Кирил Написано Април 8, 2012 Пријави Подели Написано Април 8, 2012 Сви сте упознати (барем тако мислим) са злочинима над невиним Србским народом у злочиначкој НДХ. Да ли Бог опрашта човеку ако га неко под присилом (србосјеком, претњама, мучењем) натјера да пређе у другу вјеру? Хвала! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Желе Зека Написано Април 8, 2012 Пријави Подели Написано Април 8, 2012 Ако је није примио срцем-мислим да свакако прашта. DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 1 Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Април 8, 2012 Пријави Подели Написано Април 8, 2012 Сви сте упознати (барем тако мислим) са злочинима над невиним Србским народом у злочиначкој НДХ. Да ли Бог опрашта човеку ако га неко под присилом (србосјеком, претњама, мучењем) натјера да пређе у другу вјеру? Хвала! Ко то може знати сем Бога? Dimitrije, nishizawa and Баба је реаговао/ла на ово 3 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Април 8, 2012 Пријави Подели Написано Април 8, 2012 Сви сте упознати (барем тако мислим) са злочинима над невиним Србским народом у злочиначкој НДХ. Да ли Бог опрашта човеку ако га неко под присилом (србосјеком, претњама, мучењем) натјера да пређе у другу вјеру? Хвала! Зависи од степена одговорности. Рецимо и ти сигурно гледаш другачије повод истог искушења на дете , другачије на човека неупућеног , другачије на верника, другачије на клирика, другачије на духовног човека. Коме је више дато , више ће се од њега и тражити. Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Април 8, 2012 Пријави Подели Написано Април 8, 2012 Примера ради , Ђакон Авакум није пристао на исламизацију и пострадао је за веру и постао светитељ. Његов игуман који је заједно са њим учествовао у устанку "побуњених Срба, ајдука и рушитеља поретка" у Босној је пристао на исламизацију нерадо , али је пристао да би сачувао главу и избегао сигурну смрт , из Београда је побегао преко Саве реке за Срем у Аустрију и ту се јавио Црквеним властима, које су га вратиле у пређашњи чин и достојанство , али је умро свега пар месеци после тога и није избегао сигурну смрт, и наравно није се посветио. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кирил Написано Април 8, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Април 8, 2012 То ми баш није улазило у главу... јер, ко даје главу своју за име Христово, тај је блажен. Баш ме и занима, шта се дешава са овима који пређу?.. Да ли је у реду, да је сад неко православац и промени вјеру (АКО је натеран), и касније се врати у православље? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Април 8, 2012 Пријави Подели Написано Април 8, 2012 Сви сте упознати (барем тако мислим) са злочинима над невиним Србским народом у злочиначкој НДХ. Да ли Бог опрашта човеку ако га неко под присилом (србосјеком, претњама, мучењем) натјера да пређе у другу вјеру? Хвала! ne moze niko da te natera da predjes u drugu veru, tako nesto ne postoji, jer vera je samo jedna jer ako verujes onda sve ostalo nije druga vera nego nevera, a kako moze neko cak i uz mucenja da se odrekne zivota? to ne postoji bgpj је реаговао/ла на ово 1 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кирил Написано Април 8, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Април 8, 2012 ne moze niko da te natera da predjes u drugu veru, tako nesto ne postoji, jer vera je samo jedna А шта су усташе радиле побогу? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 8, 2012 Пријави Подели Написано Април 8, 2012 То ми баш није улазило у главу... јер, ко даје главу своју за име Христово, тај је блажен. Баш ме и занима, шта се дешава са овима који пређу?.. Да ли је у реду, да је сад неко православац и промени вјеру (АКО је натеран), и касније се врати у православље? U vreme gonjenja u ranoj Crkvi, jedan broj hriscana je otpao od Crkve, pa je posle zeleo da se vrati. Crkva je to naravno dozvolila, ali takve povratke obavezno prati odgovarajuca kanonska disciplina. nishizawa је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Април 8, 2012 Пријави Подели Написано Април 8, 2012 mislim da se ovakvim pitanjim ne treba baviti čak ni hipotetički jer sve što ćemo reći su hipoteze i antropomorfizmi iskreno, ne znam zašto neki misle da Bog treba da prašta-odakle znamo da se naljutio ili zamerio ... pitanje je kako će pojedinac izaći na kraj sa onim što Dostojevski kaže Ljudska priroda ne trpi hulu na Boga i uvek se SAMA SEBI ZA TO SVETI nishizawa, bgpj, laetitia and 8 осталих је реаговао/ла на ово 11 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Април 8, 2012 Пријави Подели Написано Април 8, 2012 То ми баш није улазило у главу... јер, ко даје главу своју за име Христово, тај је блажен. Баш ме и занима, шта се дешава са овима који пређу?.. Да ли је у реду, да је сад неко православац и промени вјеру (АКО је натеран), и касније се врати у православље? Види , деца сигурно не сносе никакву кривицу за насилно преверавање, такође атеиста је атеиста шта год да га натерају да уради , његов акривица није у преверавању него неверовању. Човек који верује офрље , реда ради , њему је проблем у ономе "шта ће село рећи" односно како ће га гледати његови истовреници после преверавања, него што он има неку грижу савести по питању преверавања. Сасвим је другачији однос код истински верујућих људи, јер у том случају је боље "Изгубити главу него своју огрешити душу" како каже народ у епској песми. Али то није лако. Лако је нама о томе причати. Кад је глава у питању многи људи се запитају шта им је важније. И ту заправо и настаје испит вере. Ономе коме је вера убеђење, живот и смисао живота тешко ће пристати на преверавање. Међутим има људи који цео живот живе у вери , али су кукавице , зато се и каже да кукавице неће ући у Царство Небеско. Заједно са осталим грешницима(које наводи апостол Павле). Неко би рекао да кукавиштво није грех, јер шта је он починио? Проблем је у томе што ми на грех гледамо као на неко почињено дело , а не као на стање духа. Греховно стање духа(душе), то је грех , а почињено дело се прашта, међутим стање духа носиш са собом и у онај свет. Дела остају за тобом, али ТИ ЛИЧНО идеш сам са собом пред Бога. Било је и међу старим ( тзв.првим Хришћанима) људи који су пред прогонима мењали веру па се касније враћали. Старо православно убеђење је да такви људи тај грех једино могу спрати мучеништвом. Лично о томе немам никакав став , нисам размишљао и не знам да ли је то баш тако. Кирил, Дијана., Лидија Миленковић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Април 8, 2012 Пријави Подели Написано Април 8, 2012 А шта су усташе радиле побогу? nista onima koji su i bili verni Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Април 8, 2012 Пријави Подели Написано Април 8, 2012 mislim da se ovakvim pitanjim ne treba baviti čak ni hipotetički jer sve što ćemo reći su hipoteze i antropomorfizmi iskreno, ne znam zašto neki misle da Bog treba da prašta-odakle znamo da se naljutio ili zamerio ... pitanje je kako će pojedinac izaći na kraj sa onim što Dostojevski kaže Ljudska priroda ne trpi hulu na Boga i uvek se SAMA SEBI ZA TO SVETI Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кирил Написано Април 8, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Април 8, 2012 nista onima koji su i bili verni Који нису прихватили римокатолицизам, су бачени на страшне, понављам СТРАШНЕ муке - или побацани по јамама или осакаћени да би умрли одмах после тога. Они који су прихватили - контам више су из страха него убеђења прихватили... Комунизам нас дотукао........ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Април 8, 2012 Пријави Подели Написано Април 8, 2012 strasne muke ali zato imaju vecni zivot Кирил and bgpj је реаговао/ла на ово 2 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука