Jump to content

Обичај паљења свећа

Оцени ову тему

Препоручена порука

А шта ћемо када нема горе и доле? Када је само доле или када је само горе? Како ћеш онда да своју навику презентујеш у пуном светлу?

Мишљења сам да се треба понашати у одређеној ситуацији на одређен начин.

Ако си на месту где је свећњак на горе-доле систем, треба горе упалити за живе, доле за мртве или по твом избору све горе или све доле. Ако те неко на истом месту пита где је шта, не треба ништа паметовати, него просто објаснити да је горе за живе, доле за мртве.

Ако си на месту где нема горе-доле, попут у Црној Реци или Студеници треба упалити на месту које је слободно без поларизације на живе и мртве. Ако те неко на истом месту упита где је за мртве, где за живе кажеш му да је свеједно. Ако он баш инсистира јер мисли да је исправно одвојено палити за живе од мртвих, онда му објасниш да је свједеног где палиш кад нема поделе, јер су Богу сви живи.

staniiiiiii

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Eklisiološko-filozofsko-praktično opredeljenje za mesta gde se sveće pale (žive i mrtve) ima taman toliko veze koliko ima veze i stajanje u crkvi (žene i muškarci)..

Упс,па није баш исто,можда нема еклисиолшко-филозофског значаја,али свакако има физиолошког ,кад би се испред мене монтирала нека лепа и згодна ревнитељка за време службе у цркви...

Еклисиолошко опредељење би у том случају била секундарна ствар,зато има смисла, лево оне,ми десно... staniiiiiii

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Морам да признам да никад нисам размишљала о томе да ли је та подјела на горе или доле правилна или не, некако човјек усвоји као такво, јер већина тако ради. Знало се догодити да жене запале свијећу за живе доле, па се онда живе поједоше што су то тако урадиле, претпостављам да мисле да се ради о томе да ће некоме "избаксузирати". Никада нисам чула да је то у ствари свеједно - ово ми је први пут. Није ми баш јасно што свештена лица не објасне простом народу, да то нема никакве везе. Зна ли неко одакле уопште такав обичај код нас?

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Значи ли то Јустинијане да сам ја ипак новотарац што сам рекао госпоји да је све једно где ће да упали и да је једино битна љубав према Богу и ономе за кога се молимо?

Подели на овим сајтовима

Nema teoretske šanse da kažem nekom da pali gore za žive, dole za mrtve.

Jedino mu mogu reći "Pali gde hoćeš, ionako je svejedno". Pa nek' vidi šta će.

Нећеш појести некога, а ни себе ако му кажеш да је горе за живе, а доле за мртве ако је већ тако свећњак конципиран.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Нећеш појести некога, а ни себе ако му кажеш да је горе за живе, а доле за мртве ако је већ тако свећњак конципиран.

Koliko sam do sad stekao utisak po tvom pisaniju, ti se zalažeš za čistotu vere.

Stoga, valjda razumeš da meni ne pada na pamet da nekog svesno učim pogrešno.

Подели на овим сајтовима

Значи ли то Јустинијане да сам ја ипак новотарац што сам рекао госпоји да је све једно где ће да упали и да је једино битна љубав према Богу и ономе за кога се молимо?

Јао оче знаш колика си новотарчина да се не зна.... staniiiiiii

Па јеси читао од почетка какв је мој став, а то је да је свеједно где се пале свеће. Само размишљам да у оваквим ситуацијама није лоше да се човек понаша као "римљанин" док је у "Риму". Наравно да код нарочитог инсистирања да се мора палити горе за живе, а доле за мртве, и да ће супротоно Господ одбити као принос, треба свакоме објаснити да то нема везе јер Богу су сви живи. Као што нема везе ни број свећа које се приносе, јер и једна као и двадесет је исто. Али изнад свега је битније да се не изазива пажња и распра ако за ово нема потребе. Наравно да ниси ништа погрешио што си рекао некој госпоји да се је свједно где се пале свеће, али зато си изазаво неког црквењака да дрекне. Зато мислим да је било угодније само да си рекао да је горе за живе, доле за мртве ради саме ситуације, не зато што суштински има везе поларизација места.

Подели на овим сајтовима

Koliko sam do sad stekao utisak po tvom pisaniju, ti se zalažeš za čistotu vere.

Stoga, valjda razumeš da meni ne pada na pamet da nekog svesno učim pogrešno.

Не учи се ништа погрешно. Може се рећи да је таква пракса само вишак који ништа не значи. Већина људи када пали за живе, подразумева живе овде на земљи и моли се за њихове здравље и напредак у вери. За оне који су мртви, тј који су умрли нису више на земљи моли се да им Господ да опроштај сагрешења и да их помене у Царству своме. Дакле ништа не ма погрешно у томе.

Оно што је штетено је то је сујеверије које може настати из овога које помиње сеста Милева. Људи се замисле па запале за живе доле, па помисле да ће избаксусзирати, и такве ствари. 

Подели на овим сајтовима

Meni je to itekako pogrešno učenje, jer je naprosto pogrešno.

Kao što je pogrešno ono što sam isto rekao - o paljenju sveća za svaku osobu ponaosob sa sve glasnim izgovaranjem imena onih kojima je namenjeno.

To je odvajanje mrtvih članova Crkve od živih članova i to je pogrešno.

A TO je zapravo ozbiljan teološki problem, a ne čitanje molitvi na glas i držanje otvorenih dveri.

Подели на овим сајтовима

Kao što je pogrešno ono što sam isto rekao - o paljenju sveća za svaku osobu ponaosob sa sve glasnim izgovaranjem imena onih kojima je namenjeno.

A TO je zapravo ozbiljan teološki problem, a ne čitanje molitvi na glas i držanje otvorenih dveri.

Немаш потребе правити од тога неку велику теологију. Сасвим је свеједно хоћеш ли једну или десет свећа употребити за десет особа које помињеш. Битно је искреност срца са којим радиш, и то је оно што по мом мишљењу Господ прима. Срце скрушено и потиштено Бог неће одбацити. (Пс 50). Опет кажем погрешно је сујеверити, па мислити да је обавезно десет свећа на десет особа итд...Тако ти је и са горе или доле. Ништа се не греши ако горе упалиш за здравље и напредак у вери оних који су још на земљи, као и просба за опроштај грехова и памјат у Царству Божијем оних који су отишли са земље где ћеш свећу упалити доле.

А иначе откуд ми знамо да неко није одвојен? Не знамо, као што не знамо ни да је неко од успоших спојен са онима који почивају на месту где су праведници. Тако да не треба ту пуно филозофирати.  

Подели на овим сајтовима

Још један феномен у вези свећа:

Када се свеће пале за живе, оне се не целивају! Целивају се само оне за преминуле!

Наишао сам на критику једног брате из Цркве када сам направио овај ''преступ''!  staniiiiiii

http://www.svetigora.com/node/5903

Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне!

Подели на овим сајтовима

Немаш потребе правити од тога неку велику теологију. Сасвим је свеједно хоћеш ли једну или десет свећа употребити за десет особа које помињеш. Битно је искреност срца са којим радиш, и то је оно што по мом мишљењу Господ прима. Срце скрушено и потиштено Бог неће одбацити. (Пс 50). Опет кажем погрешно је сујеверити, па мислити да је обавезно десет свећа на десет особа итд...Тако ти је и са горе или доле. Ништа се не греши ако горе упалиш за здравље и напредак у вери оних који су још на земљи, као и просба за опроштај грехова и памјат у Царству Божијем оних који су отишли са земље где ћеш свећу упалити доле.

А иначе откуд ми знамо да неко није одвојен? Не знамо, као што не знамо ни да је неко од успоших спојен са онима који почивају на месту где су праведници. Тако да не треба ту пуно филозофирати.  

Pa upravo o tome i govorim - NIJE BITNO koliko sveća upališ, ali ljudima kojima je bitno da li će da upale dole ili gore, bitno je i to. A samim tim što im je bitno, ne razumeju suštinu, i to je problem.

A za ovo poslednje bih voleo da nam neko da odgovor ko se bolje razume u liturgiku, jer bih rekao da u tom pogledu nema mesta odvajanju živih od mrtvih.

Подели на овим сајтовима

Када се свеће пале за живе, оне се не целивају! Целивају се само оне за преминуле!

Наишао сам на критику једног брате из Цркве када сам направио овај ''преступ''!  staniiiiiii

Ха ха, па то као да не можеш волети живе, него само упокојене.  89898989898989

Подели на овим сајтовима

Наишао сам на критику једног брате из Цркве када сам направио овај ''преступ''!  0205_whistling

Ха ха, па то као да не можеш волети живе, него само упокојене.  89898989898989

Можда је опет у питању - ''ваља се тако''!  smej.gif

То је теологија права!  229229229

http://www.svetigora.com/node/5903

Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...