florenntina Написано Март 30, 2012 Пријави Подели Написано Март 30, 2012 Na osnovu člana 40. stav 2. „Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju“ („Službeni glasnik RS“, br. 72/2011), Agencija za restituciju je objavila JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE ZAHTEVA ZA VRAĆANJE ODUZETE IMOVINE, ODNOSNO OBEŠTEĆENJE kojim se pozivaju bivši vlasnici, njihovi zakonski naslednici i pravni sledbenici da Agenciji za restituciju podnesu zahteve za vraćanje imovine, odnosno obeštećenje. Prijem zahteva vrši se isključivo na šalterima pošta od 1. marta 2012. godine. Ovu temu sam otvorila sa namerom da razmenimo iskustva, informacije i pomognemo jedni drugima u dolazenju do neophodne dokumentacije za podnosenje zahteva za restituciju... Da li ste podneli zahteve, gde dolazite do informacija/dokumentacije o oduzetoj imovini i sa kakvim se problemima suocavate? Ja sam npr. do sada obisla Istorijski Arhiv, Jugoslovenski Arhiv i Arhiv Srbije. Dokumentacija do koje sam dolazila je najcesce manje bitna, dok je gro najvaznije dokumentacije, kako sam uspela saznati, u Palati pravde. Tamo sam od Arhive dobila informaciju da se za oduzetu imovinu treba obratiti zemljisno-knjiznom odeljenju koji me opet uputio na Republicki Geodetski Zavod. Naime, za svaku nepokretnost ponaosob je potrebno dostaviti DN broj sudu (niko mi nije umeo reci od cega je to skracenica), da bi sud na osnovu tog broja mogao pronaci predmet/dosije i dostaviti mi overene kopije... Ima li neko neku bolju ideju kako doci do sudskih presuda kojim je oduzimana imovina po osnovu ratne dobiti tokom 1946/1947 godine? https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Март 30, 2012 Пријави Подели Написано Март 30, 2012 Ja sam npr. do sada obisla Istorijski Arhiv, Jugoslovenski Arhiv i Arhiv Srbije. Dokumentacija do koje sam dolazila je najcesce manje bitna, dok je gro najvaznije dokumentacije, kako sam uspela saznati, u Palati pravde. Tamo sam od Arhive dobila informaciju da se za oduzetu imovinu treba obratiti zemljisno-knjiznom odeljenju koji me opet uputio na Republicki Geodetski Zavod. Naime, za svaku nepokretnost ponaosob je potrebno dostaviti DN broj sudu (niko mi nije umeo reci od cega je to skracenica), da bi sud na osnovu tog broja mogao pronaci predmet/dosije i dostaviti mi overene kopije... Dn broj je broj koji se dodeljuje za bilo kakav zahtev za upis prava u zemljisnim knjigama / katastru. Npr. ti sutra podneses zahtev za uknjizbu i on dobije oznaku Dn 2543/2012. On je bitan jer se u tom predmetu nalazi zahtev i sve isprave na osnovu kojih trazis uknjizbu i resenje na osnovu kojeg je izvrsena promena u knjigama. E sad, poenta je da se u zemljisnim knjigama pored svake promene pisao Dn broj. I ti onda pogledas u knjizi, vidis koji je Dn broj i trazis da ti ga dostave iz zbirke isprava. Medjutim, desavalo se i da su gubili zemljisne knjige (a posle ih rekonstruisali iz prepisa ali bez svih oznaka, sto je nezgodno jer onda ne znas na osnovu kojeg Dn broja je izvrsena promena) ili jos gore, desavalo se i da su pojedine zbirke isprava izgubljene ili unistene. A ovo sve pod uslovom da pricamo o mestu u kojem su postojale zemljisne knjige. Ako je prebaceno sve u katastar (SKN RGZ), potrebno da odes u katastar, i trazis uvid u zbirku isprava za parcele koje te zanimaju. florenntina је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Март 30, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 30, 2012 Hvala Avocado! Situacija je sledeca, bar kako su meni objasnili...Ja sam danas podnela zahtev u Republickom geodetskom zavodu da mi daju Dn brojeve za svaku od 4 nepokretnosti. Posle te Dn brojeve podnosim Sudu (Palata pravde), i to zemljisno-knjiznom odeljenju. Oni na osnovu tih brojeva traze i dostavljaju mi dokumente... E sad, ne znam da li isprave o nepokretnosti treba da ima Zavod ili Sud, sta mislis? Jer ono sto mene interesuju jesu sudska resenja kao i detalji o oduzetoj imovini, zapisnici i sl. Npr. postojala je fabrika ali nemamo sudsko resenje kojim je oduzeta (iako iz drugog dokumenta imamo njegov broj i organ koji ga je izdao!), kao ni neki zapisnik o njenom inventaru, podatke o tome gde su prenete masine i sl... Dakle, fabrika je oduzeta, znamo i kojim resenjem suda, ali nigde ne mozemo da nadjemo ni to resenje ni bilo koji drugi dokument koji bi to posvedocio.... https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Март 30, 2012 Пријави Подели Написано Март 30, 2012 Hvala Avocado! Situacija je sledeca, bar kako su meni objasnili...Ja sam danas podnela zahtev u Republickom geodetskom zavodu da mi daju Dn brojeve za svaku od 4 nepokretnosti. Posle te Dn brojeve podnosim Sudu (Palata pravde), i to zemljisno-knjiznom odeljenju. Oni na osnovu tih brojeva traze i dostavljaju mi dokumente... E sad, ne znam da li isprave o nepokretnosti treba da ima Zavod ili Sud, sta mislis? Jer ono sto mene interesuju jesu sudska resenja kao i detalji o oduzetoj imovini, zapisnici i sl. Npr. postojala je fabrika ali nemamo sudsko resenje kojim je oduzeta (iako iz drugog dokumenta imamo njegov broj i organ koji ga je izdao!), kao ni neki zapisnik o njenom inventaru, podatke o tome gde su prenete masine i sl... Dakle, fabrika je oduzeta, znamo i kojim resenjem suda, ali nigde ne mozemo da nadjemo ni to resenje ni bilo koji drugi dokument koji bi to posvedocio.... Ako je prebaceno u katastar (ako ti oni daju Dn brojeve), trebalo bi da su i knjige isprava prebacene iz suda (zemljisno-knjiznog odeljenja) u katastar... u njima bi trebalo da budu resenja koja trazis... i ako se ne varam, nece ti dostaviti, nego omoguciti uvid a onda ces traziti da ti kopiraju... trazi da na kopije stave pecat koji potvrdjuje da su kopije identicne onima koje su u zbirci isprava... ali ne znam da li ce ti ikad nadoknaditi masine (ako ti i nepokretnosti nadoknade)... Ignjatije and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Март 30, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 30, 2012 Ako je prebaceno u katastar (ako ti oni daju Dn brojeve), trebalo bi da su i knjige isprava prebacene iz suda (zemljisno-knjiznog odeljenja) u katastar... u njima bi trebalo da budu resenja koja trazis... i ako se ne varam, nece ti dostaviti, nego omoguciti uvid a onda ces traziti da ti kopiraju... trazi da na kopije stave pecat koji potvrdjuje da su kopije identicne onima koje su u zbirci isprava... ali ne znam da li ce ti ikad nadoknaditi masine (ako ti i nepokretnosti nadoknade)... Ok, bas ti hvala. Znaci, ako mi daju Dn brojeve u RGZ, ja cu ih odmah pitati i za dodatne isprave Ma nije stvar u nadoknadi masina, nego pre u sagledavanju vrednosti fabrike koja je posle "rasparcana" na tri druge...Mi smo dosli do podatka sa nekog spiska (u mil. tadasnjih dinara), ali ipak nam trebaju neki drugi, "konkretniji dokaza". Za pocetak bar resenje suda kojim je fabrika oduzeta i predata u drzavnu imovinu... https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ел Нињо Написано Март 30, 2012 Пријави Подели Написано Март 30, 2012 Шта мислите, да ли има нечег од те реституције имовине ? На било који начин, с обзиром да је ова држава у лошем стању, да горе не може бити dizzy999 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Март 30, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 30, 2012 Шта мислите, да ли има нечег од те реституције имовине ? На било који начин, с обзиром да је ова држава у лошем стању, да горе не може бити dizzy999 Kako stvari sada stoje, ako preko sedam gora i mora uspete da dodjete do dokumenata, ceka vas nagrada-milioni bezvrednih obveznica cija je naplata u narednih 30g. Nade ima jos za ono malo imovine koja nije promenila namenu ili vlasnika (mislim jos uvek je u drzavnom vlasnistvu) pa mogu da je vrate u istom obliku... U svakom slucaju, posto ne postoji trenutno drugi nacin da se uopste aplicira za povrat imovine, predlazem da pocnete skupljati dokumentaciju... Rok za predaju zahteva je 2g. Iako zvuci dosta, verujte da je rok kratak jer na svako "dobar dan" sledi "dodjite...sutra/prekosutra/15 ili 30 dana". Ako jos morate da prodjete proces rehabilitacije ili dokazivanja nasledstva...proces se moze oteci u nedogled... Btw. za podnosenje zahteva Agenciji za restituciju, nije potrebno resenje o rehabilitaciji, dovoljan je dokaz da je podnesen zahtev za rehabilitaciju... https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Март 31, 2012 Пријави Подели Написано Март 31, 2012 Ok, bas ti hvala. Znaci, ako mi daju Dn brojeve u RGZ, ja cu ih odmah pitati i za dodatne isprave Nema na cemu... Da ne bude nesporazuma> Dn broj je broj predmeta u kojem se nalaze isprave... samo pitaj da li su ti predmeti kod njih ili u palati pravde i ako su kod njih trazi uvid i fotokopiranje... florenntina је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdjan Kotur Написано Март 31, 2012 Пријави Подели Написано Март 31, 2012 Zbirke isprava sa Dn-ovima se nalaze u Palati pravde. Zemljišne knjige su u RGZ-u zbog formiranja katastra nepokretnosti koji je u toku. Što se tiče povraćaja imovine, postoje advokati koji su jako dobro upoznati sa procedurom jer već nekoliko godina postoji Zakon o vraćanju imovine crkvi. Uglavnom najbitnija ti je verodostojna dokumentacija. Traži u arhivima: Srbije, Jugoslavije (Srbije i Crne gore), Beograda, vojnom arhivu, onda sudovima (sad su svi osnovni a nekad su bili 1, 2, 3 ... opštinski sud), u opštini (imovinskopravno odeljenje), republičkom javnom pravobranilaštvu, čak i u arhivu Narodne banke. florenntina је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ел Нињо Написано Март 31, 2012 Пријави Подели Написано Март 31, 2012 Kako stvari sada stoje, ako preko sedam gora i mora uspete da dodjete do dokumenata, ceka vas nagrada-milioni bezvrednih obveznica cija je naplata u narednih 30g. Nade ima jos za ono malo imovine koja nije promenila namenu ili vlasnika (mislim jos uvek je u drzavnom vlasnistvu) pa mogu da je vrate u istom obliku... U svakom slucaju, posto ne postoji trenutno drugi nacin da se uopste aplicira za povrat imovine, predlazem da pocnete skupljati dokumentaciju... Rok za predaju zahteva je 2g. Iako zvuci dosta, verujte da je rok kratak jer na svako "dobar dan" sledi "dodjite...sutra/prekosutra/15 ili 30 dana". Ako jos morate da prodjete proces rehabilitacije ili dokazivanja nasledstva...proces se moze oteci u nedogled... Btw. za podnosenje zahteva Agenciji za restituciju, nije potrebno resenje o rehabilitaciji, dovoljan je dokaz da je podnesen zahtev za rehabilitaciju... Укратко речено, од реституције нема ништа. fmqmtx Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Март 31, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 31, 2012 Zbirke isprava sa Dn-ovima se nalaze u Palati pravde. Zemljišne knjige su u RGZ-u zbog formiranja katastra nepokretnosti koji je u toku. Što se tiče povraćaja imovine, postoje advokati koji su jako dobro upoznati sa procedurom jer već nekoliko godina postoji Zakon o vraćanju imovine crkvi. Uglavnom najbitnija ti je verodostojna dokumentacija. Traži u arhivima: Srbije, Jugoslavije (Srbije i Crne gore), Beograda, vojnom arhivu, onda sudovima (sad su svi osnovni a nekad su bili 1, 2, 3 ... opštinski sud), u opštini (imovinskopravno odeljenje), republičkom javnom pravobranilaštvu, čak i u arhivu Narodne banke. Bas ti hvala. Vec sam kopala po Arhivu Srbije, Jugoslavije i Istorijskom arhivu... Problem je sto svi tragovi vode do suda, a oni bas "vrdaju" i nece da daju dokumentaciju... Btw, sta mislis, hoce li imati u RGZ-u te Dn brojeve? Posto su mi iz sud rekli da ce mi dati dokumentaciju na uvid ako im donesem Dn brojeve iz RGZ-a, pa se pitam je li to samo bio nacin da me "otkace"? Kako da saznam koju dokumentaciju poseduju opstine-imovinsko-pravno odeljenje i javno pravobranilastvo?Kome da se obratim? Jesi li ti vec bio tamo? Ja do njih jos nisam stigla https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdjan Kotur Написано Март 31, 2012 Пријави Подели Написано Март 31, 2012 Bas ti hvala. Vec sam kopala po Arhivu Srbije, Jugoslavije i Istorijskom arhivu... Problem je sto svi tragovi vode do suda, a oni bas "vrdaju" i nece da daju dokumentaciju... Btw, sta mislis, hoce li imati u RGZ-u te Dn brojeve? Posto su mi iz sud rekli da ce mi dati dokumentaciju na uvid ako im donesem Dn brojeve iz RGZ-a, pa se pitam je li to samo bio nacin da me "otkace"? Kako da saznam koju dokumentaciju poseduju opstine-imovinsko-pravno odeljenje i javno pravobranilastvo?Kome da se obratim? Jesi li ti vec bio tamo? Ja do njih jos nisam stigla Koliko ja znam, a razgovarao sam telefonom sa ženom iz RGZ sa kojom inače lepo sarađujem, Dn brojevi kao i zbirke dokumenata su u Palati pravde, ZK odeljenju. U RGZ se nalaze samo zemljišne knjige zbog ustroja katastra nepokretnosti jer te knjige služe kao dokaz o vlasništvu nad zemljom ili objektima na njima. Inače, ja sam se raznim institucijama obraćao službeno pismenim putem ali ne za potrebe restitucije već radi rešavanja različitih imovinsko-pravnih problema, mada je i povraćaj imovine upravo takav problem. Znači, sastaviš akt za neku instituciju (sud, pravobranilaštvo, opštinu...) u kom objasniš situaciju u kratkim crtama, kažeš šta ti treba i u prilogu dostaviš kopiju raspoložive dokumentacije. Ukoliko ti ne odgovore u roku od mesec dana, zovi telefonom i pitaj šta se dešava sa aktom. Da, akt kojim tražiš dokumentaciju predaj lično u pisarnici odgovarajuće ustanove kako bi od njih na licu mesta dobila broj pod kojim je tvoj akt zaveden. Ukoliko budeš zvala telefonom pozivaj se na taj broj. Moraće da ti odgovore pismenim putem pa makar i da ne podseduju traženo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
katja Написано Март 31, 2012 Пријави Подели Написано Март 31, 2012 Florenntina, želim ti puno sreće (i ostalima koji započinju proces povraćaja imovine), i iskreno se nadam da se neće sve završiti kao borba protiv vetrenjača! victory78 florenntina and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 "Smatraj svaki dan kao jedan ceo, otpočet i završen život. Odživi ga kao celinu, a ne kao deo. Nek se svaki tvoj dan odroni od tebe kao ceo jedan čovek s kojim ćeš želeti da se opet sastaneš kao s prijateljem, i da ga bez stida pokažeš vasioni." - Sveti Vladika Nikolaj Srpski Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Март 31, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 31, 2012 Florenntina, želim ti puno sreće (i ostalima koji započinju proces povraćaja imovine), i iskreno se nadam da se neće sve završiti kao borba protiv vetrenjača! victory78 Hvala Kaca, trebace svima dosta srece ali i strpljenja. Administracija je stvarno kao lavirint... https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Март 31, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 31, 2012 Koliko ja znam, a razgovarao sam telefonom sa ženom iz RGZ sa kojom inače lepo sarađujem, Dn brojevi kao i zbirke dokumenata su u Palati pravde, ZK odeljenju. U RGZ se nalaze samo zemljišne knjige zbog ustroja katastra nepokretnosti jer te knjige služe kao dokaz o vlasništvu nad zemljom ili objektima na njima. Inače, ja sam se raznim institucijama obraćao službeno pismenim putem ali ne za potrebe restitucije već radi rešavanja različitih imovinsko-pravnih problema, mada je i povraćaj imovine upravo takav problem. Znači, sastaviš akt za neku instituciju (sud, pravobranilaštvo, opštinu...) u kom objasniš situaciju u kratkim crtama, kažeš šta ti treba i u prilogu dostaviš kopiju raspoložive dokumentacije. Ukoliko ti ne odgovore u roku od mesec dana, zovi telefonom i pitaj šta se dešava sa aktom. Da, akt kojim tražiš dokumentaciju predaj lično u pisarnici odgovarajuće ustanove kako bi od njih na licu mesta dobila broj pod kojim je tvoj akt zaveden. Ukoliko budeš zvala telefonom pozivaj se na taj broj. Moraće da ti odgovore pismenim putem pa makar i da ne podseduju traženo. Sve sam to vec radila... Medjutim, problem je sto te svi "vozaju" kao lopticu od jedne institucije do druge... Evo ti primer... Potrebna su mi sdudska resenja o oduzimanju. Arhivi (Srbije, Jugoslavije i Istorijski) me upucuju na sud jer oni nisu ispostovali zakonsku proceduru i predali dokumentaciju Arhivama koja je starija od 30g. Sud (njihova arhiva) me upucuje na njihovo zemljisno-knjizno odeljenje. Oni me opet upucuju na RGZ da tamo nadjem te Dn brojeve pa da im se onda obratim. Podnela sam zahtev RGZ. Kako da mi oni daju Dn brojeve, ako su ti brojevi u sudu? A ako od njih ne dobijem Dn brojeve, kako da dodjem do dokumenata? Dakle, kao sto vidis, sud ima dokumentaciju, mozes je dobiti, ali je procedura tako osmisljena da je u praksi ne dobijes... Da ne prejudiciram, ali ovo mi izgleda za sada "vrlo verovatan" scenario.... https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука