Jump to content

Летопис Ваше црквене општине?

Guest - . . .-

Препоручена порука

• Гости

Водите ли га? Како сте га дочекали?

Ја се све каним да га баш онако епо напишем... а има и о чему, Богу хвала. Оваквог попа моја Дубока није видела. :)

Дал да опишем и онај догађај када сам изашао у новине Курир? sHa_sarcasticlol

Подели на овим сајтовима

Све треба уписати. Прекључе сам гледао Летопис цркве Св.пророка Илије у Мачванском Прњавору, све има записано и документовано, од почетка градње, позивнице на освећење из 1908. године ратова, криза, лепих и ружних догађаја, биографија пароха......

Само записати , па ће неко прочитати. Нама је у богословији проф. Владан Поповић причао о неком француском свештенику који је у летопис записивао све што се десило, што је чуо од путника, па то после постало драгоцен извор историјске грађе.....

И нама је дао обавезу да водимо лични дневник, као неку навику пред парохијску службу.

У цркви Ружици блпоч. протођакон Властимир Ђ. је записивао у летопис колико се људи причестило и отприлике колико је било на служби, јер се стално улазило и излазило, наилазиле су екскурзије....

Једино кад би прота Лаза Милин узео зборник и стао на врата да пева, бранећи излаз док се не заврши Литургија.

Подели на овим сајтовима

• 7 months later...

ја сам затекао један стари који је почет да се води 1914 а у њему је препис неких докумената од 1818 који нису сачувани. Он је цео исписан и садржи фантастичне податке. Новији је наставак негде од 1960-тих и има доста занимљивих ствари. Водим га редовно, додајем доста фотографија и бележим и разне занимљивости и сл. 

Подели на овим сајтовима

У оном листу што испуњава намесник приликом ревизије има и питање  Да ли старешина цркве уредно води летопис ?

И једноме намјесник стано писао да води, а кад је пошао у пензију после 30 година на тој парохији његов наследник није затекао ни књигу летописа, а камо ли шта записано.

Подели на овим сајтовима

On 29. 12. 2012. at 17:16, о.Небојша рече
У оном листу што испуњава намесник приликом ревизије има и питање  Да ли старешина цркве уредно води летопис ? И једноме намјесник стано писао да води, а кад је пошао у пензију после 30 година на тој парохији његов наследник није затекао ни књигу летописа, а камо ли шта записано.

ти си баш цепидлака 

Подели на овим сајтовима

можда се прота заборавио и понео књигу са собом или је сакрио из смирења да га сви оговарате ини нешто сл. ( Види Синодско Упутство за младе попове, стр.58-65, поглавље Старе проте и заврзламе око њиховог разрешења при одласку у пензију......читај од реченице ,,Ако су све инсталације у парохијском дому почупане и прота баца анатему на владику урадити...)

Подели на овим сајтовима

Сакрио је у пушници, као и књигу славара коју није успео да устроји за све те године, него је дао наследнику гомилу цедуља.

Ја сам 1992. у јулу наследио о.Дојчила у Црној Бари. Затекао сам мањак у црквеној каси, мањак свећа које је црквењак продавао за свој грош и, пао кров на олтару после олује, није редовно служено.Он је отишао у Холандију на парохију и намесник предложи владици да га одликује црвеним појасом, да му је лакше на новој парохији.

Помоћу Божјом успео сам све недостатке уклонити, све обавезе сам на вријеме измирао, акте редовно достављао и намјесник ме већ крајем новембра предложио за премјешта, умјесто његовог сина на прохију, а рекао човјек поштено да му кварим намјесништво.

Подели на овим сајтовима

On 30. 12. 2012. at 17:08, о.Небојша рече
Сакрио је у пушници, као и књигу славара

Једном свештенику је на новој парохији када је дошао, револтирани  црквењак спалио списак домова. Пар година му је требало да све похвата; за сваку славу био хаос, долазе људи , жале се , оче нисте били код нас ...а бивши црквењак само ширио пропаганду типа попа мрзи да свети водице, не воли село ...ужас

Подели на овим сајтовима

Нисам ни ја имао среће да добијев увијек спискове на почетку службовања, па сам ишао за Васкршњу водицу по викенда насељу, где ме од 200 примило 12 кућа.

Макар после нису могли да се жале да им никада није дошао свештеник на врата.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...