bosanac Написано Мај 1, 2012 Пријави Подели Написано Мај 1, 2012 Не мора држава то да омогући. То није у надлежности државе, да гради богомоље. Надлежност државе да гради богомоље је само у државама у коме је нека религија државна. Рецимо у Саудијској Арабији је то могуће, али у Британији или некој другј секуланој држави не. У секуларним државама, држава треба да омогући право на практиковање вјере све док то практиковање не угрожава и омета друге људе који вјеру не практикују. Дакле држава треба да понуди правни оквир, заштити и гарант да ће те бити слободни испуњавати вјеру по наведном принципу слободе, док обезбјеђивање богомоља треба сама исламска заједница да уради уз помоћ свакога недржавног лица које жели да буде донатор. Slažem se.Međutim mislim da si me, brate, pogrešno razumio.Mi ne tražimo od države da nam gradi džamije.mi tražimo od države da nam omogući praktikovanje naše vjere. To znači da nam izdaju potrebne dozvole za izgradnju džamija.Mi ćemo kupiti zemlju našim imecima, napraviti džamije našim imecima.država samo treba da nam izda potrebne dozvole.Međutim u nekim zemljama se potrebne dozvole za izgradnju džamije čekaju i po deceniju ili više. Ово горе није само пјешачка зона, очигледно је да су аутомобили паркирани, дакле може и да се вози по тој зони, и за случај кад почне молитва власници аутомобила не могу да се крећу до жељеног циља док се молитва не заврђи и људи не разиђу. Дакле постоји проблем. Muslimani su vjerovatno ovdje na prikazanoj slici bili na džumi namazu(namaz koji se klanja petkom).Da ova slika predstavlja mogući problem za kretanje auta za vrijeme molitve.moguće je da bude nekakav hitan slučaj isl.Međutim u takvim situacijama muslimanu je dozvoleno da prekine molitvu.Preče je život sačuvati od obavljanja molitve koja se može naknadno obaviti.ali rješenje ocvog problema je u izgradnji džamija koje su u evropskim zemljama zaista velika potreba.Samo tako se može obezbjediti potpuna vjerska sloboda svima. Зато је потребан разговор свакако. На терену је ситуација шарена, много тога се трпи не из добре намјере јер се не смје против овог ништа рећи јер ће се онда дићи бука да се наводно не поштују права муслимана. А опет има ли воље код муслимана да се прилагоде средини у којој живе? Колико то вјера муслиману дозвољава? Или је све по принципу, не обазири се ако некоме наносниш штету, чини по своме? Razgovor je svakako potreban .Samo njime se može doći do rješenja.Država je ta koja treba omogučiti ljudima prava kojaim je zagarantovala svojim zakonima.Sada su vremena u kojima dolazi do velikog mješanja ljudi koji pripadaju različitim konfesijama.Stoha treba biti mudar i paziti na sve one koji državu doživljavaju kao svoju bez obzira kojoj vjeri ili narodu oni pripadali. Za mene primjer takve države je Austrija. I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Мај 1, 2012 Пријави Подели Написано Мај 1, 2012 Prvo- ne znam o kakvim devama pricas, to je kolovoz i eno ti automobili Drugo- drzava prvo treba da obezbedi krov nad glavom beskucnicima(koji provode 24h po zimi,kisi,snegu), ili vase moljenje ima primat? Trece- po kuranu svi koji nisu muslimani su jeretici i samim tim i niza bica koje je dozvoljeno lagati, ubijati itd. Cetvrto- respect! Prvo :Ono što su za vas auta to su za nas deve.Mi ne točimo benzin , njihovo gorivo je sijeno. Drugo:Država ima puno obaveza a jedna od obaveza države prema stanovništvu je vladavina prava i zakona jednakih za sve. Treće:Da, po Kuranu svi koji ne vjeruju u Muhammeda a.s. su nevjernici kao što su kod vas svi oni koji bibliju ne prihvataju onako kako vi prihvatate nevjernici.A muslimanu nije dozvoljeno lagati nekoga zato što on nije musliman.To nije tačno. Četvrto:Respekt je obostrano između nas dvojice neupitan.Svako dobro. I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука