Jump to content

Turska donira deset miliona eura za rekonstrukciju aerodroma Morava kod Kraljeva

Оцени ову тему

Препоручена порука

Okončan samit ministara SEECP-a u Beogradu

12 April 2012 16:43

Turska donira deset miliona eura za rekonstrukciju aerodroma Morava kod Kraljeva

BEOGRAD

Sastanak ministara odbrane država učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), na kojem je učestvovalo 11 delegacija i šest međunarodnih organizacija, okončan je danas u popodnevnim satima.

Predsjedavanje i domaćinstvo sastanka na kojem se razgovaralo o unapređenju saradnje u rješavanju viškova naoružanje i vojne opreme, pripalo je Republici Srbiji u čije ime se novinarima obratio ministar odbrane Dragan Šutanovac.

„Saglasili smo se da viškovi konvencionalne municije i ubojitih sredstava predstavljaju jednu od glavnih prijetnji i rizika u cijelom regionu. Zato i smatramo da je saradnja kroz mnogobrojne mehanizme regionalnih inicijativa najbolji put za rješavanje zajedničkih problema. Konstatovali smo da viškovi naoružanja i vojne opreme nisu samo opasnost za građane već i opterećenje za vojske i države regiona“, kazao je Šutanovac.

Srbija, kao domaćin skupa ponudila je pomoć državama u regionu kad je upitanju rješavanje problema viška naoružanja.

„Republika Srbija, odnosno Ministarstvo odbrane, ponudila je kapacitete tehničko-remontnog zavoda u Kragujevcu, a veliki broj učesnika je tu ponudu prihvatio", izjavio je Šutanovac.

Ministri odbrane Srbije, Crne Gore, Turske i Bugarske današnji sastanak su iskoristili za dodatne razgovore u cilju organizovanja zajedničkih vojnih treninga i obuke, kao i eventualnih poslova iz dijela vojne industrije.

Šutanovac je najavio je da će krajem ovog mjeseca biti potpisan ugovor o do sada najvećoj donaciji u vrijednosti od deset miliona eura, koju je Ministarstvo odbrane Srbije dobilo od Republike Turske. Novac će biti usmjeren dalju rekonstrukciju i konverziju aerodroma Morava kod Kraljeva.

Zamjenik minstra odbrane Bosne i Hercegovine Mirko Okolić je u izjavi za agenciju Anadolija rekao da je "evidentan problem viška municije, oružja i minsko-eksplozivnih sredstava sa kojim se BiH nosi dugi niz godina“.

„Tu nam je pomoć bilo koje vrste dobro došla, a jedna vrsta pomoći je i ova konferencija gdje smo razgovarali kako što brže, što bolje i što jeftinije riješiti problem viška naoružanja", naglasio je Okolić.

Bosna i Hercegovina za sada primjenjuje tri načina rješavanja problema viška naoružanja, koje je utvrdilo Predsjedništvo BiH, a to su prodaja, doniranje i uništavanje tog naoružanja, ovisno o situaciji.

"Radimo dosta slabim tempom, pa ćemo iznalaziti i druga rješenja. Imamo inicijativu da se remontni zavod u Kragujevcu osposobi za uništavanje municije i minsko-eksplozivnih sredstava", objasnio je Okolić.

Na pitanje novinara Anadolije o potencijalnim rizicima po građane zbog postojanja viška naoružanja, zamjenik ministra odbrane BiH je rekao da se "višak prije svega tretira kao stabilna i nestabilna municija“.

„Nije problem u stabilnom višku, ali je problem u nestabilnom višku naoružanja. Dosad nismo imali problema, iako nemamo kapaciteta za skladištenje", dodao je Okolić.

Upitan da prokomentariše predstojeći čikaški samit NATO-a na kojem BiH očekuje deblokada procesa pristupanja Savezu, Okolić je rekao kako postoji "uvjerenje da će nam NATO dati podršku u našim naporima“.

„Mi ispunjavamo naše dijelove ugovora.Ne bih da prejudiciram šta će biti na samitu u Čikagu, ali mi se trudimo da ispunimo naše zadatke i sprečavamo incidente bilo koje vrste“, zaključio je Okolić.

http://www.aa.com.tr/ba/balkanlar/45334--okon--an-samit-ministara-seecp-a-u-beogradu

Подели на овим сајтовима

Deo Srbije u kom ka budućem civilno-vojnom aeodromu gravitira oko 2 miliona potencijalnih korisnika, što putnika, što kargo. Odličan potez ja jugo zapad Srbije!

Konačno neko normalan koji nije opterećen nacionalizmom.svako ko uloži dinar u kojem će biti korist za narod i ekonomiju države treba to prdržati.

I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran)

Подели на овим сајтовима

I postojeci aerodromi i avio saobracaj uopste je u rasulu i godinama unazad belezi gubitke.

Potencijalnih 2 mililona korisnika, ha, ha, ha.

Ne verujem da uSrbiji ukupno ima 2 mil. ljugi koji su ikada u zivotu leteli avionom, a kakva vremena dolaze i nece

Подели на овим сајтовима

Sve je stvar interesa. U ovom slučaju, prevashodno političkog. Ulaže se praktično u Rašku oblast, možemo reći u Sandžak. Da bi posle postojao dodatni argument za separaciju itd.

"Smatraj svaki dan kao jedan ceo, otpočet i završen život. Odživi ga kao celinu, a ne kao deo. Nek se svaki tvoj dan odroni od tebe kao ceo jedan čovek s kojim ćeš želeti da se opet sastaneš kao s prijateljem, i da ga bez stida pokažeš vasioni." - Sveti Vladika Nikolaj Srpski

Подели на овим сајтовима

da mi je znati koji od ovih nasih veleizdajnika se ovde ofajdio

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Nemožeš vjerovati.Čim muslimani nešto dobro urade odmah je to protiv Srba.Ja nevidim zašto bi neko bio izdajnik koji prihvati projekat u kojem je korist za državu.

Evo ovako ja pravim kuću i dođe mi srbin i kaže slušaj komšo evo ti od mene bespovratno desetak hiljada da se i ti i tvoja porodica smjestite.Da li trebam to odbiti zato što to Srbin daje?Trebam da mu kažem mrš od tebe i takvih neću nikakvu pomoć!A čovjek došao zbog želje da pomogne.Da li sam izdajnik Bosne ako to prihvatim?Ma dajte!Samo bolesnici smatraju da ino ulaganja su udar na srpske interese.Halo ljudi dosta vam je bilo da ste u blokadi.Ili vam je se svidjela nekima izolacija.Ako je se nekima svidjelo da budu izolovani neka se zatvore u tor i neka budu ko ovce u njemu.

I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...