sasluzitelj Написано Октобар 16, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2009 ??????????? ???? - ? ????? ?????? ??? ????? ??? ???? ??? ?? ???????, ?????, ????? ?????? ??????? ????? ? ?????? ?????? ?? ?????? ????. ??????. 1527. ?????? ??? ??????? ??? ?? ???? ?? ???????? ????????, ??????? ? ?????? ?????? ????????, ?????? ?? ????, ?? ???? ?? ??????? ?? ?????? ???? ??????? ??????. ? ???? ? ???????, ? ????? ?? ??????????? ?? ????, ? ????? ?? ?????, ? ???, ?????? ?? ????, ? ????? ?? ???????? ?????? ??????, ? ?? ?? ?? ???? ????? ? ???????. ? ????? ?? ??? ????? ????????. ???? ?????. ? ???? ?? ???? ???????????, ? ??? ?? ????? ?? ????????? ??????, ???????? ???? ?? ?? ??????, ????????? ??????, ? ????? ?? ????. ???????, ??? ??? ?????? ??, ??? ???? ?????, ??? ??? ???? ?????? ??, ?? ???? ??????. ??? ?????? ??? ???????? ? ??????? ?? ??? ? ?? ??????. ????? ?????? ?????????? ?? ?? ???? ?? ????. ? ??? ?? ?? ????, ??? ?? ????? ?????????? ??????? ??????? ???????? ???? ????? ??? ??????? ? ???? "???????? ?????? ???????, ?????? ?????????". ?????? ?? ??? ?????? ?? ??? ?????????????? ?????????. ? ?? ????? ?????? ????. ?? ??????, ???? ????. ?? ???? ?? ???????? ??????, ???? ?? ?? ????????, ??? ???? ????? ???? ?? ??????, ?? ?? ?? ??????. ? ?????? ?????: ?? ????? ????? ??????? ????? ?? ???????? ?? ????, ???? ?? ? ?????. ? ???? ????: ???? ?????? ?? ??????, ?? ??? ?? ??????? ??????. ????? ??????? ????? ????? ? ?? ?????? ????? ?? ???????? ????, ? ?? ??????? ???? ??? ?? ??? ???? ?? ??????, ? ??? ????? ????? ?????? ?? ???? ???????? ?????. ? ?? ?????? ?????? ???? ?? ????? ? ?????? ? ??????? ? ????. ???? ??, ????, ???? ???? ????, ?????? ??????. ? ??? ???????? ??? ???? ???? ?????? ????, ???? ?? ???? ??? ?????? ????? ?????? ????????. ? ???? ??????? ????, ??? ????? ????? ????????, ????, ???? ?? ? ??? ??????. ? ?? ?? ?? ?????? ??????. ??????? ???? ??? ???? ?? ?????? ?????? ?? ??? ?????? ?????????. ?, ????. ? ????? ?? ????: ???, ?? ??? ?????????, ??? ????? ??????????? ?????????. ???? ????: ?????. ?????, ????. ?????????????, ?? ?? ???????, ???? ?????? ????? ? ???, ? ?? ???? ??????, ??????, ????? ?? ?? ???, ???? ??????, ???????? ?? ?? ????, ?? ?? ???????? ????? ?? ?? ??? ?? ???? ???????. ? ???? ?????. ? ????: ????? ?? ???? ??? ?????. ? ???, ?????????? ????, ??? ??????. ??????? ?????????? ???????? ?????? ?? ?????? ???????. ??? ?? ?? ???? ??????. ??? ?? ?? ?????? ??????? ??? ???????? ????? ?? ??????, ?? ?? ??????? ???? ?? ?????? ??????? ? ??? ?? ?????? ?? ??? ? ?????? ?? ????? ?? ??????. ????, ??? ???????? ?? ?? ?????: ??? ? 30 ????? ?????????; ????? ???? ?? ?????, ??? ????? ?????? ??????? ???? ??? ???? ???????? ?? ????? ?? ??????? ?????? ? ?????? ?? ??? ?? ?????; ????? ? ?????????? ? ?????? - ?? ?? ?? ?????? ? ?????????? ? ??????, ??? ?? ????? ? ?????????? ? ?????? ?????? - ?? ?????? ?????. ??? ??? ???? ? ?????, ?????? ??????????, ??? ???? ????????, ??????, ? ???? ?? ?? 24 ???? ????? ??????, ??? ?? ??????? ????? ?????? ??? ?????? ??????, ??? ???????, ??? ???, ??? ????; ???? ?????? ?? ?????? ? ?? ????????????????? ???????, ??????? ?????? ???????, ??????? ????, ? ?????, ??? ?? ??????? ??????????? ??????. ?, ?? ?????? ?? ?? ?????? ?? ?? ?????? ???????????, ??? ? ?????? ?? ?? ?????????. ????? ?????? ??? ???????? ?? ??????? ?? ?????????. ?? ???????, ??????? ?? ??????? ?? ??????????, ??? ?? ?? ???? ??????, ????: ?????? ??, ????, ??????, ?? ?? ? ????? ???????. preostro radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Октобар 16, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2009 " Kao dokaz navodimo ovde iskaz jednog svestenika: “Jedan od mojih mnogobrojnih parohijana T. K.”, pise svestenik, “zestoko je pijancevao i stalno pusio. Uz takav je zivot, buduci jos i porodicnim covekom, dosao do krajnje bede i siromastva, iako je on covek vest za sve, marljiv i dobro pismen. Zbog toga sam ja uvek nastojao da uticem na njega ubedjivanjem. Jednom je na sva moja uputstva gorepomenuti izjavio preda mnom ovo: - Bacuska, verujte, mene samog je stid i zao mi je sto ne ispunjavam vase savete koji su meni na korist, mene je cak stid da se sretnem sa vama i pogledam vam u oci. Nego evo, uprkos svim mojim slabostima, potrudicu se da poslusam vas dobar savet, i uz pomoc Bozju nadam se da cu ostaviti rakiju, ali pusenje nikako ne mogu. Mene gusi u prsima. U prosloj su mi sluzbi, u konjusnici, konji nekoliko puta razbijali grudi, pa sad od toga stalno kasljem; pusenje mi pri toj bolesti sluzi kao veliko olaksanje; narocito ujutro, meni se jedino tada i izlucuje sva sluz sto mi se nakupi u prsima, pa mi mnogo lakne kada zapalim. Uz to su mi jos i doktori savetovali da neprestano pusim. Bez obzira na takva njegova razmisljanja i savete doktora, ja sam ga svejedno nagovarao da odbaci rakiju i duvan. Uostalom, mislio sam u sebi, da hoce Bog dati da se okanes barem pijanstva. I sta bi? Kroz prilicno kratko vreme cujem ja, a potom se i uverim, da je T. K. sasvim ostavio pice. Prodje mesec, pa jos jedan, pa naposletku i godina. O prazniku Svetlog Hristova Vaskrsenja, po obicaju sve obilazeci sa molitvom i svetim Krstom, primetio sam da je u njegovoj kuci, kao kod cestitog domacina, sve kako treba, sve u najboljem redu. S obzirom na to, a pamteci njegov nekadasnji bedan polozaj, nisam mogao a da to ne napomenem kako njemu samom, tako i celoj njegovoj porodici. Pri tome sam odlucio i da podsetim T. K.-a da u njega ima jos jedan veliki nedostatak, jedan javni greh. No on je, vec shvativsi moju misao, odgovorio: - Bacuska, iz svega vam se srca zahvaljujem za vase pastirsko upucivanje, za vas dobar savet. Ja sam, uz Bozju pomoc, vec davno odbacio i cigarete. - A, ti si mene pre ubedjivao da je nemoguce ostaviti pusenje; da ti pusenjem samo odrzavas svoja bolesna prsa? - Ah, bacuska, sad vam potpuno verujem, sve je to samo nasa zabluda, obmana, nas veliki greh i djavolje iskusenje. U to sam se vec sam uverio; sad me niko ne moze razuveriti. - Pa kako se sada osecas - zapitah - kad se uzdrzavas od pusenja? - Ne mogu, bacuska, da vam izrazim svoju radost i ujedno zahvalnost vama za to. Sad se, kao sto ste mi vi ranije i govorili, osecam ne samo bolje otkako sam ostavio pusenje, iako uz silni napor, nego su mi se od toga sad popravila i prsa, nema kod mene vise nikakvog kaslja, ni najmanjeg gusenja, koji su me pri tom pogubnom pusenju tako strasno uznemiravali i mucili. O, Boze moj, verujete li, bacuska, da sam sada kao potpuno preporodjen i dusom i telom, uz svemogucu pomoc Boziju i vase pastirsko staranje. U sadasnje se vreme taj moj parohijanin svrstao medju najbolje, usrdno posecuje sva bogosluzenja u svetom hramu Bozijem, mada ga tu pre nikako nije ni bilo. Slicnih je slucajeva, uostalom, bilo dosta u mojoj parohiji; pre sedam godina bilo je u parohiji malo onih koji nisu pusili, a sada, uz pomoc Bozju, skoro svi drze pusenje za greh i licnu nesrecu” (brosura “O stetnosti duvana” svestenika Aleksija Bikovskog, Odesa 1880.). " http://www.manastir-lepavina.org/novosti/index.php/weblog/detaljnije/porok_puenja_grehovna_navika/ "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Октобар 16, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2009 preostro Преоштар и узан,стрм,каменит,бодљикав је пут до спасења и Царства Небеског. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Октобар 16, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2009 preostro ???????? ? ????,????,???????,???????? ?? ??? ?? ??????? ? ??????? ????????. nije u pravu otac Joil sa svojim tumacenjima da ovi ili oni nece u raj radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Октобар 16, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2009 79. Питање (Да ли је смртни грех за јереја када пуши после 12 сати ноћу, или одмах након употребе Светих Дарова? О пушењу уопште): Греши ли смртно јереј који себи дозвољава да после поноћи пуши, или пак пуши одмах након употребе Светих Дарова, како то практикују војни свештеници? Одговор: Ми не допуштамо могућност да је код свих војних свештеника постојала таква недолична "пракса". Уосталом, нису сви војни свештеници обавезно пушачи. Јереј који себи дозвољава да пуши пре служења Божанствене литургије (после поноћи), или да пуши одмах након употребе Светих Дарова, свакако смртно греши. Ово тим пре што пушење никако не представља природну потребу организма, него вештачки усвојену греховну страст, за коју код свештенослужитеља уопште не би требало да буде места. У извесном смислу пушење је горе од пијанства и блуда, јер ове две ствари проистичу из злоупотребе природе, док је пушење противприродна страст, која нема никакав основ у људском организму. И ако је пре служења Литургије и причешћа Светим Тајнама (односно после поноћи), прописано нарочито уздржање које иде дотле да је забрањено и узимање хране, онда је тим пре недопустиво наслађивање греховном страшћу пушења. Пастир је дужан да својој пастви показује пример борбе против греховних страсти, зато је за њега пушење уопште - недопустиво и неопростиво. Никотин који се налази у дувану, има отупљујуће дејство на пушача и разара његово здравље, а страст према том несумњивом отрову чини човека својим заточеником, јадним робом дувана, без кога он не може чак ни да живи, без кога губи спокојство и душевну равнотежу, што само по себи већ представља тежак грех, јер хришћанин, будући ослобођен од ропства греху искупљујућом Жртвом Христовом, не сме поново да се везује греховним страстима и тако губи велики дар слободе који је стекао драгоценом Крвљу Христа Спаситеља, проливеном за нас на крсту. Свака греховна навика или страст код хришћанина представља духовно идолопоклонство - идолопоклонство срца. Јер ко робује некој греховној навици или страсти, он стално мисли само на њу, на њено задовољење, само њоме се наслађује, заборављајући на Бога, па тако ова греховна навика или страст постаје његов идол, његов лажни бог, коме се клања уместо да угађа истинском Богу. Нарочито је таква склоност ка дувану: та глупа навика, која је штетна за самог пушача и неподношљива за оне који га окружују, не даје ни тренутка мира ономе ко је стекне - он више мисли на дуван, него на Бога, и дувану приноси жртву као идолу свога срца, јер је спреман на свако лишавање, па чак и на преступ, само да би удовољио својој страсти. Да ли је такво погубно духовно стање допустиво за једног свештенослужитеља? http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Bogosluzbeni/CrkveniZivotArhiepiskopAverkije/CrkveniZivotArhiepiskopAverkije05.htm#19 "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Предање Написано Октобар 16, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2009 ???? ????? ????????, ??? ?? ??????? ?? ?? ??????? ?? ?????? ??????. ????????? ??? ?????? ??????????? ?????????? ? ????????????? ?????? ??????, ??? ?????? ???????? ????????????, ??? ?????? ????????? ?????, ????? ? ???????. ?? ???? ?? ???? ?????????? ??????? ????????? ?? ???? ?? ???? ? ?? ?????? ????????. ?, ??????? ??? ?????? - ?????????? ????? ????. Aco,ovo si mnogo lepo rekao.Ne mislim ni ja da treba da budemo neodgovrni i idioti.Naravno da na Ljubav treba da uzvratimo ljubavlju i da se trudimo da budemo sto bolji ljudi da Ga vise ne povredjujemo.Ali,i dalje tvrdim da treba da se pricescujemo. ??????? ?? ??????? ?? ?? ????????????, ??? ?? ??????? ?????? ???? ??? ???? ?????. ????? ???? ????????, ????? ?? ???????. ???? ??? ??? ?? ? ????? ???????, ? ?????? ?? ????. ???? ??? ????? - ???? ?????, ??????? ???? ?????? - ?????, ????? ? ??????. ?? ?? ?????. ??????? ?? ?? ?????? ? ???????????. ????? ????? ?????? ?? ??????? - ??????. ??? ?? ???? ???????, ????, ????? ? ?? ??????? ???????? ?? ?? ?????? ??????. srcee dada ИСПОВЕДАЈТЕ и славите Господа, јер је добар, јер је до века милост Његова. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest nikolastojanoviccuprija Написано Октобар 16, 2009 Гости Пријави Подели Написано Октобар 16, 2009 Ljudi dovoljno je reci da pusenje jeste stetno i da sigurno spada u grehove ali ne treba sad ovde strasiti ljude sa tim ! Ajde da krenemo sa analizom i posledicama svakog greha ponaosob i na kraju i mi sami ima da se uplasimo vere nase ! Svako od nas zna da treba da ulozi malo truda pred Gospodom ,malo truda da bio Pio i Jeo Hranu Neprolaznu i tome treba da stemimo ! Da su Apostoli samo tako propovedali kuda bi to odvelo !!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Октобар 16, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2009 Само чист,покајан човек може ући у рај,јер ништа прљаво и непокајано неће тамо ући. Ако пушач остане у свом греху до саме смрти ,његова душа сигурно неће видети рајска насеља. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Октобар 16, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2009 ???? ????,??????? ????? ???? ??? ? ???,??? ????? ?????? ? ?????????? ???? ???? ???. ??? ????? ?????? ? ???? ????? ?? ???? ????? ,?????? ???? ??????? ???? ?????? ?????? ??????. mi se licnosno spasavamo a ne samo dusom uostalom ali treba ljude polako uciti pokajanju a ne neprestano ih bombardovati i prepadati radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Izida Написано Октобар 16, 2009 Гости Пријави Подели Написано Октобар 16, 2009 ???? ????,??????? ????? ???? ??? ? ???,??? ????? ?????? ? ?????????? ???? ???? ???. ??? ????? ?????? ? ???? ????? ?? ???? ????? ,?????? ???? ??????? ???? ?????? ?????? ??????. mi se licnosno spasavamo a ne samo dusom uostalom ali treba ljude polako uciti pokajanju a ne neprestano ih bombardovati i prepadati Tako je!Bravo! dada Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Октобар 16, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2009 "Алкохол, дрога, цигарете, па и телевизија су идоли новог доба, предмети од којих се зависи и којима се служи. У безбожном хаосу наше садашњице људи губе своју истинску, праву слободу и постају робови својих порока и стасти. " http://www.lipovac.org/Blagovesnici/BLAGOVESNIK7-ALKOHOLIZAM%20NARKOMANIJA%20I%20PUSENJE.pdf "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Октобар 16, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2009 "???????, ?????, ????????, ?? ? ?????????? ?? ????? ????? ????, ???????? ?? ????? ?? ?????? ? ?????? ?? ?????. ? ????????? ????? ???? ????????? ???? ???? ????? ????????, ????? ??????? ? ??????? ?????? ?????? ?????? ? ??????. " http://www.lipovac.org/Blagovesnici/BLAGOVESNIK7-ALKOHOLIZAM%20NARKOMANIJA%20I%20PUSENJE.pdf sve je to tacno akli ne mora da bude iskljucivo tako radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Izida Написано Октобар 16, 2009 Гости Пријави Подели Написано Октобар 16, 2009 Iskusenice,dragi brate,otkud ti znas da li ce pusac zadobidi Carstvo Nebesko ili nece?Ja se ne bih tako olako razbacivala kategoricnim tvrdnjama.Tu odluku prepusti Ocu nasem. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Октобар 16, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2009 ???? ????,??????? ????? ???? ??? ? ???,??? ????? ?????? ? ?????????? ???? ???? ???. ??? ????? ?????? ? ???? ????? ?? ???? ????? ,?????? ???? ??????? ???? ?????? ?????? ??????. mi se licnosno spasavamo a ne samo dusom uostalom ali treba ljude polako uciti pokajanju a ne neprestano ih bombardovati i prepadati ??????? ?? ?? ????????? ??? ????????,??? ??? ??????? ???? ???? ?? ??????? ????. ??? ?? ???? ????? ? ???? ?? ???????. ????? ???????? ? ????? ???,?? ???? ??????? ?? ????. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Октобар 16, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2009 ???? ????,??????? ????? ???? ??? ? ???,??? ????? ?????? ? ?????????? ???? ???? ???. ??? ????? ?????? ? ???? ????? ?? ???? ????? ,?????? ???? ??????? ???? ?????? ?????? ??????. mi se licnosno spasavamo a ne samo dusom uostalom ali treba ljude polako uciti pokajanju a ne neprestano ih bombardovati i prepadati ??????? ?? ?? ????????? ??? ????????,??? ??? ??????? ???? ???? ?? ??????? ????. ??? ?? ???? ????? ? ???? ?? ???????. ????? ???????? ? ????? ???,?? ???? ??????? ?? ????. ije istina jednako se spasavaju radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука