Jump to content

Шта за Вас представља Иконостас ?

Оцени ову тему

Guest ага пије млеко

Препоручена порука

• Одговори 165
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Најежим се кад видим оне барокне, до плафона високе. Али зато волим ове ниске, као нпр у Жичи плус тамо има и уздигнут балдахин, као и на факсу. Мислим да треба да се окренемо једноставности.

Ја сам "с оне стране" иконостаса тако да увек видим шта се дешава. И то мислим да пуно значи. Кад народ види шта се тренутно ради, дешава. Мада, има и оних који заступају тезу да народ не треба баш све да види. Хм. Па добро. Ја нисам за то да се од народа скривају ствари. Напротив.

Дакле, гласам за ниске иконостасе.

Подели на овим сајтовима

Иконостас, зар је то нешто важно, па то нам не треба, то треба све склонити.

Ја сам да се гласање прошири на западна врата. Да ли да се праве висине  два, два и по метра или метар ипо, па да се при уласку у цркву сви одрасли сагну и тиме покажу своју скрушеност  пред Богом.

А наос треба издићи једно метар да се они иконостаси који случајно остану, мислим не оду на репарацију, да се дакле они не чине толико превелики да се млад богослов престраши и најежи.

А после овако  обновљених храмова идемо у другом кругу на фреске. Крајње је време да се старе фреске

замене савременим, рађеним у духу екуменског дијалога са браћом која неће у њему да учествују.

И боје на фрескама, да и то се мора усагласити са палетом дугиних боја!

Ма само нек је весело.

Подели на овим сајтовима

ima jako lepih starijih ikonostasa sta znam mislim da je ikonostas lep i da nije suvisan, naravno ako je skladan u odnosu na enterijer u hramu i uklapa se u njega kako valja.

radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici

Подели на овим сајтовима

?? ????? ??????????. ???? ??? ?????? ?? ?? ????. ????? ???? ?????? ? ????? ?????? ???? ? ????? ?????????? ??? ????? ????? ? ???? ?? ????? ??????????.

??? ?? ????? ?? ???????? ??? "???????? ????????????" ???? ?? ???? ???????? ?? "?????????" ?? ??????? ? ????????? ????? ??????????.... ???, ??? ?? ?? ?????????, ??????? ?? ??? ?? ?????? ? ????????? ?? ???? ?? ????? ?????..?????????, ??????????, ?????????....

??? ?????? ?? ?? ?? ????????.....????? ?? ??????? ??? ??? ?? ??????....? ?? ??????? ?????? ??????? ??????????? ? ??? ????????.... 

Подели на овим сајтовима

?? ????? ??????????. ???? ??? ?????? ?? ?? ????. ????? ???? ?????? ? ????? ?????? ???? ? ????? ?????????? ??? ????? ????? ? ???? ?? ????? ??????????.

??? ?? ????? ?? ???????? ??? "???????? ????????????" ???? ?? ???? ???????? ?? "?????????" ?? ??????? ? ????????? ????? ??????????.... ???, ??? ?? ?? ?????????, ??????? ?? ??? ?? ?????? ? ????????? ?? ???? ?? ????? ?????..?????????, ??????????, ?????????....

??? ?????? ?? ?? ?? ????????.....????? ?? ??????? ??? ??? ?? ??????....? ?? ??????? ?????? ??????? ??????????? ? ??? ????????.... 

????? ??????? ?? ?? ??????? ??????? ? ?????????. ? ????? ????? ?? ?? ?????????? ???????. ??????? ??? ?? ?????? ??????? ???? ?? ??????? ??? ?? ????? ????????? ???? ?????? ? ????? ??????. ??????? ???? ????????? ??????? ? ????????? ???? ??????. ??? ??? ????? "? ??? ??? ??????" ????? ??? ???????? ??????. ???? ?????? ?? ? ????????? ????????? ????????? ??? ????? ?????.
Подели на овим сајтовима

????? ??????? ?? ?? ??????? ??????? ? ?????????. ? ????? ????? ?? ?? ?????????? ???????. ??????? ??? ?? ?????? ??????? ???? ?? ??????? ??? ?? ????? ????????? ???? ?????? ? ????? ??????. ??????? ???? ????????? ??????? ? ????????? ???? ??????. ??? ??? ????? "? ??? ??? ??????" ????? ??? ???????? ??????. ???? ?????? ?? ? ????????? ????????? ????????? ??? ????? ?????.

?????, ?? ??? ???? ?????????? ???? ????? ? ??? ???? ???? ??? ?????? ???? ???? ????? ???? ?? ???????????. ?? ??? ?? ???? ???????, ????? ??? ?? ? ?????, ???????. ?????? ??? ?? ????? ????? ????????? ????? ??? "? ??? ??? ??????" ??? ??? ???? ?? ???? ????? "??????" ?? ?? ???? ??? ???????????? (??? ?????? ????????) ??? ?? ??????.

0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

Све је у реду деда нисмо се разумели најбоље. 

Признајем да сам се лоше изразио али као што видиш није ми то била намера. Само не заступам мишљење да иконостасе треба избацити. Али не кажем да су неопходни. Храм где ја идем нема фресака и икона са стране. Замисли како би било и да нема иконостаса и да нема у Храму где да погледаш у Христа или Богородицу. Такође леп иконостас има и неки естетски значај који понављам није неопходан али је опет лепо видети. 0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

Наравно трапо. И нико не помиње избацивање иконостаса. Таман посла. ТО само неки данас мисле да ми, млади богослови, желимо да избацимо иконостасе. Далеко било. Ја се растопим кад видим иконостас у Жичи, у Дечанима...прелепо....

Подели на овим сајтовима

Барокни западни иконостаси су претеривање

Али ни ови допојасни нису оно што би требало красити наше Храмове

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Ни мени се лично не свиђа овај баш баш ниски.  (коначно сам нашао слику неког таквог...чуо сам да негде постоји али никако да нађем слику..хвала Искушенику) Ја преферим као онај на факултету БОгословском или у Жичи, Дечанима....тако нешто..у висини главе...  мислим да ће такав бити у храму Св. Саве на Врачару.

Подели на овим сајтовима

Богу хвала на свему!

Средина је увек најбоља,нити превисоко до плафона,нити до земље,тј до појаса,мало је глупо да иконе буду такорећи на поду у нивоу нашег каиша,није лепо.

По мени је иконостас главни физички део Храма,нешто врло битно у њему,нешто централно. На њему се налазе две најбитније иконе ,са леве стране икона Владичиве наше Богородице,а са десне Господа. Некако те две иконе врше врло важан сегмент у целом храму (од свих икона,физичких ствари,опипљивих). Ђакон када изговара јектеније стоји испред Ц. Двери и када изговара : " Поменувши,пресвету,пречисту,преблагословену,славну Владичицу нашу Богородицу и Присно Дјеву Марију са свима светима (па онда сви му урадимо појасну метанију,а Ђакон се благо поклони Икони Богородице,па онда се окрене према икони Господњој и каже : "сами себе и једни други и сав живот свој Христу Богу предајмо" . Има врло јак духовни карактер ,по мени и изображава будуће Царство Небеско и наше клањање Господу и Богородици.

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...