Jump to content

Уски пут који води у Живот-питање избора или живота и смрти, подвига или благодати?

koliko je licni podvig vazan za dostizanje stanja svetosti   

33 члановâ је гласало

1. 1. koliko je licni podvig vazan za dostizanje stanja svetosti

• vazan je
      15
    • nije vazan
      0
    • nema primarnu ulogu
      3
    • neophodan je
      15

Препоручена порука

ја само желим да будем достојан Царства

како можеш бити достојан?

Само Милошћу Божјом.

Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину.

Подели на овим сајтовима

а шта је то живот у Христу?

и како се ми то освећујемо, постајемо свети, светитељи?

Испуњавање Закона Божијег.

Испуњавајући Закон Божији.

Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину.

Подели на овим сајтовима

Duhovna kondicija. Na PRVOM MESTU REDOVNO PRIĆEŠČE, Ispovest, Molitva, Post ...

http://www.facebook....jovan.cakareski

Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley...

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

можеш ли једну заповест да испуниш?  kriminalac kriminalac
Подели на овим сајтовима

Ostasmo onda samo ljudi kriminalac

http://www.facebook....jovan.cakareski

Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley...

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

ја само желим да будем достојан Царства

како можеш бити достојан?

Само Милошћу Божјом.

достојан подразумева да смо зарадили Божју благодат.

грешном је то немогуће, ми више суновратимо него што направимо.

али да, милост и љубав Божја која се огледа у светом причешћу је јединствени пример како може.  kriminalac

Подели на овим сајтовима

Duhovna kondicija. Na PRVOM MESTU REDOVNO PRIĆEŠČE, Ispovest, Molitva, Post ...

потпуно тачно  kriminalac

молитвом и постом се одгони демон од човека, а светим причешћем се човек обожује и пере од греха, приближујући се Богу.

Подели на овим сајтовима

можеш ли једну заповест да испуниш?  kriminalac  kriminalac

Милошћу Божјом   kriminalac

Подели на овим сајтовима

Трудом и Божијом помоћу.

Ако се трудимо не тражећи Божије помоћи и не уздајући се у њега више него у наш труд џаба нам труд,

а без нашег труда Бог нам не може помоћи.

Подели на овим сајтовима

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=14329.msg448412#msg448412 date=1306196341]

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=14329.msg448311#msg448311 date=1306190481]

можеш ли једну заповест да испуниш?  bendoff  0102_laugh

Милошћу Божјом  4chsmu1

па не можеш, јер да једну можеш испало би да нешто можеш савршено да урадиш ... а не можеш јер ти није таква природа :bla: 0102_laugh

то се зове по природи/сопству обожење, а то је промашај који је Адам покушао својим падом.

Подели на овим сајтовима

Трудом и Божијом помоћу.

Ако се трудимо не тражећи Божије помоћи и не уздајући се у њега више него у наш труд џаба нам труд,

највећа помоћ коју нам је Бог дао је свето причешће  4chsmu1

треба се ка томе трудити, све остало дође јер подвиг не треба одма узимати, него кад се одрасте и оснажи за тако нешто 0102_laugh

Подели на овим сајтовима

Желите ли да постанете светитељ?

"Imate li bar želju za željom?" - rekao bi jedan naš splitski svećenik.

Кључно питање за хришћане.

Наравно да желимо, јер то нас и чини хришћанима.

4chsmu1

Tako je, ako nemamo ni "želju za željom", onda uopće nismo hrišćani.

Трудом и Божијом помоћу.

Tako je, iako ja ne bih rekao da Bog "ne može", ali je istina da neće.

"Bog koji nas je stvorio bez nas neće nas spasiti bez nas" rekao je sveti Augustin.

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=14329.msg447395#msg447395 date=1306107608]

а шта то значи, како се то постиже, има ли неки тренинг ? 1000000001010

Što bismo trebali činiti?

Više stvari, koje čine povezanu cjelinu, koje jedna drugu potpomažu i učvršćuju.

1. Vjera.

Vjerovati ne samo da Bog postoji, nego baš vjerovati Bogu. A to znači (što mnogi zaboravljaju ili ne žele čuti) i vjerovati Crkvi.

Činiti sve da vjeru upoznamo, da je živimo, da je čuvamo, baš se boriti za očuvanje i rast svoje vjere.

2. Svete tajne

Preko njih nam dolazi Božanski život. Preko njih se ostvaruje čudesno Božje djelovanje u duši čovjeka.

Posebno redovito sudjelovati u svetoj liturgiji, pričešćivati se, redovito se ispovijedati.

3. Svakodnevni hrišćanski život

U svakom trenutku (dana i noći) i na svakom mjestu (kući, u obitelji, na poslu, u društvu, u zabavi, na odmoru, u politici, na internetu (prstgore) ...) živjeti, razmišljati i ponašati se kao hrišćanin, kao drugi Hristos.

Pitati se, uvijek, "Što bi Hristos u mojoj situaciji učinio, bi li On učinio ono što ja činim ili namjeravam (u)činiti?"

4. Molitva

Svakodnevna redovita (osobna) molitva, ujutro, navečer, prije i poslije jela, rada, učenja...

Molitva u iskušenjima, molitva prije važnih odluka u životu.

Kratke ("strelovite") molitve tijekom cijelog dana, sjetiti se Gospodina često i kratko mu se obratiti (jednom rečenicom, npr. Isusovom molitvom).

Hvala, Milane, za pravu temu!  ;)

Подели на овим сајтовима

Pitati se, uvijek, "Što bi Hristos u mojoj situaciji učinio, bi li On učinio ono što ja činim ili namjeravam (u)činiti?"

Hvala, Milane, za pravu temu!  facenew22222222

мени је мало превише да улазим Богу у главу, па ни не тупим мозак око тога.

пре прилазим томе из једне обичне перспективе грешника који би желео са собом, са Богом и светом да буде у миру ... и питам се шта би он урадио да тако буде и шта на крају испадне.

једноставно, решавање свакодневних ситуација а не гурање од себе или потурање Богу да Он решава за мене.

свакако, волим и Божју помоћ и молим за њу, јер само кроз слабост могу да схватим колико ми је ближњи, Црква и Бог заиста неопходан.

lqj2e2sokakote за све  facenew22222222

Подели на овим сајтовима

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=14329.msg448412#msg448412 date=1306196341]

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=14329.msg448311#msg448311 date=1306190481]

можеш ли једну заповест да испуниш?  :)  :cheesy2:

Милошћу Божјом   0409_feel

па не можеш, јер да једну можеш испало би да нешто можеш савршено да урадиш ... а не можеш јер ти није таква природа :) :)

то се зове по природи/сопству обожење, а то је промашај који је Адам покушао својим падом.

Али брате, ако заузмемо став да до онога што нам мора бити циљ да би себе називали хришћанима никако не можемо стићи,па ни Милошћу Божјом, чиме онда оправдавамо постављање тога себи за циљ ?

Другим речима,ако не верујем да нешто могу зашто бих уопште покушавала?

Испада да не треба да се трудимо јер и тако не можемо да постигнемо crvenilo

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...