w.a.mozart Написано Април 20, 2012 Пријави Подели Написано Април 20, 2012 http://www.scribd.com/doc/90350296/Najmladji-Kaplar-Na-Svetu Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Април 20, 2012 Пријави Подели Написано Април 20, 2012 кад видиш ову фотографију у Српској кући на Крфу а и остале фотографије, следи ти се крв у жилама w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Мара Написано Април 20, 2012 Пријави Подели Написано Април 20, 2012 Читала сам скоро о овом "великом" хероју и схватила како мало знамо о нашој историји. buuuuuuu Учимо о херојима неких других народа, а своје заборављамо. namrsten Тужно је то како смо чудан народ. Andre Williams, Лазар, obi-wan and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 20, 2012 Пријави Подели Написано Април 20, 2012 U jednom od proslih brojeva Svetosavskog zvonca bio je clanak o njemu. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Април 21, 2012 Пријави Подели Написано Април 21, 2012 Ima u Africi i dan danas takvih kaplara... nazalost... jel sam ja jedini ovde kojem smeta upotreba dece u ratnim dejstvima? А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 21, 2012 Пријави Подели Написано Април 21, 2012 Ima u Africi i dan danas takvih kaplara... nazalost... jel sam ja jedini ovde kojem smeta upotreba dece u ratnim dejstvima? Ne znam jel si uopste procitao clanak o njemu, ali njega niko nije koristio u ratnim dejstvima. Decku su austrijanci u napadu pobili celu porodicu, a on je cudom preziveo jer ga nisu videli. Pobegao je i lutao po sumi, dok ga nije nasla jedna nasa vojna jedinica i preuzela da ga cuva, jer to vise nije imao ko da radi. Tako je to postala njegova druga porodica. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Април 21, 2012 Пријави Подели Написано Април 21, 2012 Ne znam jel si uopste procitao clanak o njemu, ali njega niko nije koristio u ratnim dejstvima. Decku su austrijanci u napadu pobili celu porodicu, a on je cudom preziveo jer ga nisu videli. Pobegao je i lutao po sumi, dok ga nije nasla jedna nasa vojna jedinica i preuzela da ga cuva, jer to vise nije imao ko da radi. Tako je to postala njegova druga porodica. Ma procitao sam i nije problem sto su ga uzeli da ga hrane i cuvaju... ali pise i da su ga ucili da baca bombe i da je ucestvovao u proboju Solunskog fronta i da je tu ranjen... Partizani su takodje slavili svoje male bombase... a slati decu sa bombama na mitraljeska gnezda je po meni jezivo... Rusi su to takodje radili i verovatno zbog njih, kada su 1949. donosene Zenevske konvencije, odredbe koje se toga ticu, samo zabranjuju regrutovanje dece radi upotrebe u ratnim dejstvima ali je formulacija takva da ne zabranjuje isto to kada su deca "dobrovoljci"... Mozda je stvar "ukusa"... ali meni licno je u svakom slucaju bolesno da detetu das oruzje i saljes ga u bilo kakvu vojnu operaciju... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 21, 2012 Пријави Подели Написано Април 21, 2012 Mislim da malo brkas stvari ovde. Nasa ondasnja vojska nije bila kao sto su danas profesionalne vojske, nego sastavljena od seljaka i radnika pozvanih za vreme rata. Oni nisu prosto imali ratna dejstva (za mene inace strasno glup izraz), nego su branili i oslobadjali zemlju od okupatora. U svemu tome, decko, kome su pobili celu porodicu, sasvim izvesno je i sam osecao taj duh koji je vladao u vojsci - duh kojim su svi oni goreli da se vrate u svoje domove i oslobode zemlju od zverstva i tiranije. Zato i nije cudno sto je on postao pravi heroj u tako malim godinama. A to sve je mnogo daleko od tog sto ti pricas - "da ga je neko koristio u ratnim djestvima". Владан је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Април 21, 2012 Пријави Подели Написано Април 21, 2012 Mislim da malo brkas stvari ovde. Nasa ondasnja vojska nije bila kao sto su danas profesionalne vojske, nego sastavljena od seljaka i radnika pozvanih za vreme rata. Oni nisu prosto imali ratna dejstva (za mene inace strasno glup izraz), nego su branili i oslobadjali zemlju od okupatora. U svemu tome, decko, kome su pobili celu porodicu, sasvim izvesno je i sam osecao taj duh koji je vladao u vojsci - duh kojim su svi oni goreli da se vrate u svoje domove i oslobode zemlju od zverstva i tiranije. Zato i nije cudno sto je on postao pravi heroj u tako malim godinama. A to sve je mnogo daleko od tog sto ti pricas - "da ga je neko koristio u ratnim djestvima". Ne znam sta brkam... nisam ni rekao da nam je vojska bila profesionalna ili da nisu branili i oslobadjali zemlju... znam i kakva je bila vojska i kakve su bile okolnosti... Mogu i da razumem i sta je taj decko osecao, kao i njegovu zelju da se prikljuci vojsci... ni o tome nista nisam napisao... Kao sto rekoh: meni licno je u svakom slucaju bolesno da odrasli ljudi detetu daju oruzje i posalju ga u bilo kakvu vojnu operaciju... neke situacije, poput ove (uzevsi u obzir okolnosti i cinjenicu da se desilo u vremenima kada je to bilo prihvatljivije nego danas) samo cine situaciju malo manje bolesnom... ali po meni sve jedno za to nema opravdanja... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука