желиш и ти. Бог никога не присиљава да следи овај или онај пут. Бог је духовни Началник и Он уважава човекову слободу. Он није војсковођа да би све сврстао у један строј. Ево шта хоће Бог: да часно испуниш оно што си изабрао. Ако изабереш да будеш монах, онда буди добар монах. Ако одабереш породични живот, онда буди добар отац породице.'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Децембар 4, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 4, 2009 Старац Пајсије је једном свом познанику исприповедао о запрепашћујућем случају: '' Био је један старац који се бавио рукоделањем у својој келији. Њему су у одређено време доносили храну. Тамо, где је радио, свуда унаоколо налазиле су се змије. Оне су му сметале и старац је био принуђен да их хвата и избацује напоље. Догодило се да му је једна велика змија толико досадила, да ју је он ухватио, опасао око себе као појас, завезао у чвор и наставио да ради. У то време, у келију је ушао монах који му је доносио храну. Чим је видео старца опасаног змијом, ужасно се преплашио и замолио стаца да је баци да му не би наудила. Старац га је подсетио да је Христос говорио: Ево вам дајем власт да стајете на змије и на скорпије и на сву силу вражију, и ништа вам неће наудити. (Лк.10;19). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Децембар 4, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 4, 2009 Старца је посетио један универзитетски професор и рекао му: '' Старче, тешко ми је да поверујем да Бог постоји. Знаш, ја сам образован човек, живим на западу, и све што ти чиниш и говориш могу логички да објасним. Најзад, можда и постоји нека сила, али не могу да прихватим то што ти говориш о Христу и Светим Тајнама. '' Старац га је саслушао и кратко рекао: '' Глупљи си од гуштера. '' Овај се увредио због тих старчевих речи и почео да приговара. Међутим, старац је био упоран: '' Истину ти говорим. Глупљи си од гуштера и ја ћу ти то и доказати. '' Тамо је поред старца живео и један гуштер и он га је позвао. Животињица му је притрчала а он је затражио да каже да ли постоји Бог. Гуштер се пропео на две ножице и климнуо главицом, као да тим покретом даје потврдан одговор. Научник се потпуно збунио и почео да плаче. Старац му је на то рекао: '' Да ли сад увиђаш да си глупљи од гуштера? Гуштер зна да постоји Бог а ти, који имаш мозак, не схваташ да Бог постоји! ''' Предавач је отишао из старчеве келије дубоко потресен. Неко је упитао стаца како да се моли за упокојене, а старац је рекао: '' Добро, а како се ти молиш? '' '' Ето, кажем: Господе, упокој душу раба Твојега Димитрија! '' '' Да, право говориш. Можеш још да додаш: Господе, упокој душу раба Твојега Димитрија и сваког Димитрија. Нека аутобус иде куда треба, само да није празан. '' http://www.pravoslavna-srbija.com/forum/index.php?topic=157.0 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука