Jump to content

Обичај паљења свећа

Оцени ову тему

Препоручена порука

Спаситељ рече: "Који верује у мене, ако и умре живеће".

Можда сам ја већ "мртав", па би ми требало свећу палити доле.

Небитно је где ћемо упалити свећу, ако смо сви живи у Господу.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Ја сам скоро упао у једну озбиљну и непријатну ситуацију:

Био сам у једној Цркви и мене пита једна госпођа, где се пали за живе а где за мртве. Ја јој одговорих како је то свеједно, јер нема пред Богом мртвих. Важно је да се она помоли Богу за онога коме свећу пали. Међутим, то је чуо црквењак, и одмах скочио: "Горе за живе, доле за мртве!!!" Онда се љутито окренуо мени и рекао: "знам ја те ваше новотарије што уводите у Цркву... учите људе да се одбију од вере."

Подели на овим сајтовима

Управо то! Уколико је већ правило да има ''горе'' и ''доле'', логично је да ''доле'' буде за живе, а ''горе'' за покојне!

Ово је један од многобројних проблема на који је одговор - ''ваља се тако''!  isus-sinai

nasznak  zru  0102_laugh

''...Бура живота не плаши онога у чијем срцу сија светлост Твога Божанственога Огња...''

Подели на овим сајтовима

Ми јако волимо форму, док нам је суштина небитна. То се види управо у нашем односу према смрти.

Људима је често битнији сав фолклор око опела него само опело, или око парастоса него сам парастос.

Да ли седи паран или непаран број људи за столом? Из колико тура треба бити даћа?

Е, то су јако битна питања. Постављена слика

Подели на овим сајтовима

U nekim hramovima piše čak na samim svećnjacima (nazovimo ih tako) "Za žive" i "Za mrtve". Pre 10ak godina imao sam diskusiju s nekim ljudima u manastiru oko tog pitanja i pitao ih kako onda pale kod kuće sveće. I ladno žena kaže: "lijepo, na stolu za žive, dole na podu za mrtve".

Evo 10 godina se borim s tim problemom i stalno ljudima objašnjavam kako je to nebitno.

Voleo bih da znam OTKUD to kod nas?

I zašto sveštenici ćute?

I pokušam nekad ljudima da objasnim da je dovoljno da upale jednu sveću za sve ljude koji su ikad živeli i koji će ikad živeti, da Bog zna na koga su pomislili, da ne moraju da kupuju "tačan broj" sveća, niti da za svaku sveću glasno izgovaraju ime kome je posvećuju... al' džaba... neće ljudi da razumeju da Bog ne postoji na način kao mi i da on svakako sve zna šta oni misle...

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Видим ја Миљане да си ти неки новотарац  isus-sinai учиш људе да нема везе где се пале свеће...

Наравно да се може упалити једна свећа за све, наравно да може да човек упали и 100 кила ако жели. Свако по својој могућности.

Подели на овим сајтовима

Eklisiološko-filozofsko-praktično opredeljenje za mesta gde se sveće pale (žive i mrtve) ima taman toliko veze koliko ima veze i stajanje u crkvi (žene i muškarci)..

Koliko je praktično i blagosloveno (iako nema nikakve teološke opravdanosti niti se to nekim kanonom ili pravilom traži) stajanje žena u jednom delu crkve a muškaraca u drugom, toliko je i za ovo paljenje sveća.

Ja bih se više kada se o svećama radi osvrnuo na broj sveća koje se pale....

Pomenuo bih bratu Dimitriju omiljene bakice  isus-sinai koje namene za svakog u familiji od živih i mrtvih po jednu malenu svećicu, pa se to njihovo paljenje otegne...  nasznak

Kako bi bakice reagovale kada bi im neko rekao da za sve svoje mrtve pale jednu svecu, i za sve svoje žive jednu...Sablazan.aaaaaaaaaa  zru

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

У Руској Цркви не постоји оваква суманута пракса која је код нас нормална (иначе и ја палим, већином случајева, доле за уснуле, а горе за живе - навика  isus-sinai)

Постављена слика

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

А шта ћемо када нема горе и доле? Када је само доле или када је само горе? Како ћеш онда да своју навику презентујеш у пуном светлу?

Подели на овим сајтовима

А шта ћемо када нема горе и доле? Када је само доле или када је само горе? Како ћеш онда да своју навику презентујеш у пуном светлу?

Е, па имају они и за то решење. Наиме, код нас у болничкој капели је такав случај (постоји само горе), па су се они досетили лево-десно односа. Колико је тек ово бесмислено?!?

Подели на овим сајтовима

Не знам да ли је мени постављено питање, свеједно одговорићу.

Упалићу тамо се може упалити, у истој равни.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Све мора по ПЕ-СУ-у  staniiiiiii иначе ће да буде зло... замисли да упалиш за живе где је за мртве...ц, ц, ц, ц... или да упалиш умрлом међу живима... оде мас у пропас...

Иначе, чуо сам да има оних који хоће да некоме науде и начине неко зло, да пале свеће наопако (дуго сам размишљао шта то значи и како се пале свеће наопако).  4chsmu1

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...