Jump to content

Veliki petak i liturgija

Оцени ову тему

Препоручена порука

meni jedan jeromonah reče da su liturgiju predjeosvećenih darova izmislili liturgijski fanatici koji nisu mogli da izdrže cele nedelje bez pričešća pa su ubacili sredu i petak...

Svasta... grin.gif ... prvi put cujem za liturgijske fanatike.

Ta sluzba postoji da narod koji posti ne malakse i ne iznemogne, nego da ima cime da se ukrepi preko sedmice, dok stigne vikend.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

nisi čuo zaliturgijske fanatike... pun ih je forum

zahtevam da daš ostavku na mesto džedaja i predješ u DSS...

• Волим 1

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Evo šta piše kod nas o Velikom Petku.

Drvo križa na kojem je visio Spas svijeta

Veliki petak:

Službeno se ovaj dan zove Veliki petak muke Gospodnje. Naziv nas uvodi u otajstvo križa kojemu se klanjamo zato što je na njemu visio Spas svijeta.

Današnji obred Velikog petka razvio se od onoga koji su već u IV stoljeću uveli kršćani Jeruzalema nakon što je carica Helena god. 320. pronašla zagubljenu relikviju križa Kristova. Kršćani Jeruzalema počeli su se od tada skupljati tog dana popodne na Golgoti na bogoslužje riječi kod kojeg se čitala muka Isusova. Inače, već od drugog stoljeća imamo sigurne podatke da su kršćani na Veliki petak strogo postili u znak žalosti za Kristom raspetim te se ubrzo ovo molitveno i pokorničko obilježje proširilo na sve petke u godini.

Bogoslužje ovog dana sastoji se od službe riječi sa središtem u muci Isusovoj po Ivanu, zatim od klanjanja križu i od pričesti hostijama koje su posvećene dan ranije. Na Veliki petak i Veliku subotu ne slavimo misu, jer u ta dva dana "Crkva ostaje uz grob Gospodnji razmatrajući njegovu muku i smrt i uzdržava se od misne žrtve" (Misal, 200).

Ni na Veliki petak Crkva ne razdvaja otajstvo križa od uskrsnuća. To vidimo osobito iz starinske antifone koja je preporučena za pjevanje pri klanjanju sabranih vjernika križu: "Tvome križu klanjamo se, Gospodine, te hvalimo i slavimo sveto uskrsnuće tvoje, jer evo: drveta radi nastade radost u cijelome svijetu". U žalosti za Kristom na križ raspetim Crkva se raduje što je smrt Kristova početak ljudskog otkupljenja.

Klanjanje križu

Uneseno je u liturgiju Velikog petka nakon otkrića relikvije Isusova križa. Počinje celebrantovim predstavljanjem križa okupljenoj zajednici: "Evo drvo Križa, na kom je visio Spas svijeta!" Pokllon se obavlja poklecanjem ili ljubljenjem. Poželjno je da svi vjernici pojedinačno iskažu danas svoj Pokllon križu kao znaku našeg otkupljenja. To, istina, u krcatim crkvama znatno produžuje liturgiju, ali i pridonosi zbiljskom aktivnom sudjelovanju svih. Pogotovu "godišnjaka" koji se ne snalaze najbolje a žele da ih ne otpišemo zato što ih nema na našoj misi svake nedjelje.

Za vrijeme klanjanja križu zbor pjeva starinsku Tužaljku i himan "Usta moja opjevajte". Tužaljka stavlja u usta raspetom Mesiji dobročinstva koja je Bog učinio svome narodu u povijesti spasenja, a narod svoga Mesiju daje razapeti na križ, ruga mu se, poji ga octom, probada mu bok kopljem. U prijevodu Tužaljke na hrvatski zadržani su grčki usklici "Hagios o Theos, Hagios Ishyros - Sveti Bože, Sveti Jaki!" Te je usklike rimska liturgija preuzela od braće s Istoka. Ostali su kroz stoljeća u znak jedne vjere i zajedničkog korijena.

Pričest plodovima ranije Mise

Posljednji dio obreda je pričest koja je na Veliki četvrtak pohranjena na sporednom oltaru, a svećenik je trebao predvidjeti pričesnike današnje liturgije i posvetiti dovoljan broj hostija. Ovo slavlje pričesti nazvano je u srednjem vijeku Missa praesanctificatorum - Misa s darovima koji su ranije posvećeni. Nema kanona. Obred počinje "Oče našom" koji je u svakoj našoj misi priprava na pričest. Nema uobičajenog "znaka mira" kojim molimo oproštenje jedni od drugih prije nego pristupimo pričesti. U završnoj molitvi celebrant prosi da Bog u nama čuva plodove Kristove smrti i uskrsnuća. U otpusnoj molitvi eelebrant moli da Bog blagoslovi svoj narod, koji je proslavio smrt njegova Sina u nadi uskrsnuća, da mu dadne oproštenje i utjehu te učvrsti vjeru u vječno otkupljenje.

Više o tome je ovdje:

http://www.ktabkbih....info.asp?id=685

Подели на овим сајтовима

Ako bogoslužbeni dan počinje od Večernje službe, onda je Liturgija Velikog petka služena danas, što potvrđuje i ovaj tipik:

http://www.spc.rs/fi.../tipik_2012.pdf

Pa nije.

Cetvrtak ima svoje (stradalno) vecernje, kojim se (tek) ulazi u Veliki Petak.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

nisi čuo zaliturgijske fanatike... pun ih je forum

zahtevam da daš ostavku na mesto džedaja i predješ u DSS...

Radije cu da predjem u sithove... grin.gif

Подели на овим сајтовима

Bilo bi dobro da se još neko uključi, položio sam Liturgiku odavno, a bogosluženje Strasne sedmice mi je i dalje prilično nerazjašnjeno. Još jedno pitanje: Da li je Liturgija Velike subote u stvari Vaskršnja liturgija, i ako jeste, kako to da služimo dve liturgije u okviru jednog dnevnog kruga? Možda su mi glupa pitanja, ali bih voleo da mi neko ukaže gde grešim.

Подели на овим сајтовима

Na koje večernje misliš? Koliko ja vidim, jedino večernje je to kojim počinje Vasilijeva Liturgija. 12 Stradalnih jevanđelja se čitaju o okviru jutrenja, zar ne?

Mislim na vreme dana - u 17 popodne u cetvrtak (po crkvenom racunanju) pocinje petak.

Do tog vremena nema liturgije.

Подели на овим сајтовима

Bilo bi dobro da se još neko uključi, položio sam Liturgiku odavno, a bogosluženje Strasne sedmice mi je i dalje prilično nerazjašnjeno. Još jedno pitanje: Da li je Liturgija Velike subote u stvari Vaskršnja liturgija, i ako jeste, kako to da služimo dve liturgije u okviru jednog dnevnog kruga?

Kako vaskrsnja kad je u subotu (po bilo kom racunanju vremena)?

Подели на овим сајтовима

Kako vaskrsnja kad je u subotu (po bilo kom racunanju vremena)?

I opet pitanje: gde nam je Vaskršnje večernje? Uostalom pogledaj pažljivije tipik objavljen na sajtu SPC, koja su bogosluženja ispod naslova Veliki petak i Vaskrs, čini mi se da je ovako kako sam ja rekao.

http://www.spc.rs/files/u5/2012/4/tipik_2012.pdf

Подели на овим сајтовима

I opet pitanje: gde nam je Vaskršnje večernje? Uostalom pogledaj pažljivije tipik objavljen na sajtu SPC, koja su bogosluženja ispod naslova Veliki petak i Vaskrs, čini mi se da je ovako kako sam ja rekao.

http://www.spc.rs/fi.../tipik_2012.pdf

Nema logike, jer ne bivaju 2 liturgije u toku jednog dana, niti uopste biva liturgija na Veliki Petak.

Подели на овим сајтовима

Bilo bi dobro da se još neko uključi, položio sam Liturgiku odavno, a bogosluženje Strasne sedmice mi je i dalje prilično nerazjašnjeno. Još jedno pitanje: Da li je Liturgija Velike subote u stvari Vaskršnja liturgija, i ako jeste, kako to da služimo dve liturgije u okviru jednog dnevnog kruga? Možda su mi glupa pitanja, ali bih voleo da mi neko ukaže gde grešim.

svaka cast na pitanjima ,ali imam i ja jedno pitanje za tebe :)

kako si polozio liturgiku ?

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

Na Veliki Petak sluzi se uobicajena prava Liturgija samo kad u isti dan padnu Blagovesti.

Onda se citav dan razresava na ulje i vino, a mozda cak i na ribu (nisma siguran), sto se posta tice.

To je vrlo jedinstvena prilika, i ako se dobro secam - sledeca ce da bude, ako Bog da, tek 2037. godine...

2034. ако је овај календар тачан.

http://www.crkvenikalendar.com/datum-2034-4-7

У њему стоји "сухоједење" на тај дан. Исправно ил' јок?

Будимо људи

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...