Jump to content

Najmladji kaplar na svetu

Препоручена порука

Читала сам скоро о овом "великом" хероју и схватила како мало знамо о нашој историји. buuuuuuu

Учимо о херојима неких других народа, а своје заборављамо. namrsten Тужно је то како смо чудан народ. :(

Подели на овим сајтовима

U jednom od proslih brojeva Svetosavskog zvonca bio je clanak o njemu. :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Ima u Africi i dan danas takvih kaplara... nazalost... jel sam ja jedini ovde kojem smeta upotreba dece u ratnim dejstvima?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Ima u Africi i dan danas takvih kaplara... nazalost... jel sam ja jedini ovde kojem smeta upotreba dece u ratnim dejstvima?

Ne znam jel si uopste procitao clanak o njemu, ali njega niko nije koristio u ratnim dejstvima.

Decku su austrijanci u napadu pobili celu porodicu, a on je cudom preziveo jer ga nisu videli.

Pobegao je i lutao po sumi, dok ga nije nasla jedna nasa vojna jedinica i preuzela da ga cuva, jer to vise nije imao ko da radi. Tako je to postala njegova druga porodica.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Ne znam jel si uopste procitao clanak o njemu, ali njega niko nije koristio u ratnim dejstvima.

Decku su austrijanci u napadu pobili celu porodicu, a on je cudom preziveo jer ga nisu videli.

Pobegao je i lutao po sumi, dok ga nije nasla jedna nasa vojna jedinica i preuzela da ga cuva, jer to vise nije imao ko da radi. Tako je to postala njegova druga porodica.

Ma procitao sam i nije problem sto su ga uzeli da ga hrane i cuvaju... ali pise i da su ga ucili da baca bombe i da je ucestvovao u proboju Solunskog fronta i da je tu ranjen...

Partizani su takodje slavili svoje male bombase... a slati decu sa bombama na mitraljeska gnezda je po meni jezivo...

Rusi su to takodje radili i verovatno zbog njih, kada su 1949. donosene Zenevske konvencije, odredbe koje se toga ticu, samo zabranjuju regrutovanje dece radi upotrebe u ratnim dejstvima ali je formulacija takva da ne zabranjuje isto to kada su deca "dobrovoljci"...

Mozda je stvar "ukusa"... ali meni licno je u svakom slucaju bolesno da detetu das oruzje i saljes ga u bilo kakvu vojnu operaciju...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Mislim da malo brkas stvari ovde.

Nasa ondasnja vojska nije bila kao sto su danas profesionalne vojske, nego sastavljena od seljaka i radnika pozvanih za vreme rata.

Oni nisu prosto imali ratna dejstva (za mene inace strasno glup izraz), nego su branili i oslobadjali zemlju od okupatora.

U svemu tome, decko, kome su pobili celu porodicu, sasvim izvesno je i sam osecao taj duh koji je vladao u vojsci - duh kojim su svi oni goreli da se vrate u svoje domove i oslobode zemlju od zverstva i tiranije.

Zato i nije cudno sto je on postao pravi heroj u tako malim godinama.

A to sve je mnogo daleko od tog sto ti pricas - "da ga je neko koristio u ratnim djestvima".

Подели на овим сајтовима

Mislim da malo brkas stvari ovde.

Nasa ondasnja vojska nije bila kao sto su danas profesionalne vojske, nego sastavljena od seljaka i radnika pozvanih za vreme rata.

Oni nisu prosto imali ratna dejstva (za mene inace strasno glup izraz), nego su branili i oslobadjali zemlju od okupatora.

U svemu tome, decko, kome su pobili celu porodicu, sasvim izvesno je i sam osecao taj duh koji je vladao u vojsci - duh kojim su svi oni goreli da se vrate u svoje domove i oslobode zemlju od zverstva i tiranije.

Zato i nije cudno sto je on postao pravi heroj u tako malim godinama.

A to sve je mnogo daleko od tog sto ti pricas - "da ga je neko koristio u ratnim djestvima".

Ne znam sta brkam... nisam ni rekao da nam je vojska bila profesionalna ili da nisu branili i oslobadjali zemlju... znam i kakva je bila vojska i kakve su bile okolnosti...

Mogu i da razumem i sta je taj decko osecao, kao i njegovu zelju da se prikljuci vojsci... ni o tome nista nisam napisao...

Kao sto rekoh: meni licno je u svakom slucaju bolesno da odrasli ljudi detetu daju oruzje i posalju ga u bilo kakvu vojnu operaciju... neke situacije, poput ove (uzevsi u obzir okolnosti i cinjenicu da se desilo u vremenima kada je to bilo prihvatljivije nego danas) samo cine situaciju malo manje bolesnom... ali po meni sve jedno za to nema opravdanja...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...